Како да направите лого во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Традиционалното лого се состои од два клучни елементи: текст и форма. Овој тип на лого се нарекува и комбинирано лого и двата елементи може да се користат заедно или одделно. Многу компании користат лого засновано на фонтови бидејќи е попрепознатливо.

Во зависност од тоа како го категоризирате и именувате, постојат три до седум типа на логоа. Нема да ги разгледувам сите овде бидејќи дизајнот концепт е во основа ист. Откако ќе научите како да креирате ознака за текст и лого, можете да направите каква било форма на лого што сакате.

Во оваа статија, ќе научите како да креирате комбинирано лого и текстуално лого од нула во Adobe Illustrator. Исто така, ќе споделам неколку корисни совети за дизајн на лого заедно со упатството врз основа на моето лично искуство.

Пред да започнете, брзо ќе објаснам што се логото на текст и комбинираното лого.

Комбинирано лого е лого што се состои и од зборовен знак (текст) и од знак за лого (облик). Текстот и иконата често може да се користат заедно или одделно.

Некои примери за комбинирани логоа се Microsoft, Adidas, Adobe, Airbnb итн.

Не, текстуалното лого не е фонт. Има повеќе за тоа.

Логото за текст може да се нарече зборовен знак или буква. Во основа, тоа е лого што го покажува името на компанијата или иницијалите.

Логоа како Google, eBay, Coca-Cola, Calvin Klein итн. кои го покажуваат името накомпанијата се логоа на зборовен знак. Логото на буквите обично се иницијали на компанијата или други кратки букви, како што се P&G, CNN, NASA итн.

Дали тоа се обидувате да го создадете? Ќе ви покажам како да измените постоечки фонт за да направите текстуално лого во чекорите подолу.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да направите лого за текст во Adobe Illustrator

Можете да изберете фонт или да креирате сопствен фонт за текстуално лого. Создавањето сопствен фонт за текстуално лого бара многу работа, бура на идеи, скицирање, дигитализирање на фонтот итн – почнувајќи од нула.

Искрено, во зависност од тоа колку оригинално го сакате логото, ако е за брза употреба, менувањето на постоечки фонт е многу полесно и можете да направите нешто кул.

Пред техничките чекори, мора да размислите каков тип на слика сакате да создадете за брендот. Ова е навистина важно да се размисли бидејќи ќе влијае на изборот за фонт, форми и бои.

Да речеме дека сакате да креирате текстуално лого за празничен моден бренд наречен This Holiday.

Чекор 1: Користете ја Тип алатката (кратенка на тастатура T ) за да додадете текст во нов документ во Adobe Illustrator. Текстот треба да биде името на логото. Тука ќе го ставам името на брендот „Овој празник“.

Чекор 2: Изберете го текстот, одетена панелот Карактеристики > Карактер и изберете фонт.

Проверете дали повторно сте го провериле лиценцирањето на фонтот пред да користите фонт за комерцијални цели. Би рекол дека Adobe Fonts е безбеден пристап бидејќи, со вашата претплата за Creative Cloud, можете да ги користите фонтовите бесплатно.

На пример, го избрав овој фонт наречен Dejanire Headline.

Чекор 3: Користете ја кратенката на тастатурата Command + Shift + O за да креирате текстуален преглед . Овој чекор го претвора текстот во патека за да можете да ги уредувате формите.

Забелешка: Откако ќе го нацртате текстот, не можете повеќе да го менувате фонтот, па ако не сте 100% сигурни за фонтот, дуплирајте го текстот неколку пати само во случај да се премислите.

Чекор 4: Одгрупирајте го наведениот текст за да можете да ја уредувате секоја буква поединечно и почнете да го менувате текстот.

Искрено, не постои правило како да се менува текстот. Можете да користите какви било алатки што ги сакате. На пример, ќе ја користам алатката за бришење и избор на насока за да ги допрам рабовите на фонтот и да исечам дел од текстот.

Чекор 5: Додајте боја на вашето лого или чувајте го црно-бело.

Брз совет: Важно е да ја изберете вистинската боја бидејќи бојата(ите) треба да го претставуваат брендот и да ја привлечат вашата целна група. Статистиките покажуваат дека бојата го подобрува препознавањето на брендот до80%.

На пример, ако правите лого за бренд за деца, само црно-белото може да не функционира одлично. Од друга страна, ако дизајнирате лого за елегантно носење, едноставното црно-бело може да биде одличен избор.

Бидејќи правам текстуално лого за празничен моден бренд, би користел некои бои кои претставуваат одмор – бојата на морето.

Можете и да го искривувате текстот. На пример, јас го користам Envelop Distort за да го искривувам текстот и да го направам попречен

Ова е мрзливо решение, но искрено, сè додека го добиете резултатот што го сакате, зошто да не?

Ако се чувствувате дека нешто недостасува и сакате да додадете облик на вашето лого, продолжете да читате.

Како да направите комбинирано лого во Adobe Illustrator

Комбинирано лого има текст и бренд ознаки. Можете да го користите методот погоре за да креирате текстуално лого, а во овој дел ќе ви покажам како да креирате векторска форма како ознака за лого.

Создавањето ознака за лого во основа е создавање форма, но не се работи само за правење убав облик, туку треба да размислите и како обликот може да влијае на бизнис или бренд.

Наместо техничките чекори на дизајнот на логото, ќе споделам со вас како да дојдете до идеја за дизајн на лого во чекорите подолу.

Чекор 1: Brainstorming. Размислете за што служи логото? И што може да ја претставува индустријата? На пример, ајде да создадеме лого за aкоктел бар. Значи, елементите што се однесуваат на брендот може да бидат чаши за коктел, овошје, шејкери за коктели итн.

Чекор 2: Скицирајте ги вашите идеи на хартија или директно во Adobe Illustrator. Ако не знаете од каде да започнете, можете да започнете со следење на сликите со елементите.

Чекор 3: Креирајте форми во Adobe Illustrator. Можете да ги користите алатките за обликување за да креирате основни форми, а потоа да ги користите алатките Pathfinder или Shape Builder Tool за комбинирање обликува и создава нова форма.

На пример, ја користев алатката Rectangle и алатката Ellipse за да направам преглед на чаша за мартини.

Ќе ја користам алатката за обединување на Pathfinder за да ги комбинирам формите.

Видете, сега добивме основна форма. Можете да додадете онолку детали колку што сакате.

Можете да ја користите и алатката за пенкало за да ја следите вашата скица или ако одлучивте да користите слика, тогаш следете ја сликата.

Се зависи од стилот на логото што го правите. Или дури можете да претворите фотографија во илустрација и од таму да направите лого.

Совет: Силно се препорачува да користите мрежи и водичи кога дизајнирате лого.

Чекор 4: Направете го текстуалното лого дел според методот погоре. На пример, ќе ја именувам лентата „sip n chill“. Запомнете, изборот на фонт треба да биде во согласност со обликот. Ако правите лого на линија, обидете се да избегнувате да користите навистина дебели фонтови.

Чекор 5: Изберете бои за логото. Ако виесакате да го задржите како лого на линијата, едноставно сменете ја бојата на полнење во мозочен удар.

Чекор 6: Одлучете ги позициите на текстот и обликот. Општо земено, комбинираното лого има две верзии, обликот над текстот и обликот до текстот. Но, како што реков, нема строго правило.

Чекор 7: Зачувај го логото!

Најчесто поставувани прашања

Кога станува збор за дизајнот на логото, има многу прашања. Ако сè уште се сомневате или сакате да дознаете повеќе, овој дел има прашања поврзани со дизајнот на логото што може да ви помогнат.

Дали Adobe Illustrator е добар за правење логоа?

Да, Adobe Illustrator е најдобриот софтвер за дизајн за дизајн на лого. Не можам да кажам дека е најлесниот софтвер за користење, бидејќи има голема крива на учење, но ако знаете како да го користите, дефинитивно е одличен за правење логоа.

Зошто дизајнерите користат Illustrator наместо Photoshop за да креираат логоа?

Дизајнерите вообичаено користат Adobe Illustrator за да креираат логоа бидејќи Adobe Illustrator е програма базирана на вектор, што значи дека можете лесно да го уредувате логото. Photoshop е софтвер базиран на растер, што го отежнува уредувањето на векторските форми.

Каква големина треба да дизајнирам лого во Illustrator?

Нема „најдобра големина“ за лого. Во зависност од тоа за што го користите логото, големината на логото може да биде различна. Добрата поента на дизајнирање лого во Adobe Illustrator е тоа што можете да ја промените големинаталогото без губење на квалитетот.

Како да направите лого со проѕирна позадина?

Кога креирате лого во Adobe Illustrator, позадината е веќе транспарентна. Гледате бела уметничка табла поради нејзината стандардна поставка. Клучот е да изберете Транспарентна позадина кога го зачувувате/извезувате логото како png.

Завршни мисли

Многу луѓе мислат дека дизајнот на логото е тежок. Но, би рекол дека чекорите всушност не се толку тешки ако знаете како да ги користите алатките, најтешкиот дел за дизајнот на логото е бурата на идеи>

Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за дизајнот на логото, можете исто така да ја прочитате мојата статија за статистика на логото каде што собрав некои статистики и факти за логото 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.