Како да направите триаголник во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Стандардната алатка за обликување на лентата со алатки е алатката Rectangle. Кога ќе кликнете на него, ќе се отвори подмени и ќе видите неколку други алатки за обликување како елипса, полигон, почеток итн.

Најчесто користените алатки за обликување во Illustrator се веројатно правоаголник и елипса. Освен овие две суштински форми, би рекол дека триаголникот е уште една популарна форма.

Работејќи како графички дизајнер со години, мислам дека тој триаголник е толку силна геометриска форма што привлекува внимание.

Веројатно барате алатка за триаголник меѓу алатките за обликување како што направив јас на почетокот.

Значи, каде е алатката триаголник? За жал, не постои таква алатка. Ќе мора да користите други алатки за обликување или алатка за пенкало за да направите триаголник.

Во ова упатство, ќе научите три брзи и лесни начини да направите триаголник од квадрат, многуаголник и точки за прицврстување.

Ајде да се нурнеме!

Содржина

 • 3 брзи начини за правење триаголник во Adobe Illustrator
  • Метод 1: Алатка за полигон
  • Метод 2: Алатка за пенкало
  • Метод 3: Алатка за правоаголник
 • ЧПП
  • Како да се направи заоблен триаголник во Illustrator?
  • Како да се изобличи триаголник во Illustrator?
  • Како да ги смените страните на многуаголникот во Illustrator?
 • Завршни зборови

3 брзи начини да направите триаголник во Adobe Illustrator

Можете да ја користите алатката за пенкало, алатката полигон или алатката правоаголник за да направитетриаголник во Illustrator. Ќе ви ги покажам чекорите со слики од екранот на секој метод во овој дел.

Методот на алатката за пенкало ви дава поголема флексибилност. Ќе поврзете три точки за прицврстување и можете да го одлучите аголот и положбата. Ако ја користите алатката правоаголник, сè што треба да направите е да избришете една точка на прицврстување. Методот на алатката за полигон е да се елиминираат страните на многуаголникот.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Алатка за полигон

Чекор 1: Изберете ја Алатката за полигон на лентата со алатки. Како што накратко споменав погоре, можете да кликнете на иконата Rectangle Tool, треба да видите листа на алатки за обликување и алатката Polygon е една од нив.

Чекор 2: Кликнете на уметничката табла и ќе се појави прозорец со поставки за полигон.

Радиусот ја одредува големината на триаголникот, а страните се однесуваат на бројот на страни што ги има обликот. Очигледно, триаголникот има три страни, затоа сменете ја вредноста Сите ' во 3 .

Сега направивте совршен триаголник. Можете да ја промените бојата, да се ослободите од ударот или да ја уредувате како што сакате.

Метод 2: Алатка за пенкало

Чекор 1: Изберете ја Алатката за пенкало ( P ) од лента со алатки.

Чекор 2: Кликнете на уметничката табла за да креирате и поврзете три точки за прицврстување кои ќе бидатобликот/патеките на триаголникот.

Совет: ако не сте запознаени со алатката за пенкало, проверете го ова упатство за алатки за пенкало за почетници 🙂

Метод 3: Алатка за правоаголник

Чекор 1: Изберете ја Алатката правоаголник ( М ) од лентата со алатки. Држете го копчето Shift , кликнете и повлечете за да креирате квадрат.

Чекор 2: Изберете ја Алатката за бришење на закотвување ( ) на лентата со алатки. Обично, тоа е под подменито Pen Tool.

Чекор 3: Кликнете на која било од четирите точки на прицврстување на квадратот за да избришете една точка на прицврстување и квадратот ќе стане триаголник.

Најчесто поставувани прашања

Можеби ќе ве интересираат и овие прашања подолу поврзани со правење триаголници во Adobe Illustrator.

Како да направите заоблен триаголник во Illustrator?

Откако ќе користите еден од горенаведените методи за да направите триаголник. Користете ја Алатката за директен избор ( A ) за да го изберете триаголникот. Кликнете на малиот круг во близина на аглите и повлечете го кон центарот за да направите заоблен триаголник.

Како да искривувате триаголник во Illustrator?

Има многу начини за искривување на триаголник во Illustrator. Ако сакате да останете во форма на триаголник и да ги менувате само аглите, можете да ја користите Алатката за директно избирање за да ја промените положбата на секоја точка на прицврстување.

Друга опција е да се користи алатката Free Distort. Ти можеш да најдешго од надземното мени Ефект > Изобличување и засилувач; Трансформирајте > Слободно искривување и уредете ја формата.

Како да ги смените страните на многуаголникот во Illustrator?

Доколку сакате да креирате форма на многуаголник со страни со различни броеви од претходно поставената (која е 6 страни), изберете ја алатката многуаголник, кликнете на уметничката табла, внесете го бројот на страни што ги сакате.

Порано ја користевме алатката полигон за да создадеме триаголник. Кога ќе го изберете триаголникот, ќе видите лизгач на страната на обликот на рамката за ограничување.

Можете да го поместите лизгачот надолу за да додадете страни и да го поместите нагоре за да ги намалите страните. Видете сега лизгачот е долу на дното, има повеќе страни на полигонот.

Завршни зборови

Можете да направите какви било форми на триаголник користејќи ги едноставните методи погоре, потоа можете да ја уредувате бојата, да додавате специјални ефекти за да ја направите да свети.

Накратко, алатката правоаголник и алатката многуаголник се одлични за правење совршен триаголник, а алатката за пенкало е пофлексибилна за динамички триаголници.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.