Што е крварење во InDesign? (И како да додадете еден)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Луѓето со децении тврдат дека печатените медиуми се на излезна врата, но се чини дека никогаш всушност не стигнавме до тој момент. Имајќи го тоа на ум, добра идеја е да ги научите основите на дизајнот на печатење и како тие можат да се применат на вашите проекти на InDesign.

Bleeds се еден од оние жаргонски поими што на почетокот изгледаат неразбирливи, но се навистина прилично едноставни штом знаете како функционира сето тоа.

Клучни средства за носење

 • Крварење е област што се протега надвор од големината на отсечениот документ за печатење.
 • Крварите се користат како клучна безбедносна маргина со индустриското печатење машини за време на процесот на отсекување документи.
 • Крварењето може да се додаде во прозорецот за поставки за документи на InDesign.
 • Во Северна Америка, типичната големина на крварењето е 0,125 инчи / 3мм на секоја маргина.
 • 7>

  Што е крварење?

  Излезот (исто така познат како област за истекување) се протега покрај конечните димензии на исечокот на документот за да се осигура дека печатените бои се протегаат до исечените рабови. Овој термин се однесува на сите печатени документи, не само на документите создадени со InDesign, па затоа е корисно да се знае!

  За време на процесот на индустриско печатење, вашите документи се печатат на големи листови хартија и автоматски се намалуваат до нивната конечна големина, но може да има варијации во точното поставување на сечилото за отсекување, дури и од едно парче до следниот во рамките на едно печатење.

  Површината за крварење на InDesignдокумент

  Доколку печатите документ на овој начин без прелистување, овие варијации во положбата на отсекување може да резултираат со тесни ленти од неотпечатена хартија на рабовите на вашиот финален документ.

  Ова не само што го одвлекува вниманието и е грдо, туку изгледа и невешт и непрофесионално, затоа погрижете се секогаш да поставувате област за крварење кога ги испраќате вашите документи на индустриски печатач !

  Кога да ги користите Bleeds во InDesign

  Сега кога сфативте што е крварење, ајде внимателно да погледнеме кога ќе треба да ги користите.

  Секогаш кога имате слика, графичка или обоена позадина во вашиот дизајн што сакате да ја проширите до самите рабови на документот, ќе треба да поставите област за крварење за да се осигурате дека нема грешки за време на процесот на печатење и отсекување.

  Ако вашиот документ е еден лист без сврзувачки елементи, треба да поставите конзистентно крварење за секоја маргина.

  Меѓутоа, ако работите на врзан документ како што е книга или списание што има свртени страници, исто така познати како распореди, внатрешниот раб на секоја страница ќе биде скриен со врзувањето и не треба да биде конфигуриран со област за крварење.

  Ако не сте сигурни кои поставки за крварење да ги користите за специјализиран проект, секогаш е добра идеја да се консултирате со персоналот во печатницата пред да го финализирате изгледот.

  Како да додадете област за крварење со InDesign

  Вистинскиот процес наДодавањето крварење во InDesign е прилично едноставно. Кога креирате нов документ на InDesign, можете да ги поставите сите параметри за вашиот документ, вклучително и големината, бројот на страници, маргините и повеќе - вклучувајќи и крварење.

  За да започнете, отворете го менито Датотека , изберете го подменито Ново и кликнете Документ . Може да ја користите и кратенката на тастатурата Command + N (користете Ctrl + N ако користите InDesign на компјутер).

  Во прозорецот Нов документ , лоцирајте го делот означен Bleed and Slug (мора да ги сакате овие термини за печатење, дали сум во право?).

  Кликнете на насловот за да го проширите делот и ќе можете да внесете приспособени поставки за крварење за вашиот нов документ на InDesign.

  Стандардно, InDesign е конфигуриран да користи точки и слики како мерни единици, но може да ја внесете големината на вашата област за крварење во која било единица што ја сакате и InDesign автоматски ќе ја конвертира.

  Ако сакате да ја внесете стандардната големина на крварење за северноамериканско печатење, можете да внесете вредност од 0,125“ (симболот „ се однесува на инчи) и веднаш штом кликнете на кое било друго место во прозорецот , InDesign ќе го конвертира во пика и точки.

  Ако креирате врзан документ, тогаш треба да кликнете на иконата за врска со синџирот за да ги прекинете четирите вредности за крварење и да внесете вредност од 0 за раб за врзување, што обично е поставката Внатре .

  Кликнете на Креирај копче и ќе го видите вашиот празен документ полн со посебен црвен преглед за да ја покаже големината и положбата на областа за крварење.

  Белата област ја претставува конечната големина на исечокот на вашиот документ, но запомнете: вашите позадини, слики и графики ќе треба да бидат поставени така што ќе се протегаат над големината на исечокот до крај до работ на областа за крварење означена со црвениот преглед.

  Додавање област за крварење на постоечки документ на InDesign

  Ако веќе сте го создале вашиот InDesign документ и го прескокнавте чекорот за конфигурација на Bleed, или ако сакате да ја промените големината на крварењето откако сте веќе го создадовте вашиот нов документ, исто толку е лесно.

  Отворете го менито Датотека и изберете Поставување документ .

  Кликнете на стрелката до Bleed and Slug за да го проширите тој дел и ќе можете да внесете нови вредности за крварење.

  Тоа е сè е тука!

  Извезување на вашиот InDesign документ со Bleeds

  Во повеќето ситуации, правилното конфигурирање на поставките за крварење во поставките за документи на InDesign ќе осигури дека сите PDF-датотеки што ги извезувате ќе ги вклучуваат и сите димензии на крварење и информации.

  Ако извозот на PDF од InDesign не ја прикажува областа за крварење, погледнете ги поблиску вашите поставки за време на процесот на извоз.

  Во прозорецот Извези Adobe PDF , изберете го делот користејќи го панелот лево.

  Проверете за да се уверите дека полетоозначено Користете ги поставките за крварење на документот се штиклирате, или можете да го отштиклирате и да внесете сопствени димензии за крварење што ќе се применуваат само на извезената PDF-датотека без да ги менувате поставките во вашата оригинална датотека InDesign.

  Завршен збор

  Тоа е речиси сè што треба да се знае за тоа што се „bleeds“, како тие функционираат во процесот на печатење и како правилно да се користат „bleeds“ во InDesign. Запомнете дека секогаш е паметно да одржувате добри работни односи со персоналот за печатење кој е задолжен за претворање на вашите дигитални дизајни во печатена реалност и тие можат да бидат непроценлив ресурс!

  Среќно печатење!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.