Како да го искривите текстот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Се обложувам дека веќе сте виделе толку многу логоа направени со заоблен текст. Кафулињата, баровите и прехранбената индустрија сакаат да користат кружно лого со заоблен текст. Сосема разбирам, изгледа добро и софистицирано.

Знам дека можеби имате многу прашања затоа што јас бев во вашиот чевел пред десет години. Пред да започнам со моето патување по графички дизајн, секогаш мислев дека овој вид лого треба да биде прилично тешко да се направи, поради неговите различни текстуални ефекти како лак, испакнатост, брановиден текст, итн.

Но, подоцна како што добив повеќе и пософистициран со Adobe Illustrator, го добив трикот. ТОЛКУ Е ЛЕСНО да се направи заоблен текст со помош на лесните алатки на Illustrator. Воопшто не претерувам, ќе видите зошто.

Во ова упатство, ќе научите три лесни начини како да го искривувате текстот за да можете да направите и фенси лого или постер!

Без понатамошно одложување, ајде да се нурнеме!

3 начини за искривување на текст во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се земени од верзијата Illustrator CC Mac. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку.

Можете да додадете брз ефект на заоблен текст користејќи го методот Warp или едноставно да користите Type on a Path за лесно уредување. Ако сакате да направите нешто полудо, пробајте го Envelope Distort.

1. Warp

Лесната за употреба алатка Wrap нуди многу опции за искривување на текстот. И ако сакате да го искривите текстот, ова е вистинското место да го остварите тоа.

Чекор 1 : Изберететекст.

Чекор 2 : Одете на Ефект > Warp и ќе видите 15 ефекти што можете да ги примените на вашиот текст.

Чекор 3 : изберете ефект и прилагодете ги поставките Bend или Distortion , доколку сте задоволни со стандардните поставки , продолжи и кликнете OK .

На пример, малку ја прилагодив поставката Bend на 24%, вака изгледа ефектот на лак.

Ајде да пробаме друг ефект по истиот чекор.

Во секој случај, има многу што можете да направите со ефектот Warp. Играј со него.

2. Внесете на патека

Овој метод ви дава најголема флексибилност за брзо уредување на заоблен текст.

Чекор 1 : Нацртајте форма на елипса со алатката Ellipse ( L ).

Чекор 2 : Изберете ја алатката Type on a Path Tool .

Чекор 3 : Кликнете на елипсата.

Чекор 4 : Напишете. Кога ќе кликнете, ќе се појави некој случаен текст, само избришете го и напишете свој.

Можете да се движите околу позицијата на вашиот текст со поместување на контролните загради.

Ако не сакате да креирате текст околу круг, можете да креирате и крива со помош на алатката за пенкало.

Иста теорија. Користете ја алатката Type on a Path, кликнете на патеката за креирање текст и поместете ги контролните загради за да ја прилагодите позицијата.

3. Искривување на пликови

Овој метод ви дава поголема флексибилност за прилагодување на кривите во деталните области.

Чекор 1 : Изберете текст.

Чекор 2 : Одете во Објект > Искривување на пликот > Направете со Mesh . Ќе се појави прозорец.

Чекор 3 : Внесете го бројот на редови и колони. Колку е поголем бројот, толку станува покомплициран и подетален. Што значи, ќе има повеќе точки за прицврстување за уредување.

Чекор 4 : Изберете ја алатката за директен избор ( A ).

Чекор 5 : Кликнете на точките за прицврстување за да го искривите текстот.

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку други прашања кои исто така би можеле да ве интересираат во врска со искривувањето на текстот во Adobe Illustrator.

Како да го конвертирате текстот во контури на крива во Illustrator?

Ако сте примениле Warp ефекти или Type on a Path за да креирате заоблен текст, можете директно да го изберете текстот и да креирате преглед ( Command+Shift+O ). Но, ако сте го користеле методот на изобличување на пликовите, ќе мора да кликнете двапати на текстот за да го претворите во контури.

Како го уредувате заоблениот текст во Illustrator?

Можете да го уредувате заоблениот текст директно на патеката. Едноставно кликнете на текстот и променете го текстот, фонтот или боите. Ако вашиот заоблен текст е направен со Warp или Envelope Distort, кликнете двапати на текстот за да го направите уредувањето.

Како да го искривите текстот во Illustrator без изобличување?

Ако барате совршен лак текстуален ефект, би препорачал да ја користите опцијата Arch од ефектите Warp. Задржете го стандардното изобличување (хоризонтално ивертикални) поставки за да се избегне искривување на вашиот текст.

Заклучок

Заоблениот текст е широко користен во дизајнот на лого и постери. Изборот на вистинскиот заоблен текст прави голема разлика во вашата креативна работа.

Секогаш постои едно најдобро решение за одреден проблем. Бидете трпеливи и вежбајте повеќе, наскоро ќе научите кога да користите кој метод за да ја постигнете вашата крајна цел.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.