Како да го смените фонтот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Користењето на вистинскиот фонт навистина прави голема разлика во вашиот дизајн. Не сакате да користите Comic Sans во вашиот моден постер и веројатно не сакате да ги користите стандардните фонтови за стилски дизајни.

Фонтовите се моќни како и другите векторски графики. Веројатно веќе сте виделе многу дизајни кои се состојат само од фонт и бои, па дури и црно-бело. На пример, задебелените фонтови се попривлечни. Во некој минималистички стил, веројатно потенки фонтови изгледаат подобро.

Порано работев во една експо компанија каде што требаше да дизајнирам брошури и други реклами, кои бараа секојдневно да се занимавам со фонтови. Сега, јас сум веќе толку навикнат на тоа што знам кои фонтови да ги користам во одредена работа.

Сакате да дознаете повеќе за менување на фонтови? Продолжете да читате.

2 начини да го промените фонтот во Adobe Illustrator

Illustrator има добар избор на стандардни фонтови, но секој има свои омилени фонтови за употреба во различни дизајни. Без разлика дали треба да промените фонт на вашето оригинално уметничко дело или да ги замените фонтовите на постоечка датотека. Ќе имате решенија и за двете.

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата за Mac на Adobe Illustrator 2021, верзиите на Windows може да изгледаат малку поинаку.

Како да ги замените фонтовите

Можеби работите на проект со вашиот тимски колега и ги немате истите фонтови инсталирани на вашите компјутери, па кога ќе го отворите Adobe Illustrator, ќе видишфонтовите недостасуваат и мора да ги заменат.

Кога ќе ја отворите датотеката ai, областа на фонтот што недостасува ќе биде означена со розова боја. И ќе видите скокачко поле кое ви покажува кои фонтови недостасуваат.

Чекор 1 : Кликнете Најди фонтови .

Можете или да ги замените фонтовите што недостасуваат со постоечките фонтови на вашиот компјутер или да ги преземете фонтовите што недостасуваат. Во овој случај, можете да преземете Aromatron Regular и DrukWide Bold.

Чекор 2 : Изберете го фонтот што сакате да го замените и кликнете Промени > Готово . Го заменив DrukWide Bold со Futura Medium. Видете, текстот што го заменив повеќе не е означен.

Ако сакате да го имате целиот текст во ист фонт, можете да кликнете Промени Ал l > Готово . Сега и насловот и телото се Futura Medium.

Како да менувате фонтови

Кога ја користите алатката Type , фонтот што го гледате е стандардниот фонт Миријад Про. Изгледа добро, но не е за секој дизајн. Па, како да го промените?

Можете да го промените фонтот од Type > Font од надземното мени.

Или од панелот Character, што силно го предлагам, бидејќи можете да видите како изгледа фонтот кога лебдите на него.

Чекор 1 : Отворете го панелот Клик Прозорец > Тип > Клик. Ова е панелот Клик .

Чекор 2: Користете ја Тип Алатката за креирање текст. Какоможете да видите дека стандардниот фонт е Myriad Pro.

Чекор 3 : Кликнете за да ги видите опциите за фонт. Како што лебдите со глувчето на фонтовите, тој ќе покаже како изгледа на избраниот текст.

На пример, лебдам на Arial Black, видете дека Lorem ipsum го менува својот изглед. Може да продолжите да лизгате за да истражувате кој фонт изгледа подобро за вашиот дизајн.

Чекор 4 : Кликнете на фонтот на кој сакате да го промените.

Тоа е тоа!

Други прашања?

Можеби ќе ве интересира и да ги знаете одговорите на следните прашања поврзани со промена на фонтови.

Како да користам Adobe фонтови во Illustrator?

Можете да најдете фонтови на Adobe во апликацијата или на веб-прелистувачот. Потоа се што треба да направите е да го активирате. Кога повторно го користите Illustrator, тој автоматски се појавува во панелот Карактери .

Каде да ставам фонтови во Illustrator?

Кога ќе преземете фонт онлајн, тој прво ќе оди во вашата папка за преземање. Откако ќе го отпакувате и инсталирате, ќе се прикаже во книгата за фонтови (корисници на Mac).

Како да ја смените големината на фонтот во Illustrator?

Исто како и менувањето на фонтови, можете да ја промените големината во панелот Карактери . Или едноставно кликнете и повлечете го текстот што го креирате со алатката Type .

Завршни зборови

Секогаш постои совршен фонт за дизајн, само треба да продолжите да истражувате. Колку повеќе работите со фонтови, толку помалку ќе имате главоболка кога станува збор за изборот на фонтови.Верувај ми, јас го поминав тоа.

Можеби сега сте сè уште неодлучни и продолжувате да ги менувате фонтовите во вашиот дизајн. Но, еден ден, ќе имате свои стандардни фонтови за различна употреба.

Бидете трпеливи!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.