87 Кратенки на тастатурата InDesign (ажурирано 2022 година)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Доколку беше неопходно да се избере најважниот дел од советите за дигитален тек на работа, верзијата TLDR (премногу долга, не прочитана) веројатно би била „научи ги кратенките на тастатурата“.

Постојат многу малку други алатки кои имаат толку големо влијание врз тоа колку брзо можете да ги завршите вашите проекти и тие навистина помагаат да се минимизира доцнењето помеѓу размислувањето за она што сакате да го направите и тоа навистина се случува.

Штом кратенките на тастатурата ќе станат втора природа за вас, ќе се прашувате како некогаш сте поминале без нив!

Имајќи го тоа на ум, еве список на најчесто користените кратенки на тастатурата на InDesign, како и неколку совети за тоа како можете да ги приспособите вашите сопствени. Ова во никој случај не е комплетна листа на сите кратенки на тастатурата во InDesign, па кажете ми во коментарите дали постои суштинска кратенка во која се заколнувате дека сум ја напуштил листата.

Забелешка: бидејќи InDesign е достапен и на Mac и на компјутер, кратенките на тастатурата понекогаш варираат помеѓу двете верзии.

21 есенцијални кратенки за InDesign

Ова се некои од најчестите кратенки што ќе ги користите од ден на ден за време на работата на распоредот на InDesign. Ако веќе не ги користите овие кратенки, треба да ги користите!

Место

Command + D / Ctrl + D

Командата Place се користи за додавање графички и други надворешни датотеки на вашиот распоред на InDesign, така што ова е веројатно најкориснатаСтраница

Команда + Shift + Стрела надолу / Ctrl + Shift + Numpad 3

Следно ширење

Опција + Стрела надолу / Alt + Numpad 3

Претходно ширење

Опција + Стрела нагоре / Alt + Numpad 9

Прикажи / скриј правила

Command + R / Ctrl + R

Прикажи / скриј теми за текст

Команда + Опција + Y / Ctrl + Alt + Y

Прикажи / Сокриј Водичи

Команда + ; / Ctrl + ;

Водичи за заклучување/отклучување

Команда + Опција + ; / Ctrl + Alt + ;

Овозможи / оневозможи паметни водичи

Команда + U / Ctrl + U

Прикажи/Скриј ја основната мрежа

Ctrl + Alt + '

За појаснување, тоа е апостроф!

Прикажи / скриј ја мрежата на документи

Команда + ' / Ctrl + '

Повторно да се разјасни, тоа исто така е апостроф!

Како да најдете кратенки на тастатурата во InDesign

За да ги видите сите кратенки на тастатурата во InDesign, отворете го менито Уреди и кликнете Кратенки на тастатура (ќе најдете го до крај на дното од менито).

Во паѓачкото мени Product Area , изберете го аспектот на InDesign што е најтесно поврзан со командата што сакате да ја најдете. Наведените категорииможе да биде малку нејасно, затоа не се чувствувајте лошо ако треба да погледнете низ неколку области за да ја пронајдете вистинската локација.

Изберете ја соодветната команда од делот Команди и InDesign ќе ги прикаже сите моментално активни кратенки.

Иако InDesign доаѓа со многу корисни предефинирани кратенки, може да креирате и приспособени кратенки на тастатурата за да го забрзате вашиот работен тек .

За да доделите нова кратенка на тастатурата, кликнете на полето Нова кратенка и потоа притиснете ја комбинацијата на копчиња што сакате да ја користите. Кога ќе ги ослободите копчињата, InDesign ќе го ажурира полето со откриените копчиња и ќе ве информира дали комбинацијата на копчиња што ја внесовте е во конфликт со која било претходно доделена кратенка.

За да ја финализирате новата кратенка, кликнете на копчето Назначи .

Можете да креирате и приспособени комплети кратенки за различни употреби, иако никогаш не сум нашол дека е неопходно да го направам тоа. Како што беше речено, Adobe помогна да вклучи комплети на кратенки на тастатурата што ги реплицираат кратенките што ги користат конкурентните апликации за распоред на страници, така што новоконвертираните корисници на InDesign можат да се држат до кратенките на кои се навикнати од нивната стара апликација.

Завршен збор

Ако се чувствувате малку преоптоварени од сите кратенки на тастатурата на InDesign наведени во оваа објава, тогаш не се чувствувајте лошо - има многу што да прифатите! Фокусирајте се на учење на кратенките на тастатурата за вашите најчести задачи на InDesign, и ќе го направите брзопочнуваат да гледаат колку е полесно да се завршат.

Како што станувате поудобно, можете да додавате повеќе кратенки на вашиот репертоар и на крајот, ќе се движите во InDesign како професионалец на краен рок.

Уживајте во вашите кратенки!

кратенка за учење.

Дупликат

Команда + Опција + Shift + D / Ctrl + Alt + Shift + D

Командата Duplicate ве спасува од користење на Copy и потоа Вметни во дупликат кој било објект во вашиот документ.

Залепете на место

Команда + Опција + Shift + V / Ctrl + Alt + Shift + V

Откако ќе копирате ставка на таблата со исечоци , можете да менувате страници и потоа да го залепите објектот на истата локација како на оригиналната страница.

Врати

Команда + Z / Ctrl + Z

Без сомнение, ова е мојата омилена кратенка на тастатурата. Корисна е за речиси секоја апликација создадена на кој било оперативен систем.

Повтори

Команда + Shift + Z / Ctrl + Shift + Z

Кога се користи по командата Undo, Redo ви овозможува повторно да го извршите истото дејство. Ова го прави корисен за споредување на пред и по резултатите од промената на форматирањето.

Група

Команда + G / Ctrl + G

Командата Group обединува повеќе различни избрани дизајнерски елементи во една група за да можат да се модифицираат како целина.

Одгрупирај

Команда + Shift + G / Ctrl + Shift + G

Командата Ungroup разделува група за да може објектите да семодифицирани поединечно.

Заклучи

Команда + L / Ctrl + L

Командата Lock спречува дополнителни промени на избраниот елемент.

Отклучи ги сите на Spread

Command + Опција + L / Ctrl + Alt + L

Ова ги отклучува сите елементи на тековното ширење (пар страници).

Најди/Промени

Команда + F / Ctrl + F

Командата Find/Change се користи за пребарување и менување текст во InDesign. GREP пребарувањата може да се применат и со помош на оваа команда.

Прикажи скриени знаци

Команда + Опција + I / Ctrl + Alt + I

Ако вашиот текст се однесува неочекувано, може да има скриен знак што предизвикува проблеми. Прикажи скриени знаци ќе прикаже знак за водич за прекини на линии, прекини на пасуси, јазичиња и други делови од текстуалната рамка што обично се скриени.

Поставете рамка на содржина

Команда + Опција + C / Ctrl + Alt + C

Инстантно ја менува големината на рамката на објектот за да одговара на големината на содржината.

Поставете содржина во рамка

Команда + Опција + E / Ctrl + Alt + E

Ја скалира содржината на објектот на рамката за да одговара на границите на рамката.

Опции за текстуална рамка

Команда + B / Ctrl + B

Го отвора текстотДијалог за опции за рамка за да ги приспособите поставките за избраната текстуална рамка(и).

Оди на страница

Команда + J / Ctrl + J

Скока на одредена страница во тековниот документ.

Зумирајте

Команда + = / Ctrl + =

Го зголемува приказот во главниот прозорец на документот.

Одзумирате

Команда + / Ctrl +

Го намалува приказот во прозорците на главниот документ.

Поставете страница во прозорецот

Команда + 0 / Ctrl + 0

Автоматски приспособете го зголемувањето на приказот за да се прикажат целосните димензии на моментално избраната страница.

Преглед на режимот на екранот

W

Ова е една од ретките кратенки кои се исти на Mac и PC, се користи за возење велосипед помеѓу режимите на екран Нормален и Преглед. Режимот за преглед на екран ги крие сите водичи, мрежи, маргини и граници на рамката за да ви даде попрецизен изглед на конечниот изглед на вашиот документ.

Извези

Команда + E / Ctrl + E

Ја зачувува вашата датотека InDesign во специфичен формат како PDF или JPG.

Пакет

Команда + Опција + Shift + P / Ctrl + Alt + Shift + P

Командата Package ги копира сите поврзани надворешни датотеки што се користат во документот (вклучувајќи фонтови, каде што е применливо) на централна локација, додека исто таказачувување на PDF, IDML и INDD верзии на вашиот тековен документ.

35 кратенки на алатката InDesign

Учењето на кратенките на тастатурата за вашите најчесто користени алатки на InDesign навистина може да го забрза вашиот работен тек. Еве ја комплетната листа на кратенки пронајдени во панелот Алатки, од врвот до дното.

Можеби нема да ви требаат сите, но тие обично се наједноставните кратенки за паметење. За среќа, кратенките на панелот Tools се исти на верзиите за Mac и PC на InDesign, така што вашите рефлекси ќе останат корисни без разлика кој оперативен систем го користите.

Алатка за избор

V / Escape

Алатката Избор се користи за избирање и репозиционирање елементи низ вашиот документ.

Алатка за директно селектирање

A

Алатката за директен избор ви овозможува да изберете и прилагодите сидро точки на рамки, предмети, маски за клипинг и многу повеќе.

Алатка за страница

Shift + P

Се користи за менување на големината на страницата на вашата моментална избрани страници.

Gap Tool

U

Алатката Gap го одредува саканиот и минималниот простор помеѓу објектите во флексибилен распоред .

Алатка за собирање содржини

B

Оваа алатка ви овозможува да дуплирате и репозиционирате повеќе објекти во исто време.

Type Tool

T

Алатката Type се користи за креирање текстуални рамки, поставување на курсорот за текст и избирање текст.

Type on a Path Tool

Shift + T

The Type on a Path алатката ви овозможува да конвертирате која било векторска патека во текстуална рамка.

Line Tool

\

Алатката Line црта совршено прави линии. Шокантно, знам!

Алатка за пенкало

P

Алатката Пенкало ви овозможува да креирате линии и форми во слободна форма со поставувајќи ги точките за прицврстување во низа.

Додај алатка за закотвување

+

Додава точка за прицврстување на постоечка патека, форма или рамка.

Избриши ја алатката за прицврстување

Брише точка за прицврстување од постоечка патека, форма или рамка.

Конвертирај ја алатката за точка на насока

Shift + C

Премести точка на прицврстување од остра агол во крива.

Алатка за молив

N

Алатката за молив црта течни линии кои автоматски се претвораат во векторска патека.

Алатка за рамка од правоаголник

F

Оваа алатка црта правоаголна рамка со заштитно место.

Правоаголна алатка

M

Оваа алатка црта правоаголна векторска форма.

Алатка за елипса

L

Оваа алатка црта елипсовидна векторска форма.

Алатка за ножици

C

Алатката Scissors ги дели формите на повеќе посебни делови.

Бесплатна алатка за трансформација

Д

Алатката за бесплатна трансформација може да се користи за примена на која било од операциите за трансформација на InDesign наизбраниот објект.

Алатка за ротирање

R

Го ротира избраниот објект.

Алатка за скала

S

Го скалира избраниот објект.

Алатка за стрижење

O

Применува смолкнување на избраниот објект.

Градиент Swatch Tool

G

Оваа алатка ви овозможува да ја контролирате локацијата и позиционирањето на градиентното полнење во избраниот објект.

Gradient Feather Tool

Shift + G

Алатката Gradient Feather ви овозможува да избледувате објект на транспарентност.

Алатка за тема во боја

Shift + I

Алатката Тема во боја ви овозможува да кликнете специфична боја во вашиот документ, а InDesign ќе предложи други можни бои за комплетирање на палетата на бои на документот.

Eyedropper Tool

I

Алатката Eyedropper се користи за избор на одредена боја од објект или слика за употреба како мозочен удар или боја за полнење.

Алатка за мерење

K

Го мери растојанието помеѓу две точки во избраната единица.

Рачна алатка

H

Рачната алатка ви овозможува да го движите вашиот документ низ главниот прозорец на документот.

Алатка за зумирање

Z

Алатката за зумирање ви овозможува брзо да зумирате и одзумирате на вашиот документ во главниот прозорец за документи.

Стандардно пополнување / боја на удар

D

Ги поставува примероците за полнење и удар во панелот Алатки настандардно црн удар и празно полнење. Ако е избран објект, ќе има применети стандардни пополнување и удар.

Исклучи пополнување / Избор на удар

X

Се префрла помеѓу тастерот за пополнување и отсекот на удар во панелот Алатки.

Заменете ги боите за пополнување / удари

Shift + X

Заменете ги боите за полнење и удар ... или предметот во рамката.

Примени боја

,

Ја применува последната користена боја на избраниот објект.

Примени градиент

.

Го применува последно користениот градиент на избраниот објект.

Примени ниту една

/

Ги отстранува сите бои и градиенти од избраниот објект.

17 Кратенки на панелот на InDesign

Овие кратенки се користат за прикажување или сокривање на соодветниот панел на InDesign.

Контрола

Команда + Опција + 6 / Ctrl + Alt + 6

Страници

Команда + F12 / F12

Слоеви

F7

Линкови

Команда + Shift + D / Ctrl + Shift + D

Мозочен удар

Команда + F10 / F10

Боја

F6

Часовници

F5

Клик

Команда + T / Ctrl + Т

Параграф

Команда + Опција + Т / Ctrl + Alt + T

Глифи

Опција + Shift + F11 / Alt + Shift + F11

Стилови на пасуси

Команда + F11 / F11

Стилови на знаци

Команда + Shift + F11 / Shift + F11

Табела

Shift + F9

Текст заокружување

Команда + Опција + W / Ctrl + Alt + W

Порамни

Shift + F7

Информации

F8

Premlight

Command + Опција + Shift + F / Ctrl + Alt + Shift + F

14 Прегледи на документи & Кратенки на водичи

Овие кратенки ќе ви помогнат да се движите низ вашиот документ и да контролирате како тој се прикажува.

Прикажи ја вистинската големина

Команда + 1 / Ctrl + 1

Прва страница

Команда + Shift + Стрелка нагоре / Ctrl + Shift + Numpad 9

Претходна страница

Shift + Стрела нагоре / Shift + Numpad 9

Следна страница

Shift + Стрела надолу / Shift + Numpad 3

Последна

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.