Како да ја смените бојата на фонтот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Од моето искуство работејќи како графички дизајнер специјализиран за брендирање, би рекол дека правилната употреба на бојата и фонтот се две работи кои навистина прават голема разлика во вашиот визуелен дизајн. И, се разбира, конзистентноста на боите во уметничкото дело е исто така суштинска.

Тоа е причината зошто Алатката за капки за очи е корисна во дизајнот на брендот. Секогаш ја користам алатката Eyedropper за да ја сменам бојата на текстот/фонтот за да биде иста како и боите на брендот, бидејќи е важно да се задржи конзистентноста на имиџот на брендот.

Се разбира, можете да бидете и креативни и да ја направите вашата единствена боја за вашиот фонт. Ќе биде потребно малку повеќе време, но ако не брзате, зошто да не?

Во оваа статија, ќе научите три начини за промена на бојата на фонтот во Adobe Illustrator заедно со неколку корисни совети кои Ќе ви помогне и ќе го поедностави процесот на дизајнирање.

Без дополнително одложување, ајде да започнеме!

3 начини да ја промените бојата на фонтот во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се направени на верзијата Illustrator CC Mac. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку.

Можете да ја промените бојата на фонтот користејќи ја палетата на бои или алатката за капка за очи. Палетата на бои ви дава слобода да креирате нова боја, а алатката Eyedropper е најдобра кога сакате бојата на фонтот да биде иста како и одредени елементи на вашиот дизајн.

Покрај тоа, можете да ја промените и бојата на одреден дел одфонтот користејќи ја алатката Eyedropper Tool или палетата на бои.

1. Палета на бои

Чекор 1 : Користете ја алатката за избор ( V ) за да го изберете фонтот што сакате да го промените.

Чекор 2 : Изберете го фонтот. Ако не сте додале текст, користете ја алатката за типови ( T ) за прво да додадете текст.

Чекор 3 : Двоен клик на палетата на бои на лентата со алатки.

Ќе се појави прозорец за избирање бои, можете да си играте со него и да изберете боја. Или можете да напишете хексадецимален код во боја ако го имате.

Друга опција е да ја смените бојата на панелот за боја на десната страна од вашиот документ. Поместете ги лизгачите за да ги прилагодите боите.

Еве совет, ако немате поим од каде да започнете, пробајте го Водичот за бои (до Боја). Ќе ви помогне со шеми на бои.

И ако кликнете на оваа икона во долниот лев агол, ќе видите опции за тонови на бои кои би требало многу да ви помогнат.

Добредојдовте 😉

2. Алатка за капки за очи

Чекор 1 : Ставете ја сликата на вашата референца за боја во Illustrator. Ако избирате боја од постоечкиот објект на вашето уметничко дело, можете да го прескокнете овој чекор.

Чекор 2 : Изберете го фонтот.

Чекор 3 : Изберете ја алатката за капка за очи ( I ).

Чекор 4 : Кликнете на вашата референтна боја.

Можете да го копирате и залепите фонтот, пробајте различни опции за да видите кој изгледанајдобар.

3. Променете ја бојата на специфичен текст

Чекор 1 : Кликнете двапати на фонтот. Треба да можете да го уредувате текстот.

Чекор 2 : Изберете ја областа што сакате да ја промените бојата.

Чекор 3 : Користете палета на бои или алатка за капка за очи за да ја промените бојата.

Лесно!!

Повеќе како?

Ќе најдете корисни и брзи одговори на следните прашања поврзани со менување фонтови во Adobe Illustrator.

Како ја менувате бојата на текстот во нацрт во Illustrator?

Кога вашиот текст е скициран, тој станува објект. Можете едноставно да изберете и да користите еден од горенаведените методи за промена на бојата на текстот/објектот.

Ако сакате да ја промените бојата на фонтот на одредена буква, прво треба да го одгрупирате текстот, а потоа да ја изберете буквата за промена на бојата.

Како да менувате фонт во Adobe Illustrator?

Постојат два лесни начини за промена на фонтови во Illustrator. Без разлика дали треба да промените фонт на вашето оригинално уметничко дело или да ги замените фонтовите на постоечка датотека. Ќе имате решенија и за двете.

Можете да го промените фонтот од Впишете > Фонт од надземното мени или отворете го панелот Карактери Прозорец > Напишете > Карактер , а потоа изберете нов фонт.

Како го опишувате фонтот во Illustrator?

Постојат три начини да се оцртаат фонтови и како и секогаш, најбрзиот начин е користење на кратенки на тастатурата Command + Shift +О .

Можете и да го нацртате текстот со десен клик на глувчето и избирање Креирај контури . Или направете го тоа од надземното мени Впишете > Креирајте контури .

Завршни мисли

Работењето со бои е забавно и лесно. Но, да бидам искрен, изборот на шема на бои за вашиот дизајн не е толку лесен како што изгледа, особено ако штотуку го започнувате вашето патување со графички дизајн.

Но, без грижи, тоа е дел од кривата на учење. Силно би ви препорачал да започнете со водичот за бои што го споменав погоре, тој ќе ви помогне да добиете подобро чувство за комбинации на бои, а подоцна сигурно, можете да направите свои примероци.

Забавувајте се со боите!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.