Како да центрирате текст во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Adobe Illustrator не е само за правење векторска графика. Можете исто така да манипулирате со текст и поновите верзии го направија тоа многу полесно од кога било досега. Поголемиот дел од работата може да се заврши со само неколку кликања!

Искрено, јас најчесто создавав дизајни базирани на текст во Adobe InDesign, бидејќи едноставно е многу полесно да се одржува текстот организиран и погодно за манипулација со текст. Напорот мораше да работам на две програми напред-назад бидејќи јас го правам најголемиот дел од графичката работа во Illustrator.

За среќа, Illustrator многу ја олесни манипулацијата со текст и можам да ги направам и двете во една програма што навистина го прави мојот стар Mac посреќен и ми заштедува време. (Не ме сфаќајте погрешно, InDesign е одличен.)

Во секој случај, во ова упатство, ќе научите како да го центрирате текстот во Adobe Illustrator на три различни начини и некои најчесто поставувани прашања поврзани со усогласувањето на текстот.

Ајде да се нурнеме!

Содржина

 • 3 начини за центрирање на текст во Adobe Illustrator
  • 1. Порамнете го панелот
  • 2. Стил на пасус
  • 3. Опции за тип на област
 • Прашања?
  • Како да го центрирате текстот на страница во Illustrator?
  • Зошто порамнувањето не функционира во Illustrator?
  • Како да го оправдате текстот во Illustrator?
 • Тоа е сè

3 начини да се центрира текстот во Adobe Illustrator

Постојат повеќе начини да се центрира текстот во Illustrator во зависност од тоа што потреба. Ќе разгледам три најчесто користени методи иможете да ги користите за центрирање на краток текст или пасуси.

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку.

1. Порамнете го панелот

Овој метод најдобро функционира кога сакате да центрирате повеќе текстуални рамки или ако сакате да поставите текст во центарот на уметничката табла.

Чекор 1: Изберете ги текстуалните рамки што сакате да ги порамните во центарот.

Треба да видите некои опции за порамнување на панелот Properties на десната страна страна на вашиот документ Ai.

Чекор 2: Изберете Порамни со избор .

Забелешка: кога имате само еден избор, можете само да се усогласите со таблата за сликање. Другите опции ќе бидат сиви.

Чекор 3: Кликнете Хоризонтално порамнување центар и двете текстуални рамки ќе бидат порамнети во центарот .

Ако сакате да го порамните текстот во центарот на уметничката табла, Кликнете и Хоризонтално порамнување центар и Вертикално Порамни центар.

2. Стил на пасус

Најлесниот начин и најбрзиот начин за центрирање на текстот е со поставување на порамнувањето на пасусите на Align Center.

Чекор 1: Изберете го текстот што сакате да го центрирате и одете на панелот Својства, треба да видите некои опции за пасуси.

Чекор 2: Изберете Порамни центар и вашиот текст треба да биде центриран.

Совети: покажува како Ставопции, но можете да го направите тоа со краток текст, како и следејќи го истиот чекор. Едноставно изберете го текстот и кликнете Порамни центар и вашиот текст ќе се прикаже во центарот на полето за текст.

3. Опции за тип на област

Користењето на овој метод ви овозможува да централниот текст во полето за текстуална рамка, ако сакате вашите текстуални параграфи да бидат центрирани, треба да користите еден од горенаведените методи за да го направите тоа.

Чекор 1: Изберете го постоечкото поле за текст или користете ја алатката Type за да додадете текст во Illustrator и одете во горното мени Type > Area Напишете Опции .

Забелешка: ако додадовте тип на точка , прво треба да го претворите во тип на област, ако не, вашите Опции за тип на област ќе бидат сиви.

Чекор 2: Кликнете на опаѓачкото мени во делот Порамни и сменете ја опцијата во Центар .

Забелешка: додадов поместување од 25 pt за да покажам поочигледен резултат, не мора да ги приспособувате поставките за Offset ако не ви треба за вашиот дизајн .

Прашања?

Вашите колеги дизајнери исто така ги поставија овие прашања подолу, дали ги знаете решенијата?

Како да го центрирате текстот на страница во Illustrator?

Најбрзиот и најпрецизен начин да се направи тоа е со порамнување на рамката за текст во центарот. Едноставно изберете текст и кликнете и хоризонтално и вертикално порамнување центар, а вашиот текст треба да биде во центарот на страницата. Или ако сакате да направитеработите рачно, можете да го вклучите паметниот водич и да го повлечете текстот до центарот.

Зошто порамнувањето не работи во Illustrator?

Одговорот е, не сте направиле избор! Ако порамнувате повеќе објекти или текстуални рамки, проверете дали сте ги одбрале сите. Ако имате избрано само еден објект, тој ќе се усогласи само со уметничката табла.

Како да се оправда текстот во Illustrator?

Можете брзо да го оправдате текстот со менување на опциите за пасус на која било од четирите Оправдајте опции на панелот Својства > Параграф .

Тоа е сè

Познавањето на овие три корисни методи за центрирање на текстот треба да биде повеќе од доволно за вашата секојдневна дизајнерска работа. Само за да ве потсетам повторно, секогаш мора да го изберете вашиот текст пред да ги направите следните чекори. Ако го користите методот Тип на област, прво мора да го конвертирате текстот на вашата точка 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.