8 поправки за бавниот проблем на macOS High Sierra (како да го избегнете)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Откако чекав два дена и ноќи да се ажурира мојот MacBook Pro од средината на 2012 година, конечно е на најновиот macOS — 10.13 High Sierra!

Како технолошки ентузијаст, бев возбуден за High Sierra и неговата нови функции. Сепак, возбудата постепено беше надмината со проблемите со кои наидов - главно, тоа што работи бавно или дури и замрзнува за време и по инсталацијата.

Потопувајќи се во безброј заедници и форуми на Apple, најдов дека не сум бил сам. Поради нашето колективно искуство, сфатив дека би било добра идеја да напишам статија во која ќе се наведат вообичаените проблеми со забавувањето на macOS High Sierra заедно со релевантни решенија.

Мојата цел е едноставна: да ви заштедам време за решавање проблеми! Некои од проблемите подолу се она што јас лично го претрпев, додека некои доаѓаат од приказни на други колеги корисници на Mac. Се надевам дека ќе ви бидат корисни.

Прочитајте исто така: Поправање на macOS Ventura Slow

Важни совети

Ако сте одлучиле да се ажурирате на High Sierra, но допрва треба да го сторите тоа, еве неколку работи (врз основа на редот на приоритет) Силно препорачувам да проверите однапред за да избегнете потенцијални проблеми.

1 . Проверете го вашиот модел на Mac – Не сите Mac, особено старите, можат да се надградат. Apple има јасна листа за тоа кои модели на Mac се поддржани. Спецификите можете да ги видите овде.

2. Исчистете го вашиот Mac – Според Apple, High Sierra бара барем14,3 GB простор за складирање за да се изврши надградбата. Колку повеќе слободен простор имате, толку подобро. Плус, ќе ви треба помалку време да направите резервна копија. Како да се исчисти? Има многу рачни работи што можете да ги правите, но препорачувам да користите CleanMyMac за да ги отстраните системските ѓубре и Gemini 2 за да најдете големи дупликати. Тоа е најефективното решение што го најдов. Може да го прочитате и нашиот детален водич за најдобриот софтвер за чистење Mac.

3. Направете резервна копија од вашите податоци – Секогаш е добра практика да направите резервна копија на вашиот Mac еднаш во некое време - или како што велат, да направите резервна копија од вашите резервни копии! Apple исто така ни препорачува да го направиме тоа за големи надградби на macOS, за секој случај. Time Machine е алатка која се користи, но исто така можете да користите напредни апликации за резервна копија на Mac кои имаат некои клучни карактеристики што не ги нуди Time Machine, како што се резервни копии што се бутабилни, можност за избирање на кои датотеки да се резервираат, компресија без загуби итн.

4. Ажурирање на 10.12.6 FIRST – Ова помага да се избегне проблем каде што вашиот Mac постојано виси во прозорецот „преостаната околу една минута“. Дознав на потешкиот начин. Ако вашиот Mac моментално работи со постара верзија на Sierra различна од 10.12.6, не можете успешно да инсталирате High Sierra. Можете да дознаете повеќе детали од Број 3 подолу.

5. Изберете го вистинското време за ажурирање – НЕ инсталирајте High Sierra на работа. Никогаш не можете колку долго ќе потрае. Наместо тоа, мислам дека е најдобро да одредите време да го направите ова за викенд. НаСамо процесот на инсталација ќе трае околу два часа за да се заврши (идеално). Плус, потребно е повеќе време да се исчисти и да се направи резервна копија на вашиот Mac - и да се справите со оние неочекувани проблеми како оние што ги наидов.

Сè е завршено? Одлично! Сега еве го списокот на проблеми и поправки на кои може да се повикате во случај да се појават проблеми.

Забелешка: многу е малку веројатно дека ќе наидете на сите проблеми подолу, затоа слободно навигирајте низ Содржината за да се префрли на проблемот што е потполно ист или сличен на вашата ситуација.

За време на инсталацијата на macOS High Sierra

Барање 1: Процесот на преземање е бавен

Можна причина: Вашата интернет-врска е слаба.

Како да се поправи: Рестартирајте го вашиот интернет рутер или преместете ја машината Mac до подобра локација со посилен сигнал.

За мене, беа потребни само неколку минути за да заврши преземањето пред да се појави прозорецот за инсталација. Еве две слики од екранот што ги направив:

Проблем 2: Нема доволно простор на дискот за инсталирање

Можна причина: стартување диск на Mac на кој ќе се инсталира High Sierra нема простор за складирање. Најновиот macOS бара најмалку 14,3 GB слободен простор на дискот.

Како да се поправи: Ослободете простор колку што можете. Проверете ја партицијата за големи датотеки, бришејќи ги или пренесувајќи ги на друго место (особено фотографии и видеа кои имаат тенденција да заземаат многу повеќе простор од другите типовина датотеки).

Исто така, неискористените апликации може да се соберат. Добра практика е и да ги деинсталирате. Најбрзиот начин е да користите CleanMyMac за длабоко чистење на вашиот хард диск и Gemini за да пронајдете и отстраните дупликати или слични датотеки.

За мене, не наидов на оваа грешка бидејќи мојата инсталација „Macintosh HD“ има 261,21 Достапен GB од 479,89 GB — 54% бесплатно!

Број 3: Замрзнати или заглавени уште една минута

Повеќе детали: инсталацијата запира додека лентата за напредок покажува дека е речиси завршена. Тој вели „Останува уште една минута“ (може да останат „неколку минути“ во вашиот случај).

Можна причина: Вашиот Mac работи macOS Sierra 10.12.5 или постара верзија.

Како да се поправи: Одвојте неколку минути прво да го ажурирате вашиот Mac на 10.12.6, а потоа повторно да инсталирате 10.13 High Sierra.

Навистина бев изнервиран од ова прашање „Останува уште една минута“ - иако пишуваше дека останува само уште една минута, неколку часа подоцна ситуацијата беше иста. Го откажав, мислејќи дека мојот интернет е исклучен и повторно се обидов. Но, бев разочаран кога видов дека мојот Mac повторно се спушта со истата грешка: Заглавен уште една минута.

Значи, отворив Mac App Store и видов дека има барање за ажурирање (како што гледате од екранот долу, за среќа сè уште го имам). Кликнав на копчето „АЖУРИРАЈ“. За околу десет минути беше инсталиран Sierra 10.12.6. Потоа продолжив со инсталирање на High Sierra. Оној „еденПроблемот со преостанати минути никогаш повторно не се појави.

Блас 4: Mac работи жешко

Можна причина: Вие извршувате повеќе задачи додека High Sierra допрва треба да заврши со инсталирањето.

Како да се поправи: Отворете го „Монитор на активност“ и пронајдете процеси за собирање ресурси. Можете да пристапите до монитор на активност со одење до Апликации > Utilities или направете брзо Spotlight пребарување. Затворете ги оние апликации или процеси (означете ги и кликнете на копчето „X“) кои премногу ги трошат процесорот и меморијата. Исто така, прочитајте ја оваа статија за прегревање на Mac што ја напишав порано за други поправки.

Додека ја инсталирав High Sierra, мојот MacBook Pro од средината на 2012 година малку се загреваше, но не до точка што му беше потребна внимание. Открив дека штом се откажав од неколку најчесто користени апликации како Google Chrome и Mail, вентилаторот веднаш престана да работи гласно. Морав да се префрлам на мојот компјутер за работа во текот на тие два дена, што за мене не беше проблем, за среќа. 🙂

Откако ќе се инсталира macOS High Sierra

Проблем 5: Бавно работи при стартување

Можни причини:
 • Вашиот Mac има премногу ставки за најавување (апликации или услуги кои автоматски се отвораат кога вашиот Mac ќе се стартува).
 • Дискот за стартување на вашиот Mac има ограничен достапен простор за складирање.
 • Mac е опремен со HDD (хард диск) наместо со SSD (солидна состојба). Во случај да се прашувате за разликата во брзината, ја заменив мојатаMacBook хард диск со нов SSD и разликата во перформансите беше како ноќ и ден. Првично, на мојот Mac му требаа најмалку триесет секунди за да се стартува, но по надградбата на SSD, беа потребни само десет секунди или така.

Како да се поправи: Прво, кликнете на Логото на Apple горе лево и изберете Системски параметри > Корисници & засилувач; Групи > Ставки за најавување . Таму ќе ги видите сите ставки што се отвораат автоматски кога ќе се најавите. Означете ги тие непотребни ставки и кликнете на иконата „-“ за да ги оневозможите.

Потоа, проверете дали дискот за стартување е или не полн со одење на За овој Mac > Складирање . Ќе видите шарена лента како оваа што ви ја покажува употребата на вашиот хард диск (или флеш меморија).

Кликнувањето на копчето „Управување“ ви дава детален преглед на типовите на датотеки зафаќа најмногу простор - што често е директен совет за тоа каде треба да започнете со чистење на вашиот Mac.

За мене, не забележав големо задоцнување во брзината по ажурирањето на High Sierra, веројатно затоа што мојот Mac веќе имаше SSD (неговиот стандарден Hitachi HDD почина минатата година) и потребни се само десет секунди или така за целосно да се подигне. Сериозно, Mac со SSD се многу побрзи од оние со HDD.

Проблем 6: Mac курсорот се замрзнува

Можна причина: Го зголемивте курсорот големина.

Како да се поправи: Прилагодете го курсорот на нормална големина. Одете во Системски параметри > Пристапност> Приказ . Под „Големина на курсорот“, проверете дали покажува на „Нормално“.

Блашка 7: апликацијата падна или не може да се отвори при стартување

Можна причина: Апликацијата е застарена или некомпатибилна со High Sierra.

Како да се поправи: Проверете ја официјалната страница на развивачот на апликацијата или Mac App Store за да видите дали има понова верзија. Ако одговорот е да, ажурирајте ја на поновата верзија и повторно стартувајте ја апликацијата.

Забелешка: ако апликацијата Фотографии не се активира со прикажување на оваа грешка „Се појави неочекувана грешка. Ве молиме напуштете ја и рестартирајте ја апликацијата“, можеби ќе треба да ја поправите библиотеката Фотографии. Оваа статија има повеќе информации за тоа.

Проблем 8: Safari, Chrome или Firefox Slow

Можни причини:

 • Верзијата на вашиот веб-прелистувач е застарена.
 • Инсталиравте премногу екстензии или додатоци.
 • Вашиот компјутер е заразен со Adware и вашите веб-прелистувачи се пренасочени на сомнителни веб-локации со наметливи флеш реклами.

Како да се поправи:

Прво, активирајте антивирус за да проверите дали вашата машина е заразена со злонамерен софтвер или Adware.

Потоа, проверете дали вашиот веб-прелистувач е ажуриран. Земете го на пример Firefox - кликнете на „За Firefox“ и Mozilla автоматски ќе провери дали Firefox е ажуриран. Истото со Chrome и Safari.

Исто така, отстранете ги непотребните екстензии од трета страна. На пример, на Safari, одете на Preferences >Екстензии . Овде ќе ги видите приклучоците што сте ги инсталирале. Деинсталирајте или оневозможете ги оние што не ви требаат. Општо земено, колку помалку екстензии се овозможени, толку помазно би било вашето искуство со прелистување.

Како да ги подобрите перформансите на Mac со High Sierra

 • Да ја нарушите работната површина на Mac. Многумина од нас се навикнати да зачувуваат сè на работната површина, но тоа никогаш не е добра идеја. Преполната работна површина може сериозно да го забави Mac. Дополнително, тоа е лошо за продуктивноста. Како го решаваш тоа? Започнете со рачно креирање папки и преместување датотеки во нив.
 • Ресетирај NVRAM и SMC. Ако вашиот Mac не се подига правилно по ажурирањето на High Sierra, можете да извршите едноставно ресетирање на NVRAM или SMC. Овој водич на Apple, како и овој, има детални инструкции чекор-по-чекор. Проверете дали сте направиле резервна копија на вашиот Mac пред да го направите ова.
 • Почесто проверувајте го мониторот на активноста. Нормално е дека кога користите одредени апликации од трети страни, вашиот Mac може да забави или дури и да замрзне. Activity Monitor е најдобриот начин за прецизно лоцирање на тие проблеми. За оние апликации што имаат проблеми со компатибилноста што се извршуваат со најновиот macOS, проверете ја страницата на развивачот за да видите дали има ажурирање или обратете се на алтернативни апликации.
 • Вратете се на постар macOS. Ако вашиот Mac е исклучително бавен по ажурирањето на High Sierra и се чини дека нема никакви поправки, вратете се на претходната верзија на macOS како Sierra или ElCapitan.

Последни зборови

Еден последен совет: ако можете, одложете го распоредот за ажурирање на High Sierra. Зошто? Бидејќи секое големо издание на macOS обично има проблеми и грешки, High Sierra не е исклучок.

Случај во точка: Пред неколку дена еден истражувач за безбедност откри безбедносна грешка „што прави на хакерите им е лесно да украдат лозинки и други скриени акредитиви за најавување од системот на корисникот...да им дадат на хакерите можност да пристапат до податоците на Keychain во обичен текст без да ја знаат главната лозинка. “ Ова го објави Џон Мартиндејл од DigitalTrends. Apple брзо реагираше на ова објавувајќи 10.13.1 два дена потоа.

Иако проблемите со забавувањето на macOS High Sierra се помалку важни од тој баг, замислувам дека Apple ќе се погрижи за нив порано или подоцна. Се надеваме дека со уште неколку повторувања, High Sierra ќе биде без грешки - а потоа можете да го ажурирате вашиот Mac со сигурност.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.