Зошто Google Drive е толку бавен за поставување? (Како да го поправите)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Поголемиот дел од времето е вашиот компјутер (или телефон или таблет), но тоа може да се услугите на Google.

Нема ништо пофрустрирачко од тоа да се обидувате да прикачите нешто на вашиот диск на Google и тоа не функционира веднаш. Постојат неколку причини што може да се случат, а некои се во ваша контрола!

Се викам Арон. Јас сум во технологијата во поголемиот дел од две децении, така што не мора! Дозволете ми да ве запознаам со некои од причините зошто вашите поставувања на Google Drive се бавни. Дури и ќе одговорам на некои бонус најчесто поставувани прашања на крајот!

Клучни средства за носење

  • Идентификувајте каде е проблемот, почнувајќи од дестинацијата на вашите податоци: Google Drive.
  • Тестирајте ја брзината на интернет за да видите дали тоа е проблемот.
  • Преместете ги или ресетирајте ги уредите за да видите дали тоа го решило проблемот.
  • Ако се двоумите, почекајте! Проблемите со брзината на поврзувањето со облакот ќе се решат со текот на времето.

Како поставувате дијагноза?

Еве неколку фактори или работи со кои треба да размислите за почеток.

Што е патеката на податоци?

Ако имате проблеми со пристигнувањето на вашите услуги, можете да се полудите со пробување на различни решенија со вашата опрема кога тоа не е проблемот. Всушност, вие немате контрола над поголемиот дел од патеката што ја поминуваат вашите информации од вашиот уред до Google Drive.

Кога поставувате датотеки на Google Drive, земате податоци од вашиот локален уред и ги поставувате наоблак сервери на Google.

На вашата домашна мрежа , имате контрола само врз мал дел од патеката за пренос:

Вашиот компјутер се поврзува со пристапна точка и/или рутер во вашата куќа. Оттаму, податоците патуваат до серверите на вашиот интернет провајдер, на интернет (веројатно резолуција на системот за име на домен (DNS), кабли и опрема за рутирање помеѓу вашиот интернет провајдер и Google), до серверите на Google.

Кога го користите вашиот паметен телефон, имате уште помала контрола:

Пристапната точка и/или рутерот се мобилна кула. Користењето јавно Wi-Fi изгледа слично со тоа што со безжичните пристапни точки управува бизнисот што го посетувате и тие ги пренесуваат податоците до нивниот интернет провајдер.

Исклучување на надворешни услуги

Не можете да направите многу за да го исклучите неуспехот на надворешната услуга. Во зависност од тоа каде се наоѓате, тоа може да биде прекин на електричната мрежа, недостапност на интернет провајдерот, проблеми со резолуцијата на DNS и рутирање на интернет, па дури и проблеми со пристапот на Google Drive.

Нема да можете директно да дијагностицирате проблеми, но можете да оцените дали другите пријавуваат општи проблеми или не што би покажале дека не сте вие, туку услугата.

Услугите како downdetector или Дали е веднаш? се добри услуги за оценување на општото време на прекин. И двајцата го истакнуваат обемот на корисници кои известуваат за проблеми. Тие, исто така, проверуваат работи како оперативна резолуција на DNS.

Евеодлично YouTube видео за тоа што е DNS и зошто е важен.

Ако не е ништо од нив, тогаш може да биде бавна брзина на интернет.

Бавна брзина на Интернет

Вашата брзина на интернет е одредена од бројни фактори: растојание до безжична пристапна точка, брзина на мрежната опрема, брзина на вашата врска со вашиот интернет провајдер, заситеност на врската со вашиот интернет провајдер и други фактори.

Помислете на вашата врска со вашиот интернет провајдер да биде како цевка со вода. Ја мразам таа аналогија генерално за интернетот, но тука е соодветна поради тоа како вашиот интернет провајдер се справува со протокот на информации.

Брзината на интернет се мери во мегабити во секунда или MBPS . Тоа ја опишува максималната стапка на проток.

Ако ја исцедите цевката, тогаш може да тече помалку вода. Тоа е задушување . Загушувањето е местото каде што има вештачко ограничување на MBPS - само толку многу податоци може да поминат во секунда.

Ако имате премногу вода што се обидува да тече низ цевката, таа ќе се акумулира на влезот. Тоа е заситеност . Вашата интернет-врска може да прифати само толку многу податоци. Задушување се јавува кога се обидувате да испратите премногу податоци преку врската.

Ако сте премногу далеку од цевката, тогаш на водата ќе и треба подолго време да тече низ и да ја наполни цевката. Тоа е јачина на сигналот . Јачината на сигналот е квалитетот на врската помеѓу безжичниот уред и неговиот пристапточка.

Ако цевката е премногу долга, тогаш на водата ќе и треба долго време да тече од крај до крај. Тоа е латентност . Латентност е времето потребно за вашата порака да патува од вашиот компјутер до рутерот до интернет провајдерот.

За да видите дали имате проблем со брзината, одете на fast.com и видете која е вашата брзина на поврзување во MBPS.

Ако тоа е пониско од очекуваното, можете да преземете неколку клучни чекори за да ги решите проблемите со брзината:

  • Ако знаете каде е безжичната пристапна точка, приближете се.
  • Ако можете да приклучите кабел од рутерот на компјутерот, направете го тоа.
  • Ако има многу уреди каде што се наоѓате, исклучете ги од вашата мрежа. Ако користите јавно Wi-Fi, обидете се со друго јавно место за Wi-Fi.

Бавен компјутер и мрежа

Ако го пробате горенаведеното и тие решенија не функционираат, тогаш имате проблем со компјутерот.

Можеби не е изненадување што вашиот компјутер е компјутер. Вашиот телефон и таблет, според повеќето дефиниции за компјутер, се исто така компјутери. Тоа може да биде контроверзно за некои луѓе, но мислам дека тоа е нешто што повеќето можат да го прифатат.

Она што е значително поконтроверзно или изненадувачко: вашиот интернет рутер и точките за безжичен пристап се компјутери. Тие се веројатно ниски надземни Linux компјутери.

Анегдотски, 99% од сите проблеми се решаваат со рестартирање на уредите . Уште подобро, исклучете ги, почекајте 30секунди, а потоа вклучете ги. Ова функционира затоа што, иако модерните компјутери се генерално многу добри во управувањето со ресурсите, понекогаш тие не се. Може да има пречекорувања на меморијата, заглавени процеси во заднина и други проблеми. Овие проблеми може да ги мачат сите ваши компјутери, вклучени рутер и точки за безжичен пристап.

Ќе сакате да го исклучите компјутерот, таблетот или телефонот со бавна брзина на прикачување. Потоа одете на вашата безжична пристапна точка и рутер и исклучете ги од ѕидот. Почекајте 30 секунди. Повторно вклучете ја пристапната точка и рутерот. Вклучете го компјутерот.

Ако користите паметен телефон или јавен Wi-Fi, се што можете да направите е да го рестартирате уредот. Исклучете го, почекајте 30 секунди, а потоа повторно вклучете го уредот.

Вашиот проблем е веројатно решен. Ако користите јавна Wi-Fi, а тоа не е, одете на друго Wi-Fi

Откако ќе го рестартирате она што можете, ако брзината на прикачување е сè уште бавна, тогаш може да се работи за погрешна конфигурација на опремата. Обично, тоа е затоа што сте смениле поставка (намерно или ненамерно) или закрпа/ажурирање сменила поставка.

Во тој случај, почекајте неколку дена или недели за да видите што ќе се случи. Ако проблемот продолжи, побарајте стручна помош за вашиот уред или мрежа.

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку најчесто поставувани прашања за тоа зошто Google Drive може да биде многу бавно за поставување.

Зошто е заглавено поставувањето на мојот Google Drive?

Веројатно од истата причина каковашето поставување на Google Drive е бавно. Можеби имате проблеми со поврзувањето некаде помеѓу вашиот уред и серверите на Google. Оставете го прикачувањето да работи и продолжете со вашиот ден! Поголемиот дел од времето, ќе откриете дека на крајот функционира. Ако не, рестартирајте го уредот и мрежната опрема.

Може ли да ги менувам поставките за пропусниот опсег на мојот Google Drive?

Да! Ако имате десктоп на Google Drive на вашиот компјутер, можете да отидете до неговите поставки и да ги ограничите поставките за пропусниот опсег. Можеби ќе сакате да го направите ова ако се плашите дека ќе ја заситите вашата интернет конекција со поставување на Google Drive.

Заклучок

Постојат неколку причини зошто вашето поставување на Google Drive може да биде бавно. Некои од тие причини се во ваша контрола и целосно може да се поправат! Други не се. За жал, голем дел од решавањето на проблемите што ќе ги правите е од разновидноста на чекање и видете. За среќа, многу технолошки проблеми можат да се решат со таа техника.

Како ги поправивте проблемите со поврзувањето со вашите облак услуги? Споделете ги вашите методи во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.