GIMP наспроти Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Да ја имате вистинската алатка е од суштинско значење за вашата креативна работа. Па, која е вашата најдобра форма? Дали секојдневно работите повеќе со слики или графики? GIMP е базиран на слика, а Adobe Illustrator е базиран на вектор, би рекол дека ова е најголемата разлика помеѓу двете.

Јас сум графички дизајнер и илустратор, па несомнено, почесто го користам Adobe Illustrator за мојата секојдневна работа. Иако, од време на време, кога правам дизајни на некои категории на производи, манипулирам со некои слики во GIMP.

Двата софтвери имаат свои добрите и лошите страни. На пример, Illustrator не е најдобар кога станува збор за уредување фотографии и GIMP не нуди различни алатки што ги има Illustrator.

Не сте сигурни кој да го користите? Погледнете ги разликите помеѓу двете ќе ви го олеснат изборот на најдобрата алатка за вашата работа.

Подготвени? Имајте предвид.

Содржина

 • Што е GIMP
 • Што е Adobe Illustrator
 • GIMP vs Adobe Illustrator
  • За што е најдобар GIMP?
  • За што е најдобар Adobe Illustrator?
 • GIMP наспроти Adobe Illustrator
  • 1. Ниво за корисник
  • 2. Цена
  • 3. Платформи
  • 4. Поддршка
  • 5. Интеграции
 • ЧПП
  • Која е најдобрата алтернатива за Adobe Illustrator?
  • Можам ли да користам GIMP за комерцијални цели?
  • Дали GIMP е полесен од Adobe Illustrator?
 • Завршни зборови

Што е GIMP

GIMP ебесплатна алатка за уредување слики со отворен код што фотографите и дизајнерите ја користат за манипулирање со слики. Тоа е алатка за дизајн релативно погодна за почетници, која секој може брзо да ја научи.

Што е Adobe Illustrator

Adobe Illustrator е софтвер за дизајн за креирање векторски графики, цртежи, постери, логоа, фонтови, презентации и други уметнички дела. Оваа програма базирана на вектор е широко користена од графички дизајнери.

GIMP наспроти Adobe Illustrator

Важно е да знаете кога да ја користите вистинската алатка за вашата работа и да го искористите она што софтверот го нуди. На пример, не сакате да користите вилушка и нож кога јадете помфрит, исто како што не сакате да користите стапчиња за јадење за да јадете стек. Има смисла?

За што е најдобро GIMP?

Како што накратко споменав погоре, GIMP е најдобар за уредување фотографии и манипулирање со слики. Тоа е лесна пренослива програма за дизајн што можете дури и да ја чувате во вашиот уред за пенкало, што може да биде корисно ако сакате да префрлате датотеки од еден уред на друг.

На пример, ако сакате да отстраните нешто во заднина , подобрување на боите на сликата или ретуширање фотографија, GIMP е вашиот најдобар пријател.

За што е најдобар Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator, од друга страна, е одлична алатка за дизајн за векторска графика, како што се логоа, типографија и илустрации. Во основа, сè што сакате да создадете од нула. Тоа ви дозволувада ја истражите вашата креативност.

Една од највпечатливите работи е тоа што можете слободно да ја намалите или да ја промените големината на вашата векторска слика без да го изгубите нејзиниот квалитет.

Кога треба да правите брендирање на компанија, дизајн на лого, визуелни дизајни, цртежи со илустрации или инфографика, Illustrator е најлесниот избор.

GIMP наспроти Adobe Illustrator

Пред да одлучите која апликација да ја користите, можеби ќе сакате да ги земете предвид следните фактори.

1. Ниво погодно за корисникот

Многу луѓе сметаат дека GIMP е попријателски за корисникот од Adobe Illustrator бидејќи неговиот кориснички интерфејс е поедноставен и има помалку алатки. Сепак, Illustrator ги поедностави своите алатки за да бидат погодни за почетници во последниве години.

2. Цена

Кога станува збор за пари, секогаш ќе одвоите момент да размислите дали вреди за парите. За GIMP, тоа е полесна одлука бидејќи не треба да потрошите ни денар за тоа.

Што се однесува до Adobe Illustrator, за жал, ќе мора да платите за неговите неверојатни карактеристики. НО, добивате шанса да го испробате за да видите дали ви се допаѓа или не. Нуди 7-дневен бесплатен пробен период, а ако сте член на факултет или студент, можете да добиете одличен пакет.

Да, разбирам дека плаќањето 239,88 долари годишно не е мала бројка. Сакате да дознаете повеќе за цената на Adobe Illustrator? Веројатно би сакале да размислите за тоа и да видите кој план на Adobe најдобро функционира за вас.

3. Платформи

GIMP работи на различниплатформи како Windows, macOS и Linux. Можете да ја преземете саканата верзија и да ја инсталирате без претплата.

Illustrator работи на Windows и macOS. За разлика од GIMP, Illustrator е програма базирана на претплата од Adobe Creative Cloud. Затоа, ќе треба да креирате сметка на Adobe CC за да управувате со Illustrator.

4. Поддршка

GIMP нема тим за поддршка, но сепак можете да ги испратите вашите проблеми, а еден од развивачите или корисниците на крајот ќе ви се врати. Adobe Illustrator како поразвиена програма има поддршка во живо, е-пошта и телефонска поддршка.

5. Интеграции

Една од најдобрите карактеристики на Adobe CC е интеграцијата на апликации што GIMP се чини дека ја нема. Може да работите на нешто во Illustrator, а потоа да го уредувате во Photoshop. Исто така, ви овозможува лесно да ја прикачите вашата работа на Behance, познатата светска платформа за мрежно поврзување со креативци.

Најчесто поставувани прашања

Повеќе сомнежи? Можеби би сакале да го знаете одговорот на следните прашања.

Која е најдобрата алтернатива за Adobe Illustrator?

Се борите дали да платите или не за Adobe Creative Cloud? Постојат неколку бесплатни алтернативни алатки за дизајн за Mac, како што се Inkscape и Canva кои можат да ја завршат вашата секојдневна дизајнерска работа.

Може ли да користам GIMP за комерцијални цели?

Да, GIMP е бесплатен софтвер со отворен код, така што нема ограничувања за вашата работа, но можетепридонесете ако сакате.

Дали GIMP е полесен од Adobe Illustrator?

Одговорот е ДА. GIMP е полесно да се започне од Adobe Illustrator. Едноставниот кориснички интерфејс на GIMP навистина ви помага да започнете со софтверот без да потрошите многу време за да истражувате која алатка да ја користите.

Завршни зборови

И GIMP и Adobe Illustrator се одлични алатки за креативци за различни цели. Едниот е подобар за подобрување на фотографиите, а другиот е попрофесионален за изработка на вектор.

На крајот, зависи од вашиот работен тек. Ако сте фотограф, веројатно не сакате да плаќате за Adobe Illustrator за некој едноставен вектор што може да го направи GIMP. И ако сте професионален графичар, ќе сакате различните карактеристики на Adobe Illustrator да ја покажат вашата креативност.

Решен е проблемот? Се надевам.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.