Како да направите резервна копија на телефонот со Android пред ресетирање на фабричките поставки (4 совети)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ресетирањето на фабричките поставки ќе го врати телефонот со Android во истата состојба во која беше кога го купивте. Секогаш сакате да извршите фабричко ресетирање пред да го продадете телефонот, а ресетирањето може да реши низа проблеми. Но, погледнете пред да скокнете! Ресетирањето на телефонот ги брише сите ваши лични информации. Погрижете се прво да направите резервна копија на вашите податоци!

Ние чуваме еден куп вредни информации на нашите телефони, вклучувајќи контакти, состаноци, фотографии, белешки и друго. Редовното правење резервна копија на телефонот е добра идеја.

Проблемот? Како да го направите тоа не е секогаш јасно. Дел од причината е што нема стандарден телефон со Android. Тие се направени од различни производители, работат со различни верзии на Андроид и пакуваат различни апликации. Начинот на кој правите резервна копија од телефонот може да се разликува од начинот на кој другите корисници на Android прават резервна копија од нивниот.

Затоа, во оваа статија, ќе опфатиме низа начини како да ја направите резервната копија. Ќе ви покажеме како да ги користите функциите на Android и ќе покриеме низа апликации за резервна копија од трети страни.

1. Како да направите резервна копија со помош на апликациите на Google & засилувач; Услуги

Google обезбедува неколку официјални методи за резервна копија на телефонот. Тие се накратко наведени на страниците за поддршка на Google. Овие методи не се достапни на сите уреди - некои беа воведени со Android 9. Дополнително, деталите се разликуваат од телефон до телефон, како на пример каде точно во апликацијата Поставки ќе ги најдете функциите.

На пример,доволно детали за да изгледаат добро на екранот. Фотографиите што се 16 мегапиксели или помали и видеата што се 1080p или помали ќе останат такви какви што се.

Можете да изберете да не ви се намалуваат димензиите на фотографиите, но ќе бидете ограничени со просторот што го имате достапни на Google Drive. Google моментално нуди 25 GB бесплатно.

Еве како да бидете сигурни дека вашите фотографии се зачувуваат во облакот:

 • Отворете Google Photos
 • Пронајдете го копчето за мени во горниот лев агол на екранот, па допрете го
 • Изберете Поставки
 • Проверете дали Направете резервна копија & засилувач; синхронизацијата е вклучена

Google Play Music и Spotify

Резервната копија е поедноставена ако користите услуга за стриминг како Google Play Music или Spotify наместо одржување на сопствена музичка библиотека. Тоа е затоа што музиката што ја слушате е зачувана на серверите на давателот и само привремено се копира на вашиот уред. Откако ќе го ресетирате телефонот, само најавете се повторно на вашата сметка.

Google Play Music може дури и да направи резервна копија на вашата лична музичка колекција. Можете да прикачите 50.000 песни бесплатно и да ги слушате од кој било компјутер или уред. За да го направите ова, можете да користите веб-прелистувач на вашиот Windows или Mac компјутер. Чекорите се наведени во Поддршката на Google.

Документи, листови и слајдови на Google

Веќе видовме дека Google Drive е пригоден начин за правење резервни копии на датотеки од вашиот уред со Android, но ако ги користите апликациите за продуктивност на Google,тие ќе се складираат таму автоматски.

 • Google Docs е популарен, колаборативен, онлајн процесор на текст кој може да отвора, уредува и зачувува документи на Microsoft Word. Таа е оценета со 4,3 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатна.
 • Google Sheets е заедничка, онлајн табела што може да работи со датотеките на Microsoft Excel. Таа е оценета со 4,3 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатна.
 • Google Slides е заедничка апликација за онлајн презентации компатибилна со Microsoft PowerPoint. Тој е оценет со 4,2 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатен.

4. Како да извршите фабрички ресетирање

Сега кога сте направиле резервна копија на телефонот, можете да извршите фабричко ресетирање. Чекорите се едноставни; може да ги најдете на Поддршка на Google.

Еве како да го направите тоа:

 • Отворете Поставки и одете до Резервна копија и засилувач; ресетирање
 • Допрете Ресетирање на фабрички податоци
 • Допрете Ресетирање
 • На екранот за потврда, допрете Избриши Сè или Избриши сè

Вашиот телефон ќе биде вратен во истата состојба како што беше кога го купивте. Вашите податоци ќе исчезнат; вашиот следен чекор е да го вратите. Како да го направите ова зависи од кој метод сте користеле за да направите резервна копија на телефонот. Во многу случаи, тие чекори ги наведовме погоре.

некои телефони ги поставуваат поставките за резервна копија на главната страница, додека други ги ставаат под Лична. Делот може да се нарече „Резервна копија“, „Резервна копија и засилувач; ресетирање“ или „Резервна копија & засилувач; Врати.” Распоредот на поставките може да варира од телефон до телефон. Можеби ќе треба да користите малку здрав разум или да пребарувате наоколу за да ја пронајдете функцијата за резервна копија.

Конечно, некои методи не прават резервна копија на сите ваши податоци. Препорачувам да користите комбинација - на пример, користете резервна копија & засилувач; Ресетирајте ја апликацијата, а потоа копирајте датотеки на вашиот компјутер. Имајте предвид дека некои апликации од трети страни што не се на Google можеби нема да можат да направат резервна копија на нивните поставки и податоци на овој начин. Ако се двоумите, контактирајте со развивачот.

Андроид резервна копија и засилувач; Ресетирај

Да започнеме со апликацијата за резервна копија што е вградена директно во Android. Вклучен е на многу уреди со Android што користат неодамнешни верзии на Android, иако некои производители (вклучувајќи ги Samsung и LG) нудат свои. Ќе ги покриеме во следниот дел.

Според поддршката на Google, апликацијата прави резервна копија на податоците и поставките на следново:

 • Контакти на Google
 • Календар на Google
 • Текстуални пораки (SMS, не MMS)
 • Wi-Fi мрежи и лозинки
 • Позадини
 • Поставки за Gmail
 • Апликации
 • Поставки за екранот, вклучувајќи ја осветленоста и спиењето
 • Поставките за јазикот, вклучувајќи ги влезните уреди
 • Поставките за датум и време

Што недостасува? Како што споменав, поставките и податоците за некоја трета-може да не се прави резервна копија на апликациите за забава. Дополнително, оваа апликација не прави резервна копија на фотографиите и датотеките, така што подолу ќе покриеме неколку начини на кои можете да го направите тоа.

Еве како да направите резервна копија на телефонот со Android со помош на Бекап и засилувач; Ресетирајте:

 • Отворете Поставки, потоа одете до Резервна копија & засилувач; ресетирање
 • Допрете Направете резервна копија од моите податоци, потоа овозможете го прекинувачот Направете резервна копија од моите податоци
 • Изберете ја сметката на Google за правење резервна копија на
 • Овозможете го прекинувачот Автоматско враќање
 • Допрете на вашата сметка на Google, а потоа проверете ја секоја апликација и услуга од која сакате да направите резервна копија

После ресетирање на фабричките поставки, еве како да ги вратите податоците и поставките:

 • За време на процедурата за поставување, ќе бидете прашани дали сакате да ги копирате вашите сметки, апликации и податоци од друг уред. Кажете Не, благодарам
 • Најавете се на вашата сметка на Google. Следете ги следните неколку инструкции
 • Ќе ве праша дали сакате да ја вратите последната резервна копија. Кога ќе се случи, допрете Следно

Вашиот уред потоа ќе се врати.

Копирајте и залепете датотеки на вашиот компјутер рачно користејќи USB

Можете да го поврзете телефонот со Android со компјутерот и да префрлате датотеки како да е USB флеш диск. Имајте предвид дека ова нема да направи резервна копија на сè. Работи со се што е складирано како датотеки, како што се фотографии, музика и документи, но не и со информации складирани во бази на податоци. Тоа значи дека нема да се направи резервна копија на вашите контакти, дневници на повици, апликации и друго.

Ова работи и со Mac и со Windows. На Mac? Прво ќе треба да инсталирате Android File Transfer. Еве што треба да го направите тоа:

 • Отклучете го телефонот. Ако првпат го поврзувате телефонот со вашиот Mac, отворете го Android File Transfer (тоа ќе се случи автоматски во иднина)
 • Поврзете го телефонот преку USB кабел
 • Изберете Датотека Префрлете од скокачката порака на вашиот телефон (можеби ќе треба да ја повлечете лентата за известувања на постари уреди)
 • Кога прозорецот за пренос на датотеки автоматски ќе се отвори на вашиот компјутер, користете го за влечење и пуштање датотеките за кои сакате да направите резервна копија
 • Исклучете го и исклучете го телефонот

Забелешка: некои папки што треба да ги направите резервна копија вклучуваат DCIM (вашите фотографии), преземања, филмови, музика, слики, мелодии , Видео.

Синхронизирајте ги податоците со вашата сметка на Google

Google нуди и рачен начин на синхронизација на вашите податоци со вашата сметка на Google.

 • Отворете Поставки и одете до Сметка на Google
 • Изберете Google

Тука ќе најдете список типови податоци што можете да ги синхронизирате со вашата сметка на Google. Тие вклучуваат:

 • Податоци од апликацијата
 • Календар
 • Контакти
 • Drive
 • Gmail

Секоја ставка ќе ги прикаже датумот и времето кога е последен пат синхронизирано. Потоа можете рачно да ги синхронизирате ставките со допирање на секоја од нив.

Направете резервна копија од вашите датотеки користејќи ја апликацијата Google Drive

Датотеки и документи складирани во GoogleАпликацијата Drive автоматски се складира во облакот. Копирањето на вашите датотеки таму е удобна алтернатива за нивно копирање на вашиот компјутер, како што опфативме погоре.

Еве како да го направите тоа:

 • Отворете Google Drive на вашиот уред со Android
 • Допрете ја иконата Додај . Изберете Постави, потоа Постави датотеки
 • Изберете ги датотеките од кои сакате да направите резервна копија, па допрете Готово
 • Вашите датотеки ќе се префрлат

Некои апликации од трети страни, како што е WhatsApp, може да се конфигурираат за автоматска резервна копија од нивните податоци на Google Drive. Еве ги упатствата на WhatsApp за тоа како да го направите тоа.

2. Како да направите резервна копија со помош на апликации од трета страна

Ниту една од апликациите на Google нема да направи резервна копија на целиот уред во еден чекор. Сепак, можете да се приближите со користење на комбинација од методите што ги опфативме погоре. Апликациите од трети страни се мешана торба. Некои можат да направат резервна копија на сè со еден клик, додека други прават резервна копија само на ограничени типови податоци.

Резервен софтвер што работи на вашиот компјутер

MobiKin Assistant за Android (само за Windows) може да управува со вашиот уред со Android на неколку начини и може да направи резервна копија од неговата содржина на вашиот компјутер со еден клик. Исто така, може да прави резервна копија од вашите податоци селективно преку USB или Wi-Fi.

Обезбеден е упатство со слики од екранот за тоа како да направите резервна копија на телефонот со софтверот. Вообичаено 49,95 УСД, софтверот е намален на 29,95 УСД за време на ова пишување. Бесплатен пробен периоде достапен.

Coolmuster Android Assistant (Windows, Mac) изгледа многу слично на програмата на MobiKin, но е малку поевтин и исто така достапен за корисниците на Mac. Може да направи резервна копија на телефонот пред фабрички ресетирање со еден клик, па дури и може да ви помогне ако го ресетирате без претходно да направите резервна копија. Вклучено е детално упатство за резервна копија. Вообичаено, 39,95 долари, програмата е намалена на 29,95 долари во моментот на пишување.

Coolmuster Android Backup Manager (Windows, Mac) е друга програма од истите програмери и ви овозможува да заштедите пари со обезбедување резервна копија со еден клик без дополнителни функции. Вообичаено 29,95 УСД, тој е намален на 19,95 УСД во моментот на пишување.

TunesBro Android Manager (Windows, Mac) е комплет алатки за корисници на Android. Може да пренесува датотеки, да прави резервна копија и да обновува, да управува со содржината и да рути со еден клик. TuneBro е дизајниран да биде сеопфатен и лесен за користење, а обезбеден е и кориснички водич за неговата употреба. Верзијата за Windows чини 39,95 долари; верзијата за Mac е 49,95 долари. Достапен е бесплатен пробен период.

ApowerManager (Windows, Mac) е уште еден телефонски менаџер кој може да направи резервна копија на сите податоци на вашиот уред со Android преку USB или Wi-Fi. Можете да го купите софтверот за 59,99 долари (вообичаено 129,90 долари) или да плаќате претплата на месечна или годишна основа.

Резервен софтвер што работи на вашиот уред со Android

Г ОблакBackup е високо оценета и лесна за употреба апликација за резервна копија за уреди со Android. Ќе направи резервна копија од вашите контакти, пораки, фотографии, видеа, музика, документи, дневници на повици, датотеки и повеќе во облакот. Апликацијата е оценета со 4,5 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатна за преземање со купувања во апликација.

Копирајте резервна копија од вашиот мобилен може да прави резервна копија и да ги обнови податоците од телефонот на SD-картичка, Google Диск, Dropbox, OneDrive или Yandex диск. Поддржани типови податоци вклучуваат контакти, SMS и MMS пораки, дневници на повици, системски поставки, лозинки за Wi-Fi, календари, апликации, обележувачи и историја на прелистувач. Апликацијата е оценета со 4,3 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатна.

Resilio Sync ви овозможува да ги префрлите вашите датотеки на друг уред, вашиот компјутер или облак. Прави резервна копија на датотеки — вклучувајќи фотографии, видеа, музика, PDF-датотеки, документи, книги — но не и содржината на базата на податоци. Оценета со 4,3 ѕвезди во продавницата на Google Play, апликацијата е бесплатна, иако не е ажурирана некое време.

Супер резервна копија и засилувач; Restore ќе направи резервна копија од апликации, контакти, СМС пораки, историја на повици, обележувачи и календари на SD-картичка, Gmail или Google Drive. Апликацијата е оценета со 4,2 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатна со купувања во апликација.

My Backup прави резервна копија од вашиот телефон на SD-картичка или на облакот. Поддржани типови податоци вклучуваат апликации, фотографии, видеа, музика и плејлисти, контакти, дневници на повици, обележувачи, SMS и MMS пораки, календари, системпоставувања и повеќе. Апликацијата е оценета со 3,9 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатна со купувања во апликација.

Helium прави резервна копија од вашите апликации и податоци на SD-картичка или на облакот. Апликацијата е оценета со 3,4 ѕвезди на Google Play Store и е бесплатна. Неговата премиум верзија ви овозможува да направите резервна копија на Dropbox, Box и Google Drive, а потоа да се синхронизирате со други уреди со Android.

OEM резервни апликации

Некои производители, вклучително и Samsung и LG, обезбедуваат свои резервни апликации. Овие функционираат на начин сличен на апликацијата на Google, а се наоѓаат и во Поставки > Резервна копија .

Како пример, еве како работи апликацијата на Samsung на телефоните Samsung:

 • Ако веќе не сте направиле, регистрирајте се за сметка на Samsung
 • Отворете Поставки и одете до Резервна копија и ресетирање
 • Во делот сметка на Samsung , допрете Направете резервна копија од моите податоци
 • Најавете се на вашата сметка на Samsung
 • Проверете ги апликациите и услугите на кои сакате да направите резервна копија
 • Овозможете го прекинувачот Автоматска резервна копија или допрете Направете резервна копија сега за да направите рачна резервна копија
 • Ќе се направи резервна копија од вашите датотеки

Еве како да ги вратите податоците откако ќе го извршите фабричкото ресетирање:

 • Отворете Поставки и одете до Резервна копија & засилувач; ресетирање
 • Во делот Сметка на Samsung , допрете Врати
 • Изберете ја тековната резервна копија, а потоа проверете ги апликациите и услугите што сакате да ги врати
 • Допрете ВратиСега

3. Како да ја минимизирате потребата за резервна копија со користење на Cloud Services

Ако имате навика да користите облак услуги, вашите податоци веќе живеат на интернет, што го прави бекапот помалку загрижувачки. Сè уште вреди да направите резервна копија на вашиот уред, но помалку катастрофално ако нешто тргне наопаку.

Не е изненадување што апликациите на Google автоматски ги зачувуваат своите податоци во облакот. Кога избирате апликации од трети страни, обидете се да бидете сигурни дека тие го прават истото. Ова е ставот на Computerworld:

Деновиве, за правење резервна копија на уред со Android и за синхронизирање на вашите податоци не е потребен вистински напор. Поголемиот дел од работата се одвива беспрекорно и автоматски, зад сцената - или без никакво учество во ваше име или со еднократно пријавување кога првпат ќе го поставите телефонот. И обновувањето на вашите податоци обично е едноставно како најавување на уред и дозволување на системите на Google да работат магично.

Иако многу апликации автоматски се зачувуваат во облакот, можеби ќе треба да ги проверите поставките за да се уверите. Еве како да го направите тоа со апликациите на Google.

Google Photos

Google Photos е претходно инсталиран на повеќето уреди со Android и е една од најдобрите достапни алатки за управување со фотографии. Апликацијата може автоматски да складира неограничен број фотографии на интернет бесплатно ако ја користите опцијата „висок квалитет“.

Ова ќе ја намали големината на датотеката на фотографиите и видеата со многу висока резолуција додека ги задржува

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.