Кој е најдобриот начин да научите Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постојат многу начини за учење на Adobe Illustrator. Но, кој е најдобриот начин? Би рекол училница, но зависи и за што ја користиш.

На пример, ако барате специфични алатки за учење за секојдневниот работен тек што го правите, упатствата ќе бидат повеќе од доволни. Ако сакате да станете графички дизајнер или илустратор, најдобриот начин би било да одите на часови.

Не е важно која платформа ќе изберете да ја научите, најдобриот начин за учење е пракса .

Моето име е јуни, јас сум графички дизајнер. Бев дипломиран адвертајзинг (креативна насока наместо менаџмент), па морав да земам добар дел од часовите по графички дизајн, вклучувајќи го и Adobe Illustrator.

Научив Adobe Illustrator преку различни платформи како што се часови во училницата, универзитетски онлајн курсеви, книги и онлајн курсеви што ни ги препорачаа професорите.

Во оваа статија, ќе споделам некои од моите искуства за учење, која е секоја платформа најдобра за учење на Adobe Illustrator и неколку корисни совети.

Содржина

 • 1. Училница
 • 2. Онлајн курсеви
 • 3. Книги
 • 4. Упатства
 • ЧПП
  • Можам ли да се научам себеси за Adobe Illustrator?
  • Колку брзо можам да научам Adobe Illustrator?
  • Колку чини Adobe Illustrator?
  • Кои се добрите и лошите страни на Adobe Illustrator?
 • Заклучок

1. Училница

Најдобро за: подготовка запрофесионална кариера во графички дизајн.

Ако имате време и буџет, би рекол дека учењето во училница е најдобро. На час по графички дизајн, не само што ќе научите за програмата, туку ќе правите и реални проекти кои можат да бидат многу корисни за вашето портфолио.

Една голема предност на учењето во училница е тоа што можете да поставувате прашања или повратни информации во секое време и да добиете моментален одговор од соучениците или инструкторите. Учењето еден од друг е најдобриот начин да ги подобрите вашите идеи и вештини.

Покрај подучувањето на програмите, инструкторот обично предава и некое дизајнерско размислување кое е од суштинско значење за да бидете професионален графички дизајнер или илустратор.

Совет: Ако сакате да станете графички дизајнер, учењето на Adobe Illustrator не е сè за учење на самата алатка, поважно е да бидете креативна „личност за идеја“, а потоа можете да ги научите алатките за да го претворите вашето размислување во проекти.

2. Онлајн курсеви

Најдобро за: учење со скратено работно време.

Најдоброто нешто за онлајн курсевите на Illustrator е тоа што можете да ги научите со ваше темпо и распоредот може да биде флексибилен. Ако има нешто што не сте го добиле првиот пат кога ги гледате снимените видеа од курсот, секогаш можете да се вратите за да ги видите видеата повторно.

Едно лето земав онлајн час за Illustrator и часот беше за правење графикони & засилувач; графикони. Тоа беше некакокомплицирано (зборувам за во далечната 2013 година), па всушност беше убаво да се оди на онлајн час бидејќи можев да се вратам назад и да паузирам на чекорите што не можев да ги следам одеднаш.

Има толку многу онлајн курсеви на Adobe Illustrator од универзитети, институти за дизајн, агенции или блогови и има толку многу курсеви кои се фокусираат на различни ниши.

Тешкиот дел може да биде самодисциплина, затоа погрижете се да вежбате сами.

Совет: Силно препорачувам да изберете основен курс за проект наместо алатка & засилувач; Курс базиран на основи бидејќи можете да научите за алатките од други онлајн упатства. Учењето за практични проекти е многу поважно.

3. Книги

Најдобри за: учење на концепти за графички дизајн.

Книгите можат да бидат најдобриот начин да ги научите дизајнерските концепти и принципи, кои се неопходни ако сакате да го користите Adobe Illustrator како професионалец. Откако ќе ги научите концептите и принципите, можете да ги примените на проекти од реалниот свет.

Повеќето од книгите на Adobe Illustrator доаѓаат со практични проекти, практики и чекор-по-чекор инструкции за тоа како да ги користат основните алатки & засилувач; карактеристики. Имајќи ги на ум креативните идеи, преку правење проекти и вежбање, ќе научите брзо.

Совет: Изберете книга која е базирана на проекти и има задачи, за да можете повеќе да вежбате „по часовите“.

4. Упатства

Најдобро за: учење за како-tos, и алатки & засилувач; основите.

Упатството е пожелно кога ќе наидете на нови алатки во Adobe Illustrator што не сте ги користеле досега или кога сакате да поставите прашање „како да“! Книгите или курсевите не секогаш навлегуваат премногу длабоко во алатките & засилувач; основите.

Има толку многу алатки и функции во Illustrator, невозможно е да се научат сите одеднаш, така што секогаш има повеќе да се научи од упатствата.

Некои од вас можеби мислат, дали упатствата и онлајн курсевите не се исто?

Па, тие се различни. Упатствата се генерално решенија за конкретни проблеми, како на пример како да користите одредена алатка или како да направите нешто, додека онлајн курсевите ве учат знаења и вештини.

Дозволете ми да го изразам вака, прво треба да знаете што ќе правите (што е знаење), а потоа можете да го барате решението (упатства за тоа) за да го остварите тоа.

Најчесто поставувани прашања

Решивте да научите Adobe Illustrator? Еве повеќе прашања за Adobe Illustrator кои можеби ќе ве интересираат.

Може ли да се научам себеси Adobe Illustrator?

Да! Дефинитивно можете сами да го научите Adobe Illustrator! Денес има толку многу самоуки графички дизајнери и тие учат од онлајн ресурси како што се онлајн упатства, онлајн курсеви и книги.

Колку брзо можам да научам Adobe Illustrator?

Треба да ви требаат околу 3 до 5 месеци за да научитеалатките и основите . Треба да бидете во можност да креирате уметнички дела користејќи ги основните алатки. Тешкиот дел е креативното размислување (да се знае што да се создаде), а тоа е она што ќе бара повеќе време за да се развие.

Колку чини Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator има различни планови за членство. Ако го добиете припејд годишниот план , тоа е 19,99 $/месец . Ако сакате да го добиете годишниот план, но да плаќате месечно , тоа е 20,99 $/месец .

Кои се добрите и лошите страни на Adobe Illustrator?

Позитивни Континуитети
– Многу алатки & засилувач; карактеристики за професионален дизајн

– Интеграција со други програми на Adobe

– Работи со различни формати на датотеки

– Стрмна крива на учење

– Скапа

– Тешка програма која зафаќа многу простор на дискот

Заклучок

Постојат различни начини за учење Adobe Illustrator и секој метод може да биде најдобар за нешто. Всушност, од моето искуство, учам од сите. Без разлика на кој начин ќе изберете, клучот е концептите да се претворат во пракса. Ако не го користите, ќе го изгубите.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.