Како да испраќате фотографии на iCloud од Mac (3 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Функцијата iCloud на Apple е пригоден начин за пристап до фотографии од кој било синхронизиран уред на Apple. За да прикачувате и синхронизирате фотографии од вашиот Mac на вашата сметка на iCloud, користете ја апликацијата Фотографии и приспособете ги поставките според вашите параметри.

Јас сум Џон, експерт на Apple и сопственик на MacBook Pro од 2019 година . Рутински испраќам фотографии на мојот iCloud од мојот Mac и го направив овој водич за да ви покажам како.

Овој напис го објаснува процесот на прикачување слики на вашата сметка на iCloud од вашиот Mac, затоа продолжете да читате за да дознаете повеќе!

Чекор 1: Отворете ја апликацијата Photos

За да започнете процесот, отворете ја апликацијата Фотографии на вашиот Mac.

Можеби ја имате апликацијата Photos на вашиот Dock на дното на екранот. Ако е така, кликнете на него за да го отворите.

Ако апликацијата Фотографии (икона во боја на виножито) не е во вашиот Dock, отворете го прозорецот Finder, изберете Applications од левата странична лента и кликнете двапати на Иконата Photos во прозорецот.

Чекор 2: Изберете Preferences

Откако ќе се отвори апликацијата, кликнете на „Photos“ во горниот лев агол на екранот. Во паѓачкото мени што се појавува, изберете „Поставки“.

Ќе се отвори нов прозорец со три секции на врвот: Општо, iCloud и Заедничка библиотека.

Кликнете на iCloud за да ги промените поставките за iCloud на вашиот Mac. Проверете го полето до „iCloud Photos“. Ова ќе овозможи прикачување на вашиот уред врз основа на поставките што ќе ги изберете.

Чекор 3: Изберете Како да се складираВашите фотографии

Откако ќе го отворите прозорецот за поставки на iCloud, можете да ги приспособите поставките по ваш вкус. Има неколку опции од кои можете да изберете за тоа како сакате да ги складирате вашите фотографии, вклучувајќи:

Преземете оригинали на Mac

Со оваа опција, вашиот Mac ќе задржи копија од оригиналот Фотографии и видеа на уредот. Згора на тоа, вашиот Mac ќе ги прикачи истите овие датотеки на iCloud за лесен пристап низ вашите уреди.

Ако вашиот Mac нема простор, оваа опција можеби не е солиден избор за вас, бидејќи зачувувањето на фотографиите на вашиот Mac троши значителна количина на простор (во зависност од тоа колку слики имате). Така, ако немате многу простор на вашата сметка на iCloud, можеби ќе сакате да зачувате некои на iCloud, а други на вашиот Mac.

Изберете ја опцијата која најдобро одговара за вашите потреби.

Оптимизирајте ја меморијата за Mac

Оваа опција ви овозможува да заштедите простор на вашиот Mac со зачувување на оригиналните датотеки со фотографии на вашата сметка на iCloud. Иако сликата сè уште е зачувана на вашиот Mac, таа е компресирана од нејзината оригинална состојба со целосна резолуција, заштедувајќи ви простор на вашиот Mac.

Можете лесно да пристапите до фотографиите со целосна резолуција поставени на iCloud од вашата сметка, но само кога ќе го поврзете вашиот Mac на Интернет.

Споделени албуми

Кога ќе ја изберете оваа опција, можете да ги синхронизирате споделените албуми од вашиот Mac или друг уред на Apple со и од вашата iCloud сметка. Овави овозможува лесно да споделувате фотографии со вашето семејство и пријатели и да се претплатите на споделените албуми на други луѓе за да ги гледате и нивните фотографии.

Поставување фотографии

Откако ќе го означите полето до „iCloud Photos“ и изберете ја опцијата за поставување што ја сакате, вашата апликација Фотографии автоматски ќе го започне процесот на прикачување на соодветните фотографии од вашиот Mac на вашата сметка на iCloud Photos.

За овој процес да функционира и успешно да се прикачува, ќе ви треба силна WIFI конекција, затоа проверете дали вашиот Mac е поврзан.

Најчесто поставувани прашања

Еве ги најчестите прашања што ги добиваме за прикачување фотографии на iCloud од Mac.

Колку време е потребно за поставување фотографии на iCloud?

Вкупното време што му е потребно на вашиот Mac да прикачи фотографии на вашата сметка на iCloud зависи од тоа колку слики поставувате и вашата интернет конекција.

Може да потрае неколку минути или може да потрае повеќе часа. Поголемите фото-датотеки и количини ќе потрае подолго за да се прикачат, без оглед на вашата интернет конекција. Покрај тоа, за побавните интернет конекции ќе биде потребно повеќе време за да се заврши процесот на прикачување.

Препорачувам да дозволите вашиот Mac да го прави тоа преку ноќ.

Може ли да пристапам на iCloud без уред на Apple?

Ако имате iCloud сметка, можете лесно да пристапите и да управувате со вашите фотографии и видеа без да користите уред на Apple.

Едноставно отворете го „iCloud.com“ на кој било веб-прелистувач од кој било уред, а потоа потпишете сево вашата сметка со вашиот Apple ID и лозинка.

Зошто моите фотографии не се прикачуваат на iCloud?

Неколку вообичаени икање може да предизвикаат проблеми со синхронизацијата на фотографиите со вашата сметка на iCloud. Ако имате проблеми, проверете ги овие три потенцијални причини:

  • Осигурете се дека сте најавени на точниот Apple ID : Ако имате повеќе Apple ID, лесно е да случајно најавете се на погрешна сметка. Значи, проверете двапати дали сте се пријавиле на правилната сметка.
  • Двапати проверете ја вашата интернет врска : бавната интернет конекција (или воопшто нема) ќе влијае на процесот на поставување. Затоа, проверете дали вашиот Mac има силна интернет конекција за да го завршите процесот на поставување.
  • Погрижете се да имате многу простор на iCloud : секој Apple ID доаѓа со одредена количина на бесплатен простор. Штом оваа меморија ќе истече, ќе наидете на проблеми со прикачувањето додека не ги отстраните датотеките од вашата сметка или не надградите на поголем план за складирање. Може да додадете повеќе простор за ниска месечна претплата.

Заклучок

Можете да прикачувате фотографии од вашиот Mac на iCloud со префрлање на поставките во апликацијата Фотографии. Поставувањето фотографии од вашиот Mac на вашата сметка на iCloud е одлична идеја, бидејќи гарантира дека вашите слики се безбедни во случај нешто да се случи со вашиот Mac.

Иако целиот процес на прикачување може да потрае некое време, чекорите се брзи и лесни за следење. Едноставно изберете ги вашите поставки и дозволетевашиот Mac го прави останатото!

Дали ги синхронизирате фотографиите на вашиот Mac со вашиот iCloud? Кажете ни ги вашите прашања во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.