Како да ја смените бојата на сликата во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Што создавате? Различни ефекти на боја на иста слика? Повторно боење на вектор? Ако сакате да промените дел од различни бои на слика во Adobe Illustrator? Извинете, вие сте на погрешно место. Фотошоп треба да ја заврши работата!

Се шегувам! Може да ја менувате бојата на сликата и во Adobe Illustrator, но има некои ограничувања, особено ако сакате да ја промените бојата на jpeg. Од друга страна, ако сакате да ја промените бојата на векторската слика, прилично е погодно да го направите тоа во Ai. Ќе објаснам.

Во ова упатство, ќе научите како да ја менувате бојата на jpeg и png сликите во Adobe Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Промена на бојата на JPEG

Можете да ги користите двата методи подолу за да ја промените бојата на која било вградена слика. Кога ја уредувате бојата, ќе ја менувате бојата на целата слика.

Метод 1: Прилагодете го балансот на бои

Чекор 1: Ставете ја сликата во Adobe Illustrator и вметнете ја сликата. Ви предлагам да направите копија од сликата и да работите на дупликатната слика за да можете да ги споредите боите.

Чекор 2: Изберете една од сликите, одете во надземното мени и изберете Уреди > Уреди бои > ; Прилагодете го балансот на бојата .

Чекор 3: Поместете ги лизгачите за да ја прилагодитерамнотежа на бои. Проверете го полето Преглед за да го видите процесот на промена на бојата. Ако вашиот документ е во режим RGB, ќе ги прилагодувате вредностите Црвено , Зелено и Сино , како мојата.

Ако вашиот документ е CMYK режим на боја, ќе ги прилагодувате Cyan , Magenta , Yellow и Црно вредности.

Кликнете OK кога сте задоволни со бојата.

Метод 2: Додадете боја во сива скала

Чекор 1: Ставете ја сликата во Adobe Illustrator, вметнете ја и дуплирајте ја сликата.

Чекор 2: Изберете ја сликата, одете во надземното мени и изберете Уреди > Уреди бои > Сиви тонови .

Чекор 3: Изберете боја од панелот Color или Swatches за да ја пополните бојата на сликата.

Така можете да ја промените бојата на сликата кога е jpeg-датотека.

За жал, не можете да ја промените бојата на дел од сликата директно во Adobe Illustrator, освен ако не е векторски png.

Промена на бојата на PNG

Сакате да ја промените бојата на векторскиот png? Проследете го и потоа обојте го.

Чекор 1: Ставете го png во Adobe Illustrator.

Иако е векторска графика, не може да се уредува поради неговиот формат, па затоа треба да ја следиме сликата за да ја промениме нејзината боја.

Чекор 2: Отворете го панелот за следење слика од менито над глава Прозорец > Следење на слика . Променете го режимот во Боја ,проверете ја опцијата Игнорирај бело, и кликнете Трага .

Чекор 3: Кликнете Прошири на панелот Својства > Брзи дејства .

Кога ќе кликнете за да ја изберете сликата, ќе видите дека сега таа станува слика што може да се уредува со посебни патеки.

Чекор 4: Кога ќе ја изберете сликата, ќе видите опција Повторно боење под Карактеристики > Панел Брзи дејства .

Ќе го отвори работниот панел за пребојување и може да ги менувате боите на тркалото за боја.

Брз совет: ако сте збунети околу алатката, имам детален туторијал за како да ја користите алатката за повторно боење во Adobe Илустратор.

Како што можете да видите дека ги менувате сите бои на сликата. Ако сакате да ја промените бојата на дел од сликата, прво можете да ја одгрупирате сликата.

Откако сликата ќе се одгрупира, можете да изберете поединечни делови од сликата за да ја промените бојата.

Не е гарантирано дека следената слика ќе ги има сите детали од оригиналната слика, но можете да ги приспособите поставките за да го добиете најблискиот резултат.

Заклучок

Кога ја менувате бојата на jpeg (растерска слика во повеќето случаи), можете да ја уредувате само целата слика, така што всушност, тоа е несовршениот начин за промена на бојата на сликата. Сепак, менувањето на бојата на векторската слика или проследената слика од png, работи прилично добро. Запомнете прво да се одгрупирате ако стесакате да ја смените бојата на одреден дел од сликата.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.