Како да се користи алатката за перспектива во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Работев помеѓу Photoshop и Adobe Illustrator кога правев макети за пакување. Но, подоцна, дознав дека алатката за решетка на перспектива исто така работи прилично добро, режимот на перспектива со две точки го олесни правењето макет на кутијата.

Покрај изработката на макети за пакување, можете да ја користите и алатката за перспектива за да креирате перспективни илустрации или цртежи. И токму тоа ќе го научите од ова упатство.

Пред да преминете во чекорите, потребна ви е алатката за наоѓање перспектива во Adobe Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Каде е алатката Perspective во Adobe Illustrator

Можете да ја најдете алатката Perspective од надземното мени View , напредната лента со алатки или кратенките на тастатурата.

Забелешка: прикажувањето на мрежата за перспектива не е сосема исто како и да ја имате активна алатката Perspective Grid. Разликата е во тоа што кога ја прикажувате мрежата за перспектива од менито за преглед, можете да ја видите мрежата, но не можете да ја уредувате. Ако ја користите алатката за решетка за перспектива, можете да ја уредите мрежата.

Вклучете ја мрежата за перспектива од менито Прикажи

Ако едноставно сакате да ја видите мрежата на перспектива и не треба да ја уредувате, можете да отидете во менито надземни Преглед > Мрежа за перспектива > Прикажи ја мрежата за да ја видите мрежата.

Пронајдете ја алатката Perspect Grid на лентата со алатки

Ако треба да ја користите мрежата за перспектива за да креирате дизајн на перспектива, тогаш изберете ја алатката Perspective Grid од лентата со алатки. Ако ја користите основната лента со алатки, можете брзо да ја промените во напредната лента со алатки од Прозорец > Алатки > Напредно .

Потоа треба да ја видите Алатката за мрежа на перспектива и на истото мени ќе ја видите и Алатката за избор на перспектива .

Кратенки на тастатура

Можете да ја користите и кратенката на тастатурата на алатката Perspective Grid Shift + P и кратенка на тастатурата на алатката за избор на перспектива Shift + V за активирање и користење на алатките.

Ако сакате да ја видите мрежата на перспектива, можете да ја користите и кратенката на тастатурата Command (или Ctrl за корисници на Windows) + Shift + I за да се прикаже (и сокрие) мрежата за перспектива.

Сега кога ќе ги пронајдете алатките, ќе ви покажам како да ги користите.

Како да се користи алатката за перспектива во Adobe Illustrator

Прикачениот приказ на перспектива е перспектива од две точки, но може да се префрлите на перспектива со една точка или режим на перспектива од три точки од надземното мени Преглед > Мрежа за перспектива .

Еве брз преглед на тоа како изгледа секој режим на перспектива.

„Точка“ овде значи „точка на исчезнување“, но можете да ја разберете и како „страна“.

Како што можете да видите, 1-точкаперспективата има само една страна (и една точка на исчезнување), перспективата со 2 точки има две страни (и две точки на исчезнување) и перспективата од 3 точки има три страни (и три точки на исчезнување).

Мрежата за перспектива може да изгледа комплицирана не само затоа што има толку многу линии, туку и различни виџети со различни функции.

Можете да ги преместите виџетите за да ја прилагодите мрежата на перспектива хоризонтално, вертикално и од различни перспективи.

Дополнително, ќе го видите и овој виџет за рамнина на кој можете да ја изберете страната на која сакате да работите со едноставно кликнување на страната. Како што можете да видите, избраната страна ќе биде означена со сина боја.

Ќе ви покажам како функционира со неколку примери.

Пример 1: Цртање на перспективната мрежа

Многу е лесно да се цртаат облици на перспективната мрежа и може да креирате форма од почеток на решетката или да додадете постоечка форма на мрежата.

Ќе ви покажам пример за користење на перспективна мрежа од една точка за цртање дел од тротоар.

Совет: ако не можете да ја сфатите вистинската точка за почеток, користењето референтна слика може да помогне. Едноставно намалете ја непроѕирноста на сликата и заклучете го слојот на сликата.

Чекор 1: Одете во надземното мени Преглед > Перспектива Решетка > Една точка перспектива > [1P-нормален приказ] .

Можете да ја изберете и Алатката за мрежа за перспектива одлентата со алатки и потоа одете во менито за преглед за да го промените режимот во [1P нормален приказ] .

Вака изгледа стандардната 1P перспективна мрежа.

Можете да кликнете и да ги повлечете рачките на виџетот за соодветно да го приспособите изгледот на перспективата.

На пример, го преместив додатокот C на левиот крај за да ја проширам мрежата хоризонтално и го преместив додатокот C надолу за да го намалам растојанието од хоризонталното ниво на земјата.

Потоа го поместив додатокот F надесно за да ја проширам мрежата понатаму, истовремено поместувајќи го додатокот E нагоре за да ја проширам мрежата вертикално и го преместив додатокот D кон точката на исчезнување.

Ако следите слика, можете да кликнете на виџетот B, држете и поместете ја мрежата за перспектива наоколу за да одговара на вашата слика.

Сега е почнува да изгледа како едната страна на улицата, нели? Следниот чекор е да цртате форми. Можеме да започнеме со облиците на зградата, а потоа да додадеме детали.

Чекор 2: Изберете ја Алатката правоаголник ( M ) од лентата со алатки, кликнете по линијата на мрежата (можете да започнете од линијата помеѓу графичките контроли C и E) како водич и влечете за да создадете перспективен правоаголник.

Кога креирате форми на перспективната мрежа, вашите форми автоматски ќе го следат перспективниот приказ.

Користете го истиот метод и следете ги линиите на мрежата за да создадете уште неколку правоаголници како згради на тротоарот.

Чекор 3: Додајте детали на цртежот. Можете да додадетенекои прозорци, линии или други форми на зградите или додајте патека/лента за пешачење.

Ако ви е тешко да цртате на перспективната мрежа, можете исто така да креирате форми надвор од решетката во на вообичаен начин и користете ја алатката за избор на перспектива за да ги поставите објектите во мрежата.

На пример, да го додадеме овој објект во една од зградите.

Изберете ја алатката за избор на перспектива од лентата со алатки, кликнете и повлечете го овој објект до местото каде што сакате да биде на мрежата за перспектива. Во овој случај го одвлеков до сината зграда.

Сега да додадеме улица на цртежот.

Чекор 4: Кликнете на долната страна од виџетот за рамнина за да работите на перспективата на земјата.

Следете го истиот метод за да додадете форми или линии за да нацртате тротоар.

Ја сфативте идејата?

Сега, како да додадете текст во мрежата на перспективи?

Пример 2: Користете ја алатката Perspective со текст

Додавањето текст во мрежата за перспектива во основа функционира исто како додавање форма. Користете ја алатката за избор на перспектива за да го изберете текстот и повлечете го до областа каде што сакате да биде текстот. Еве ги деталните чекори.

Чекор 1: Користете ја алатката Type за да додадете текст во Adobe Illustrator.

Чекор 2: Префрлете го виџетот за рамнина на страната каде што сакате да го додадете текстот. Во овој случај, се префрламе на левата страна, каде што се зградите.

Чекор 3: Изберете Алатка за избор на перспектива на лентата со алатки. Изберете го текстот и повлечете го во областа во која сакате да биде текстот. На пример, можеме да го повлечеме до првата зграда.

Првично, би изгледало вака.

Сепак, можете да ги прилагодите точките за прицврстување за да ја промените големината и да го преместите текстот во идеална позиција.

Чекор 4: Кликнете на малиот x на рамнината на виџетот за да се отстрани перспективната мрежа.

Или можете да ја користите кратенката на тастатурата Command / Ctrl + Shift + I за исклучување режимот на преглед на мрежа за перспектива и видете како изгледа.

Тоа е тоа за ова упатство. Слободно додадете повеќе детали на вашиот цртеж со перспектива.

Завршување

Сега треба да добиете идеја за тоа како функционира алатката за перспектива и што можете да направите со неа. Ви го покажав само примерот на перспектива од 1 точка овде, ако сакате да креирате цртежи со перспектива со 2 или 3 точки, ќе имате повеќе графички контроли за движење и прилагодување на решетките, но методот на цртање функционира исто .

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.