Како да го поништите изборот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Не сакате секогаш да правите облик со алатката за пенкало, понекогаш само сакате да ја отселектирате тековната патека и да креирате нова, нели? Сосема разбирливо. Дури и јас се мачев малку кога бев почетник користејќи ја алатката за пенкало.

Продолжете да ги поврзувате точките за прицврстување дури и кога не сакате. Звучи познато?

Не грижете се, решението ќе го најдете во оваа статија.

Кога ја користите алатката за пенкало или алатките за обликување за да креирате патека или објект, таа автоматски се избира. Како што е прикажано подолу, или патеката на објектот е означена со бојата на слојот или ќе видите рамка за ограничување.

Двете најчесто користени алатки за селекција во Adobe Illustrator се Алатка за избор ( V ) и Алатка за директен избор ( А ). Од друга страна, можете да ги користите и овие две алатки за да го поништите изборот на објекти.

Стандардната алатка за селекција е добра за поместување, скалирање, ротирање или уредување на целиот објект(и), додека Алатката за директно избирање ви овозможува да уредувате делови од објектот, како што се точките за прицврстување и патеките.

Во оваа статија, ќе ви покажам како да го поништите изборот во Adobe Illustrator користејќи три практични примери.

Продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Како да го поништите изборот во Adobe Illustrator (3 примери)

Без разлика дали сакате да го поништите изборот на објекти или патеки, наједноставниот начин да го поништите изборот на објекти, патеки или текст во Illustrator е да го изберете објектот сокоја било од алатките за селекција и кликнете на празната површина на уметничката табла. Буквално, два чекори.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на прозорецот го менуваат копчето Command во Control .

1. Деселектирај со алатки за селекција

На пример, сакам да го поништам кругот што штотуку го создадов. Ако Алатката Елипса е сè уште активирана, кога ќе кликнете на уметничката табла, таа ќе побара од вас да направите друга елипса и ќе го видите овој дијалог прозорец.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за избор ( V ) или Алатката за директен избор ( A ) од лентата со алатки. И едното функционира.

Чекор 2: Кликнете на кое било празно место на уметничката табла и кругот треба да се поништи и нема да го видите граничното поле.

Истите чекори функционираат за патеката што ја креирате со алатката за пенкало. Пред сè, треба да ја деактивирате алатката за пенкало (со избирање на алатката за избор или да ја користите кратенката V ) и потоа да кликнете на празното место на таблата за сликање.

Но, ако сакате да отселектирате патека и да започнете нова патека додека ја користите алатката за пенкало, има уште еден брз трик.

2. Поништување избор додека се користи Pen Tool

Можете да го користите горенаведениот метод за да го поништите изборот на патека користејќи ја алатката за избор, а потоа повторно да ја изберете алатката за пенкало за да започнете нова патека, но постои полесноначин и можете да избегнете префрлување алатки. Користете го копчето Опција или Врати ! Погледнете го овој брз пример подолу.

На пример, сакате да нацртате неколку брановидни патеки, очигледно, не сакате да ја затворите патеката, но ако кликнете на кое било место на уметничката табла, патеката продолжува.

Решението е, на местото каде што не сакате патеката повеќе да продолжи, притиснете го копчето Врати на тастатурата или задржете ја Опција копче и потоа кликнете на празно место на уметничката табла.

Сега можете да започнете да работите на нова патека со кликнување на таблата на уметноста каде што сакате да биде новата патека и старата патека автоматски ќе се поништи.

3. Деселектирање на сите

Веројатно веќе знаете како да ги изберете сите објекти во Illustrator, едноставната Команда + A или кликнете и повлечете ги над објектите за да изберете. Па, исто така е многу лесно да се поништи селекцијата.

Можете да ја користите кратенката на тастатурата Command + Shift + A за да ги поништите сите избори. Но, ако сакате да отселектирате дел од изборот, држете го копчето Shift и кликнете на објектот што сакате да го поништите.

На пример, го држев копчето Shift и кликнав на текстот за да го отселектирам текстот, па сега се избрани само двете патеки и кругот.

Тоа е сè

Во повеќето случаи, можете да го поништите изборот со едноставно кликнување на празната област на уметничката табла користејќи кој било од избороталатки. Ако сакате да го поништите изборот на патека и да започнете нова додека ја користите алатката за пенкало, можете да го користите копчето Враќање или Опција.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.