Како да растеризирате текст во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Што значи растеризирање? Во основа, тоа е конвертирање на векторска графика/објект, текст или слој во битмапа слика направена од пиксели. Растерските слики обично се во формати jpeg или png и тие се добри за софтвер за уредување базиран на пиксели како Photoshop.

На пример, кога креирате лого од почеток во Adobe Illustrator, тоа е вектор затоа што можете да ги уредувате точките за прицврстување и слободно да го размерите без да го изгубите неговиот квалитет. Но, кога скалирате растерска слика, таа може да се пиксели.

Можете да кажете дека сликата е направена од пиксели со зумирање бидејќи ќе ги прикаже пикселите, но векторската слика не го губи својот квалитет.

Во Adobe Illustrator, растеризирање текстот работи исто како растеризирање објекти, така што ќе ја најдете опцијата Rasterize од менито Object . Причината зошто го споменувам ова е тоа што ако користите Photoshop, ќе најдете Rasterize Type Layer од менито Type.

Сега кога ја гледате разликата помеѓу растерски и векторски слики, ќе ви покажам како лесно да растеризирате текст во Adobe Illustrator. Следете ги чекорите подолу!

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator 2022 за Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат поинаку.

Чекор 1: Изберете ја Тип алатката (T) од лентата со алатки и додајте текст во документот на Illustrator.

Чекор 2: Изберете го текстот, одете во надземното мени и изберете Објект > Растеризирај .

Ќе се појави прозорец со некои опции за растеризација. Можете да ги изберете опциите за режим на боја, резолуција, позадина и Anti-aliasing.

Чекор 3: Изберете Оптимизиран тип (навестен) како опција против алијасирање бидејќи растеризирате текст. За други опции, зависи од вас.

На пример, ако ја печатите сликата, добра идеја е да го користите режимот CMYK. Секогаш избирам највисока резолуција бидејќи растерските слики губат квалитет при скалирање.

Совет: најдобрата резолуција за печатење е 300 PPI и ако гледате на екранот, 72 PPI функционира совршено.

Ако сакате да ја користите оваа растерска текстуална слика на дизајн, ќе биде подобро да ја зачувате со проѕирна позадина бидејќи може да се вклопи во други уметнички дела во боја.

Чекор 4: Кликнете OK откако ќе ги изберете опциите и текстот ќе се растеризира.

Забелешка: не можете да уредувате растеризиран текст бидејќи во основа, тој станува пикселна (растерска) слика.

Сега можете да ја зачувате како png за идна употреба ако сакате 🙂

Заклучок

Текстот се смета за објект во Adobe Illustrator, па кога ќе го растеризирате, ќе ја најдете опцијата од Објектот менито наместо менито Тип . Погрижете се да направите копија од векторскиот текст бидејќи штом текстот е растеризиран, не можете да го уредувате.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.