Како да се отстрани позадината од сликите во Canva

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

На Canva можете лесно да ја отстраните позадината на сликата со кликнување на сликата и уредување со помош на алатката за отстранување на позадината. Со само еден клик, вештачката интелигенција може да ја истакне позадината и да ја отстрани од сликата.

Моето име е Кери и со дигитален дизајн и уметност се занимавам многу години. Ја користам Canva веќе подолго време и многу сум запознаен со програмата, што можете да направите со неа и совети за уште полесно користење.

Во овој пост, ќе објаснам како да се отстрани позадина од слика во Canva со помош на алатката Отстранувач на позадина . Исто така, ќе научите како да ги вратите сите слики во позадина што претходно сте ги избришале.

Ајде да навлеземе во тоа!

Клучни средства за преземање

  • Нема да можете да ја отстраните позадината од сликите бесплатно бидејќи алатката за отстранување на позадината е достапна само преку сметка на Canva Pro.
  • Можете да ја вратите позадината на сликата со користење на четката за враќање што се наоѓа во алатникот за отстранување на позадината.

Може ли да ја отстранам позадината на сликата без Canva Про?

За жал, за да ја отстраните позадината од слика на Canva, мора да имате сметка на Canva Pro. Преку дополнителни чекори, можете да ја уредувате сликата на Canva и да ја извезувате во други програми за да ја отстраните позадината, но нема рационализиран процес без Canva Pro.

Како да поставите слика на Canva

Претходнокористејќи ја алатката за отстранување на позадината, ќе треба да имате слика за работа! Можете да најдете илјадници графики во библиотеката на Canva или да поставите своја сопствена слика на платното врз основа на вашата специфична визија.

Чекори за да поставите своја сопствена слика на Canva

1 . Отворете го вашиот проект и изберете Прикачувања на левата страна на платформата.

2. Изберете Постави медиум или кликнете на трите точки за да увезете датотека од различни извори како што се Google Drive, Instagram или Dropbox.

3. Изберете ја вашата слика и кликнете отворете или вметнете. Ова ќе ја додаде фотографијата во вашата библиотека со слики.

4. Во таа библиотека, изберете ја сликата што сакате да ја вметнете со кликнување на неа и влечење на платното. Потоа можете да работите со него во вашиот дизајн!

Како да отстраните позадина од слика

Отстранувањето на позадината на сликата стана широко користен метод во сликата уредување и графички дизајн. Корисно е за проекти како што се објави на социјалните мрежи, списоци на Etsy или графики на веб-локации каде што треба да ја истакнете темата без позадина што го одвлекува вниманието.

Следете ги овие чекори за да ја отстраните позадината од сликата:

1. Ако работите на нов дизајн, кликнете на јазичето Фотографии на левата страна на платформата за да изберете слика. (Ако работите со слика што е веќе на вашето платно, едноставно кликнете на неа за да го направите изборот.)

2. Изберетефотографијата што сакате да ја користите и повлечете ја на платно.

3. Кликнете на сликата од која сакате да ја отстраните позадината и допрете го копчето Уреди слика кон врвот на работниот простор.

4. Во менито што се појавува, изберете ја алатката Background Remover и почекајте Canva да ја отстрани позадината на сликата. (Ова може да потрае некое време ако брзината на интернетот е побавна.)

5. Проверете ја сликата за да бидете сигурни дека целата позадина е отстранета. Ако сè не е исчезнато, можете да ја користите четката за бришење за попрецизно да ги избришете остатоците од заднината.

Како да ја користите алатката за бришење

Ако не сте Сосема задоволни со резултатите од користењето на алатката за отстранување на заднина, можете да ги прилагодите резултатите со користење на алатката за бришење со следење на овие чекори.

1. Додека сте во алатникот за отстранување на заднина, ќе видите две дополнителни опции за четки со една означена „гума“.

2. Допрете ја алатката за бришење и прилагодете ја големината на четката со лизгање на кругот на скалата за да ја направите четката поголема или помала.

3. Понесете го курсорот над сликата додека кликнувате и држете ја четката над избраните области за да ги избришете сите дополнителни делови од сликата.

Ако изберете помала големина на четка, таа ќе ви овозможи да се вклопите во помали простори на сликата и ќе овозможи поголема прецизност при отстранувањето на позадината.

Како да ја вратите позадината во Canva

Ако сте го користелеАлатка за отстранување на позадина и повеќе не сакате транспарентна позадина или не ви треба видлива на одредени места, можете лесно да ја вратите. Важно е да се напомене дека оваа функција е достапна само откако прво сте ја користеле алатката за отстранување на позадина!

Следете ги овие чекори за да ја вратите позадината на сликата:

1. Додека сте во алатникот за отстранување на заднина, ќе видите две дополнителни опции за четка со една означена како „обновување“.

2. Допрете на алатката за обновување и прилагодете ја големината на четката со лизгање на кругот на скалата за да ја направите четката поголема или помала.

3. Понесете го курсорот над сликата додека кликнувате и држите ја четката над избраните области за да ги вратите сите делови од сликата што сакате да се видат повторно.

Завршни мисли

Знаете како да отстраните позадина од сликата ќе ви даде еден тон повеќе избори кога развивате графички дизајн проекти. Овие полирани слики ќе ви овозможат да креирате и произведувате почисти и попрофесионални резултати што ќе ги засилат вашите дизајни.

За какви видови проекти користите отстранувач на позадина? Споделете ги вашите размислувања, прашања, и совети во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.