Како да размерите шема во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога креирате шема или преземате некои примероци од шаблони, тешко е да се добие совршената големина и пропорција за секој проект. Или понекогаш едноставно сакате малку да ја измените шемата за да се вклопи во вашиот дизајн.

Како точно сакате да ја зголемите вашата шема? Во зависност од тоа што се обидувате да го зголемите, методите се различни.

Постојат две можности. Можете или да скалирате дел од шаблонот од Опциите за шаблони, или можете да ја промените големината на пополнувањето на шаблонот користејќи ја алатката Скали.

Не сте сигурни за што зборувам? Без грижи! Ќе ги разгледам двете опции во ова упатство.

Ајде да се нурнеме!

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да се зголеми дел од моделот во Adobe Illustrator

Ако сакате да измените шема или да размерите објект во шаблонот, ова е методот за употреба. На пример, јас ја создадов оваа шема за друг проект, но сега сакам да разграничам една од бананите за друг објект за да се разликува.

Следете ги чекорите подолу за да видите како функционира!

Чекор 1: Одете на панелот Swatches и пронајдете ја шемата. Во мојот случај, го имам заедно со други модели на овошје што ги создадов во табот за поединечни панели.

Треба да го видите панелот Swatches на работните панели од десната страна, ако не, можете брзо да го отворитеПанел со примероци од надземното мени Прозорец > Примери .

Чекор 2: Кликнете двапати на шаблонот и ќе го отворите полето за дијалог Опции за шаблони . Ако не се отвори кога ќе кликнете двапати на шаблонот, можете да отидете и во надземното мени Објект > Шема > Уреди шема .

Можете да ја уредите шемата во полето за плочки.

Чекор 3: Изберете го делот што сакате да ја промените големината и повлечете го граничното поле на објектот за да го направите поголем или помал. На пример, ја избрав жолтата банана, ја направив помала и малку ја завртев.

Чекор 4: Кликнете Готово на врвот кога ќе завршите со менување на шаблонот.

Вака уредувате и размерувате шема во Adobe Illustrator.

Ако сакате да ја промените големината на пополнувањето на шаблонот, продолжете да читате.

Како да се скалира шаблонот во форма во Adobe Illustrator

Понекогаш шаблонот изгледа преголем или премал во форма и користењето на методот погоре со директно скалирање на елементите на шаблонот не би работа. Ако се обидете да ја зголемите самата форма, пропорцијата на шаблонот останува ист, па ни тоа не функционира!

Решението е да се користи алатката Scale за да се трансформира шаблонот во форма .

Дозволете ми да ви покажам како да направите шаблонот да изгледа поголем или помал.

Чекор 1: Изберете ја формата исполнета со шаблонот што сакате да ја промените големината.На пример, сакам да „зумирам“ на шаблонот со лубеница, па ќе го одберам кругот исполнет со шаблонот од лубеница.

Чекор 2: Кликнете двапати на Алатката за скала на лентата со алатки.

И ќе видите прозорец за дијалог Скала каде што можете да ги приспособите поставките.

Чекор 3: Променете го процентот на опцијата Uniform и проверете ја само опцијата Transform Pattern .

Оригиналната вредност на униформа треба да биде 100%. Ако сакате да ја „зумирате“ шемата, зголемете го процентот, обратно и намалете го процентот за да „одзумирате“. На пример, ставив 200% во опцијата Uniform, и шемата покажува поголема.

Можете да го штиклирате полето Преглед за да го видите процесот на промена на големината.

Кликнете OK кога сте задоволни со резултатот и тоа е тоа!

Алтернативно, можете да ја користите и кратенката на тастатурата за да ја размерите шемата во Adobe Illustrator.

Кратенка на тастатура за шема за скалирање во Adobe Illustrator

Со избраната алатка Scale, можете да го користите копчето Tilde ( ~ ) за да скалирате шема во форма.

Едноставно изберете ја алатката Scale, држете го притиснато копчето ~ и кликнете & повлечете го шаблонот за да го намалите. Повлечете за да го направите шаблонот помал, а повлечете за да го направите поголем.

Совет: Држете го копчето Shift заедно со копчето ~ за пропорционално да ја размерите шемата.

На пример, ја зголемив шемата завлечење нанадвор.

Завиткување

Ви покажав три начини за размерување на шема во Adobe Illustrator. Не постои еден најдобар начин, бидејќи се зависи од тоа што се обидувате да го зголемите и секој метод функционира поинаку.

Ако сакате да уредите шема за да ја промените големината на дел од неа, користете Опции за шаблони . Ако сакате да ја промените големината на пополнувањето на шаблонот или да ја промените пропорцијата, можете да ја користите алатката Scale или кратенката на тастатурата. Алатката Scale ви дава попрецизни резултати, а кратенката на тастатурата ви дава поголема флексибилност.

Ваш избор!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.