Како да уредувате текст во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога дизајнот е многу заснован на текст, толку е важно да го стилизирате текстот за да го разликувате од документот Word. Знаеш што мислам? Не можете само да ја напишете текстуалната содржина и да ја наречете дизајн.

Работам како графички дизајнер девет години, а во изминатите пет години работев со компании за настани кои бараа многу печатени материјали како брошури, списанија, тешки информативни материјали за дизајн.

Колку и да изгледа лесно, искрено, понекогаш дизајнот базиран на текст ви предизвикува повеќе главоболки отколку векторска графика. Кога текстот е водечки елемент на дизајнот, ќе треба да вложите многу напор за да изгледа убаво.

Без разлика дали играте со фонтот за да го направите вашиот постер да изгледа поубав или создавате фонт за лого, сè започнува со Myriad Pro Regular, стандардниот стил на знаци на Adobe Illustrator.

Во ова упатство, ќе научите како да менувате стилови на знаци, да применувате текстуални ефекти и брз водич за тоа како да креирате сопствен фонт (преобликување текст) во Adobe Illustrator.

Без дополнително одложување, ајде да започнеме.

3 начини за уредување текст во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку.

Уредувањето на текст не е само промена на фонтови и бои. Погледнете што друго можете да направите за да пишувате пораки и да го направите вашиот дизајн да се истакне.

1. ПромениСтилови на карактери

Основите! Можете да ги менувате боите на текстот, фонтовите, да додавате проред, итн во Својства > Панел со знаци . Кога ќе го изберете текстот, панелот Character се појавува автоматски.

Чекор 1 : Изберете го текстот користејќи ја алатката за избор ( V ) ако треба да го уредите целиот текст во еден стил. Почнувајќи од нула? изберете ја алатката за типови ( T ) за да додадете текст.

Друг начин е да ја изберете алатката за тип или да кликнете двапати на текстот, таа автоматски ќе се префрли на алатката за тип, за да можете да ја изберете областа за текст што сакате да ја уредите.

На пример, можете да примените различни бои и фонтови на текстот.

Чекор 2 : Променете го фонтот, стилот или проредот во панелот Карактер .

Ако треба само да го промените фонтот, тоа може да го направите и од менито над глава Впишете > Фонт и изберете друг фонт.

Ако треба да додавате или менувате бои, следете ме до следниот чекор.

Чекор 3 : Изберете боја од Часовниците панелот или кликнете двапати на алатката за полнење и користете го избирачот на бои за да изберете боја.

Алатката за капкалка за очи (I) е опција и ако веќе имате примерок од слика во боја.

Не сте доволно фенси? Што е со задебелен текст или некои текстуални ефекти? Ајде да видиме што друго можете да направите. Продолжете да читате.

2. Примени текстуални ефекти

Има толку многу што можете да направите со текстот. На пример, можешкриви текст или додајте други ефекти за да го направите вашиот дизајн забавен и софистициран.

Чекор 1 : Изберете го текстот што сакате да го уредите.

Чекор 2 : Одете во надземното мени Ефект > Искријте и изберете ефект.

Постојат 15 различни ефекти што можете да ги примените на текстот од опциите Warp.

Можете да го користите и типот на патека, искривување и засилувач; Алатка Transform, или Envelope Distort за да се направат специјални текстуални ефекти.

3. Преобликувајте текст

Овој метод е корисен кога дизајнирате лого или нов фонт.

Кога дизајнирате лого, не сакате само да користите каков било фонт бидејќи изгледа едноставно и може да наидете на проблеми со авторските права ако не ја купите лиценцата за фонт за комерцијална употреба. Плус, секогаш е убаво да дизајнирате сопствен фонт.

Чекор 1 : Нацртајте го текстот. Изберете го текстот, кликнете со десното копче и изберете Креирај контури или користете ја кратенката на тастатурата Shift + Command + O .

Чекор 2 : Одгрупирајте го текстот. Десен-клик на текстот и изберете Одгрупирај .

Чекор 3 : Изберете ја поединечната буква што сакате повторно да ја обликувате и изберете ја Алатката за директно избирање (A) . Ќе видите многу точки за прицврстување во текстот.

Чекор 4 : Кликнете и повлечете ги сите точки за прицврстување за да ги уредите и преобликувате.

Што друго?

Можеби ќе ве интересира и да ги знаете одговорите на следните прашања поврзани со уредување фонтови.

Можете лида се уреди текст во PNG или JPEG датотека во Illustrator?

Можете да ја следите сликата и да го уредувате текстот од png или jpeg слика во Illustrator, но тоа е ограничено само на менување на обликот на текстот. Бидејќи текстот стана вектор кога ја следите сликата и можете да ја користите Алатката за директно избирање за да го преобликувате векторскиот текст.

За жал, не можете да го промените стилот на ликот.

Како да го замените текстот во Illustrator?

Кога ќе ја отворите датотеката ai, областа на фонтот што недостасува ќе биде означена со розова боја. И ќе видите скокачко поле кое ви покажува кои фонтови недостасуваат.

Кликнете Најдете фонтови. Можете или да ги замените фонтовите што недостасуваат со постоечки фонтови на вашиот компјутер или да ги преземете фонтовите што недостасуваат. Изберете го фонтот што сакате да го замените и кликнете Промени > Готово.

Зошто не се прикажува моето поле за тип/текст?

Можеби случајно сте го сокриле полето за тип (ограничувачки). Кога е скриено, не можете да ја зголемите вашата област на текст или текст со кликнување и влечење на полето за текст.

Одете во надземното мени Прикажи > Прикажи гранична рамка . Треба да можете повторно да ја зголемите големината на текстот или областа на текстот.

Тоа е сè за денес

Текстот е важен дел од графичкиот дизајн и има толку многу што можете да направите со него, од едноставниот стил на знаци на дизајнот на фонтот. Веќе ги споделив моите трикови и тајната за уредување текст, се надевам дека добро ќе ги искористите и ќе создадете нешто кул.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.