8 најдобри проширувачи на опсегот на Wi-Fi за дома во 2022 година (Преглед)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Дали имате цели области од вашиот дом на кои не им е доверлив интернет? Тоа е фрустрирачки! Ако ви недостасува покриеност со Wi-Fi, можеби е време да купите подобар WiFi рутер. Но, тоа не е вашата единствена опција. Ако инаку сте задоволни со вашиот рутер, можете да го зголемите неговиот опсег со купување на продолжувач за Wi-Fi.

Овие поприфатливи уреди го снимаат сигналот за Wi-Fi на вашиот рутер, го засилуваат и го пренесуваат од различен локација. Но, додека ја продолжуваат вашата покриеност, многу проширувачи исто така значително ќе ја забават. Имајте го тоа предвид кога одлучувате кој да го купите.

Тоа е затоа што проширувачот на Wi-Fi носи двојно поголем број разговори како рутер. Не само што треба да разговара со сите ваши уреди во тој дел од вашиот дом, туку треба да комуницира и со самиот рутер. Ако ги спроведува двата разговори на ист канал или фреквенција, вашиот пропусен опсег ефективно се преполовува.

Екстендерот со повеќе опсези може да помогне, но идеално, уредот ќе посвети еден опсег за да комуницира со вашиот рутер, така што целосно брзината на другите е достапна за вашите уреди. Технологијата Fastlane на Netgear е добар пример. Mesh мрежа е друга. Друг пристап е продолжувачот да комуницира со вашиот рутер преку жична врска. Екстендерите „Powerline“ обезбедуваат пригоден начин да се постигне тоа со користење на постојните електрични инсталации. Многу од Wi-Fiза да ја проширите вашата мрежа.

Поставувањето е лесно и ја користи истата апликација како EAX80 (горе).

Други конфигурации:

 • Netgear Nighthawk EX7500 X4S Tri-Band WiFi Mesh Extender е приклучната верзија на истиот продолжувач. Како и EX7700, тој е три-бенд, AC2200, и зафаќа 2.000 квадратни стапки.
 • За уште поголема брзина, Netgear Nighthawk EX8000 X6S Tri-Band WiFi Mesh Extender е уште побрз продолжувач на опсегот на работната површина со три појаси. нуди брзини до AC3000, можност за Mesh кога е поврзан со компатибилен рутер и покриеност од 2.500 квадратни метри.

2. Netgear Nighthawk EX7300 X4 Dual-Band WiFi Mesh Extender

The Netgear Nighthawk EX7300 е чекор подолу од EX7700 погоре. Иако го нуди истиот вкупен пропусен опсег AC2200, тој е со двоен опсег наместо три-појас и нуди само половина од безжичниот опсег. Некои корисници можеби претпочитаат да е единица со приклучок, што го прави помалку наметлив и не бара простор на вашето биро или шалтер.

Но, неговата помала големина исто така значи дека има само една Gigabit Ethernet порта наместо три. Со оглед на тоа што е само малку поевтин од EX7700, ова е само подобра зделка за оние кои сакаат да заштедат простор.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac ( Wi-Fi 5),
 • Број на антени: „внатрешна антена низа“,
 • Покриеност: 1.000 квадратни стапки (930 квадратни метри),
 • MU-MIMO: да ,
 • Максимумтеоретски пропусен опсег: 2,2 Gbps (AC2200 со двоен опсег).

Ако барате разумно брз приклучок рутер за помалку пари, EX7300 може да одговара. Нуди брзини со двоен опсег AC2200 наместо три-појас, MU-MIMO и истата Mesh способност како единицата погоре (кога се користи со Nighthawk рутер компатибилен со Mesh), а при користење на рутерот на овој начин, нема да има пропусен опсег. жртвуван при користење на екстендерот. Поддржува до 35 безжични уреди во споредба со 40-те на EX7700. Сепак, имајте на ум дека со прифаќање на овие компромиси, само малку заштедувате на единицата погоре.

Други конфигурации:

 • Netgear EX6400 AC1900 WiFi Mesh Extender е малку поевтин, малку побавен и покрива малку помалку земја.
 • Проширувачот на WiFi Range Netgear EX6150 AC1200 повторно е малку побавен , но значително поевтин.
 • Netgear EX6200 AC1200 Dual Band WiFi Range Extender е сличен рутер во десктоп формат и вклучува етернет порти со технологија за автоматско сензорирање.

Повлекувајќи се повторно во брзина и цена, доаѓаме до D-Link DAP-1720 . Тоа е разумна алтернатива на нашиот севкупен победник, TP-Link RE450. Двете единици се приклучни AC1750 екстендери со двоен опсег со три надворешни антени и без MU-MIMO. И двете вклучуваат Gigabit Ethernet порта и чинат помалку од 100 долари.

Напоглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 3 (надворешни),
 • Покриеност: не е објавено,
 • MU-MIMO: Не,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,75 Gbps (двопојасен AC1750).

Други конфигурации:

 • D-Link DAP-1860 MU-MIMO Wi-Fi Range Extender (149,99 долари) е еквивалент на AC2600 со двоен опсег што има MU-MIMO и има четири надворешни антени.
 • D-Link DAP-1610 AC1200 Wi-Fi Range Extender (54,99$) е побавен, попристапен еквивалент. Има две антени и нема MU-MIMO.
 • Безжичниот D-Link DAP-1650 AC1200 Dual Band Gigabit Range Extender (79,90 долари) е алтернатива со двоен опсег на десктоп AC1200 со одличен изглед. Обезбедува четири Gigabit Ethernet порти и USB порта.

4. TRENDnet TPL430APK WiFi Everywhere Powerline 1200AV2 Wireless Kit

The TRENDnet TPL-430APK is Powerline комплет способен да ја направи вашата безжична мрежа достапна до 980 стапки (300 метри) од вашиот рутер со испраќање преку вашите електрични жици. Проширете ја вашата мрежа уште повеќе со дополнителни набавки - до осум адаптери можат да живеат на истата мрежа.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5) ,
 • Број на антени: 2 (надворешни),
 • Покриеност: не е објавена,
 • MU-MIMO: MIMO со технологија BeamForming,
 • Максимална теоретска пропусен опсег: 1,2 Gbps (двоен опсегAC1200).

Овој комплет вклучува два TRENDnet уреди (TPL-421E и TPL-430AP) ​​кои ги користат вашите постоечки електрични жици за да ја прошират вашата мрежа до 980 стапки од вашиот рутер. Ова е пригоден начин да го направите тоа: ќе постигнете поголем опсег отколку кога го продолжувате безжично и нема да морате да поставувате етернет кабли. Мрежата Powerline на TRENDnet ги користи сите три електрични жици (жив, неутрален и заземјен) за да го максимизира вашиот пропусен опсег, а вкупната безжична пропусност е 1,2 Gbps, сосема прифатливо, но малку пониско отколку што би сакале.

Поставувањето е едноставно. Адаптерите Powerline автоматски се поврзуваат надвор од кутијата, а вашите поставки за Wi-Fi се клонови со притискање на две копчиња, копчето WiFi Clone на адаптерот и копчето WPS на вашиот рутер.

Бидејќи вие повторно поврзување на единицата со вашиот рутер преку жична врска, нема да изгубите никаков опсег кога ја продолжувате вашата безжична мрежа. За уште поголема брзина, адаптерот нуди три Gigabit Ethernet порти кои можат да обезбедат побрза, жична врска со вашата конзола за игри, паметниот телевизор и друго. Овие порти се поставени на врвот на единицата, што на некои корисници им е незгодно. Не е обезбеден USB порт.

5. Netgear PLW1010 Powerline + Wi-Fi

Netgear PLW1010 е малку побавен од другите Powerline уреди што ги вклучуваме, но неговата попристапна улична цена може да ги поколеба оние со пониски буџети.

На апоглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 2 (надворешни),
 • Покриеност: 5.400 квадратни стапки ( 500 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Не,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1 Gbps (AC1000).

Поставувањето е лесно како и другите Powerline опциите опфатени погоре и може да се додадат дополнителни (жичени или безжични) единици за дополнително да се прошири вашата мрежа. Обезбедена е една Gigabit Ethernet порта, и повторно, не се жртвува пропусниот опсег бидејќи има жична врска назад со вашиот рутер.

Што треба да знаете за проширувачите на Wi-Fi

Постојат неколку Видови на Wi-Fi Extender

Wi-Fi Extender се познати по разни други имиња - вклучително и „boosters“ и „repeaters“ - но во суштина ја вршат истата работа. Тие доаѓаат во неколку различни вкусови:

 • Приклучување: Многу проширувачи за Wi-Fi се приклучуваат директно во ѕиден штекер. Тие се мали и остануваат настрана. Нема да треба да се грижите дали ќе ги монтирате на ѕид или ќе најдете површина на која ќе може да се потпираат.
 • Дсктоп : Поголемите единици треба да се потпираат на биро или полица, но поголемата големина им овозможува да имаат помоќен хардвер и поголеми антени. Тие исто така може да бидат поскапи.
 • Powerline + Wi-Fi : овие екстендери земаат жичен сигнал што се емитува преку вашите далноводи, за да можат да бидат поставени подалеку од вашиот рутер . Осигурајте се да изберете оној кој обезбедува aбезжичен сигнал како и етернет.

Друг начин да се постигне подобра покриеност со Wi-Fi е Mesh мрежата, која повторно ќе ја споменеме подолу.

Изберете проширувач со слична спецификација на вашиот рутер

Екстендерот за Wi-Fi ќе работи со кој било рутер, но најдобрата практика е да изберете оној што одговара на спецификациите на вашиот рутер. Изберете побавен, и тој може да стане тесно грло во вашата мрежа. Изберете побрз и таа дополнителна брзина нема да го направи вашиот рутер побрз - иако тоа е добра опција ако мислите дека ќе го надградите вашиот рутер во следните година или две. И ако вашиот рутер е подготвен за Mesh, ќе ги добиете најдобрите резултати со продолжувач со можност за Mesh од истата компанија.

Повеќето производители користат термини како „AC1900“ за да го наведат безжичниот стандард и вкупната пропусност на Wi-Fi рутери и екстендери. Еве ги објаснетите услови од нашите тројца победници:

 • AC1750 : го користи заедничкиот стандард 802.11ac (исто така познат како Wi-Fi 5) со вкупна комбинирана пропусност од 1.750 Mbps (мегабити во секунда) или 1,75 Gbps (гигабити во секунда).
 • AX6000 : го користи реткиот, побрз, следната генерација 802.11ax (Wi-Fi 6) стандард со вкупно пропусен опсег од 6.000 Mbps (6 Gbps).
 • AC1350 : го користи стандардот 802.11ac со вкупен пропусен опсег од 1.350 Mbps (1,35 Gbps).

„вкупниот пропусен опсег“ ја собира максималната брзина на секој опсег или канал, така што е теоретскивкупната брзина достапна на сите ваши поврзани уреди. Еден уред ќе може да постигне максимална брзина од еден опсег - обично 450, 1300, па дури и 4.800 Mbps, во зависност од тоа кој уред и опсег се користи. Тоа сè уште е значително побрзо од брзината на интернет што ја имаат повеќето од нас - барем денес.

Пред да купите проширувач за Wi-Fi

Прво проверете ја вашата моментална покриеност со Wi-Fi

Пред да потрошите многу пари за проширување на сигналот за Wi-Fi, има смисла прво да добиете појасна претстава за вашата моментална покриеност. Можеби не е толку лошо како што мислите, а некои мали измени во положбата на вашиот рутер може да ја направат сета разлика. Алатките за мрежен анализатор може да ви дадат точна карта за тоа кои делови од вашата куќа имаат Wi-Fi, а кои немаат.

Ова се софтверски алатки кои се движат по цена од бесплатни до 149 долари и вклучуваат:

 • NetSpot ($49 Home, $149 Pro, Mac, Windows, Android),
 • Ekahau Heatmapper (бесплатно, Windows),
 • Microsoft WiFi Analyzer (бесплатен, Windows),
 • Акрилен Wi-Fi (бесплатно за домашна употреба, Windows),
 • InSSIDer (12-20$/месец, Windows),
 • WiFi скенер (19,99$ Mac, 14,99$ Windows ),
 • WiFi Explorer (бесплатни и платени верзии, Mac),
 • iStumbler (14,99$, Mac),
 • WiFi Analyzer (бесплатен, содржи реклами, Android),
 • OpenSignal (бесплатен, iOS, Android),
 • Мрежен анализатор (бесплатен, iOS),
 • MasterAPP Wifi анализатор (5,99$, iOS,Android).

Потоа проверете дали можете да ја подобрите вашата моментална покриеност

Со информациите што ги собравте од мрежниот анализатор, проверете дали можете да ја подобрите покриеноста што ја обезбедува вашиот тековен рутер. Ова вклучува поместување на вашиот рутер, што можеби не е секогаш можно.

Обидете се да го поставите на најцентралното можно место. На тој начин просечното растојание до сите ваши уреди ќе биде поблиску и ќе имате поголеми шанси да го покриете целиот дом. Исто така, размислете дали тешките предмети како што се ѕидовите од тули или фрижидерот може да го блокираат сигналот за Wi-Fi и дали можете да го преместите рутерот на локација што ја минимизира таа блокада.

Ако сте успешни, го решивте проблемот бесплатно. Ако не, преминете на следниот дел.

Размислете дали наместо тоа треба да купите нов рутер

Ако сè уште имате неколку безжични црни точки во вашиот дом, размислете добро дали е време да го ажурирате вашиот рутер. Екстендерот може да го зголеми својот опсег, но нема да го направи побрз. Новиот рутер ќе го има и може да го има целиот опсег што ви треба, дури и ако имате прилично голем дом.

Ви препорачуваме да изберете рутер што го поддржува стандардот 802.11ac (Wi-Fi 5) ( или повисоко) и нуди најмалку вкупен пропусен опсег од 1,75 Gbps.

Наместо тоа, треба да размислите за Mesh мрежа?

Алтернатива за купување нов рутер е да купите Mesh мрежа, опција која ја покриваме и вонашиот преглед на рутерот. Претходната цена е малку поголема, но ќе постигнете поголема покриеност и ќе го избегнете проблемот некои проширувачи да го преполоват вашиот пропусен опсег. Може дури и да заштедите пари на долг рок.

Меш мрежата има посветен канал за комуникација меѓу уредите и поединечните единици можат да разговараат една со друга, наместо да мора да се вратат на рутерот, што резултира во посилен сигнал. Дизајнирани се да постигнат максимална покриеност на вашиот дом и за разлика од комбинацијата на рутер и екстендер, сите Mesh уреди се наоѓаат на една мрежа, што значи дека вашите уреди не мора да се најавуваат и исклучуваат додека шетате низ куќата.

Голем број на проширувачи на Wi-Fi споменати во овој преглед може да создадат Mesh мрежа кога ќе се спарат со компатибилен рутер. Тие вклучуваат:

 • Netgear Nighthawk EAX80.
 • Netgear Nighthawk EX8000.
 • Netgear Nighthawk EX7700.
 • Netgear Nighthawk EX7500.
 • 10>Netgear Nighthawk EX7300.
 • Netgear EX6400.
 • TP-Link RE300.

Како ги избравме овие проширувачи за Wi-Fi

Ако проширувачот на Wi-Fi е најдоброто решение за вашиот дом, подолу имаме листа на препораки. Еве ги критериумите што ги земавме предвид при изборот:

Позитивни критики од потрошувачите

Покрај мојот дом, поставив безжични мрежи за неколку бизниси, организации во заедницата и интернет кафулиња . Со тоа дојде до многуискуство и лични преференци, но не сите тие искуства се неодамнешни, а бројот на мрежни уреди што никогаш не сум ги пробал целосно ги надминува оние што ги имам. Затоа, треба да ги земам во предвид информациите од другите корисници.

Ги ценам коментарите на потрошувачите бидејќи тие се напишани од вистински корисници за нивните искуства со опремата што ја купиле со свои пари и ја користат секој ден. Нивните препораки и поплаки раскажуваат појасна приказна отколку лист со спецификации.

Имам голема предност на производите што биле прегледани од стотици (или по можност илјадници) корисници и постигнале просечен рејтинг на потрошувачите од четири ѕвезди и погоре.

Лесно се поставува

Поставувањето на проширувач на Wi-Fi порано беше доста техничко, но веќе не. Многу од опциите што ги сметаме практично сами се поставени, што значи дека речиси секој може да ги инсталира уредите без да повика професионалец. Ова може да се направи преку мобилна апликација или со притискање на едно копче на вашиот рутер и екстендер.

Спецификации

Ги вклучивме спецификациите на секој проширувач за да можете да изберете оној што одговара вашиот рутер. Повеќето од нашите препораки нудат најмалку брзини на AC1750 со двоен опсег, иако набројуваме неколку побавни алтернативи за да одговараат на помалите буџети.

Го вклучуваме опсегот или покриеноста на проширувачот каде што е објавен (иако ова може да варира поради надворешни фактори), и дали поддржува MU-проширувачите препорачани во овој преглед можат да ја прошират вашата мрежа без жртвување на пропусниот опсег.

Која треба да ја купите? За повеќето корисници, TP-Link RE450 е идеален. Тоа е уред со двоен опсег 802.11ac кој може да шири 1,75 Gbps пропусен опсег на сите ваши уреди. Со улична цена, тоа е одлична вредност.

Другите корисници ќе бидат подготвени да потрошат повеќе, особено ако веќе инвестирале многу во моќен безжичен рутер. На овие корисници им го препорачуваме продолжувачот на Wi-Fi од утре, Netgear Nighthawk EAX80 . Тоа е единствениот продолжувач во нашата рецензија што ги поддржува стандардите за Wi-Fi и безбедност од следната генерација, и како рутерот AX12, доставува до 6 Gbps на вашите уреди.

Конечно, препорака за корисниците кои треба да насочете го интернетот до локација доста оддалечена од нивниот рутер - да речеме посебна зграда на вашиот имот, како стан за баби или надворешна домашна канцеларија. Препорачуваме TP-Link TL-WPA8630 Powerline AC Wi-Fi комплет кој вклучува еден уред за пренесување на вашиот мрежен сигнал низ вашите далноводи, а друг за преземање и емитување безжично.

Има многу други опции во зависност од вашите потреби и буџет. Прочитајте за да дознаете која е најдобро да ја проширите вашата домашна мрежа.

Зошто да ми верувате за овој преглед?

Јас сум Адријан Тари и мојата безжична мрежа се протега низ голем еднокатна куќа што вклучуваMIMO (повеќе корисник, повеќекратен влез, повеќе излез) за поголеми брзини при користење на повеќе уреди. Го разгледуваме и бројот на порти за етернет достапни за жичени врски и дали е обезбедена USB-порта, што може да биде корисно за прикачување на печатач или надворешен хард диск на вашата мрежа.

Цена

Колку сте сериозни за квалитетот на вашата домашна мрежа? Има многу широк опсег на цени од кои можете да изберете: од 50 до 250 долари.

Општо земено, износот на пари што ќе го потрошите на екстендер треба да се одрази на тоа колку сте потрошиле на вашиот рутер. Евтиниот рутер нема да биде побрз направен од скап екстендер, но евтиниот продолжувач може да ја загрози брзината на вашата мрежа.

Одрекување: до моментот кога ќе ја прочитате оваа објава, цените може да бидат различни .

Цената внимателно ја следи брзината, како што ќе видите во табелата погоре.

посебна домашна канцеларија што ја изградивме во нашиот двор. Моментално го проширувам сигналот на нашиот рутер безжично користејќи неколку рутери на Airport Express низ куќата. Имам и жична етернет конекција која излегува во канцеларија која е поврзана со друг рутер што работи во режим на мост и го користи истото име на мрежа како рутерот внатре во куќата.

Поставувањето работи добро, но ги купив овие уреди пред неколку години, и тие станаа застарени. Планирам да ги ажурирам нашите мрежни уреди следната година. Така, пишувањето рецензии за безжични рутери и екстендери послужи како можност да направам некое корисно истражување на најдобрите опции за мојата домашна мрежа. Се надевам дека моите откритија ќе ви помогнат да го пронајдете најдоброто решение и за вашето.

Најдобар проширувач на Wi-Fi за дома: Најдобри избори

TP-Link RE450 е доста прифатлива и има малку компромиси. Тоа е модел со „приклучок“, што значи дека се приклучува директно во вашиот штекер. Тоа значи дека е мал и ненаметлив и нема да зазема простор на вашето биро или полица. Може да се пофали со три прилагодливи антени, брзина AC1750 со двоен опсег и порта за етернет, а тоа е повеќе од доволна брзина за повеќето домашни мрежи.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 3 (надворешни, прилагодливи),
 • Покриеност: не е објавена,
 • MU-MIMO: Не,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,75 Gbps (AC1750 со двоен опсег).

Овој мал уред ќе работи со кој било постоечки рутер за Wi-Fi и ќе го засили неговиот сигнал. Поставувањето е лесно, а светлото на уредот ја прикажува моменталната јачина на сигналот, помагајќи ви да ја пронајдете најдобрата локација за оптимално покривање преку Wi-Fi. Го инсталирате уредот помеѓу рутерот и областа што сакате да ја покриете, а потоа со притискање на две копчиња (копчето RE на RE450 проследено со копчето WPS на рутерот), тој автоматски ќе се поврзе со вашиот рутер без потреба од дополнителна конфигурација. Алтернативно, користете ја апликацијата TP-Link Tether за поставување.

Кога е потребна побрза врска, режимот за голема брзина ќе ги комбинира двата канали (5 GHz и 2,4 GHz), така што еден опсег испраќа податоци и другиот го прима. Алтернативно, користете ја единствената етернет порта на уредот за да поврзете жичен уред на вашата мрежа.

Додека веб-локацијата TP-Link рекламира дека уредот има Gigabit Ethernet порта, еден корисник истакнува дека информациите на кутијата на нивниот RE450 експлицитно е во спротивност со ова, наведувајќи ја портата како 10/100 Mbps. Ако Gigabit Ethernet е важен за вас, проверете ги информациите на полето пред да го купите или размислете за друг уред. Исто така, недостатокот на MU-MIMO на уредот значи дека не е најбрзото решение ако имате неколку уреди активно поврзани со екстендерот во исто време.

Осврти на потрошувачи се генералномногу позитивно. Не-техничките корисници се воодушевени од тоа колку е лесно да се постави и открија дека тоа ги решило нивните проблеми со покриеноста. Некои корисници открија дека целосната брзина на рутерот не е достапна додека не се ажурираше фирмверот, а некои имаа потешкотии со овој чекор. Другите корисници кои првично беа многу поволни за единицата имаа проблеми подоцна, но ова изгледа сосема типично за која било опрема за мрежно поврзување и вообичаено треба да се реши со барање за гаранција.

Други конфигурации:

 • TP-Link RE300 AC1200 Mesh Wi-Fi Range Extender е попристапниот додаток за проширување на опсегот на компанијата, чини само половина од цената, но нуди помали брзини. Работи со кој било рутер, но создава мрежна мрежа кога е поврзан со компатибилен TP-Link OneMesh рутер.
 • За малку повеќе пари, TP-Link RE650 AC2600 Wi-Fi Range Extender е многу побрза 4-стрим, 4×4 MU-MIMO алтернатива.

Најмоќна: Netgear Nighthawk EAX80

На Netgear Nighthawk EAX80 е Wi -Fi Extender за оние кои се сериозни во врска со нивните мрежи. Ова е единица за работна површина, така што нема никакви ограничувања или компромиси поради обидот да се задржи големината мала. Го поддржува стандардот Wi-Fi 6 од следната генерација, обезбедува пропусен опсег од 6 Gbps преку осум преноси, може да се поврзе со над 30 уреди истовремено и е идеален за големи домови со до шест спални соби.

Исто така изгледа одлично. Идодека уредот работи со кој било рутер, можете да изградите моќна Mesh мрежа кога ќе ја спарите со компатибилен рутер Nighthawk Wi-Fi 6.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ax (Wi-Fi 6),
 • Број на антени: 4 (внатрешни),
 • Покриеност: 2.500 квадратни стапки (230 квадратни метри) ,
 • MU-MIMO: Да, 4-stream,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 6 Gbps (8-stream AX6000).

Не секој ќе сака да трошат 250 долари на проширувач на Wi-Fi, но оние што го прават тоа ќе го сметаат за исплатливо. Оваа единица е со глава и раменици над другите вклучени во овој преглед, но придобивките од таа моќ ќе ги добиете само ако вашиот рутер е исто толку моќен. Брзината и покриеноста на овој екстендер се исклучителни, но неговите силни страни не завршуваат тука. Единицата вклучува четири Gigabit Ethernet порти за поврзување на жичени уреди како конзоли за игри и една USB 3.0 порта.

Апликацијата Nighthawk (iOS, Android) го прави почетното поставување брзо и ви овозможува едноставно да ја промените конфигурацијата во иднина. Корисниците пријавуваат време на поставување помалку од пет минути. Апликацијата вклучува контролна табла што е лесна за употреба каде што можете да ги проверите вашите поставки и да видите кои уреди се поврзани.

Кога е поврзана со рутерот AX12 на Netgear, можете да создадете единствена, моќна Mesh мрежа со комбинирани 6.000 квадратни стапки на покриеност, а тоа може дополнително да се прошири со додавање дополнителни единици.Паметниот роаминг ви овозможува слободно да се движите низ куќата со вашите уреди, без страв дека ќе бидете исклучени, а оптималниот Wi-Fi канал автоматски ќе се избере за вашите тековни онлајн активности, како што се стриминг и сурфање. Оваа Mesh технологија, плус дарежливите осум преноси на уредот, значи дека нема компромис во пропусниот опсег.

Корисниците ја сакаат брзината и многумина почнаа да уживаат во целосната корист од брзиот интернет за кој плаќаа години. Тие забележаа дека брзината се зголемува на сите нивни уреди - компјутери, телефони, таблети и паметни телевизори - иако сè уште не го поддржуваат новиот стандард Wi-Fi 6. И многу корисници одлично ги користат тие Gigabit Ethernet порти.

Ако треба да го проширите вашиот Wi-Fi на одредено растојание или преку ѕид од тули или повеќе катови, можеби е најдобро да се пренесе сигналот таму преку кабел наместо безжично. Наместо да поставувате етернет кабли, наместо тоа, користете ги постоечките електрични линии.

TP-Link TL-WPA8630 е комплет составен од два уреди: еден што се приклучува на вашиот рутер и го испраќа мрежниот сигнал преку вашите електрични жици и адаптер за подигање сигналот од другата локација и емитувајте го безжично на вашите уреди таму, до 980 стапки (300 метри оддалеченост). Со вкупен пропусен опсег од 1,35 Gbps, тоа е најбрзиот Powerline +Wi-Fi решение во овој преглед, и само малку поскапо од неговите директни конкуренти.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 2 (надворешни),
 • Покриеност: не е објавено,
 • MU-MIMO: 2×2 MIMO со формирање на зрак,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,35 Gbps (AC1350 со двоен опсег).

За малку повеќе од 100 долари, можете да купите два уреди TP-Link (на TL-WPA8630 и TL-PA8010P) кои ќе ја однесат вашата мрежа до повеќе оддалечени локации преку постојните електрични жици. За поголема покриеност, можете да купите дополнителни единици. 2×2 MIMO користи повеќе жици за побрз, постабилен сигнал. А жичната врска со вашиот рутер значи дека безжичната пропусност на проширувачот нема да се преполови.

Поставувањето е лесно. Вашите мрежни поставки се копираат од вашиот рутер со притискање на копче, а исто така можете да го конфигурирате уредот користејќи мобилна апликација (iOS или Android). Обезбедени се три Gigabit Ethernet порти за брзо жичено поврзување со вашите уреди со интензивна пропусност и се погодно лоцирани на дното на единицата. USB не е вклучен.

Корисниците се задоволни од тоа колку е лесно првичното поставување, како и зголемената јачина на сигналот што ја добиваат нивните уреди, дури и во повеќекатните домови и домашните канцеларии кои се во подрумот. Меѓутоа, ако барате максимална пропусност ине ви треба жична врска, вкупната брзина на овој уред од AC1350 можеби не е најдоброто решение за вас.

Други добри проширувачи за Wi-Fi за дома

1. Netgear Nighthawk EX7700 X6 Tri -Band WiFi Mesh Extender

Ако барате моќен продолжувач на Wi-Fi, но не сте сосема подготвени да потрошите премногу за нашиот победник погоре, Netgear Nighthawk X6 EX7700 ќе ви даде многу од истите придобивки малку помалку.

Но, нема да ја постигнете истата брзина. Оваа десктоп единица е со три-бенд наместо 8-стрим и 2,2 Gbps наместо 6 Gbps. Но, ги има истите Mesh мрежни способности како нашиот победник и речиси истиот опсег.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: не е објавено,
 • Покриеност: 2.000 квадратни стапки (185 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Да,
 • Максимална теоретска ширина на опсег: 2,2 Gbps (три-бенд AC2200),
 • Цена: 159,99 УСД (листа).

Проширувачите на десктоп на Netgear Nighthawk Wi-Fi се моќни и нудат одлични карактеристики, вклучувајќи одлична пропусност и опсег , и можности за Mesh кога се споени со компатибилен Nighthawk рутер. EX7700 нуди добар баланс помеѓу цената и моќноста и нуди две Gigabit Ethernet порти, но без USB порти. Поддржува до 40 безжични уреди и работи со кој било безжичен рутер. Технологиите Mesh и Fastlane3 на единицата значат дека нема да жртвувате безжичен пропусен опсег

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.