Како да направите GIF на Canva (7 детални чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Можете да креирате сопствени GIF-датотеки со користење на видео или анимираниот шаблон за социјални медиуми што се наоѓаат на Canva и додавање слајдови што ја менуваат вашата слика и малку додаваат елементи во секоја рамка. Можете да користите или поставени медиуми или елементи што може да се најдат во претходно вчитаната библиотека.

Здраво! Јас сум Кери, уметник и дизајнер кој сака да ги истражува СИТЕ различни веб-локации и платформи што се таму за вас креаторите. (Дури и ако штотуку почнувате да се занимавате со графички дизајн, не грижете се - ова е и за вас!)

Најдов дека веб-локацијата Canva е една од моите омилени за користење бидејќи е толку достапна и овозможува развој на забавни проекти!

Во овој пост, ќе објаснам како можете да направите свој GIF што може да се приспособи за да ги задоволи вашите потреби и визија. Иако има многу места за наоѓање однапред изработени GIF-ови, ова е навистина одлична карактеристика ако сакате да ги подигнете вашите објави на социјалните мрежи или само да испраќате персонализирани GIF-ови на пријателите!

Дали сте подготвени да се вклучите во него и да научите како да креирате GIF-датотеки на платформата Canva? Фантастично! Еве ние одиме!

Key Takeaways

  • За да креирате GIF, ќе сакате да бидете сигурни дека користите шаблон што ќе ви овозможи да имате повеќе рамки, како на пр. како видео шаблон или анимирана објава на социјалните мрежи.
  • Колку е помал бројот на слајдови што се наоѓаат во вашето платно, толку поедноставен GIF ќеbe.
  • Ако кликнете на вашата додадена музика која ќе се најде под платното, можете да го приспособите и уредувате времетраењето, транзициите и ефектите на аудиото.

Што е GIF

Можеби сте слушнале неколку различни начини за изговарање на GIF, но без оглед на тоа како сте слушнале да се каже, можеби се прашувате што точно е тоа. Па, терминот GIF всушност се залага за фразата Graphics Interchange Format , која во основа е ротирачка јамка од слики што формира брза анимација.

GIF-овите станаа мејнстрим алатка за ангажирање како луѓе пронашле алтернативни методи за пренесување на нивните идеи без употреба на текст. (Забележете дека некои GIF-а всушност може да имаат текст во нив!)

Тие се лесен начин да се изрази мисла, да се даде коментар или да се сподели чувство преку визуелна претстава. И додека постојат веб-локации и апликации таму каде што можете да најдете илјадници GIF-датотеки што ќе ги користите кога пишувате пораки, креирате презентација или маркетинг, секогаш е убаво да можете да креирате сопствени GIF-датотеки!

Canva им овозможува на корисниците да имате максимален креативен потенцијал кога станува збор за дизајнирање на платформата, а кога станува збор за креирање на ваши GIF-ови, можете да го контролирате прилагодувањето и со тоа!

Како да креирате GIF на Canva

Пред да започнете со креирање на вашиот GIF, ќе сакате да бидете сигурни дека користите шаблон што ќе ви овозможи да иматеповеќе рамки или слајдови, како видео шаблон или анимирана објава на социјалните мрежи.

Ова е важно бидејќи бројот на слајдови што ќе ги користите во вашиот проект ќе влијае на тоа колку е едноставен или комплициран вашиот финален производ.

На пример, колку повеќе слајдови ќе бидат вградени во вашето платно е еднакво на повеќе анимација и време за движење на предмети и текст наоколу. Ако само што почнувате, би предложил да започнете со неколку слајдови и да си играте со оваа функција. Секогаш можете да додавате повеќе слајдови или да креирате покомплицирани GIF-датотеки подоцна!

Следете ги овие чекори за да дознаете како да креирате GIF на Canva:

Чекор 1: Вие прво ќе треба да се најавите на Canva користејќи ги ингеренциите што секогаш ги користите за да се најавите на вашата сметка. На почетниот екран, одете до лентата за пребарување на врвот на платформата и побарајте шаблон што ќе ви овозможи да имате повеќе слајдови за работа. (Би предложил видео или анимирана објава на социјалните мрежи.)

Чекор 2: Изберете го шаблонот за видео што сакате да го користите за создавање GIF и кликнете на него. Ова ќе го отвори вашето ново платно за уредување со избраниот шаблон веќе вграден во него.

Чекор 3: На долу на платното, вие ќе го види бројот на слајдови што се моментално во вашиот проект. Можете да додадете повеќе слајдови со кликнување на копчето плус ( + ). Ако сакате да избришете слајд, едноставно кликнетена неа на дното на платното, а потоа копчето за бришење на тастатурата (или копчето за канта за ѓубре на платформата).

Чекор 4: Откако вашето платно ќе заврши наместете и подготвени за работа, време е да ги додадете сите елементи што сакате да ги користите во вашиот GIF. Одете на левата страна на екранот каде што ќе ја видите главната лента со алатки.

Во картичката елементи, можете да пребарувате и кликнете на која било фотографија, графика или слика што сакате да ја користите во вашиот GIF.

Можете и да прикачувате свои елементи со тоа што ќе отидете во табулаторот Uploads наместо на Elements и ќе кликнете на опцијата Подигни датотеки . Овде можете да додавате медиуми од вашиот уред во библиотеката на Canva каде што ќе имате пристап до нив секогаш кога ќе се најавите на вашата сметка.

Чекор 5: Како што додавате во елементите за изградба на вашиот GIF, можете да преместувате и приспособите која било од сликите или текстот што ги користите во секоја рамка или слајд. Можете да кликнете на секој елемент и да ја користите лентата со алатки за уредување на горниот дел од екранот!

Исто така, обидете се да запомните да ги преместите вашите додадени елементи постепено низ секоја рамка за да му дадете на движењето во финалниот производ понепречен тек .

Чекор 6: Откако ќе бидете задоволни со додадените елементи, можете да кликнете на нив, а потоа на копчето Анимација што ќе се појави на врвот на вашето платно.

Тука можете да изберете или да ги анимирате елементите на страницата или целатадвижење на слајдот со избирање или Анимации на страница или Анимации на фотографии .

Ова ќе ви овозможи да го изберете стилот на анимација што ги сакате вашите конкретни објекти да се користи, без разлика дали е на конкретниот слајд или во текот на целиот проект.

Како што реков претходно, полесно е да се користат помалку елементи кога првпат започнувате во овој процес, а потоа можете да додадете повеќе штом ќе го издржите! Ако сакате да ја примените истата анимација на повеќе слајдови или да ги отстраните, во оваа картичка кликнете на соодветната опција!

Чекор 6: Кога ќе бидете подготвени да го зачувате вашиот GIF , можете да погледнете преглед на неговата анимација со кликнување на копчето за репродукција што се наоѓа веднаш до копчето Сподели . Со тоа, ќе имате скокачки слој на екранот на врвот на вашето платно каде што вашиот проект ќе се репродуцира со брзината што ќе ја зачува.

Чекор 7: Откако сте Задоволни со вашиот финален производ, одете до копчето Сподели во горниот десен дел од екранот и кликнете на него. Ќе можете да изберете тип на датотека, слајдови и други опции за зачувување на вашето видео. Во паѓачкото мени, пронајдете ја опцијата GIF и кликнете на неа!

Кога ќе го направите овој чекор, вашиот нов GIF ќе биде зачуван на уредот на кој работите и може да се интегрира во други проекти , објави и медиуми. Бидејќи е видео датотека, можеби ќе потрае малкуподолго за преземање од едноставна PDF или фото-датотека.

Завршни мисли

Без разлика дали создавате едноставен GIF што се состои од само движење на слика или ако преземате дополнителни чекори за додавање во повеќе елементи и текст, создавањето GIF-а е забавна вештина за учење и може да ви даде дополнителна предност во вашето дизајнерско портфолио.

Дали некогаш сте се зафатиле со креирање GIF-датотеки на Canva? Дали најдовте совети или трикови за да го олесните процесот, особено за оние кои штотуку го започнуваат ова патување? Би сакале да ги слушнеме вашите размислувања за создавање GIF-датотеки на платформата, затоа ве молиме споделете ги во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.