7 најдобри алтернативи на Ulysses за Windows во 2022 година

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Која е најдобрата алатка за писател? Многумина користат машина за пишување, Microsoft Word, па дури и пенкало и хартија и ја завршуваат работата. Но, пишувањето е веќе доволно тешко, а постојат софтвери за пишување кои ветуваат дека ќе го направат процесот што е можно побез триење и нудат алатки кои ги задоволуваат уникатните потреби на писателите.

Улис тврди да биде „крајната апликација за пишување за Mac, iPad и iPhone“. Тоа е мојот личен фаворит и победник на нашата рецензија за најдобри апликации за пишување за Mac. За жал, не е достапен за корисниците на Windows и компанијата не објави никакви планови да создаде, иако неколку пати навестија дека може да размислат за тоа еден ден.

Верзијата на Windows во никој случај не е поврзана за нас – за жал, тоа е бесрамно искривување.

— Ulysses Help (@ulyssesapp) 15 април 2017 година

Како може да помогне апликацијата за пишување?

Но, прво, како можат апликациите за пишување како Ulysses да им помогнат на писателите? Еве брзо резиме, а за целосен третман зошто ја сакаме апликацијата, прочитајте ја нашата целосна рецензија Ulysses.

  • Апликациите за пишување нудат средина што им помага на писателите да се фокусираат . Пишувањето може да биде тешко, што доведува до одложување. Ulysses нуди режим без одвраќање кој ви помага да продолжите да пишувате откако ќе започнете, и користи Markdown за да не треба да ги вадите прстите од тастатурата за да ги форматирате зборовите. Пријатно е за користење, додавајќи што помалку триење и што помалку одвлекување на вниманиетоможно.
  • Апликациите за пишување вклучуваат библиотека со документи што се синхронизира помеѓу уредите . Живееме во мулти-платформски свет со повеќе уреди. Може да започнете проект за пишување на вашиот компјутер и да направите некое уредување на вашиот таблет. Ulysses ја синхронизира вашата целосна библиотека со документи помеѓу вашите компјутери и уреди на Apple и ги следи претходните верзии на секој документ во случај да треба да се вратите назад.
  • Апликациите за пишување нудат корисни алатки за пишување . Писателите треба брзо да пристапат до статистика како што е бројот на зборови и знаци и да го ценат пригодниот начин да проверат дали се на целта за нивниот краен рок. Потребна е проверка на правопис, форматирање и можеби поддршка за странски јазици. По можност овие алатки ќе се држат настрана колку што е можно додека не бидат потребни.
  • Апликациите за пишување им помагаат на писателите да управуваат со нивниот референтен материјал . Пред да започнат со грофтањето, многу писатели сакаат да ги остават нивните идеи да се маринираат. Тоа може да вклучува бура на идеи и истражување, а создавањето преглед на структурата на вашиот документ пред да започнете често е корисно. Добрата апликација за пишување нуди алатки за олеснување на овие задачи.
  • Апликациите за пишување им овозможуваат на писателите да ја организираат и преуредуваат структурата на нивната содржина . Може да биде корисно да се визуелизира преглед на долг документ во преглед или приказ на индексна картичка. Добрата апликација за пишување исто така ќе ви овозможи лесно да ги преместувате парчињата наоколуможе да ја промени структурата на документот веднаш.
  • Апликациите за пишување им овозможуваат на писателите да го извезат готовиот производ во повеќе формати за објавување . Кога ќе завршите со пишувањето, уредникот можеби ќе сака да ги користи алатките за ревизија во Microsoft Word за да предложи промени. Или можеби сте подготвени да објавите на вашиот блог, да креирате е-книга или да создадете PDF со кој ќе работи вашиот печатач. Добрата апликација за пишување нуди флексибилни функции за извоз и објавување што ви овозможуваат да го приспособите финалниот производ.

Алтернативи на апликацијата Ulysses за Windows

Еве листа на некои од најдобрите апликации за пишување достапни на Windows. Нема сите да направат се што може Улис, но се надеваме дека ќе најдете таков што ги задоволува вашите потреби.

1. Scrivener

Scrivener (44,99 $ ) е најголемиот конкурент на Ulysses и супериорен на некој начин, вклучувајќи ја и неговата одлична способност да собира и организира референтни информации. Scrivener за Windows е достапен веќе некое време и ако ја купите тековната верзија, ќе добиете бесплатна надградба откако ќе биде подготвена. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Scrivener овде или овој преглед за споредба помеѓу Ulysses и Scrivener овде.

2. Inspire Writer

Inspire Writer (моментално 29,99 долари) има неверојатна сличност со Ulysses, но не ги вклучува сите негови основни карактеристики. Користи Markdown за форматирање и ја организира целата ваша работа во една библиотека што може да бидесинхронизирано помеѓу повеќе компјутери.

3. iA Writer

iA Writer (29,99 $) е основна алатка за пишување базирана на Markdown без сите ѕвона и свирки што ги нудат Ulysses и Scrivener. Има фокус на пишување без одвраќање, а тековната верзија на Windows е понапред од верзијата за Mac со вклучување контури на документи, преклопување поглавја и автоматско порамнување на табелата.

4. FocusWriter

FocusWriter (бесплатен и со отворен код) е едноставна околина за пишување без одвраќање, која нуди алатки за пишување кои ви излегуваат од патот додека работите. Вклучени се статистики во живо, дневни цели и тајмери ​​и аларми.

5. SmartEdit Writer

SmartEdit Writer (бесплатен), порано Atomic Scribbler, ви овозможува да го планирате вашиот роман, да подготвувате и одржувајте материјал за истражување и пишувајте поглавје по поглавје. Вклучени се алатки кои ви помагаат да ја подобрите структурата на реченицата и да идентификувате прекумерна употреба на зборови и фрази.

6. Ракопис

Ракопис (бесплатен и со отворен код) е алатка за писатели кои сакаат да организирајте и планирајте сè пред да започнат. Вклучува преглед, режим без одвраќање и нов асистент кој ви помага да креирате сложени ликови и заплети. Можете да добиете преглед на вашата работа преку приказ на приказна на дното на екранот или на картички со индекс.

7. Typora

Typora (бесплатно додека е во бета) е Апликација за пишување базирана на Markdown која автоматски го криеформатирање на синтаксата кога не го уредувате тој дел од документот. Нуди режим на контури и без одвлекување на вниманието и поддржува табели, математичка нотација и дијаграми. Стабилна е, привлечна и достапни се приспособени теми.

Значи, што треба да направите?

Ако го барате следното најдобро нешто за Ulysses на Windows, обидете се со Inspire Writer. Има ист изглед и чувство, користи Markdown, нуди светло и темни режими и може да ја синхронизира вашата библиотека со документи со сите ваши компјутери. Не сум подготвен да гарантирам за тоа премногу самоуверено затоа што не сум го користел на долгорочна основа, но прегледите на корисниците на Trustpilot се позитивни.

Алтернативно, обидете се со Scrivener . Достапна е за Windows, а таа верзија би требало да достигне парност на карактеристиките со апликацијата Mac во блиска иднина. Тој е пофункционален од Улис, а тоа носи поостра крива на учење. Но, таа е популарна и омилена на многу познати автори.

Но, пред да скокнете на една од овие две програми, прочитајте ги описите на алтернативите. Преземете ја пробната верзија на неколку програми што ве интересираат и проценете ги сами. Пишувањето е многу индивидуална работа, а вие сте единствениот кој може да ја открие најдобрата апликација за вашиот стил на работа.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.