Каде е алатката за молив во Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Алатката за молив е една од скриените алатки во Illustrator што можете да ја најдете во истата картичка како и алатката со четка за сликање. Има толку многу алатки во Adobe Illustrator, а лентата со алатки може да прикаже само ограничен број алатки.

скриншот од верзијата CC 2021

Како и самиот графички дизајнер, понекогаш се губам наоѓајќи алатки особено кога не се прикажани во лентата со алатки. Затоа секогаш ги средувам алатките што вообичаено ги користам во лентата со алатки, а алатката со молив е дефинитивно алатка која многу ја користам кога работам на илустрации.

Во оваа статија ќе научите каде да го најдете моливот алатка и како да ја поставите за една минута. И ако сте нов во Adobe Illustrator, можете да го видите и мојот лесен чекор-по-чекор туторијал за тоа како да ја користите алатката за молив.

Подготвени? Ајде да нурнеме внатре.

Што е алатката за молив?

Алатката Молив се користи за цртање линии на слободни патеки, исто како да користите вистински молив за цртање на хартијата. Ви нуди слобода да цртате што сакате дигитално, но сепак задржува малку реален вкус.

Често можете да ја користите алатката Pencil за следење и креирање. Штом ќе го искористите, ќе ви се допадне. Тоа е како цртање со слободна рака, но во исто време, има точки за прицврстување кои ви дозволуваат лесно да спојувате линии или да бришете линии.

Уште повеќе, можете да ја прилагодите мазноста и точноста на вашите удари со молив, да ги менувате боите итн.

Брзо поставување на алатката за молив

Прво, треба да ја пронајдете алатката за молив.

Обично, во најновата верзија на Adobe Illustrator (во моментов сум користејќи CC 2021), алатката Pencil е во истата картичка како и алатката Paintbrush.

Ако не, можете да го додадете од Лентата со алатки за уредување на дното на лентата со алатки. Еве како да го направите тоа.

Чекор 1: Кликнете Уреди ја лентата со алатки .

Чекор 2: Најдете алатката Молив во категоријата Цртај .

Чекор 3: Кликнете и повлечете ја алатката Молив до каде сакате во лентата со алатки.

Чекор 3:0>Еве ти!

Или, кратенката е секогаш полесна. Кратенката за алатката за молив е Command N на Mac, Control N на Windows.

Како што споменав погоре, можете да приспособите неколку Опции на алатката за моливи .

Двоен клик на иконата за алатката Pencil во лентата со алатки. Прозорците за поставки треба да се појават и можете да го прилагодите моливот врз основа на вашата потреба.

Како да го користите? (Брзо упатство)

Алатката Pencil е лесна за употреба, но има неколку трикови што треба да ги знаете. Ајде да погледнеме едноставна демонстрација.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за молив . Забележете дека тука има ѕвезда до моливот, тоа значи дека тоа е нова патека.

Чекор 2: Кликнете и нацртајте патека. Ќе видите многу точки за прицврстување додека го ослободувате кликнувањето.

Чекор 3: Кликнете на последното сидро на патеката и нацртајте ако сакатепродолжете да цртате по истата патека. Во овој случај, продолжувам да цртам од почетната точка.

Или можете да започнете нова патека, но не заборавајте да ја отселектирате постојната патека. Ако не, може случајно да избришете или да се придружите на линии.

Задоволни сте со работата на линијата? Можете исто така да ги менувате боите, тежината, па дури и стиловите на удари.

Најдете го панелот Properties за да ги промените стиловите.

Разликата помеѓу алатката за молив и алатката за пенкало

Најголемата разлика помеѓу алатката за молив и алатката за пенкало е тоа што алатката за молив е цртеж со слободен пат додека алатката за пенкало создава прецизни линии помеѓу точките на сидро.

Алатката за пенкало е најпрецизна алатка за создавање вектори. Ќе ви биде полесно да започнете со тоа бидејќи ги поврзувате точките за прицврстување за да создадете форма и работи добро со глувчето.

Сепак, за алатката со молив, препорачливо е да се користи на таблета за цртање. Бидејќи во основа е алатка за цртање со рака, фокусирана на илустрација.

Заклучок

Алатката Pencil е широко користена од Illustrators за креирање од нула и за создавање живописни цртежи со раце. Тоа е суштинска алатка за графички дизајнери, особено ако имате за цел да работите во индустријата за илустрација. Подобро подгответе го.

Забавувајте се со создавањето!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.