3 начини да се исклучи цртичката во Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Секогаш кога работите со голема количина на копии на телото во InDesign, речиси гарантирано ќе почнете да гледате цртичка низ вашиот текст бидејќи InDesign се обидува да ја балансира должината на секоја линија со ширината на вашата текстуална рамка.

Во многу ситуации, ова е добра работа, но не секогаш го создава вистинскиот изглед. Некои дизајнери (вклучувајќи го и вашиот навистина) исто така не ја сакаат цртичката и од визуелен дизајн и од перспектива на читливост, но InDesign ви овозможува да приспособите како се применува цртичката или дури и целосно да ја исклучите.

3 Брзи методи за оневозможување на цртичка во InDesign

За оние од вас кои ја сакаат кратката верзија, можете брзо да ја оневозможите цртичката: изберете го текстот што сакате да го уредите со помош на алатката Тип, отворете го панелот Параграф и отштиклирајте го полето означено со цртички.

Исто така можете да ја користите истата поставка за да ја исклучите цртичката на еден збор наместо поголем дел од текстот. Изберете го поединечниот збор што сакате да го измените со помош на алатката Type , а потоа отштиклирајте го полето Hyphenate во панелот Параграф .

Третиот брз метод се користи и кај поединечни зборови, но со малку поинаков пристап. Изберете го зборот што сакате да го уредите, потоа отворете го менито Control панелот и кликнете No Break . Ова го спречува InDesign да го прекрши зборот на кој било начин, вклучително и со цртичка.

Овие методи се брзи иефективни, но тие навистина не се сметаат за „најдобра практика“ и обично се користат за кратки документи кои немаат сложени стилски структури> Исклучена цртичка со стилови

За долги и сложени документи, добра идеја е да ги конфигурирате стиловите на пасуси за вашиот документ. Додека целосната дискусија за стиловите на пасуси заслужува своја статија, основната идеја е прилично едноставна: стиловите на пасуси делуваат како шаблони за стилови за повеќекратна употреба за забрзување на процесот на дизајнирање.

Стандардно, на целиот текст во InDesign му е даден стил на пасус наречен Основен параграф, но можете да креирате онолку различни стилови колку што сакате, секој со свои уникатни прилагодувања на текстот.

На пример, ако дизајнирате не-фикција книга, можете да го конфигурирате секој натпис да го користи истиот стил на пасус, а потоа да го уредите фонтот/големината на точката/бојата/итн. на секој наслов во исто време, само со менување на шаблонот за стил на пасус. Потоа можете да го сторите истото со нов стил на пасус за наводниците за влечење, нов стил за фусноти и така натаму.

За да ја оневозможите цртичката за стил на пасус, започнете со отворање на Панел за стилови на пасус . Ако веќе не е дел од вашиот работен простор, отворете го прозорецот менито, изберете го подменито Стилови и кликнете Стилови на пасуси . Може да ја користите и кратенката на тастатурата Command + F11 (само користете F11 само ако работите на компјутер).

Во панелот Стилови на пасуси , кликнете двапати на стилот на пасус што сакате да го уредите. Ова ќе го отвори прозорецот за дијалог Опции за стил на пасуси , кој ги содржи сите можни поставки што можете да ги примените користејќи стил - кој опфаќа речиси сè што можете да направите за текст во InDesign!

Изберете го делот Hyphenation од левиот панел на прозорецот и отштиклирајте го полето Hyphenate . Тоа е сè што има во тоа! Сега кога ќе го примените тој стил на пасус на кој било текст во вашиот документ, тој ќе ја исклучи цртичката.

Приспособување на поставките за хифенација во InDesign

Иако стандардните поставки на InDesign не се премногу лоши, тие повремено даваат некои непривлечни резултати. Ако не сакате да ги исфрлите сите цртички, туку само сакате да контролирате како се применува, можете да ги приспособите поставките за цртичка.

Започнете со избирање на пасусот или рамката за текст што сакате да ја приспособите. Следно, во таблата Контрола што се протега преку горниот дел од главниот прозорец на документот, кликнете на иконата што прикажува три наредени линии на десниот раб (прикажано погоре) за да го отворите менито на панелот и изберете Хифенација од скокачкото мени.

Прилагодувањето на овие поставки можеминимизирајте ја количината на цртичка што ја применува InDesign без целосно да ја оневозможи.

Повеќето од нив се самообјаснувачки, но може да биде интересно да се експериментира со лизгачот Подобро растојание / помалку цртички за да се прилагоди целокупната композиција на текстот.

Друга корисна поставка е Зона на хифенација , која контролира колку зборот мора да биде блиску до работ на рамката за текст за да се применат другите правила за цртичка. Погрижете се да ја овозможите поставката Преглед за да можете да ги видите резултатите од вашите измени во реално време!

Исто така, можете да ги примените истите поставки користејќи го методот на стил на пасуси споменат претходно за попрецизна контрола врз поставките за цртичка во вашиот документ на InDesign.

Завршен збор

Кој ги опфаќа основите за тоа како да се исклучи цртичката во InDesign! Како што може да претпоставите, одлуките за цртичка може да бидат незгоден дел од поставувањето на текстот во InDesign и има многу опции за приспособување што вреди да се истражат додека не го најдете совршеното совпаѓање за вашиот распоред.

На крајот на краиштата, одлуката зависи од вас и вашиот стил на дизајнирање, затоа вратете се таму и почнете да го поставувате тој текст!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.