Што значи iCloud Locked? (Сè што треба да знаете)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако купувате користен или обновен iPhone или iPad на веб-локации на трети страни, можеби сте наишле на фразата „iCloud заклучен“ во описот на производот. Што навистина значи „iCloud заклучен“?

iCloud заклучен значи дека механизмот за заштита од кражба на Apple, Activation Lock, е овозможен на уредот.

Дали треба да купите уредот? Апсолутно не ако планирате да користите iPhone или iPad!

Како поранешен администратор на Mac и iOS, се занимавам со Activation Lock откако Apple првпат ја претстави функцијата во 2013 година со iOS 7. Ќе ви ги дадам информациите што ви се потребни за да донесете информирана одлука за купување.

И ако веќе сте купиле заклучен уред, ќе наведам неколку опции што ви стојат на располагање.

Ајде да скокнеме внатре.

Што е заклучување за активирање?

Заклучувањето за активирање (исто така познато како iCloud Lock) е функција за спречување кражба достапна на секој iPad и iPhone со iOS 7 или понова верзија, Apple Watches со часовник OS 2 или понова верзија и секој Macintosh компјутер со T2 или Силиконски процесор на Apple.

Функцијата е овозможена кога корисникот ќе се најави на iCloud на уредот и ќе ја вклучи Find My, опцијата за следење локација за уредите на Apple.

Во моментот, корисникот овозможува Find My, Apple го поврзува вашиот Apple ID со серискиот број на уредот на далечинските сервери за активирање на компанијата.

Секогаш кога уредот ќе се избрише или обнови, тој прво мора да се активира. Активирањетопроцесот вклучува поврзување на интернет (или директно од уредот или со приклучување на компјутер со пристап до Интернет) за да се провери дали уредот има или не вклучено заклучување за активирање.

Ако е така, уредот не може да се активира додека не се заклучи се расчистува. Ќе добиете порака дека „iPhone [е] заклучен за сопственикот“ (iOS 15 и понова верзија) или едноставно „Заклучување за активирање“.

Како да проверите дали iPhone е заклучен со iCloud

Ако размислувате да купите iPhone од локација како eBay, проверете го описот на ставката. eBay бара од продавачите да наведат точни описи, така што повеќето ќе наведат дали телефонот е заклучен со iCloud, како во примерот подолу:

Некои едноставно ќе наведат „IC Locked“, веројатно за да биде помалку очигледно и се надевам дека ќе го купите телефонот без да забележите.

Ако описот не го наведува експлицитно статусот за заклучување активирање на еден или на друг начин, прашајте го продавачот преку каналите на платформата.

Ако имајте го уредот во рака и можете да влезете во телефонот, можете да проверите дали Заклучувањето за активирање е овозможено во апликацијата Поставки. Ако iPhone е најавен на iCloud, ќе го видите името на корисникот на горниот дел од екранот, веднаш под лентата за пребарување. Допрете го името.

Побарајте го Најди го мојот околу половина од екранот и допрете го.

Следна до Најди го мојот iPhone, ќе го видите статусот на функцијата. Ако е поставено на Вклучено , тогаш Заклучување за активирањее овозможено за тој уред.

Ако го имате уредот, но не можете да влезете во него, вашата единствена опција е да го вратите телефонот користејќи го режимот за обновување и потоа да се обидете да го активирате уредот по обновувањето.

Чекорите за ставање на iPhone во режим за обновување варираат во зависност од моделот, затоа проверете ги упатствата на Apple овде.

Дали е можно да се отклучи iPhone заклучен iCloud?

Постојат различни легитимни начини за отклучување на заклучен iPhone со iCloud. Ако iPhone е заклучен со вашиот Apple ID, можете рачно да ги внесете вашите Apple ID и лозинка на екранот за заклучување за активирање за да го отстраните заклучувањето.

Сè уште можете да го отстраните заклучувањето ако го немате уредот. Одете на iCloud.com/find од веб-прелистувач и најавете се. Кликнете Сите уреди и изберете го iPhone. Изберете Отстрани од сметка .

Ако сте го купиле уредот од продавач кој заборавил да го оневозможи Најдете ми, може да му ги испратите овие упатства за да го отклучат уредот во ваше име.

0>Ако ниту вие, ниту продавачот не ги знаете ингеренциите за Apple ID поврзани со заклучениот уред, вашите опции се многу поограничени. Во неколку случаи, Apple ќе ви ја отстрани бравата, но мора да имате доказ за купување. Сепак, не е доволно да имате потврда на eBay .

Мора да имате трага од потврди за пренос на сопственост што се враќаат до купување од Apple или овластен препродавач. Накратко од ова, Apple нема ни да слушавашите молби. И дури и ако ги имате сите овие информации, тие можеби нема да сакаат да ви помогнат.

Како од овие опции, не постои ефикасен начин да се отстрани заклучувањето на iCloud бидејќи информациите за заклучувањето се наоѓаат на серверите на Apple и мора да го активирате уредот пред да може да го користите.

ЧПП

Еве неколку други вообичаени прашања за уредите заклучени со iCloud.

Веќе купив телефон со заклучен iCloud. Што да правам?

Контактирајте го продавачот и кажете му ја ситуацијата. Можеби продавачот едноставно заборавил да се одјави од Find My пред да го испрати уредот. Ако е така, тој може да ги следи горните инструкции за да ја отстрани бравата.

Ако тоа не е можно, побарајте рефундирање и испратете го уредот назад.

Ако продавачот не го прифати уредот назад, користете ги арбитражните мерки на платформата за да се обидете да го принудите продавачот да ви ги врати парите. Меѓутоа, ако продавачот изјавил дека iPhone е заклучен на iCloud, eBay би можел да застане на страната на продавачот бидејќи тој точно го опишал уредот.

Ако е таков случајот, вашиот единствен регрес може да биде да го продадете уредот. Бидете јасни на потенцијалните купувачи дека телефонот е заклучен на iCloud.

Веројатно е губење време, но очајниот повик до Apple можеби вреди да се види дали тие можат да помогнат во отклучувањето на телефонот.

Како колку чини да се отклучи заклучен телефон со iCloud?

Внимавајте на локациите или услугите кои ветуваат дека ќе го заобиколат или отстранат Заклучувањето за активирање.Тоа се измами. Овие софтвери и услуги генерално вклучуваат некаква процедура за џеилбрејк која обично е неефикасна. Дури и ако работи џеилбрејкот, телефонот ќе биде строго ограничен во она што може да го направи, а поправката е привремена.

Зошто луѓето купуваат телефони со заклучен iCloud?

Купувачите купуваат телефони со заклучен iCloud првенствено за делови. Честопати кога корисниците ги кршат екраните или им требаат нови батерии, телефонот заклучен со iCloud во добра состојба може да се ископа и неговите делови да се користат за поправка на други iPhone-и.

Заклучувањето за активирање е добра работа, но внимавајте на замките

Како што можете да видите, заклучувањето на iCloud (Заклучување за активирање) е добра работа за спречување на кражба на iPhone. Услугата ги прави iPhone-и, iPad-и, па дури и некои Apple Watches и Mac-и бескорисни без соодветни акредитиви.

Сепак, функцијата може да биде болка за легитимните продавачи и купувачи од трети страни каде што оригиналниот сопственик заборавил да се одјави на iCloud. Пазете се од замките на заклучувањето на iCloud и би требало да бидете добро.

Дали сте имале некакви искуства со Заклучувањето за активирање? Како го решивте проблемот?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.