Како да репродуцирате MOV-датотеки на Windows 10 (3 методи кои функционираат)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Деновиве имаме бескрајни опции за гледање забава преку Интернет. Ако одите на патување или не очекувате да имате WiFi, можеби ќе одлучите да преземате видео-датотеки за да ги гледате во движење.

Но, понекогаш има проблем: ја отворате датотеката, наместете се , подгответе се да уживате... и нема да игра. Ако имате датотека .mov, ќе ви треба специфичен софтвер за видео плеер за да ја видите - и не е претходно инсталиран на Windows 10. За да ја решите оваа ситуација, следете ги упатствата подолу.

Што е .MOV-датотека?

Видеата и филмовите често се зачувуваат на вашиот хард диск во формат .mov. Ова ќе го препознаете од наставката .mov по името на датотеката. Форматот е создаден од Apple и е компатибилен и со Windows и со Mac — ако го користите Quicktime плеерот.

Quicktime плеерот доаѓа во комплет со macOS и може да се преземе бесплатно на Windows. Иако датотеките. за видео плеери кои стримуваат содржини заштитени со авторски права или пиратски права.

Сега ви прикажуваме три начини за отворање или репродукција на датотека .mov на Windows 10.

Метод 1: Користење Quicktime Player

Преземете Quicktime Player

Како корисник на Windows, можете да преземете Quicktime Playerонлајн од страницата на Apple овде. Сепак, имајте на ум дека од 2016 година Apple повеќе не поддржува Quicktime за Windows. Нема да прима ажурирања, што значи дека ќе користите постара верзија која е ранлива на безбедносни експлоати.

Чекор 1 : Кликнете на копчето Преземи .

Чекор 2 : Кликнете Зачувај датотека .

Чекор 3 : Откако ќе се појави скокачки прозорец се отвора, кликнете Зачувај .

Чекор 4 : Отворете ја папката за преземање на вашиот компјутер (или од вашиот прелистувач) и отворете ја датотеката што сакате да ја преземете .

Чекор 5 : Откако ќе се отвори инсталаторот. Притиснете Следно .

Чекор 6 : Прифатете го договорот за лиценца.

Чекор 7 : Кликнете инсталирај .

Користење Quicktime

Чекор 1 : Најдете ја датотеката сакате да отворите. Десен-клик и изберете Отвори со . Потоа изберете QuickTime Player . Уживајте!

Или пронајдете Quicktime Player во лентата за пребарување на Windows. Кликнете двапати на апликацијата Quicktime Player.

Чекор 2 : Откако Quicktime ќе се отвори, кликнете Датотека , потоа кликнете Отвори Датотека .

Чекор 3 : Најдете ја датотеката што сакате да ја отворите, а потоа отворете ја.

Метод 2: репродукција MOV-датотеки кои користат Windows Media

Најновата верзија на Windows Media Player 12 ви овозможува да репродуцирате датотеки .mov. Windows Media Player е инсталиран на вашиот Windows PC.

Чекор 1 : Отворете ја апликацијата. Внесете „Windows MediaPlayer“ во полето за пребарување на Windows и отворете го кога ќе се појави.

Чекор 2 : Откако ќе се отвори апликацијата притиснете Alt + H . Потоа изберете За Windows Media Player .

Чекор 3 : Ако вашата верзија води со 12, имате верзија 12 и можете да репродуцирате датотеки .mov користејќи Windows Media Player. Во спротивно, ќе треба да пробате еден од другите методи за репродукција на MOV-датотеки или да го ажурирате вашиот Windows Media Player.

Чекор 4 : Отворете го Windows Media Player со внесување во полето за пребарување.

Чекор 5 : кликнете со десното копче на видеото што сакате да го репродуцирате или на сликата што сакате да ја видите. Потоа кликнете Пушти .

Можете да ја отворите датотеката и од вашиот компјутер наместо тоа. Десен-клик на датотеката што сакате да ја отворите. Изберете Отвори-со . Потоа кликнете Windows Media Player .

Метод 3: Претворете го MOV во други формати на датотеки

Можете изберете да ја отворите датотеката користејќи и друг видео плеер. За да го направите ова, мора да биде во правилен формат. Можете да го промените форматот на датотеката .mov во компатибилна датотека .wav или .mp4 со користење програма за конверзија како Wondershare UniConverter (прочитајте го нашиот детален преглед).

Чекор 1 : Одете на врската погоре. Кликнете на „ бесплатно за Windows “. Потоа притиснете Инсталирај .

Чекор 2 : притиснете Започни сега . Потоа следете го процесот на инсталација.

Чекор 3 : Сега кога Wondershare е инсталиран и отворен на вашиот компјутер, кликнете Додај датотеки во горниот лев агол. Пребарајте ја датотеката што сакате да ја конвертирате во скокачкиот прозорец на Windows Explorer. Откако ќе го најдете, изберете Отвори .

Чекор 4 : Осигурете се дека е избран точниот формат во горниот десен агол. Потоа кликнете Конвертирај сите .

Заклучок

Датотеката MOV не е баш универзален формат. Меѓутоа, овие денови, современите компјутери со Windows доаѓаат со Windows Media Player, кој сепак треба да ви овозможи да ги прегледувате датотеките .mov. Ако имате датотека .mov што не можете да ја репродуцирате, можете да следите еден од горенаведените методи за да го репродуцирате видеото. Погрижете се да ни кажете кои методи функционираат за вас со оставање коментар подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.