Како да зачувате лозинки во Google Chrome кога не се прашани

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако сте посветен корисник на Google Chrome, можеби сте се потпирале на него за да ги запомните и автоматски да ги пополнувате вашите лозинки. Кога се најавувате на нова веб-локација, Chrome ќе се појави и ќе праша дали треба да ја зачува лозинката.

Алтернативно, можете да направите истиот скокачки прозорец да се појави пред да кликнете на копчето за најавување. Само кликнете на иконата со клучот десно од лентата за адреси на Chrome.

Но, што ако нема скокачки прозорец и нема икона за клуч? Како да го натерате Chrome да ги зачувува вашите лозинки?

Како да го конфигурирате Chrome да нуди зачувување лозинки

Можеби Chrome не бара да ги зачува лозинките бидејќи таа опција е оневозможена. Може да го вклучите повторно или во поставките на Chrome или во вашата сметка на Google.

За да го вклучите во Google, кликнете на вашиот аватар десно од лентата за адреси, а потоа кликнете на иконата со клучот.

5>

Можете и да ја напишете оваа адреса во Chrome и да притиснете enter.

Chrome://settings/passwords

Во секој случај, ќе завршите на страницата Лозинки на поставките на Chrome. Проверете дали е овозможена „Понуда за зачувување лозинки“.

Можете да ја овозможите и од вашата сметка на Google. Одете до passwords.google.com, а потоа кликнете на иконата за менувачот Опции за лозинки во горниот десен агол на страницата. Проверете дали „Понуда за зачувување лозинки“ е овозможена.

Што ако му кажете на Chrome никогаш да не зачувува лозинки за веб-локација?

Chrome можеби нема да понуди зачувување лозинка затоа штоти кажа дека не треба за одредена локација. Тоа значи кога „Зачувај лозинка?“ прво се појави порака, кликнавте на „Никогаш“.

Сега кога сакате да ја зачувате лозинката на оваа страница, како можете да го известите Chrome? Тоа го правите од поставките на Chrome или од вашата сметка на Google.

Внесете ги поставките на Chrome со кликнување на иконата со копче или со внесување на адресата како што е опишано погоре. Ќе видите список со сите ваши лозинки. На дното на таа листа, ќе видите друга, која ги содржи веб-локациите чии лозинки никогаш не се зачувани.

Кликнете на копчето X за следниот пат кога ќе се најавите на таа страница, Chrome ќе понуди да ја зачува лозинката. Алтернативно можете да ја отстраните страницата од списокот „одбиени сајтови и апликации“ во поставките на password.google.com.

Некои веб-локации никогаш не соработуваат

Како безбедносна мерка, некои веб-страниците ја оневозможуваат способноста на Chrome да зачувува лозинки. На пример, некои банки го прават тоа. Како резултат на тоа, Chrome никогаш нема да понуди да ја запомни вашата лозинка за овие сајтови.

Тоа го прават со означување на полето за лозинка со „ autocomplete=off “. Достапна е екстензија на Google што може да го отфрли ова однесување, задржувајќи го автоматското комплетирање вклучено. Се вика Вклучено автоматско комплетирање! и ви овозможува да креирате бела листа на сајтови што сакате да ги принудите на автоматско пополнување.

Другите веб-локации не функционираат бидејќи премалку се грижат за безбедноста и немаат имплементирано SSL безбедноврски. Google ги казнува овие сајтови, вклучително и одбивањето да ги запомни нивните лозинки. Не знам како да го заобиколам ова ограничување.

Користете подобар менаџер со лозинки

Ако сте корисник на Chrome, најзгодниот начин за запомнување на лозинките е со самиот Chrome. Бесплатно е, веќе ја користите апликацијата и ги има функциите за лозинка што им се потребни на повеќето корисници. Но, тоа во никој случај не е најдобриот менаџер за лозинки што ви е достапен.

На пример, LastPass е комерцијална апликација со многу функционален бесплатен план. Освен што ги запомнува вашите лозинки и ги пополнува наместо вас, тој складира и други видови чувствителни информации, ви овозможува безбедно споделување лозинки и работи со други веб-прелистувачи.

Два други моќни менаџери за лозинки се Dashlane и 1 Лозинка. Тие се уште пофункционални и поконфигурирани и чинат околу 40 долари/годишно.

Тоа е само врвот на ледениот брег. Ви се достапни многу други управувачи со лозинки, а ние ги опишуваме и споредуваме најдобрите од нив во нашиот преглед на најдобрите менаџери за лозинки за Mac (овие апликации работат и на Windows), iOS и Android. Внимателно прочитајте ги написите за да ја пронајдете онаа што најдобро ги задоволува вашите потреби.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.