Топ 9 најдобри алтернативи на Hola VPN во 2022 година

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

ВПН ја штити вашата онлајн приватност, ве одржува безбедни и ја заобиколува цензурата на интернет. Има еден тон VPN-а таму. Меѓу нив, Hola се издвојува по својот уникатен, високо оценет бесплатен план.

Дали вреди да се користи нивниот бесплатен план? Или треба да изберете еден од платените планови или друга услуга целосно? Кои се алтернативите и која е соодветна за вас? Прочитајте понатаму за да дознаете.

Најдобри алтернативи за Hola VPN

Иако цената на бесплатната VPN е добра, ќе имате поголем мир на умот ако платите за еден. Hola Premium е прифатлива, или можете да изберете една од овие реномирани услуги.

1. NordVPN

NordVPN е прифатлива VPN што нуди брзи брзини на поврзување. Исто така, може сигурно да проследува содржина на Netflix. Вклучува напредни безбедносни карактеристики, вклучувајќи блокирање реклами и малициозен софтвер и двоен VPN. Тој е, исто така, победник на нашиот преглед Најдобар VPN за Mac и второпласиран во Најдобар VPN за Netflix.

NordVPN е достапен за Windows, Mac, Android, iOS, Linux, екстензија за Firefox, екстензија за Chrome, Android TV, и FireTV. Чини 11,95 УСД/месец, 59,04 УСД/годишно или 89,00 УСД/2 години. Најприфатливиот план е еквивалентен на 3,71 $/месечно.

Прочитајте го нашиот целосен преглед на NordVPN.

2. Surfshark

Surfshark е слична алтернатива. Тоа е само малку побавно од Норд и исто толку доверливо кога го гледате Нетфликс. Блокатор на малициозен софтвер, двојно-VPN и TOR-над-VPN се$2,75)

 • Surfshark: $2,49 за првите две години (потоа $4,98)
 • Speedify: $2,99
 • Avast SecureLine VPN: $2,99
 • HMA VPN: $2,99
 • Hola VPN Premium: $2,99
 • NordVPN: $3,71
 • PureVPN: $6,49
 • ExpressVPN: $8,33
 • Astrill VPN: $10,00
 • Оценка на потрошувачите

  Корисничките прегледи можат да дадат поцелосен преглед на вредноста на VPN на долг рок, па затоа се обратив до Trustpilot . Оваа веб-локација покажува рејтинг на корисници од пет за секоја компанија, колку корисници оставиле рецензија и коментари за тоа што им се допаѓа, а што не.

  • PureVPN: 4,8 ѕвезди, 11,165 критики
  • CyberGhost: 4,8 ѕвезди, 10.817 прегледи
  • ExpressVPN: 4,7 ѕвезди, 5.904 прегледи
  • Hola VPN: 4,7 ѕвезди, 366 прегледи
  • NordVPN: 4,5 ѕвезди, 4.777 прегледи
  • Surfshark: 4,3 ѕвезди, 6.089 критики
  • HMA VPN: 4,2 ѕвезди, 2.528 прегледи
  • Avast SecureLine 6 ѕвездички VPN, 37.
  • Speedify: 2,8 ѕвезди, 7 прегледи
  • Astrill VPN: 2,3 ѕвезди, 26 прегледи

  Hola и другите услуги добија многу висока оцена, додека другите не т. Хола нема толку многу оценки како повеќето други. Многу коментари беа за цената на услугата.

  Кои се слабостите на софтверот?

  Приватност и безбедност

  Бесплатниот план на Hola има значајна Ахилова пета: безбедност. Првата грижа се дневниците за активности. Доаѓаат платените услугисо политика „без дневници“, но не и бесплатниот план. Во нивната политика за приватност, Hola признава дека ја собира вашата онлајн активност. Тоа го вклучува прелистувачот што го користите, веб-страниците што ги посетувате, колку време поминувате на тие страници и датумот и времето кога го правите тоа.

  Политиката вели дека тие не ги продаваат овие информации:

  Ние не изнајмуваме или продаваме никакви лични податоци. Можеме да ги откриеме личните податоци на други доверливи даватели на услуги или партнери од трети страни за целите да ви ги обезбедиме Услугите, складирањето и аналитиката. Ние, исто така, може да пренесеме или откриеме лични податоци на нашите подружници, поврзани компании.

  Сепак, тие ќе ги споделат тие информации со поврзаните компании кога за да заштитат други корисници или кога ќе им биде издаден судски налог. Тие исто така може да ги користат информациите кога одлучуваат како да ви ги рекламираат своите производи. Ако сте загрижени за безбедноста, другите услуги имаат строга политика „без дневници“. Дополнително, многумина се наоѓаат таму каде што не се бара да снимаат или споделуваат кориснички податоци. Некои дури користат сервери само со RAM што не задржуваат никакви информации кога се исклучени.

  Втората грижа е за IP адресите , што е начинот на кој ве идентификуваат кога сте онлајн. Другите VPN услуги ве прават анонимни со тоа што ви ја даваат адресата на серверот VPN на кој се поврзувате. Не е така со Hola Free - ви е дадена IP адресата на друг корисник на Hola.

  Колку е поголемазагриженоста е дека другите корисници ја добиваат вашата IP адреса. Таа адреса потоа е поврзана со целата нивна онлајн активност. Сè што прават што е сомнително или незаконско е поврзано со вашата IP адреса. Тоа е уште позагрижувачко бидејќи бесплатниот план на Hola не го шифрира интернет сообраќајот.

  Мојата последна грижа за бесплатниот план на Hola е недостатокот на дополнителни безбедносни карактеристики. Тој нуди блокатор на реклами, но ништо друго. Други VPN исто така блокираат малициозен софтвер, а некои нудат поголема анонимност преку функции како што се двојно VPN или TOR-over-VPN:

  • Surfshark: блокирач на малициозен софтвер, двојно-VPN, TOR-over-VPN
  • NordVPN: блокирач на реклами и малициозен софтвер, двоен VPN
  • Astrill VPN: блокатор на реклами, TOR-over-VPN
  • ExpressVPN: TOR-over-VPN
  • CyberGhost: блокирач на реклами и малициозен софтвер
  • PureVPN: блокирач на реклами и малициозен софтвер

  Конечна пресуда

  Ако сакате само да пристапите до стриминг медиумска содржина од други земји, Hola ќе направете ја работата бесплатно. Но, тоа нема да ве направи посигурни од вообичаено. Всушност, ќе ја споделувате вашата IP адреса и системските ресурси со странци.

  Повеќето корисници на VPN избираат услуга што ќе ги одржува побезбедни додека се онлајн. Можеби ќе сакаат да ја заобиколат цензурата и да пристапат до содржини од целиот свет до кои инаку нема да имаат пристап.

  Која алтернатива е најдобра за вас? Тоа зависи од вашите приоритети. Да ја погледнеме Хола преку трите „S“ на брзина,стриминг и безбедност.

  Брзина: Speedify е најбрзиот VPN што сум го сретнал, но е несоодветен за оние кои очекуваат да гледаат Netflix. Повеќето корисници ќе најдат HMA VPN или Astrill VPN посоодветни. NordVPN, SurfShark и Avast SecureLine не се многу побавни.

  Стриминг: Surfshark, HMA VPN, NordVPN и CyberGhost сите успешно пренесуваа содржина на Netflix секој пат кога се обидов. Сите тие нудат брзини на преземање што можат способно да се справат со HD и Ultra HD видео содржини.

  Безбедност: Некои VPN услуги доаѓаат со дополнителни безбедносни карактеристики. Surfshark, NordVPN, Astrill VPN, CyberGhost и PureVPN сите блокираат малициозен софтвер пред да дојдат до вашиот компјутер. Surfshark, NordVPN, Astrill VPN и ExpressVPN обезбедуваат уште поголема анонимност преку double-VPN или TOR-over-VPN.

  вклучени. Компанијата користи сервери само за RAM кои не задржуваат податоци кога се исклучени. Тој е победник на нашиот најдобар преглед на VPN за Amazon Fire TV Stick. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Surfshark.

  Surfshark е достапен за Mac, Windows, Linux, iOS, Android, Chrome, Firefox и FireTV. Чини 12,95 УСД/месец, 38,94 УСД/6 месеци, 59,76 УСД/година (плус една година бесплатно). Најприфатливиот план е еквивалентен на 2,49 $/месечно за првите две години.

  3. Astrill VPN

  Astrill VPN е трета услуга која нуди дополнителни безбедносни карактеристики: блокатор на реклами и TOR-over-VPN. Се обидов да се поврзам со Netflix користејќи шест различни Astrill сервери, и само еден не успеа. Тоа е најскапиот VPN овде и ја освои нашата најдобра VPN за преглед на Netflix.

  Astrill VPN е достапна за Windows, Mac, Android, iOS, Linux и рутери. Чини 20,00 УСД/месец, 90,00 УСД/6 месеци, 120,00 УСД/годишно, а плаќате повеќе за дополнителни функции. Најприфатливиот план е еквивалентен на 10,00 $/месечно.

  Прочитајте го нашиот целосен преглед на Astrill VPN.

  4. Speedify

  Speedify е најбрзиот VPN наведен овде. Зошто? Може да комбинира повеќе интернет конекции за максимален пропусен опсег. Меѓутоа, ако очекувате да гледате Netflix од друга земја, ова не е VPN за вас. Секој сервер што го тестирав беше блокиран од „Big Red N“. Како и другите услуги што ги препорачуваме, Speedify дава многу подобра приватност и безбедност од бесплатниот план на Holaно не доаѓа со многу дополнителни безбедносни карактеристики.

  Speedify е достапен за Mac, Windows, Linux, iOS и Android. Чини 9,99 УСД/месец, 71,88 УСД/годишно, 95,76 УСД/2 години или 107,64 УСД/3 години. Најприфатливиот план е еквивалентен на 2,99 УСД/месечно.

  5. HideMyAss

  HMA VPN („HideMyAss“) ќе ја заштити вашата приватност додека ви дава сигурен пристап до содржината на Netflix. Тој е значително побрз од Hola и не блокира малициозен софтвер или ја подобрува вашата анонимност преку двојно-VPN или TOR-over-VPN.

  HMA VPN е достапна за Mac, Windows, Linux, iOS, Android, рутери, Apple ТВ, и повеќе. Чини 59,88 долари/годишно или 107,64 долари/3 години. Најприфатливиот план е еквивалентен на 2,99 $/месец.

  6. ExpressVPN

  ExpressVPN е многу популарна и малку скапа опција. Побавно е од Hola и, според моето искуство, редовно е блокиран од Нетфликс. Слушнав дека најчесто се користи во Кина поради неговата способност ефективно да тунелира преку цензурата на интернет.

  ExpressVPN е достапна за Windows, Mac, Android, iOS, Linux, FireTV и рутери. Чини 12,95 УСД/месец, 59,95 УСД/6 месеци или 99,95 УСД/годишно. Најприфатливиот план е еквивалентен на 8,33 УСД/месечно.

  Прочитајте го нашиот целосен преглед на ExpressVPN.

  7. CyberGhost

  CyberGhost е достапен и многу сакан—тоа постигна највисок рејтинг на потрошувачите додека понуди најниски цени за претплата. Нивнитеспецијализираните сервери за стриминг сигурно пристапуваат до Netflix; вклучен е блокатор на реклама\малвер. Брзината на неговата врска е само половина од онаа на Hola, но сепак е доволно брза за гледање видеа со висока дефиниција.

  CyberGhost е достапен за Windows, Mac, Linux, Android, iOS, FireTV, Android TV и екстензии на прелистувач. Чини 12,99 УСД/месец, 47,94 УСД/6 месеци, 33,00 УСД/година (со дополнителни шест месеци бесплатно). Најприфатливиот план е еквивалентен на 1,83 $/месечно за првите 18 месеци.

  8. Avast SecureLine VPN

  Avast SecureLine VPN е одличен избор за оние што се нови за VPN: исклучително е лесен за користење. Сепак, за нештата да бидат едноставни, има само основна функционалност на VPN. Не сметав дека е делотворен во стриминг содржината на Нетфликс; само еден сервер што го пробав беше успешен.

  Avast SecureLine VPN е достапен за Windows, Mac, iOS и Android. За еден уред чини 47,88 долари/годишно или 71,76 долари/2 години и дополнителен долар месечно за покривање на пет уреди. Најприфатливиот план за десктоп е еквивалентен на 2,99 $/месец.

  Прочитајте го нашиот целосен преглед на Avast VPN.

  9. PureVPN

  Најдов PureVPN бавен (тоа е најбавно што го тестирав) и несигурен во стриминг содржината на Netflix (само четири од единаесет сервери што ги пробав можеа да го направат ова). Сепак, услугата има силно следбеници. Тие очигледно прават нешто како што треба. Вклучен е блокатор на реклами и малициозен софтвер.

  PureVPN е достапен заWindows, Mac, Linux, Android, iOS и екстензии на прелистувачи. Тоа чини 10,95 долари/месец, 49,98 долари/6 месеци или 77,88 долари/годишно. Најприфатливиот план е еквивалентен на 6,49 УСД/месечно.

  Мои резултати од тестот за Hola VPN

  Во оваа статија, ќе се фокусираме на бесплатната верзија на Hola. Достапно е за Mac, Windows, iOS, Android, конзоли за игри, рутери, Apple и Smart TV и најпопуларните веб-прелистувачи.

  Работи на сосема поинаков начин од другите VPN. Значајно е што не ја нуди истата безбедност или приватност. Исто така, се применува и дневна граница на користење. Која е границата? Не е објавено и варира од корисник до корисник. Не наидов на мојата граница додека го тестирав софтверот.

  Кои се силните страни на софтверот?

  Стриминг видео содржини

  Телевизиските и филмските содржини се разликуваат од земја до земја поради договорите за лиценцирање, па стриминг услугите како што е Netflix користат гео-ограничувања за да одлучат што можете гледајте.

  Како резултат на тоа, Netflix се обидува да ги блокира корисниците на VPN да пристапат до нивната содржина. Колку се успешни со Hola? За да дознаам, се поврзав со десет земји ширум светот и се обидов да гледам шоу на Нетфликс. Бев успешен секој пат.

  • Австралија: ДА
  • Соединетите Американски Држави: ДА
  • Обединетото Кралство: ДА
  • Нов Зеланд: ДА
  • Мексико: ДА
  • Сингапур: ДА
  • Франција: ДА
  • Ирска: ДА
  • Бразил: ДА

  Несекој ги постигнува овие резултати кога користи Hola. На пример, кога VPN Mentor ја тестираше услугата, пристапот до Netflix беше предизвик. Исто така, имајте предвид дека бесплатната верзија на Hola е ограничена на стриминг SD содржина. Мора да платите за да пристапите до HD или 4K видео.

  Hola не е единствената услуга што постигнува 100% успешност кога ја тестирав со Netflix. Еве како се споредува со конкуренцијата:

  • Hola VPN: 100% (10 од 10 тестирани сервери)
  • Surfshark: 100% (9 од 9 тестирани сервери)
  • NordVPN: 100% (9 од 9 тестирани сервери)
  • HMA VPN: 100% (8 од 8 тестирани сервери)
  • CyberGhost: 100 % (2 од 2 тестирани оптимизирани сервери)
  • Astrill VPN: 83% (5 од 6 тестирани сервери)
  • PureVPN: 36% (4 од 11 тестирани сервери)
  • ExpressVPN: 33% (4 од 12 тестирани сервери)
  • Avast SecureLine VPN: 8% (1 од 12 тестирани сервери)
  • Speedify: 0% (0 од 3 тестирани сервери)

  Брзина

  Кога користите VPN услуга, треба да очекувате брзината на вашата врска да биде барем малку побавна. Постојат две причини за тоа: прво, VPN го шифрира интернет сообраќајот, за што е потребно време. Второ, целиот ваш сообраќај поминува низ еден од серверите на VPN, што трае подолго од директно поврзување со секоја веб-локација.

  Еве каде Hola се одделува од конкуренцијата. Прво, услугата не ја шифрира вашата веб-страницасообраќајот воопшто. Тоа ви заштедува малку време додека ве остава повеќе изложени. Второ, наместо да се поврзете со серверот Hola, вие се поврзувате со компјутерите на другите корисници на Hola. Никогаш нема да го знаете квалитетот на тој компјутер или брзината на неговото поврзување. Тоа значи дека треба да очекувате мешани резултати.

  Не само тоа, туку и други корисници на Hola се поврзуваат со вашиот компјутер, ги споделуваат неговите ресурси и ја користат вашата интернет пропусност. Кога ја тестирав услугата, не забележав сериозно намалување на брзината, но тоа е можно. Всушност, корисниците на Hola биле користени од ботнети и во DDoS напади во минатото.

  Какви брзини на поврзување може да очекувате да постигнете со Hola? Имам интернет конекција од 100 Mbps. Истрчав тест за брзина и добив 101,91 пред да се поврзам на Hola. Тоа е околу 10 Mbps побрзо отколку што добивав кога тестирав други VPN услуги, така што ќе мора да направиме прилагодување кога ги споредуваме.

  Потоа ја инсталирав Hola, се поврзав со десет различни земји и извршив тест за брзина за секој. Еве ги резултатите:

  • Австралија: 74,44 Mbps
  • Нов Зеланд: 65,76 Mbps
  • Сингапур: 66,25 Mbps
  • Папуа Нова Гвинеја: 79,76 Mbps
  • Соединети Американски Држави: 68,08 Mbps
  • Канада: 75,59 Mbps
  • Мексико: 66,43 Mbps
  • Обединетото Кралство: 63,65 Mbps
  • Ирска : 68,99 Mbps
  • Франција: 79,71 Mbps

  Максималната брзина што ја постигнав беше 79,76 Mbps. Брзини низ целиот светбеа прилично конзистентни, што резултираше со просечни 70,89 Mbps - прилично добро.

  Бидејќи мојата брзина на интернет беше околу 10 Mbps побрза отколку кога тестирав други VPN, ќе одземам 10 од тие бројки за да го направам споредба колку што можам фер. Тоа ја прави максималната брзина 69,76 и просечната 60,89 Mbps.

  Hola се споредува разумно добро со конкурентните VPN:

  • Speedify (две врски): 95,31 Mbps (најбрзиот сервер), 52,33 Mbps ( просек)
  • Speedify (една врска): 89,09 Mbps (најбрз сервер), 47,60 Mbps (просек)
  • HMA VPN (приспособено): 85,57 Mbps (најбрз сервер), 60,95 Mbps (просек)
  • Astrill VPN: 82,51 Mbps (најбрз сервер), 46,22 Mbps (просек)
  • NordVPN: 70,22 Mbps (најбрз сервер), 22,75 Mbps (просек)
  • Hola VPN (приспособено): 69,76 (најбрз сервер), 60,89 Mbps (просек)
  • SurfShark: 62,13 Mbps (најбрз сервер), 25,16 Mbps (просек)
  • Avast SecureLine VPN: 62,04 Mbps (најбрз сервер), 29,85 (просек)
  • CyberGhost: 43,59 Mbps (најбрз сервер), 36,03 Mbps (просек)
  • ExpressVPN: 42,85 Mbps (најбрз.3 сервер), 24 )
  • PureVPN: 34,75 Mbps (најбрзиот сервер), 16,25 Mbps (просек)

  Додека бев задоволен од брзината што ја постигнав користејќи Hola, не можам да г гаранција дека ќе бидеш. Бидејќи се поврзувате преку компјутерите на други корисници, треба да очекувате различни резултати.

  Трошоци

  Судејќи според корисникотрецензии на Trustpilot, зборот „бесплатно“ е она што ги привлече повеќето луѓе кон услугата. Но, бесплатниот план не го нуди она што го прават платените Premium и Ultra планови. Еве некои од разликите:

  • Време: Бесплатните корисници имаат необјавено, индивидуално временско ограничување секој ден, додека платените корисници имаат неограничен пристап до услугата.
  • Уреди: Бесплатните корисници можат да користат само еден уред, додека платените корисници можат да користат 10 или 20 уреди одеднаш, во зависност од нивниот план.
  • Пренесување видео: Бесплатните корисници можат да проследуваат SD видео, премиум корисници HD и корисници Ultra 4K.
  • Безбедност: Бесплатните корисници не ги добиваат безбедносните карактеристики или политиката „без дневници“ во кои уживаат платените корисници .

  Колку дополнително чини уживањето во тие дополнителни поволности? Hola Premium чини 14,99 УСД/месечно, 92,26 УСД/годишно или 107,55 УСД/3 години (што е еквивалентно на 2,99 УСД/месечно). Еве како тоа се споредува со годишните планови на натпреварот:

  • CyberGhost: 33,00$
  • Avast SecureLine VPN: 47,88$
  • NordVPN: 59,04$
  • Surfshark: $59,76
  • HMA VPN: $59,88
  • Speedify: $71,88
  • PureVPN: $77,88
  • Hola VPN Premium: 92,26 $
  • ExpressVPN: $99,95
  • Astrill VPN: $120,00

  Но, годишните планови не секогаш даваат најдобра цена. Еве како се споредува планот со најдобра вредност од секоја услуга кога е пропорционален месечно:

  • CyberGhost: 1,83 $ за првите 18 месеци (тогаш

  Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.