3 чекори за промена на бојата на куршумите во Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

InDesign е една од најпопуларните програми за распоред на страници во светот и може да направи речиси сè што можете да сонувате во текстуални пораки.

Но, таа сложеност значи и дека некои едноставни задачи може да бидат изненадувачки тешки за извршување, а менувањето на боите на куршумите во InDesign е совршен пример. Треба да потрае само секунда, но реалноста е многу посложена.

Не грижете се, ќе објаснам точно како да го направам тоа - едноставно не можам да објаснам зошто Adobe би го отежнал процесот. Ајде да погледнеме подетално!

Променете ги боите на куршумите во InDesign

Забелешка: за ова упатство, ќе претпоставам дека веќе сте ја создале вашата листа со точки во InDesign. Ако не, тоа е првото место за почеток!

Ако сакате вашата боја на куршуми да биде потполно иста боја како и текстот во вашата листа со точки, тогаш имате среќа: сè што треба да да направите е да ја промените бојата на текстот, а точките за куршуми ќе ја променат бојата за да одговараат.

За да ги направите вашите куршуми во различна боја од вашиот текст, треба да креирате нов стил на знаци и нов стил на пасуси. Ова може да биде малку збунувачки ако никогаш претходно не сте користеле стилови, но е едноставно откако ќе разберете како функционира сето тоа.

Стиловите се шаблони за повеќекратна употреба кои го контролираат начинот на кој изгледа вашиот текст. Во секој стил, можете да го приспособите фонтот, големината, бојата, растојанието или која било друга карактеристика, а потоа можете да го примените тој стил наразлични делови од текстот во вашиот документ.

Ако сакате да го промените изгледот на тие различни делови, можете само да го уредите шаблонот за стил и сите делови што го користат тој стил веднаш да се ажурираат.

Ако работите на долг документ, ова може да заштеди огромно време! Може да имате онолку стилови колку што сакате во документот, за да можете да имате повеќе различни стилови на листа, секој со различни бои на куршуми.

Чекор 1: Креирајте стил на знаци

За да започнете, отворете го панелот Стилови на знаци . Ако веќе не е видливо во вашиот работен простор, можете да го стартувате со отворање на менито Прозорец , избирање на подменито Стилови и кликнување на Стилови на знаци . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Command + Shift + F11 (користете Shift + F11 ако повторно на компјутер).

Паното Стилови на знаци е вгнездено покрај панелот Стилови на пасуси во истиот прозорец, така што и двата треба да се отворат на исто време. Ова е корисно затоа што ќе ви требаат и двете!

Во панелот Стилови на карактери , кликнете на копчето Креирај нов стил на дното на панелот и нов запис со име Стил на карактерот 1 ќе се појави на списокот погоре.

Кликнете двапати на новиот запис во списокот за да започнете со негово уредување. InDesign ќе го отвори прозорецот за дијалог Опции за стил на знаци .

Погрижете се да го дадете вашиот новстилизирајте описно име, бидејќи тоа име ќе ви треба за следната фаза од процесот.

Следно, изберете ја картичката Боја на знаци од секциите лево. Ова е местото каде што ќе ја поставите вашата боја на куршуми!

Ако веќе сте го подготвиле примерокот во боја, можете да го изберете од списокот со примероци. Ако не, кликнете двапати на празното парче боја Пополнете (како што е означено погоре со црвената стрелка), а InDesign ќе го стартува дијалогот New Color Swatch .

Креирајте ја вашата нова боја со прилагодување на лизгачите додека не сте задоволни, а потоа кликнете OK.

Новиот примерок за боја што штотуку го создадовте ќе се појави на дното на списокот со примероци. Кликнете на него за да го изберете и ќе го видите поголемото ажурирање Пополнете на примерокот на бои за да се совпадне.

Кликнете на копчето OK и завршивте со овој чекор - штотуку го создадовте вашиот прв стил на знаци!

Чекор 2: Создадете стил на параграф

Креирањето стил на пасус ги следи речиси истите чекори како и создавањето стил на знаци.

Префрлете се на таблата Стилови на пасуси со кликнување на името на картичката до Стилови на знаци . На дното на панелот, кликнете на копчето Креирај нов стил .

Исто како што видовте претходно во панелот Стилови на знаци, ќе се создаде нов стил со име Стил на пасус 1 .

Кликнете двапати на записот во списокот за да започнете со уредување на стилот. Како што можешвидете подолу, прозорецот Опции за стил на пасуси е многу покомплексен од прозорецот Опции за стил на знаци, но немојте да се преоптоварувате! Ќе треба да користиме само три од достапните делови.

Пред да продолжите понатаму, дајте го вашиот нов стил на пасус описно име.

Следно, префрлете се на делот Основни формати на знаци и поставете го текстот во избраниот фонт, стил и големина на точка. Ако го прескокнете овој чекор, ќе завршите со ресетирање на текстот во вашата листа со точки на стандардниот фонт на InDesign!

Кога сте задоволни со поставките за фонтот, кликнете на Bullets and Numbering дел во левиот панел на прозорецот.

Отворете го паѓачкото мени Тип на листа и изберете Булети , а потоа ќе можете да ги уредувате поставките за списоците со точки. Можете да ги приспособите овие опции како сакате, но најважната за промена на бојата на куршумите е опцијата Стил на карактерот .

Отворете го паѓачкото мени Стил на карактер и изберете го Стил на карактер што сте го создале порано. Затоа е важно секогаш јасно да ги именувате вашите стилови!

Ако ги оставите вака поставките, сè ќе завршите со текст и куршуми со иста боја, што не е она што го сакавме! За да го спречите тоа, ќе мора да направите уште една промена.

Кликнете на делот Боја на знаци во левиот панел од прозорецот. Од која било причина,InDesign стандардно ја користи бојата што штотуку ја избравте за куршумите, но такви се мистериите на Adobe.

Наместо тоа, изберете Црно од списокот со примероци (или која било боја што сакате да ја користите за текстот во вашата листа со точки), потоа кликнете OK .

Сега го создадовте и вашиот прв стил на параграф, честитки!

Чекор 3: Примена на вашиот нов стил

За да го примените вашиот стил на пасуси на списокот со точки, префрлете се на алатката Type користејќи го панелот Tools или кратенката на тастатурата T . а потоа изберете го целиот текст во вашата листа.

Во панелот Стилови на пасус, кликнете на записот за вашиот новосоздаден стил на пасус и вашиот текст ќе се ажурира за да одговара.

Да, конечно, конечно завршивте!

Последен збор

Фу! Долг процес е да се промени нешто толку едноставно, но научивте повеќе отколку само како да ја промените бојата на куршумите во InDesign. Стиловите се суштински дел од продуктивниот работен тек на InDesign и тие можат да заштедат неверојатно време во подолги документи. Тие се префинети за користење на почетокот, но ќе ги цените со текот на времето.

Среќно менување на бојата!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.