Како да додадете или инсталирате поставки во Lightroom (3 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сакате значително да ја забрзате вашата работа во Lightroom? Користењето на претходно поставените поставки е одличен начин да го направите тоа! Плус, полесно е да се одржи постојан изглед кога уредувате.

Здраво! Јас сум Кара и во мојата работа како професионален фотограф, открив дека претходно поставените поставки се непроценливи. Со еден клик, можам да додадам кој било број на поставки на мојата слика за да применам инстант уредување.

Lightroom доаѓа со неколку основни поставки, но тие брзо стануваат ограничувачки додека го развивате вашиот стил како фотограф. Еве како да додадете или инсталирате претходно поставени поставки во Lightroom за да можете да го приспособите вашето искуство со уредување!

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на Windows 3 во ред на Lightroom Classic>Како да додадете/увезете поставки во Lightroom Classic

Првиот чекор е да ја преземете и отпакувате претходно поставената датотека, а потоа можете да ја увезете претходно поставената во Lightroom.

Без разлика дали купувате претходно поставени поставки или преземате бесплатен пакет од Интернет, ќе добиете zip-датотека со вашите нови поставки. Одете во вашата папка преземања за да ја отпакувате преземената датотека.

Јас користам Windows 11 и само кликнувам двапати на zip-датотеката за да ја отворам. На врвот, кликнувам на опцијата за Extract All . Се отвора прозорец кој ме прашува каде би сакал да ги зачувам извлечените датотеки. Одете до местото каде што сакате да зачуватевашите датотеки и притиснете Extract.

Откако ќе ги извлечете сите датотеки, следете ги чекорите подолу за да го додадете/инсталирате претходно поставеното во Lightroom.

Чекор 1: Отворете го Lightroom Classic (верзија за десктоп). Притиснете D за да отидете во модулот Развијте или кликнете на Развивање во лентата со мени горе десно.

Од левата страна, под навигаторот, ќе видите панел претходно поставени. Ако е затворено, кликнете на малата стрелка лево од зборот Пресети за да го отворите паѓачкото мени.

За да додадете нова претходно поставеност, кликнете на знакот плус на десната страна на претходно поставениот панел.

Чекор 2: Изберете ја опцијата за Увези поставки.

Ќе се отвори дијалог прозорец за да можете да изберете претходно поставените датотеки. Одете до каде и да сте ги зачувале вашите претходно поставени поставки. Треба да ги видите означени како XMP-датотека.

Чекор 3: Изберете претходно поставено или изберете повеќекратно со држење на Shift додека кликнувате на првата и последната датотека во линија. Потоа притиснете Увези .

Потоа треба да го видите новото претходно поставено под Кориснички поставки во панелот „Пресети“.

Парче торта!

Како да преземете/инсталирате поставки во мобилната апликација Lightroom

Преземањето на претходно поставените поставки во мобилната апликација Lightroom е исто така прилично едноставно. Следете ги чекорите подолу за да инсталирате претходно поставувања во Lightroom Mobile.

Чекор 1: Преземете ја папката претходно поставени на вашиот уред. Отпакувајте и зачувајте ги отпакуваните датотеки при ракалокација.

Чекор 2: Отворете ја апликацијата Lightroom на телефонот и изберете фотографија во вашата библиотека.

Чекор 3: Допрете го копчето Presets што се појавува на дното на екранот.

Чекор 4: Допрете ги трите точки што се појавуваат во горниот десен агол на екранот и изберете Увези претходно поставени поставки .

Оттаму, навигирајте се каде и да сте ги зачувале вашите меморирани поставки.

Чекор 5: Изберете ги датотеките што ги сакате и увезете ги во апликацијата. Тие ќе се појават во нова група во табулаторот Пресети и можете да ја користите опцијата Управување со претходно поставените поставки за да ги организирате како што сакате.

Easy peasy!

Љубопитни сте да дознаете повеќе за поставките на Lightroom? Проверете го овој напис за создавање на ваши сопствени претходно поставувања овде.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.