Adobe Illustrator vs Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Многу луѓе се прашуваат или не можат да одлучат која програма да ја користите, Adobe Illustrator или InDesign, која да ја користите? Најдобриот одговор е - користете ги двете! Adobe Illustrator е подобар за креирање графика, а InDesign е подобар за креирање распоред.

Здраво! Моето име е јуни. Како графички дизајнер користам Adobe Illustrator и InDesign за различни типови на проекти. Сакам да користам Adobe Illustrator за да креирам графики и да ги ставам заедно со слики и текст во InDesign.

Во овој напис, ќе дознаете повеќе за секој софтвер, вклучувајќи го и она што го прават и за што се најдобро.

Кога треба да користите Adobe Illustrator

Adobe Illustrator се користи за создавање векторска графика, типографија, илустрации, инфографици, правење постери за печатење и други маркетинг материјали. Во основа, сè што сакате да создадете од нула.

Покрај тоа што е најдобриот софтвер на Adobe за правење логоа, Adobe Illustrator е исто така врвен избор на многу илустратори поради неговите софистицирани алатки и карактеристики за цртање.

Накратко, Adobe Illustrator е најдобар за професионален графички дизајн и работа со илустрација .

  • Кога сакате да правите логоа, облици, обрасци, 3Д ефекти или воопшто која било векторска графика што може да се уредува.
  • Кога цртате или векторизирате слика .
  • Кога треба да ја зачувате и споделите вашата датотека во векторски формат. (InDesign може да зачувува датотеки и како векторски формати,но Illustrator има повеќе компатибилни опции)

Ќе објаснам повеќе во делот за споредба на карактеристики подоцна во оваа статија.

Кога треба да користите InDesign

Adobe InDesign е водечки во индустријата софтвер за дизајнирање распоред и десктоп издаваштво што се користи за креирање документи на повеќе страници како што се книги, списанија, брошури итн.

Клучните карактеристики на InDesign што го прави да се издвојува од другите софтвери се неговите софистицирани алатки за текст и ви овозможува да поставите шаблони на главните страници за беспрекорен дизајн распоред низ страниците.

Накратко, InDesign е најдобар за креирање распоред и публикации на повеќе страници .

  • Кога дизајнирате шаблони за распоред.
  • Кога работите со материјали со тежок текст и треба да ги стилизирате параграфите.
  • Кога креирајте публикации на повеќе страници како книги, списанија, брошури итн.

Ќе објаснам повеќе во делот за споредба на карактеристики подолу.

Adobe Illustrator vs InDesign ( Споредба на карактеристики)

Еден од т Клучната разлика помеѓу двете програми е тоа што Adobe Illustrator користи уметнички табли, а InDesign користи страници и затоа тие се развиени за различни намени.

Во овој дел, ќе најдете споредби помеѓу карактеристиките на Adobe Illustrator и InDesign за да видите што прават најдобро.

Illustrator vs InDesign за правење форми

Adobe Illustrator е најдобриот софтвер на Adobeза правење форми! Како што можете да видите од лентата со алатки, многу алатки се алатки за векторско уредување, кои ви дозволуваат да ги конвертирате основните форми во нешто сосема различно и софистицирано.

Една од најкорисните алатки што сакам да ги користам кога создавам логоа или икони во Adobe Illustrator е алатката Shape Builder. На пример, овој облак е направен од четири кругови, а мене ми беа потребни само 30 секунди за да го направам.

Друга карактеристика што ја има Adobe Illustrator се неговите 3D алатки, особено откако е поедноставен во тековната верзија. Тоа го прави создавањето 3D ефекти толку лесно.

InDesign ги има и основните алатки за обликување како што се Rectangle Tool, Ellipse Tool, Polygon Tool, Direct Selection tool итн, но не е толку практична, бидејќи има повеќе ориентирани кон текст алатките на лентата со алатки и некои од алатките за обликување во InDesign не се прикажани на лентата со алатки, така што ќе треба да го отворите панелот за да ги користите.

На пример, ако сакате да комбинирате форми, треба да го отворите панелот Pathfinder, кој можете да го најдете од надземното мени Прозорец > Објекти & Распоред > Пронаоѓач на патеки .

И ова се речиси сè што добивате за правење форми покрај алатките за обликување на лентата со алатки.

Да речеме, попогодно е да се прават форми во Adobe Illustrator наместо во InDesign, а може да се прават посложени форми или 3D објекти во Adobe Illustrator.

Искрено, покрај некоиосновни икони, јас едвај користам InDesign за да креирам графика.

Illustrator vs InDesign за цртање

Технички, можете да го користите InDesign и за цртање бидејќи има алатка за пенкало и молив, што значи дека можете да следите слика или да креирате патека со слободна рака. Сепак, нема алатка за четка во InDesign, а четките се толку корисни за цртање.

На пример, можете лесно да креирате цртежи со акварел во Adobe Illustrator со неговата алатка Paintbrush.

Ако цртате дигитална илустрација со бои, корпата Live Paint на Adobe Illustrator е толку корисна што ви заштедува многу време, избирајќи и пополнувајќи предмети еден по еден.

Не велам дека не можете да користите InDesign за цртање, само помалку е погодно да работите со бои и потези.

Illustrator vs InDesign за инфографика & засилувач; постери

Во зависност од тоа кој тип на инфографика или постери, Adobe Illustrator и InDesign се одлични за правење инфографици и постери.

Во ред, би рекол дека Adobe Illustrator е подобар за дизајнирање графикони и икони, додека InDesign е подобар за поставување на содржината на текстот. Значи, ако вашиот инфографик или постер е многу заснован на текст, можете да размислите за користење на InDesign.

Меѓутоа, ако сакате да создадете нешто покреативно, со уникатна графика и ефекти, тогаш Adobe Illustrator е подобар избор.

Illustrator vs InDesign за брошури & засилувач; списанија

InDesign има повеќе опции за наборување од Adobe Illustrator, а алатката Rectangle Frame може да ги организира работите.

InDesign има режим на ширење што можете да ставите две свртени страни заедно за да видите како изгледа откако ќе го испечатите. Меѓутоа, кога навистина ќе го испратите за печатење, во зависност од методот на спојување, можеби ќе треба да ги преуредите страниците или да ја зачувате датотеката со единечни страници.

Ми се допаѓа и како ја прикажува „безбедната област“ (виолетова граница) за да можете да бидете сигурни дека важниот контекст спаѓа во безбедносната област за да избегнете отсекување на основните информации кога ќе ја испечатите работата.

Најчесто поставувани прашања

Сè уште не можете да одлучите дали да изберете InDesign или Illustrator? Еве повеќе одговори кои би можеле да ви помогнат да изберете.

Што е полесно, InDesign или Adobe Illustrator?

InDesign е полесна за работа со тежок текстуален материјал со слики. Ако имате шаблон за распоред, можете брзо да додавате слики во полињата на рамката и тие автоматски ќе се вклопат.

Adobe Illustrator го олеснува уредувањето и избирањето објекти, да речеме, создавањето форми воопшто, бидејќи има повеќе алатки за обликување.

Дали InDesign е вектор или растерски?

InDesign е програма за дизајн базирана на вектор, што значи дека можете лесно да ги уредувате графиките и текстот. Плус, можете да ги размерите предметите без да го изгубите нивниот квалитет. INDD-датотеката е форма на векторски формат на датотека какоПа.

Која е разликата помеѓу Photoshop, Illustrator и InDesign?

Најголемата разлика е што Photoshop се базира на растер, додека Adobe Illustrator и InDesign се базирани на вектор. Покрај тоа, Photoshop, Illustrator и InDesign се користат за различни цели.

На пример, Photoshop најдобро функционира за манипулација со слики, InDesign е опција кога креирате повеќе страници, а Illustrator е најдобар за дизајнирање брендови.

Ако избирате меѓу софтверот на Adobe, Adobe Illustrator е најдобриот софтвер за дизајн за професионален дизајн на лого. Ако барате опција за бесплатен векторски софтвер, Inkscape исто така работи одлично.

Заклучок

Adobe Illustrator или InDesign? Не можам да кажам кој е подобар без да го знам проектот на кој работите бидејќи секој софтвер има свое најдоброто. Мојот врвен предлог е, користете ги и двете ако можете. Секогаш можете да дизајнирате елементи во Illustrator и да ги споите во InDesign.

Ако треба да изберете еден, тогаш треба да одлучите врз основа на вашиот работен тек. Ако креирате повеќе графики, би рекол дека Adobe Illustrator е подобар, но ако креирате публикации на повеќе страници, InDesign е дефинитивно опцијата.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.