Како брзо да направите броење зборови во Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Без разлика дали треба да останете под број на зборови во редакцијата, да барате краткост или едноставно сте љубопитни, може да биде корисно да знаете точно колку зборови има во вашиот текст на InDesign.

InDesign се справува со процесот на броење зборови малку поинаку од апликацијата за процесор на текст бидејќи треба да се користи за распоред на страницата наместо за композиција, но сепак е едноставен процес.

Брзиот начин за Направете броење зборови во InDesign

Овој метод има некои ограничувања бидејќи не може да ја пресмета должината на целиот ваш текст освен ако секоја текстуална рамка не е поврзана, но исто така е единствениот метод што природно е достапен во InDesign. Еве како функционира:

Чекор 1: Изберете го текстот што сакате да го броите со помош на алатката Type .

Чекор 2: Отворете го панелот Info , кој го прикажува бројот на знаци и бројот на зборови за избраниот текст.

Тоа е сè што има во тоа! Се разбира, ако сте нови за работа со InDesign, можеби ќе ви треба малку повеќе објаснување. За да ги научите работите на Инфо панелот и бројот на зборови во InDesign, прочитајте понатаму! Исто така, вклучив и врска до скрипта за броење зборови од трета страна.

Совети за користење на Инфо панелот за да се направи броење зборови

  • Во зависност од конфигурацијата на вашиот работен простор, вие можеби веќе нема видлив панел за информации во вашиот интерфејс. Можете да го стартувате панелот за информации со притискање на кратенката на тастатурата F8 (ова е еднаод многу малку кратенки кои се исти и во Windows и Mac верзии на InDesign!) или со отворање на менито Window и кликнување на Info .
  • За да може панелот Информации да прикажува број на зборови, треба директно да го изберете вашиот текст користејќи ја алатката Тип . Изборот на самата текстуална рамка нема да работи.

Текстот „второ поглавје“ нема да биде вклучен во овој број на зборови бидејќи е во посебна неповрзана текстуална рамка

  • Ако имате многу текст за избор на поврзани рамки и повеќе страници, активирајте го курсорот за текст во една од вашите рамки и користете ја кратенката на тастатурата Команда + A (користете Ctrl + A на компјутер) за да ја извршите командата Select All, која ќе го избере целиот поврзан текст одеднаш.
  • InDesign може да брои повеќе од зборови! Панелот за информации ќе прикаже и број на знаци, линии и пасуси.
  • Покрај броењето на видливите зборови, InDesign, исто така, го брои секој текст кој е препоставен одделно. (Доколку сте заборавиле, пресетениот текст е скриениот текст што е поставен во документот, но се протега покрај рабовите на достапните текстуални рамки.)

Во делот Зборови на инфо панелот, првиот број претставува видливи зборови, а бројот по знакот + е препоставениот број на зборови во текстот. Истото важи и за знаците, линиите и параграфите.

Напреден метод:Скрипти од трета страна

Како и повеќето програми на Adobe, InDesign може да додава функции и функционалност преку скрипти и приклучоци. Иако тие обично не се официјално одобрени од Adobe, постојат голем број скрипти од трети страни кои додаваат функции за броење зборови во InDesign.

Овој сет на скрипти на InDesign од Џон Побојевски содржи алатка за броење зборови во датотеката со име „Count Text.jsx“. Достапно е бесплатно на GitHub за напредни корисници, заедно со инструкции за инсталација.

Не ги тестирав сите достапни скрипти и треба да инсталирате и стартувате скрипти и приклучоци само од извори на кои им верувате, но можеби ќе ви бидат корисни. Тие не треба да предизвикуваат никакви проблеми, но не обвинувајте нас ако нешто тргне наопаку!

Забелешка за InDesign и InCopy

Ако се најдете дека правите многу текстуални композиции и броење зборови во InDesign, можеби ќе сакате да размислите за некои ажурирања на вашиот работен тек.

InDesign е наменет за распоред на страници, а не за обработка на текст, така што често му недостасуваат некои од покорисните функции што се наоѓаат во текстуалните процесори кои можат да ја зголемат вашата продуктивност.

За среќа, постои придружна апликација за InDesign наречена InCopy , која е достапна како самостојна апликација или како дел од пакетот Сите апликации.

InCopy е изграден од основа како процесор на текст кој совршено се интегрира со карактеристиките на распоредот на InDesign, овозможувајќи ви да се движите беспрекорноод композиција до распоред и повторно назад.

Завршен збор

Тоа е сè што треба да знаете за тоа како да броите зборови во InDesign, како и неколку добри совети за работниот тек! Секогаш е добра идеја да ја користите вистинската апликација за прифатената задача, во спротивно ќе го одвлечете вниманието и ќе трошите многу време и енергија непотребно.

Среќно броење!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.