Si të rrisni shpejtësinë e shkarkimit në Mac (5 zgjidhje)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Ne kemi bërë një rrugë të gjatë që nga ditët e internetit me telefon dhe askush nuk ka më durim për një lidhje të ngadaltë. Në fund të fundit, ju keni vende për të shkuar dhe gjëra për të bërë - interneti duhet t'ju ndihmojë ta bëni këtë, jo ta bëni çdo detyrë një makth të lodhshëm.

Nëse keni përjetuar internet të ngadaltë në tuaj Mac, ka disa mënyra për t'i kthyer gjërat në normalitet (ose më mirë se më parë), dhe ne do t'ju tregojmë se si ta bëni këtë.

Testimi i shpejtësisë suaj të internetit

E para gjëja që duhet të bëni është të kuptoni nëse interneti juaj është me të vërtetë i ngadaltë, ose nëse problemi është diçka tjetër. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është thjesht të kërkoni në Google "speedtest" dhe më pas të klikoni butonin blu "RUN SPEED TEST".

Pasi ta bëni këtë, do të shihni një dritare të vogël që shfaqet. Ai do të testojë shpejtësinë tuaj të shkarkimit dhe ngarkimit. Nëse nuk jeni të sigurt për rezultatet tuaja, mund ta kryeni përsëri testin. Rezultatet tuaja mund të dalin ndryshe çdo herë – kjo është shumë normale.

Në rastin tim, interneti im është jashtëzakonisht i shpejtë! Kjo do të thotë se çdo problem me faqet e ngadalta të uebit është për shkak të kompjuterit tim, jo ​​lidhjes sime.

Megjithatë, nuk është gjithmonë kështu. Ju mund të merrni një mesazh të ndryshëm, si "shpejtësia juaj e internetit është tipike" ose "Shpejtësia juaj e internetit është shumë e ngadaltë". Nëse është kështu, mund të provoni disa nga metodat tona për të korrigjuar problemin.

Shpejtësia e Internetit: Shkarkimi kundrejt Ngarkimit

Siç mund ta keni vënë re në testin e shpejtësisë,interneti ka një shpejtësi ngarkimi dhe shkarkimi. Kjo matet në Mbps ose megabit për sekondë dhe numëron se sa të dhëna mund të transferojë lidhja juaj nga uebi në kompjuterin tuaj.

Të dhënat e dërguara përmes lidhjes suaj mund të shkojnë në dy drejtime të ndryshme. Nëse vjen nga uebi tek ju, për shembull, ngarkimi i kodit të një faqe interneti ose transmetimi i një filmi - atëherë konsiderohet shkarkim. Shpejtësia juaj e shkarkimit është se sa shpejt interneti juaj mund t'i rrëmbejë këto gjëra dhe t'i dërgojë në kompjuterin tuaj.

Nga ana tjetër, mund t'ju duhet të dërgoni të dhëna nga kompjuteri juaj në ueb. Këto mund të jenë gjëra të tilla si dërgimi i një emaili, lëvizja e karakterit tuaj në një lojë me shumë lojtarë në internet ose telefonata me video me familjen tuaj. shpejtësia juaj e ngarkimit është sa shpejt lidhja juaj e internetit mund të dërgojë informacion nga kompjuteri juaj përsëri në ueb.

Ka gjithashtu diçka që quhet gjerësia e brezit , e cila është disi si hundë në një çorape. Nëse keni shumë gjerësi bande, gryka është shumë e hapur dhe shumë të dhëna mund të rrjedhin shumë shpejt. Megjithatë, një sasi e vogël e gjerësisë së brezit është si një hundë e mbyllur fort — të dhënat tuaja ende mund të rrjedhin shpejt, por më pak prej tyre mund të rrjedhin menjëherë, gjë që përfundimisht çon në shpejtësi më të ulëta të internetit.

Varësisht nga arsyeja pse duhet të rrisni internetin tuaj, mund të dëshironi të fokusoheni në shkarkimin, ngarkimin ose gjerësinë e brezit.

Si të rrisni shpejtësinë tuaj të internetit

Këtu janë disa mënyra për të marrëshpejtësia e internetit deri në të njëjtin nivel.

1. Rregullime themelore

Çdo rrjet wifi mund të përfitojë nga disa truke të thjeshta që mund të ndihmojnë në zgjidhjen e gabimeve të rastësishme të shpejtësisë.

  • Lëvizni më afër burimit. Ndonjëherë Wi-Fi i keq është vetëm një efekt anësor i të qenit në një vendndodhje të keqe ku sinjali dobësohet nga muret.
  • Kalo në 5 Ghz nëse ke përdorur 2,4 Ghz. Shumë rrjete wifi vijnë me dy breza. Nëse keni përdorur atë më të ulët, mund të shihni një përmirësim duke kaluar në brezin më të lartë.
  • Kontrollo sa pajisje janë në rrjetin tënd. Jo të gjitha rrjetet wifi janë mjaft të shpejtë ose kanë gjerësi bande të mjaftueshme për të mbështetur të gjithë në familjen tuaj duke përdorur sasi të mëdha të dhënash në të njëjtën kohë. Nëse një anëtar i familjes po transmeton video 4k ndërsa një tjetër luan video lojëra në internet dhe ju po përpiqeni të konferenconi me kolegët, merrni parasysh t'i kërkoni dikujt të largohet.

2. Analizoni rrjetin tuaj

Një mënyrë për të rritur shpejtësinë e internetit është duke kuptuar se cila është çështja në radhë të parë. Softuer si Netspot mund t'ju ndihmojë ta bëni këtë. Kur hapni programin, ai do t'ju tregojë fuqinë e të gjitha rrjeteve wifi pranë jush dhe me cilin jeni lidhur.

Siç mund ta shihni këtu, unë jam i lidhur me një rrjet të fortë. Por nëse i juaji është i dobët, mund të provoni të lidheni me një rrjet më të mirë ose t'i afroheni burimit.

Netspot do t'ju ndihmojë gjithashtu të analizoni se ku janë të dobëtitpikat e rrjetit tuaj janë në mënyrë që të shmangni përdorimin e pajisjeve në ato zona të shtëpisë tuaj (ose të vendosni zgjatues atje). Së pari, ju vizatoni një hartë të shtëpisë tuaj (kam vizatuar një shembull shumë të thjeshtë këtu).

Më pas, ju e mbani kompjuterin tuaj në një vend dhe klikoni Skanim. Bëjeni këtë të paktën tre herë nga tre pika të ndryshme dhe Netspot do të krijojë një hartë se ku interneti juaj është më i fortë dhe më i dobët.

Ju mund ta merrni Netspot nga faqja e tyre e internetit për Mac & Windows, ose mund ta përdorni falas me një abonim Setapp në Mac.

Një softuer tjetër që mund të ndihmojë quhet Wi-Fi Explorer . Ky softuer fokusohet në identifikimin e konflikteve të mundshme me rrjetet e tjera dhe duke ju dhënë të gjitha statistikat në rrjetin tuaj, në mënyrë që të kuptoni më mirë se çfarë po ndodh.

Për shembull, mund të shihni rrjetin tim wifi të theksuar me të verdhë këtu . Ai mbulon disa kanale që fqinjët e mi po përdorin gjithashtu, kështu që nëse kisha probleme me sinjalin, mund të mendoj të përdor kanale të ndryshme.

Mund të ndryshoni kanalin tuaj wifi duke ndjekur këto udhëzime nga TechAdvisor.

3. Shfleto më zgjuar

Ndonjëherë interneti i ngadaltë është tërësisht faji yt. Hapi i parë është mbyllja e skedave shtesë – veçanërisht nëse je dikush që mban aq shumë skeda saqë ato janë mezi katrorë të vegjël në pjesën e sipërme të ekranit. Nëse kjo nuk e bën këtë, merrni parasysh ndërrimin e shfletuesve të internetit.Disa alternativa të shkëlqyera për Safari janë Google Chrome, Mozilla Firefox dhe Opera.

4. Zgjidhjet e harduerit

Ndonjëherë do t'ju duhet pak harduer për të rregulluar problemin tuaj të ngadaltë të internetit.

Ethernet

Më e lehtë është të përdorni thjesht ethernet në vend të internetit me valë. Përdorimi i ethernetit do të kërkojë një kordon ethernet dhe kompjuteri juaj ka një portë ethernet. Ju gjithashtu duhet të jeni mjaft afër ruterit/modemit tuaj për të futur kordonin. Përdoruesit e Ethernet zakonisht përjetojnë internet më të shpejtë dhe më pak rënie/ngadalësim, sepse kabllot janë jashtëzakonisht të besueshëm pavarësisht se sa të bezdisshëm mund të jenë.

<. 8>Rinisni ruterin tuaj të internetit

Ndonjëherë një rindezje e thjeshtë është gjithçka që nevojitet. Ruteri juaj duhet të ketë një buton të energjisë, thjesht shtypni këtë dhe prisni derisa të fiken të gjitha dritat. Më pas, prisni 15-60 sekonda përpara se ta ndizni sërish. Duket shumë e thjeshtë për të qenë e vërtetë, por ky rregullim shpesh funksionon më së miri!

Përmirësoni harduerin tuaj

Nëse keni përdorur të njëjtin ruter për shumë vite, ai mund të jetë koha për të përmirësuar në një version më të fuqishëm. Standardet WiFi janë gjithmonë duke u përmirësuar, kështu që kompjuteri juaj i ri me shkëlqim mund të jetë duke u zvogëluar për të kompensuar standardet më të vjetra të routerit tuaj.

Lexo gjithashtu: Ruteri më i mirë me valë për shtëpinë

Nëse jeni duke përdorur një wireless zgjerues, ky mund të jetë burimi i problemeve tuaja të shpejtësisë. Këto pajisje mund të jenë të dobishme, por nëse nuk janë të lidhura me ruterin tuajme një kabllo ethernet, atëherë do të arrini vetëm një distancë të rritur të mbulimit me kosto të mëdha shpejtësie. Mendoni t'i zëvendësoni këto pajisje me modele me tela ose t'i hiqni ato fare.

5. Zgjidhjet e rrjetit

Nëse problemi juaj ka vazhduar për një kohë të gjatë dhe nuk i përgjigjet asnjë prej zgjidhjeve të tjera, mund të provoni të kontaktoni ofruesin tuaj të shërbimit të internetit (ISP) si AT&T, Comcast, etj.

Përdorni testin e shpejtësisë për të përcaktuar nëse jeni duke marrë shpejtësitë për të cilat paguani është një vend i mrekullueshëm për të filluar . Nëse nuk po merrni atë që ju është premtuar, atëherë ky është faji i ISP-së tuaj. Nëse po, ka të ngjarë që do t'ju duhet të përmirësoni shërbimin tuaj të internetit për të parë një përmirësim.

Përfundim

Wifi na ka çliruar nga litarët dhe na ka lidhur me zinxhirë në internet në emër të produktivitetit. Nëse keni vuajtur nga një rrjet i ngadaltë me kompjuterin tuaj Mac, ka shumë rregullime të ndryshme që mund të provoni si në frontin e softuerit ashtu edhe në atë të harduerit.

Shpresojmë që diçka këtu të ketë funksionuar për ju, dhe nëse po, do të donim të dëgjonim për të!

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.