Зошто мојот нов MacBook е толку бавен? (5 чекори за да го поправите)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако вашиот нов MacBook веќе забави до индексирање, може да биде многу фрустрирачки. Бавниот компјутер ни попречува на сè што треба да направиме. Па, зошто вашиот нов MacBook е толку бавен? И што можете да направите за да го поправите?

Моето име е Тајлер и јас сум техничар за поправка на Mac со повеќе од 10 години искуство. Видов и поправив стотици проблеми на Mac. Да им помогнам на корисниците на Apple со нивните проблеми и да го извлечат максимумот од нивните Mac е еден од најважните моменти во мојата работа.

Во денешната статија, ќе истражиме неколку можни причини зошто вашиот нов Mac работи бавно. Исто така, ќе разгледаме неколку потенцијални решенија со кои можете да се обидете да го вратите вашиот Mac на брзина.

Ајде да дојдеме до тоа!

Key Takeaways

  • Тоа може да биде многу фрустрирачки ако вашиот нов MacBook работи бавно, но можете да пробате неколку потенцијални поправки за брзо да го вратите на брзина.
  • Можеби дискот за стартување на вашиот Mac е при крај простор за складирање, што предизвикува забавување.
  • Може да имате премногу апликации жедни за ресурси што работат во заднина .
  • На вашиот Mac би можело да се снема ресурси како RAM меморија.
  • Злонамерниот софтвер или застарениот софтвер може да предизвика забавување на вашиот Mac.
  • Можете сами да ги проверите виталните елементи на вашиот Mac или да користите програма од трета страна како CleanMyMac X да се грижи за сè за вас, вклучително и проверка на малициозен софтвер.

Зошто мојот нов MacBook е толку бавен?

Додека Mac-ите имаат тенденцијаза да работат побавно и да се заглават со ѓубре по неколку години, новите Mac треба да работат беспрекорно. Ова е причината зошто е толку изненадувачки кога новиот MacBook не работи како што треба. Но, сè уште не треба да се враќате во продавницата на Apple – има неколку работи што треба да ги испробате.

Општо земено, вашиот Mac може да забави поради неколку причини. Сè, од малициозен софтвер до застарен софтвер може да предизвика икање на вашиот Mac. Дополнително, може да ви се снема RAM (меморија за случаен пристап) или простор за складирање.

Иако можеби е малку незгодно, има неколку работи што можете да ги разгледате за вашиот Mac повторно да работи како нов.

Чекор 1: Проверете ја употребата на дискот за стартување

Погрижете се да имате доволно простор на вашиот диск за стартување со тоа што ќе внимавате на него. Нискиот простор на дискот може да предизвика секакви проблеми, особено бавните перформанси. Прилично е лесно да се провери користењето на вашиот диск за стартување.

За да започнете со проверка на користењето на вашиот диск за стартување, кликнете на Apple Icon во горниот лев агол на екранот и изберете About This Mac . Следно, кликнете на табулаторот Складирање . Ќе видите преглед на користењето на складиштето на вашиот стартен диск на оваа страница. Идентификувајте ги типовите на датотеки што заземаат најмногу простор.

Преместувањето документи, слики и музика од вашиот диск за стартување на локација за надворешно складирање или резервна копија во облак е најдобрата опција ако немате многу простор на вашиот диск. Ако видите многу одпросторот означен како Корпа , Систем, или Друго , а потоа можете да да го оптимизирате складирањето за да го вратите просторот.

Чекор 2: Исчистете го вашиот простор

Ако вашиот Mac работи бавно, првото нешто за кое треба да се грижите е просторот за складирање. Apple има вградена алатка за оптимизација на просторот што го одзема најголемиот дел од претпоставките при чистењето на вашиот простор. За да започнете, кликнете на иконата на Apple во горниот лев агол на екранот и притиснете За овој Mac.

Следно, ќе кликнете на картичката Складирање за да го видите вашиот диск. Откако ќе стигнете тука, само кликнете на копчето означено како Управување . Ќе се појави прозорец кој ги прикажува сите предлози за оптимизација на складирањето за вашиот систем.

Можете да ги прегледате вашите Документи и другите датотеки за да ги изберете оние што користат премногу простор. Откако ќе ги исчистите вашите лични папки, ќе сакате да обрнете посебно внимание на Ѓубре .

Користењето на иконата Ѓубре на пристаништето е најбрзиот начин за празнење на Ѓубрето. Кликнете на иконата Trash и изберете Empty Trash додека го држите копчето Control. Дополнително, можете да пристапите до Ѓубре преку корисната алатка за оптимизација на складиштето .

Можете да изберете поединечни ставки за отпадоци и да ги отстраните или да ја испразните целата папка овде. Дополнително, треба да вклучите и „ Автоматски празнење ѓубре “ за автоматско отстранување на старите ставки од корпата.

Чекор 3: Затворете ги несаканите апликации

Друго потенцијално решение за поправка на бавен Mac е затворањето на несаканите апликации. Вашиот Mac може да се забавува поради непотребни апликации и процеси во заднина. За среќа, проверката на овие процеси и нивното затворање е релативно лесно.

За да започнеме, ќе користиме Activity Monitor . Притиснете ги копчињата Command и Space за да се појави Spotlight и побарајте Activity Monitor . Алтернативно, можете да го лоцирате Activity Monitor во Dock . Откако ќе го отворите, ќе ги видите сите ваши активни процеси.

Посветете посебно внимание на картичките долж горниот дел од овој прозорец означени како CPU , Меморија , Енергија , Диск и Мрежа . Можете да кликнете на овие јазичиња за да видите кои апликации го користат најголемиот дел од тој ресурс.

За да излезете од несакана апликација, само кликнете на процесот на навреда. Следно , лоцирајте го копчето X кон врвот на прозорецот. Кликнете на ова и изберете Да кога вашиот Mac ќе ве праша дали сте сигурни дека сакате да ја затворите избраната апликација.

Чекор 4: Ажурирајте го вашиот Mac

Друго можно причината зошто вашиот Mac работи побавно од меласата е тоа што може да има застарен софтвер. Ажурирањето на вашиот Mac е од клучно значење и треба да се погрижите често да го ажурирате системот за да спречите појава на какви било проблеми.

Проверувањето за ажурирања е многу едноставно. За да започнете, кликнете на Иконата на Apple во горниот лев аголна екранот и изберете S System Preferences . Следно, лоцирајте ја опцијата означена како Ажурирање софтвер .

Како што можеме да видиме, овој Mac има едно ажурирање на располагање. Ако имате некакви ажурирања, можете да ги инсталирате овде. Ако вашиот Mac нема достапни ажурирања, можете да преминете на следниот чекор.

Чекор 5: Извршете скенирање за малициозен софтвер

Злонамерниот софтвер е нешто што ниеден корисник на Mac никогаш не го очекува. Но, сепак е можно компјутерот на Apple да добие малициозен софтвер. Иако е поретко Mac да зарази вирус, не треба да ја исклучите оваа можност.

Апликација од трета страна како CleanMyMac X одлично функционира за чистење на малициозен софтвер. Со својата вградена алатка за отстранување малициозен софтвер, CleanMyMac X прави кратка работа со вируси и малициозен софтвер.

За да започнете, преземете и инсталирајте CleanMyMac X и отворете ја програмата. Следно, одете до модулот Отстранување на малициозен софтвер и притиснете Скенирај .

Скенирањето ќе се изврши и треба да заврши за неколку моменти. Ќе имате опција да ги прегледате резултатите и да отстраните сè или само да изберете неколку датотеки. Изберете Clean на дното на прозорецот за да отстраните сè.

Завршни мисли

Иако старите Mac компјутери може да се забават по неколку години редовна употреба, никој не очекува новиот MacBook ќе ја доживее истата судбина. Ако вашиот нов Macbook работи бавно, има уште неколку поправки што можете да ги испробате.

Можете да го проверите вашиот стартен диск и просторот за складирање за да се осигуратедека вашиот Mac има доволно простор за работа. Дополнително, можете да прегледувате и затворите несакани апликации кои користат премногу ресурси. Ако ажурирањето и оптимизирањето на вашиот Mac не функционира, секогаш можете да извршите скенирање на малициозен софтвер за да го елиминирате секој штетен софтвер.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.