Што е водечки во типографијата? (Брзо објаснето)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Светот на типографијата може да биде сложено место за нови графички дизајнери, а многу луѓе се одложуваат од сите нови видови жаргони и терминологија што треба да ги научат.

Како резултат на тоа, некои почетници графички дизајнери ја игнорираат типографијата и се фокусираат исклучиво на боја, графика и распоред, но секој искусен дизајнер може веднаш да забележи лоша типографија - а вашата целна публика исто така може, дури и ако не може стави прст на она што не е во ред.

Ако сте сериозни во врска со проширувањето на знаењето за дизајн, добра идеја е да започнете од почетокот и да продолжите нагоре оттаму, па ајде да погледнеме подетално во една од основните градежни блокови на добрата набора : водечки.

Key takeaways

  • Leading е името за празниот простор помеѓу редовите на текстот.
  • Водењето има огромно влијание врз читливоста на текстот.
  • Водечкото се мери во поени и се пишува како пар со големината на фонтот.

Значи, што е точно водечки?

Водечки е името за празниот простор помеѓу редовите на текстот . Ова може да изгледа исклучително едноставно, но изборот на вистинската водечка големина може да направи огромна разлика во тоа како луѓето го читаат вашиот текст и како изгледа вашиот распоред.

На крајот на краиштата, реков дека е добра идеја да се започне со основите!

Брза забелешка: Како да се изговара Leading

За оние од вас кои работат во Дома без други дизајнери наоколу, можеби не го знаете тоа„Водечки“ има малку необичен изговор поради неговото потекло во раните денови на печатарските машини. Наместо да се римува со зборот „читање“, типографскиот термин „водечки“ се римува со „санкање“, со акцент на првиот слог.

За да дознаете повеќе за тоа како настанал овој необичен изговор, проверете го делот ЧПП кон крајот на објавата.

Како лидерството влијае на вашиот дизајн?

Најважниот аспект на водењето е како тоа влијае на читливоста на вашиот текст . Читливоста и читливоста не се исти; ако вашиот текст е читлив, вашата публика ќе може да разликува поединечни букви, но ако вашиот текст е читлив, полесно е вашата публика навистина да чита, особено во подолги пасуси.

Кога вашето око ќе стигне до крајот на линијата текст, водечката делува како визуелен канал за да го насочи вашиот фокус назад кон почетокот на следната линија текст. Недоволното водство може да го натера вашето око да ја изгуби својата позиција во текстот и да ги прескокне редовите, што е крајно фрустрирачко за секој читател. Премногу водечки е помал проблем, но може да биде збунувачки сам по себе.

Се разбира, можете малку да си поиграте со вашите водечки, а сепак да ја одржувате читливоста. Ако поставувате голем блок текст и неколку линии постојано се туркаат на дополнителна страница, прилагодувањето на вашето водечки е подобра опција отколку додавањецела нова страница за две дополнителни линии текст.

Ако го дизајнирате најубавиот проект за распоред во светот, но никој всушност не може да го прочита текстот што го содржи, тогаш имате сериозен проблем. Мора да запомните дека личноста која всушност ќе го гледа вашиот дизајн е вашата целна публика и треба да го направите вашиот избор за дизајн имајќи ја на ум.

Најчесто поставувани прашања за водечките во типографијата

За оние од вас кои сè уште се љубопитни за водечката улога и нејзината улога во типографскиот дизајн, еве неколку од најчесто поставуваните прашања за водечките во типографијата.

Зошто се нарекува Водечки?

Како и кај многу поими за типови, потеклото на терминот „водечки“ потекнува од раните денови на наборувањето , кога машините за печатење и подвижниот тип сè уште беа сосема нови (барем нови за Европа). Бидејќи во тоа време никој немаше поим за штетните ефекти на оловото врз човечкото тело, сè уште беше вообичаена употреба за изработка и производство, а тенки ленти од олово се користеа за создавање и прилагодување на растојанието помеѓу линиите на типот во машина за печатење.

Како се мери водството?

Водечкото главно се мери во истите единици како и вистинските букви: поени . Мерната единица „точка“ (скратено како „pt“ во повеќето ситуации) е еквивалентна на 1/72 од инч или 0,3528 mm.

Вообичаено, кога дизајнерите зборуваат за водечки мерења, тие ќе го прават тоаупатете се на него како дел од спарување заедно со големината на фонтот. На пример, „11 / 14 pt“ би значело големина на фонтот од 11 pt и водечки 14 pt, вообичаено гласно гласно „единаесет на четиринаесет“. Откако ќе се запознаете со наборувањето, ова овозможува многу подобро разбирање за тоа како текстот ќе изгледа без да мора да го гледате пред вас.

Во пообични програми, водството често се мери со користење на различни методи: понекогаш се мери како процент од моментално избраната големина на фонтот, а понекогаш е уште поедноставно, нудејќи само избор помеѓу единечно и двојно растојание .

Дали водечкото и растојанието меѓу линиите се исти во типографијата?

Да, водечкиот и проредот на линиите се два различни начини за дискутирање на истиот типографски елемент. Сепак, програмите за професионален дизајн речиси секогаш ќе го користат терминот „водечки“, додека посекојдневните програми како што се процесорите на текст го користат поедноставен термин „проред на линии“.

Како резултат на тоа, програмите кои нудат опции за „проред на линии“ обично се помалку флексибилни , честопати само ви даваат избор помеѓу единечно растојание, 1,5 проред или двојно растојание, додека програмите што нудат „Водечките“ опции ќе ви дадат многу поспецифични опции за приспособување.

Што е негативно водство?

Во професионален софтвер за дизајн, можно е да ја внесете речиси секоја водечка вредност што ја сакате. Ако внесете авредност која е точно иста како и големината на вашиот фонт, вашиот текст е „солидно поставен“, но ако внесете вредност што е помала од големината на вашиот фонт , тогаш вашиот текст ќе користи „негативно водечки“.

Во некои ситуации, ова може да биде корисна алатка од перспектива на дизајнот на распоредот, но ќе ризикувате буквите од различни линии да се преклопуваат една со друга. На пример, ако спуштачот на буквата „q“ се преклопува со растежот од буквата „б“ на линијата подолу, може брзо да наидете на проблеми со читливоста и читливоста.

Завршен збор

Тоа е речиси сè што треба да се знае за основите на водечките луѓе во типографијата, но секогаш има повеќе да се научи во светот на типот.

Најкорисното нешто што можете да го направите за да ги изострите вашите типографски вештини е да обрнете внимание на тоа како типографијата се користи во светот околу вас. Секојдневно сте изложени на добрите, лошите и грдите страни на дизајнот на типот, па се додека знаете што да барате, целиот свет може да ви помогне да вежбате.

Среќно наборување!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.