Како да поврзете текстуални кутии во Adobe InDesign (3 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дури и ако работите на документ од две страници во Adobe InDesign, поврзувањето на вашите текстуални полиња може многу да ви го олесни животот.

Текстуалните полиња поправилно се нарекуваат текстуални рамки во InDesign и тие се прилично лесно да се поврзат ако знаете каде да барате.

Штом ќе се навикнете на вашиот текст автоматски да претекува помеѓу поврзаните текстуални полиња, ќе се прашувате како некогаш сте дизајнирале нешто без него.

Key Takeaways

  • Текстуалните рамки се поврзуваат со помош на влезни и излезни порти лоцирани на рамката за ограничување на рамката.
  • Текстните рамки што се поврзани се познати како рамки за текст со навој.
  • Поединечни текстуални рамки може да се додадат и отстранат во која било точка во низата.
  • Црвената икона + во долниот десен агол на рамката за текст означува прекумерен (скриен) текст.

Креирање на поврзани текстуални рамки во InDesign

Откако ќе креирате повеќе текстуални рамки со помош на алатката за типови , нивното поврзување е многу едноставен процес. Следете ги лесните чекори подолу за да ги поврзете текстуалните полиња во InDesign.

Чекор 1: Префрлете се на Алатката за избор користејќи го панелот Tools или кратенка на тастатура V . Алтернативно, можете да го задржите копчето Command (користете го копчето Ctrl ако користите InDesign на компјутер) за привремено да се префрлите на Selection Tool .

Чекор 2: Кликнете на вашата прва текстуална рамка за да ја изберете и погледнете јадолниот десен агол на полето за ограничување за да се лоцира излезната порта на рамката за текст (прикажано погоре). Кликнете на портата за да ја активирате и InDesign ќе го „вчита“ вашиот курсор со нишката од таа текстуална рамка.

Чекор 3: Поместете го курсорот преку втората текстуална рамка и курсорот ќе се смени во икона за верижна врска, што покажува дека текстуалната рамка може да се поврзе. Можете да го повторите овој процес за да поврзете повеќе текстуални полиња .

Откако ќе се поврзат вашите текстуални рамки, тие се познати како рамки за текст со навој. Низата тече низ секоја текстуална рамка што сте ја поврзале, поврзувајќи ги сите заедно.

Тоа е убаво мало парче именување од Adobe, особено кога ќе земете во предвид некоја друга терминологија што ја користи InDesign.

Ако сте додале толку многу текст што нема доволно простор во рамките на текстот за да се прикаже, ќе видите мала црвена икона + што се појавува над излезната порта на конечната текстуална рамка во вашата нишка, што покажува дека има препоставен текст (како што е прикажано погоре).

Оверсетниот текст се однесува на текст кој е скриен поради недостаток на простор во тековната текстуална рамка или текстуална низа, но кој сè уште е присутен во документот.

InDesign има број на системи дизајнирани да ве предупредат за каков било пренаменет текст во вашиот документ, така што ќе бидете сигурни дека ќе бидете предупредени од еден од нив.

Ако креирате нова текстуална рамка и ја додадете во нишката за текст, препоставениот текстќе се пробие за да се прикаже во новата рамка, а црвеното предупредување за иконата + ќе исчезне, како и сите предупредувања во панелот Preflight.

Визуелизирање на текстуални нишки во InDesign

Кога штотуку се навикнувате да поврзувате текстуални полиња во InDesign, може да биде корисно да имате визуелна претстава на текстуалната нишка. Ова е особено точно кај сложените распореди кои можеби не следат очигледна стандардна шема на нишки.

За да се прикаже приказ на текстуалната низа на вашиот документ, отворете го менито Прикажи , изберете го подменито Додатоци и кликнете Прикажи текстуални теми .

Можете да ја користите и кратенката на тастатурата Команда + Опција + Y (користете Ctrl + Alt + Y ако сте на компјутер) за брзо прикажување и сокривање на индикаторите за нишки на текст.

Како што можете да видите погоре, дебела линија ќе ги поврзе излезните и влезните порти на секоја текстуална рамка со навој. Низата е сина во овој пример, но ако користите различни слоеви во InDesign, бојата на водичите и визуелните додатоци ќе се променат за да одговараат на бојата на слојот.

Откажување на текстуални рамки

На крај, но не и најмалку важно, понекогаш е неопходно да се откачат текстуалните рамки и да се отстранат од текстуалната низа - на пример, ако случајно сте ги поврзале погрешните текстуални рамки. За среќа, отстранувањето на врската помеѓу текстуалните рамки е исто толку едноставно како и создавањето на прво место.

Дооткачете ја текстуалната рамка во InDesign, кликнете на една од излезните или влезните порти поврзани со рамката што сакате да ја отстраните и курсорот ќе се смени во икона за скршена врска со синџир. Кликнете на рамката што сакате да ја отстраните за да ја прекинете врската.

Ако сакате целосно да отстраните поврзана рамка, можете да ја изберете со помош на Алатката за избор и притиснете на Избриши или копче Backspace за да ја избришете рамката. Текстот во рамката нема да биде избришан, но наместо тоа повторно се претекува низ останатите ваши поврзани текстуални рамки.

Зошто да користите поврзани текстуални рамки?

Замислете дека сте подготвиле долг документ со повеќе страници користејќи поврзани текстуални рамки и соодветно нижење на текстот, а потоа одеднаш, клиентот треба да отстраните или додадете слика на вашиот распоред или некој друг елемент што го поместува текстот наоколу .

Нема да морате да го ресетирате текстот низ целиот документ бидејќи тој автоматски повторно ќе тече низ поврзаните рамки.

Ова очигледно нема да ја опфати секоја ситуација, но може да биде огромно заштеда на времето, особено кога работите на документ кој сè уште е работа во процес од уредувачка гледна точка.

Корисно е и кога за прв пат вметнувате долг пасус од текст, а не сте се одлучиле за одреден фонт или стил.

Големината на точката и водечките прилагодувања сами по себе може да предизвикаат големи промени во бројот на страници на документот и автоматски да го добиете вашиот текстсамото преточување за време на овие промени е исклучително корисна карактеристика на работниот тек на дигитален распоред.

Завршен збор

Честитки, сега научивте како да поврзувате текстуални полиња во InDesign! На почетокот изгледа како мала работа, но брзо ќе сфатите колку техниката може да биде корисна.

Откако ќе бидете експерт за поврзување текстуални полиња, ќе биде време да започнете да учите како да користите примарни текстуални рамки за документи со долг формат. Секогаш има нешто ново!

Среќно поврзување!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.