Лесен преглед на пронаоѓач на дупликати: Дали вреди за парите?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Easy Duplicate Finder

Eфективност: Брзо лоцира дупликат датотеки Цена: 39,95 $ за еден компјутер Лесност за користење: Јасно и лесно- интерфејс за користење Поддршка: Достапен преку веб-формулар

Резиме

Easy Duplicate Finder ви помага да најдете и отстраните дупликат датотеки на вашиот компјутер и надворешни дискови, ослободување простор за складирање во процесот. Откако ќе се најдат дупликатите, програмата може автоматски да ги избрише за вас, додека ја задржува оригиналната датотека. Или можете да ги прегледате дупликатите и да одлучите што да правите со нив. Скенирањето на датотеките го најдов многу добро; Некои од другите скенирања недостасуваа.

Дали треба да купите Easy Duplicate Finder? Ако го користите вашиот компјутер подолго време и имате многу дупликат датотеки, апликацијата може да ви заштеди многу простор на дискот, како и да ја подобри организацијата на вашите датотеки. Или можеби ќе сакате да разгледате некои од алтернативните апликации што ги набројуваме подоцна во прегледот. Ако имате многу слободен простор на хард дискот или имате само неколку датотеки, заштедете ги парите.

Она што ми се допаѓа : Скенирањето за дупликат датотеки се брзи и прецизни. Автоматската функција „Отстрани ги сите сега“ е прилично добра во изборот на „оригиналната“ датотека. Два флексибилни прикази за прегледување и избирање на дупликатите за бришење.

Што не ми се допаѓа : Некои скенирања се многу бавни и наведени лажни позитиви. Фото скенирањето не работеше за мене. Не реагиранешто повеќе од 20 минути за скенирање 220.910 аудио датотеки и идентификување на 4.924 можни дупликати со користење на повеќе од 12 GB простор.

iTunes Scan е слично, но ја скенира вашата iTunes библиотека наместо вашиот хард диск. За мене, ова скенирање траеше повеќе часови.

Скенирани беа 16.213 датотеки и беа пронајдени 224 потенцијални дупликати, користејќи простор од 1,14 GB.

Мој личен take : Стандардно, скенирањето музика веројатно ќе наведе различни верзии на истата песна, како и вистински дупликати. Тоа е опасно. Во параметрите, можеби ќе сакате да ги додадете опциите за да може Easy Duplicates Finder да ги споредува и албумот, годината или времетраењето на песната.

6. Скенирај фотографии за дупликати

Знам Имам многу дупликат слики, па се надевав на добри резултати со Фото скенирање.

Скенирањето траеше само секунда или две. Ниту една датотека не беше скенирана и не беа пронајдени дупликати. Нешто не е во ред.

Проверив дали се скенира точната фото библиотека. Тоа е, и вклучува речиси 50 GB фотографии. Некако Easy Duplicate Finder не може да ги види. Поднесов билет за поддршка пред повеќе од два дена, но досега не сум се јавил.

Мој личен став: Скенирањето фотографии не работеше за мене. Вашата километража може да варира.

Причини зад моите оценки за преглед

Ефективност: 4/5

Скенирањето за дупликат датотеки е главната цел на програмата .Ова функционира многу добро, а скенирањата се доста брзи. Дополнителните скенирања (вклучувајќи контакти, е-пошта, музика и фотографии) беа проблематични и или не работеа или покажаа лажни позитиви. На апликацијата и треба подобрување во овие области.

Цена: 4/5

Цената на програмата е релативно висока и ќе најдете алтернативи кои чинат значително помалку , вклучувајќи и некои еквиваленти на бесплатен софтвер. Ако вашите потреби се скромни, ќе најдете список со овие поевтини алтернативи подолу.

Лесност за користење: 4.5/5

Дијалошко поле на Easy Duplicate Finder -Стил интерфејсот е прилично лесен за користење, особено за наоѓање дупликати. Иако автоматското бришење на датотеките беше едноставно, понекогаш се наоѓав себеси како посакувам дополнителни информации кога одлучував кои дупликати да ги избришам.

Поддршка: 3.5/5

Разочаран сум со поддршка на Webminds. Ја контактирав поддршката преку нивната веб-форма кога скенирањето на фотографии не функционираше и добив автоматизирана е-пошта во која се наведува: „Ние правиме максимални напори да одговориме на билет за поддршка во рок од 12 часа, иако обично сме многу побрзи“. Повеќе од два дена подоцна, не се слушнав.

Алтернативи за Easy Duplicate Finder

  • MacPaw Gemini (macOS) : Gemini 2 ќе најде дупликат и слични датотеки за 19,95 долари годишно.
  • MacClean (macOS) : Апликацијата е како пакет за чистење на Mac што вклучува збир на помали алатки, од кои едната е апронаоѓач на дупликати.
  • DigitalVolcano DuplicateCleaner (Windows) : DigitalVolcano DuplicateCleaner ќе наоѓа и брише дупликат датотеки, музика, фотографии, документи и друго. Чини 29,95 долари за една лиценца. Дознајте повеќе од нашата најдобра рецензија за пронаоѓање дупликати.
  • Auslogics Пронаоѓач на дупликат датотеки (Windows) : Auslogics Duplicate File Finder е бесплатен пронаоѓач на дупликати. Ги нема сите опции на Easy Duplicate Finder, но е добра алтернатива ако барате бесплатно решение.
  • dupeGuru (Windows, Mac и Linux) : dupeGuru е уште една бесплатна алтернатива која може да скенира имиња на датотеки или содржини за дупликати. Брз е и може да изврши нејасни пребарувања за блиски совпаѓања.

Заклучок

Easy Duplicate Finder е ефикасен во наоѓање дупликат датотеки на Mac и Windows. Скенирањето беше брзо, беа наведени само точни дупликати, а функцијата за автоматско Отстрани ги сите сега обично ја идентификува точната „оригинална“ датотека што треба да се чува. За оваа употреба, ја препорачувам програмата, иако има помалку скапи алтернативи кои се исто така многу добри.

Исто така, сметав дека програмата е помалку ефикасна во справувањето со дупликати контакти, е-пошта, медиумски датотеки и фотографии. На апликацијата и треба повеќе работа во овие области, па ако конкретно се стремите да исчистите дупликати во iTunes или Photos, има подобри алтернативи таму.

Преземете Easy Duplicate Finder

Па, што правишразмислете за овој преглед на Лесен дупликат Пронаоѓач? Кажете ни со оставање коментар подолу.

поддршка.4 Добијте Easy Duplicate Finder

Што можете да направите со Easy Duplicate Finder?

Easy Duplicate Finder е апликација за Mac и компјутер што може да пронајде и отстрани дупликат датотеки на вашиот компјутер, ослободувајќи простор за складирање. Овие датотеки можеби се оставени од софтверски апликации, копирање и вметнување датотеки или создавање резервни копии. Некои можеби се уште се неопходни, па можеби ќе треба да ги прегледате резултатите од скенирањето пред да отстраните која било датотека.

Колку време трае скенирањето за Easy Duplicate Finder?

Грижа се смета дека се пронајдени оригинални дупликат датотеки. Апликацијата не само што ги скенира името и датумот на датотеките; ги совпаѓа датотеките по содржина користејќи алгоритам кој вклучува контролни суми на CRC. Тоа значи дека сите наведени датотеки треба да бидат точни дупликати, без лажни позитиви. Тоа исто така значи дека скенирањето може да потрае доста време.

Дали Easy Duplicate Finder е безбеден за користење?

Да, безбедно е да се користи. Трчав и инсталирав Easy Duplicate Finder на мојот MacBook Air. Скенирањето со помош на Bitdefender не најде вируси или злонамерен код.

Апликацијата ги брише датотеките од вашиот хард диск, па затоа најдобро е да направите резервна копија од вашиот компјутер пред да ја користите програмата, а можеби ќе треба да ги прегледате резултатите пред да претпоставите дупликатите датотеки повеќе не се потребни. Меѓутоа, ако избришете датотека по грешка, има копче Врати за да ја вратите.

Дали Easy Duplicate Finder е бесплатен?

Не, нодемонстративната верзија на програмата ќе ви покаже колку дупликати може да најде на вашиот компјутер за да ја информира вашата одлука за купување. Пробната верзија ќе ги пронајде сите ваши дупликати, но отстранува само максимум 10 датотеки за секое скенирање.

Easy Duplicate Finder чини 39,95 долари за еден компјутер, што вклучува една година ажурирања. Достапни се и други планови кои ви дозволуваат да ја користите апликацијата на повеќе компјутери или ви даваат две години ажурирања.

Зошто да ми верувате за овој преглед?

Јас се викам Адријан Тари. Користам компјутери од 1988 година, а Mac со полно работно време од 2009 година. Не сум непознат за компјутерите кои се бавни и со проблеми. Одржував компјутерски простории и канцеларии и направив техничка поддршка. Поминав безброј часови користејќи софтвер за управување со датотеки, почнувајќи со XTreePro и PC Tools во 80-тите.

Со текот на годините успеав да создадам дупликати на неколку датотеки, особено фотографии. Се обидов да користам неколку програми за да ги исчистам. Сите тие наоѓаат многу дупликати, но не се секогаш корисни при одлучувањето кои датотеки треба да се чуваат, а кои да се избришат. Тоа е проблем на кој можеби ќе му треба понапредна вештачка интелигенција отколку што ја имаме денес. Обично одлучувам сам да поминам низ илјадниците дупликати и никогаш да не завршам сосема.

Не сум користел Easy Duplicate Finder порано, па ја инсталирав демонстративната верзија на MacBook Air и iMac базиран на macOS Sierra. Мојот MacBook Airсе одржува лош и слаб, само со основните датотеки, додека уредот од 1TB на мојот iMac е местото каде што ги чувам сите мои документи, фотографии и музика.

Во овој преглед, ќе споделам што ми се допаѓа и што не ми се допаѓа во Easy Пронаоѓач на дупликати. Корисниците имаат право да знаат што е и што не работи за некој производ, па затоа темелно ја тестирав секоја функција. Содржината во полето за брзо резиме погоре служи како кратка верзија на моите наоди и заклучоци. Прочитајте понатаму за детали!

Детален преглед на Easy Duplicate Finder

Easy Duplicate Finder е сè за чистење на непотребните дупликати датотеки од вашиот компјутер. Ќе ги опфатам неговите карактеристики во шесте делови подолу, истражувајќи што нуди апликацијата и потоа споделувајќи го моето лично мислење.

Вреди да се напомене дека програмата нуди и Windows и macOS верзија. Го тестирав Easy Duplicate Finder за Mac, така што сликите од екранот подолу се преземени од верзијата за Mac. Верзијата на Windows ќе изгледа малку поинаку ако сте на компјутер.

1. Скенирај датотеки за дупликати

Easy Duplicate Finder може да го скенира тврдиот диск на вашиот Mac (или дел од него) за дупликат датотеки. Решив да ја скенирам само мојата корисничка папка. Избрав Пребарување датотеки од изборот на режим на скенирање на десната страна и ја додадов таа папка во списокот лево.

Потребни беа само неколку секунди за да се скенираат 5.242 датотеки на мојот MacBook Air, што е побрзо отколку што очекував. Дури и на мојот уред од 1TB на iMac, тоа беше потребносамо пет минути за скенирање 220.909 датотеки. На мојот MacBook Air беа пронајдени 831 дупликат датотеки, кои зафаќаа 729,35 MB.

Оттука можете да направите една од четирите работи:

  • Отворете го „Помошникот“ за неколку опции за чистење.
  • Отстранете ги сите датотеки Easy Duplicate Finder ги идентификуваше како дупликати, чувајќи ги оригиналите.
  • Зачувајте го скенирањето за друг ден.
  • Одете Поправете ги, што ви овозможува да ги прегледате резултатите и да донесувате сопствени одлуки.

Отстранете ги сите сега е брзо и лесно. Потребно е ниво на доверба дека апликацијата правилно ја идентификувала датотеката што сакате да ја задржите и која може безбедно да ја избрише. Апликацијата прави прилично добра работа при изборот на која датотека е оригинална и која е дупликат.

Во моите тестови, датотеките што беа само малку различни не беа идентификувани. Генерално, ова е добра работа, иако има моменти кога би било добро да се видат и блиски натпревари, како што може да направи MacPaw Gemini 2. Кога ги бришете точните дупликати, можете да ги преместите датотеките во корпата (побезбедно) или да ги избришете трајно (побрзо). Се одлучив за ѓубрето.

Користејќи ја демо верзијата на апликацијата, само 10 од моите дупликати беа избришани. Убаво е да се види копче Врати во случај да избришам погрешна датотека.

Помошникот ви овозможува да изберете кој дупликат не е избришан: најновиот, најстариот или оној апликацијата се идентификува какооригиналот.

Но, честопати вреди да ги прегледате резултатите сами. Ако се пронајдени многу дупликати, тоа може да одземе многу време.

Сите датотеки со дупликати се наведени. Ќе видите (во сива боја) колку дупликати има (вклучувајќи го и оригиналот) за секоја датотека и (во црвено) колку се избрани за бришење. Ја користам демо-програмата, така што повеќето црвени броеви се 0. Кликнете на триаголникот за откривање за да видите повеќе детали за секој дупликат и изберете која да ја избришете.

Можете да ги прегледате датотеките и како листа , за да можете на прв поглед да ја видите патеката, големината и датумот на промена, што може да биде од голема помош при одлучувањето кои датотеки да се избришат. Датотеките може да се прегледаат со кликнување на иконата „око“ десно.

Покрај бришењето на дупликатите, можете да ги преместите или преименувате или да ги замените со симболична врска, која ја остава датотеката наведена во секоја папка додека зафаќа простор само од една датотека.

Мој личен став: Скенирањето за дупликат датотеки е брзо и точно. Бришењето на дупликатите е брзо во оние случаи каде што можете да верувате во проценката на програмите, но може да биде досадно ако треба да работите со секоја датотека поединечно.

2. Скенирајте го Dropbox и Google Drive за дупликат датотеки

Можете и да извршите скенирање на датотеки на вашите онлајн датотеки Dropbox и Google Drive. Овие скенирања се побавни бидејќи работите преку интернет конекција. Беше потребносамо пет минути за да ги скенирам моите 1.726 датотеки Dropbox, но се откажав од скенирање на мојата огромна продавница за датотеки на Google Drive по четири часа или нешто повеќе.

Ако ги синхронизирате овие датотеки на вашиот хард диск, тоа е побрзо и поудобно за извршување на нормалното скенирање на датотеки, а сите промени ќе се синхронизираат назад со Dropbox или Google.

Мој личен став : скенирањето на Dropbox или Google Drive е корисно ако имате рај Не ги синхронизирав тие датотеки на вашиот хард диск, но скенирањето преку интернет конекција е побавно и може да потрае часови наместо минути ако имате многу датотеки.

3. Споредете две папки за дупликати

Можеби имате две слични папки на вашиот компјутер и сакате да ги споредите за дупликати. Во тој случај, не треба да го скенирате целиот хард диск. Наместо тоа, можете да извршите споредба на папки.

Процесот е сличен на скенирањето на датотеки погоре, но побрз и фокусиран само на папките за кои ве интересира.

Бев очекувајќи да видиме рамо до рамо споредба на папките. Наместо тоа, интерфејсот е сличен на скенирањето на датотеки.

Мој личен став: Споредбата на папки ви овозможува брзо да проверите дали има дупликат датотеки во две специфични папки. Тоа е многу корисно кога имате, на пример, две папки „Октомври извештај“ и не сте сигурни дали содржината е иста или различна.

4. Скенирајте ги контактите и е-поштата за дупликати

Двојните контакти не користат многупростор на дискот, но може да го направат многу фрустрирачки наоѓањето на вистинскиот телефонски број. Тоа е проблем што вреди да се поправи... внимателно! Така, извршив Скенирање на контакти .

Скенирањето преку моите 907 контакти за дупликати траеше долги 50 минути. Лентата за напредок остана на 0% во текот на скенирањето, што не помогна. Easy Duplicate Finder најде 76 дупликати контакти, кои заземаат само 76 KB од мојот хард диск.

Сега доаѓа сложениот дел: што да правам со дупликатите? Дефинитивно не сакам да изгубам никакви информации за контакт, затоа е потребна грижа.

Моите опции се да ги преместам дупликатите во друга папка (каде што не ја комплицираат мојата главна папка), спој контактите (и по избор бришете ги копиите), избришете ги дупликатите или извезете ги контактите. Спојувањето на контактите се чини најпривлечна опција. За жал, само првите три е-адреси се споени. Сите други информации за контакт пронајдени во дупликатите се изгубени. Тоа е премногу ризично.

Затоа решив да го испитам секој контакт за да одлучам кој да го избришам. Можам да ги видам само првите три адреси на е-пошта - тоа не е доволно информации за да се донесе одлука. Не е од помош! Се откажав.

Режим за е-пошта скенира за дупликат е-пошта. Слично е на скенирање на датотеки, но побавно. За време на моето прво скенирање, апликацијата не реагираше по речиси два часа (на 60%). Се обидов повторно и го завршив скенирањето за три или четири часа.

Послескенирајќи 65.172 е-пошта, пронајдени се 11.699 дупликати, зафаќајќи 1,61 GB простор на хард дискот. Тоа изгледа како премногу дупликати - тоа е околу 18% од мојата е-пошта!

Тоа ме натера да се запрашам што апликацијата смета за дупликат. Веб-страницата објаснува „Ќе ги открие дупликатите со стручно проверување на темите на е-поштата, датумите, примачите или испраќачите, големината на телото, па дури и содржината на е-поштата“. Не сум сигурен дека успеа.

Испитав неколку од мојата листа, но тие всушност не беа дупликати. Тие беа од иста нишка и споделуваа заеднички цитати, но не идентични. Бидете внимателни кога ја скенирате вашата е-пошта!

Мој личен став: Имав проблеми и со контактите и со скенирањето на е-поштата и не можам да препорачам нивна употреба.

5. Скенирајте музички датотеки и iTunes за дупликати

Аудио и медиумските датотеки заземаат доста простор. Бев љубопитен колку трошат моите дупликати.

Музичко скенирање бара дупликат аудио датотеки на вашиот хард диск, земајќи ги предвид музичките ознаки кои не се гледаат за време на датотеката скенирање. Стандардно, бара датотеки со дупликат ознаки за изведувач и наслов - со други зборови, бара песни со истото име снимени од истиот изведувач.

Тоа ми ѕвони како аларм. Уметниците често снимаат различни верзии на иста песна, така што некои од резултатите од скенирањето дефинитивно нема да бидат дупликати. Препорачувам претпазливост.

На мојот iMac, тоа беше потребно

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.