Како да ја користите алатката за пенкало во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Алатката за пенкало прави магии! Сериозно, можете да конвертирате објект во нешто сосема ново, да креирате прекрасна графика и многу повеќе.

Јас користам Adobe Illustrator веќе девет години, а алатката за пенкало отсекогаш била навистина корисна. и ја користам алатката за пенкало за следење на контурите, креирање логоа, правење маски за клипинг и дизајнирање или уредување на векторска графика.

Морам да признаам дека колку и да звучи лесно, потребно е време да се биде добар во тоа. Почнав да ги практикувам контурите за следење на алатката за пенкало, и се сеќавам на почетокот, навистина ми требаше многу време да го следам. Најтешкиот дел е да нацртате мазни линии.

Не плашете се. Со текот на времето, ги научив триковите и во оваа статија ќе ги споделам со вас! Ќе научите како да ја користите алатката за пенкало заедно со неколку корисни совети кои ќе ви помогнат да го совладате графичкиот дизајн.

Едвај чекам! А вие?

Како да ја користите алатката за пенкало во Adobe Illustrator

Забелешка: снимките од екранот се направени од верзијата на Illustrator CC Mac. Windows или друга верзија може да изгледа малку поинаку.

Алатката за пенкало е поврзана со точките за прицврстување. Сите линии или форми што ги создавате, ги поврзувате точките за прицврстување заедно. Можете да креирате прави линии, криви линии и можете да додавате или бришете точки за прицврстување за да направите какви било форми што ги сакате.

Изберете ја Алатката за пенкало од лентата со алатки (или користете ја кратенката на тастатурата P ) и започнете со создавање!

Креирање директнолинии

Многу е лесно да се создадат прави линии. Започнете да создавате со кликнување и отпуштете за да ја направите првата точка за прицврстување, која е позната и како оригинална точка за прицврстување.

Чекор 1 : Изберете ја алатката за пенкало.

Чекор 2 : Кликнете и отпуштете ја на вашата уметничка табла за да ја креирате првата точка за прицврстување.

Чекор 3 : Кликнете и отпуштете за да создадете друга точка за прицврстување. Држете Shift кога ќе кликнете за да создадете совршено прави линии.

Чекор 4 : Продолжете со кликнување и отпуштање за да креирате патеки додека не го добиете она што го сакате.

Чекор 5 : Ако креирате форма, ќе мора да ја затворите патеката со поврзување на последната точка на прицврстување со оригиналната. Кога ќе ја затворите патеката, крајната точка е полна црна како што можете да видите од горниот лев агол.

Ако не сакате да ја затворите патеката, притиснете Esc или копчето Врати на вашата тастатура и патеката ќе се формира. Последната точка на прицврстување што ја создавате е крајната точка на вашиот пат.

Цртање линии на криви

Цртањето линии на кривини може да биде покомплицирано, но е навистина корисно за правење маска за клипинг, форми, креирање силуета и во основа секој графички дизајн.

Започнете со создавање на првата точка за прицврстување. Кога ја искривувате патеката, наместо само кликнување и ослободување, ќе треба да кликнете, да влечете за да креирате рачка за насока и да ја ослободите за да креирате крива.

Можете да кликнете на рачката идвижете се за да ја прилагодите кривата. Колку повеќе/повеќе влечете, толку е поголема кривата. Но, секогаш можете да ја уредувате кривата со помош на Алатката за закотвување точка .

Со избраната патека и алатката, кликнете и влечете на точката за прицврстување за да ја уредите кривата, отпуштете ја кога ќе бидете задоволни со кривата.

Можете да ја користите алатката Anchor Point за да уредувате на која било патека директно на крива. На пример, би сакал да додадам неколку кривини на правата линија.

Совети: кога две точки на прицврстување се премногу блиску една до друга, кривата може да изгледа остра. Полесно е да се добие убава крива кога вашите точки за прицврстување се подалеку една од друга 😉

Додавање/бришење на точки за прицврстување

Кликнете на патеката каде што сакате да додадете точка за прицврстување, ќе видите мал знак плус до пенкалото, што значи дека додавате точка за прицврстување.

Чекор 1 : Изберете ја вашата патека.

Чекор 2 : Изберете ја алатката за пенкало.

Чекор 3 : Кликнете на патеката за да додадете нови точки за прицврстување.

За да избришете точка за прицврстување, треба да ја изберете алатката за пенкало, да лебдите на постоечката точка за прицврстување, алатката за пенкало автоматски ќе се смени во Избриши ја алатката за прицврстување (ќе видите мал минус потпишете се до алатката за пенкало) и само кликнете на точките за прицврстување што сакате да ги избришете.

Штотуку избришав неколку точки за прицврстување од горната форма.

Друг начин е да изберете Избриши сидроPoint Tool опција во лентата со алатки.

Што друго?

Имате уште прашања? Погледнете повеќе прашања што другите дизајнери сакаат да ги откријат со користење на алатката за пенкало.

Зошто мојата алатка за пенкало се полни во Illustrator?

Кога ја користите алатката за пенкало за цртање, всушност создавате потези. Но, обично, вашето полнење со боја автоматски се вклучува.

Поставете го ударот и пополнете пред да цртате. Поставете го ударот на која било тежина што ја сакате, изберете боја за ударот и поставете го пополнувањето на нема.

Како да се спојат линии/патеки со помош на алатката за пенкало во Illustrator?

Случајно ја затвори патеката? Можете да продолжите да работите на него со кликнување на последната точка за прицврстување (со избраната алатка за пенкало).

Ако сакате да ги споите двете патеки/линии заедно, кликнете на последната точка на прицврстување на една од патеките и кликнете на точката на прицврстување каде што сакате да се поврзе вашата патека.

Друг начин е да се поместат две патеки заедно каде што точките за прицврстување се сечат, користете ја алатката за директно избирање за да ги споите патеките.

Како можам да издвојам патека во Illustrator?

Има толку многу алатки што можете да ги користите за да ја исечете или олесните линијата за да креирате посебна патека во Adobe Illustrator. Ако е само линија/патека, пробајте ја алатката за ножици.

Кликнете на патеката од една до друга точка каде што сакате да пресечете, изберете ја патеката и треба да можете да ги одделите и преместите патеките.

Заклучок

Мојот број еденсоветот за совладување на алатката за пенкало е ПРАКТИКУВАЊЕ! Со помош на упатството и советите погоре, плус вашата посветеност на вежбање, ќе можете да создавате ремек-дела со алатката за пенкало за кратко време.

Со среќа!

Следен пост Историја на Adobe

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.