Како да се рамномерно распоредени објекти во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога дизајнирате распоред или едноставно ја прилагодувате лентата за навигација, би сакале да бидете сигурни дека растојанието помеѓу секој дел е рамномерно. Не можете да го одредите точното растојание со кликнување и влечење? Не грижете се, можете да користите некои алатки и водичи од Adobe Illustrator.

Веројатно веќе сте се обиделе да ги усогласите објектите, добра почетна точка! Но запомнете, порамнувањето не го менува просторот, туку само положбата. Скоро сте таму, само треба да најдете други опции во панелот Align.

Во ова упатство, ќе научите три начини за рамномерно распоредување на објектите во Adobe Illustrator. Ќе ви покажам како да креирате ваков распоред користејќи ги трите методи.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Панел за порамнување

Можете да ги порамните и распоредите објектите рамномерно со неколку кликања со помош на панелот Порамни. Ако сакате точно растојание помеѓу предметите, постои еден суштински чекор што не можете да го пропуштите - изберете клучен објект како референца. Пред да се впуштиме во тоа, да почнеме да додаваме објекти во документот.

Чекор 1: Користете ја Тип алатката (T) за да додадете текст во документот. Може да се обидете да ги ставите во празно место и да ги усогласите со око со помош на паметниот водич.

Не е лошо! Растојанието изгледа прилично рамномерно, но ајде да бидеме професионални и да направимесигурни дека тие се всушност рамномерно распоредени.

Чекор 2: Изберете ги сите текстови, панелот Порамни треба да се прикаже под Својства . Ако не можете да го најдете, можете да го отворите панелот од надземното мени Прозорец > Порамни .

Кликнете на Повеќе опции (трите точки) за да го проширите панелот.

Ќе видите две опции Distribute Spacing на дното на панелот.

Чекор 3: Изберете Хоризонтален дистрибутивен простор .

Го дуплирав текстот за да ја покажам разликата. Текстовите во рамките на рамката се рамномерно распоредени.

Брз совет: ако веќе имате на ум точна вредност на растојанието, можете да го внесете и растојанието, но пред сè, треба да изберете клучен објект.

На пример, под претпоставка дека изберете За како клучен објект.

Изберете Порамнување на клучен објект на панелот Порамни.

Ќе видите дека еден од објектите (текст) е означен. Можете да го промените клучниот објект со кликнување на објектот што сакате да го поставите како клучен објект. Сега кликнете на За .

Внесете го саканиот простор помеѓу објектите, да речеме 50 px, и кликнете Хоризонтален дистрибутивен простор.

Запомнете ги овие 3 копчиња 😉

Сега растојанието помеѓу објектите е 50 px.

Сега е креирана лентата за навигација, ајде да преминеме на подменито.

Метод 2: Повторете го чекорот

Овој метод работи само кога сте празноидентични предмети. Ако предметот не е ист, обидете се со други методи. Ќе ги создадеме истите позадини на подменито (правоаголници), за да можеме да го користиме овој метод.

Чекор 1: Користете ја алатката Rectangle Tool (M) за да нацртате правоаголник. Можете да го усогласите со текстот погоре.

Забелешка: кога ги порамнувате објектите вертикално, може да го промените растојанието хоризонтално.

Чекор 2: Држете ја Опција ( Alt за корисници на Windows) и Shift копчињата, кликнете и повлечете го правоаголникот надесно под вториот текст.

Чекор 3: Повторете го последниот (дупликат) чекор користејќи ја кратенката на тастатурата Command + D ( Ctrl + D за корисници на Windows). Можете да ја користите кратенката повеќе пати додека не добиете правоаголна позадина за секоја категорија.

Брзо и лесно! Овој метод најдобро функционира кога сакате да креирате рамномерно распоредена шема со иста форма.

Во секој случај, да ги додадеме ставките од подменито. Ќе го користам текстот на Lorem Ipsum како пример и ќе ви покажам како да го направите тоа користејќи ја мрежата како водич.

Метод 3: Користете Grid

Ако немате многу објектите за порамнување, можете рамномерно да ги распоредите објектите следејќи ги решетките и водичите. Всушност, ако вашиот Паметен водич е активиран, кога ќе ги влечете објектите ќе го покаже растојанието помеѓу објектите, но ајде да користиме мрежи само за да се увериме.

Чекор 1: Откако ќе додадете текст во вашиот документ, одете нанадземно мени и изберете Преглед > Прикажи мрежа за да се прикаже мрежата.

Треба да видите решетки во вашиот документ, но не ги гледате решетките на врвот на правоаголниците. Намалете ја непроѕирноста на правоаголникот.

Зумирајте пред да одите на следниот чекор.

Чекор 2: Одлучете го саканото растојание помеѓу текстот. На пример, ако сакате просторот да биде два реда од решетката. Поместете го текстот два реда од текстот погоре.

Откако ќе завршите со позиционирање на целиот текст, вратете ја непроѕирноста на правоаголникот на 100%.

Изгледа добро? Можете да ги изберете сите текстови и да ги дуплирате (обидете се со методот 2) во колоната на следната категорија. Можете да ја промените содржината на текстот подоцна, овде само го креираме изгледот.

Можете да ја исклучите мрежата сега за да видите како изгледа.

Секогаш можете да проверите двапати за да бидете сигурни дека се правилно порамнети и рамномерно распоредени враќајќи се на панелот Порамни .

Заклучок

Можете да ги користите сите методи погоре за рамномерно распоредување на објектите и во зависност од тоа што се обидувате да направите, некои методи може да бидат попогодни од другите.

Само брз преглед. Кога веќе ги имате спремни објектите, методот Порамни панел треба да биде најбрзиот начин. Ако се обидувате да создадете рамномерно распоредени идентични објекти, методот на повторување чекор работи прилично добро.

Што се однесува до решетката, секогаш е добра навика да се користат, но вистина е дека когаима повеќе предмети, нивното преместување еден по еден може да биде гужва.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.