Како да ја зголемите брзината на преземање на Mac (5 решенија)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Поминавме долг пат од деновите на dial-up интернет и никој веќе нема трпение за бавна врска. На крајот на краиштата, имате места да одите и работи што треба да ги правите - интернетот треба да ви помогне да го направите тоа, а не секоја задача да ја прави досадна ноќна мора.

Ако сте доживеале бавен интернет на вашиот Mac, постојат неколку начини да ги вратите работите во нормала (или подобри од порано), а ние ќе ви покажеме како да го направите тоа.

Тестирање на брзината на Интернет

Првиот нешто што треба да направите е да дознаете дали вашиот интернет е всушност бавен или дали нешто друго е проблемот. Најлесен начин да го направите тоа е само да гуглате „speedtest“, а потоа кликнете на синото копче „RUN SPEED TEST“.

Откако ќе го направите ова, ќе видите мал прозорец што се појавува. Ќе ги тестира вашите брзини на преземање и испраќање. Ако не сте сигурни за резултатите, можете повторно да го извршите тестот. Вашите резултати може да излегуваат поинаку секој пат - ова е прилично нормално.

Во мојот случај, мојот интернет е исклучително брз! Ова значи дека сите проблеми со бавните веб-страници се поради мојот компјутер, а не поради мојата врска.

Сепак, ова не е секогаш случај. Може да добиете друга порака, како на пример „брзината на интернетот ви е типична“ или „брзината на интернетот е многу бавна“. Ако е така, можете да испробате некои од нашите методи за да го поправите проблемот.

Брзина на интернет: преземање наспроти поставување

Како што можеби забележавте при тестот за брзина, вашиотИнтернетот има и брзина на прикачување и преземање. Ова се мери во Mbps или мегабити во секунда и брои колку податоци вашата врска може да пренесе од веб на вашиот компјутер.

Податоците испратени преку вашата врска може да одат во две различни насоки. Ако ви доаѓа од веб, на пример, вчитување код на веб-локација или стриминг филм - тогаш тоа се смета за преземање. Вашата брзина на преземање е колку брзо вашиот интернет може да ги дофати овие работи и да ги испрати на вашиот компјутер.

Од друга страна, можеби ќе треба да испраќате податоци од вашиот компјутер на интернет. Ова може да бидат работи како што се испраќање е-пошта, преместување на вашиот лик во онлајн игра со повеќе играчи или видеоповикување на вашето семејство. Вашата брзина на прикачување е колку брзо вашата интернет конекција може да испраќа информации од вашиот компјутер назад на веб.

Исто така, постои нешто што се нарекува пропусен опсег , што е нешто слично на млазница на црево. Ако имате многу пропусен опсег, млазницата е многу отворена и многу податоци може да течат многу брзо. Сепак, мала количина на пропусен опсег е како цврсто затворена млазница - вашите податоци сè уште можат да течат брзо, но помалку од нив може да тече одеднаш, што на крајот води до помали брзини на интернет.

Во зависност од тоа зошто треба да зголемете го вашиот интернет, можеби ќе сакате да се фокусирате на преземањето, поставувањето или пропусниот опсег.

Како да ја зголемите брзината на Интернет

Еве неколку начини како да ја добиете вашатабрзина на интернет до рамна.

1. Основни поправки

Секоја wifi мрежа може да има корист од неколку едноставни трикови кои можат да помогнат да се реши повремениот пропуст во брзината.

  • Доближи се до изворот. Понекогаш лошата Wi-Fi е само несакан ефект од наоѓањето на лоша локација каде што сигналот е ослабен поради ѕидовите.
  • Префрлете се на 5 Ghz ако сте користеле 2,4 Ghz. Многу WiFi мрежи доаѓаат со два бендови. Ако сте го користеле долниот, можеби ќе видите подобрување со префрлање на повисокиот опсег.
  • Проверете колку уреди има на вашата мрежа. Не сите wifi мрежи се доволно брзи или имаат доволно пропусен опсег за да ги поддржат сите во вашето домаќинство користејќи големи количини на податоци одеднаш. Ако некој член на семејството стримува видео од 4k додека друг игра онлајн видео игри, а вие се обидувате да разговарате со колегите, размислете да побарате од некој да се откаже.

2. Анализирајте ја вашата мрежа

Еден начин на кој можете да ја зголемите брзината на интернетот е да откриете што е проблемот на прво место. Софтвер како Netspot може да ви помогне да го направите ова. Кога ќе ја отворите програмата, таа ќе ви ја покаже силата на сите Wi-Fi мрежи во ваша близина и на која сте поврзани.

Како што можете да видите овде, јас сум поврзан на силна мрежа. Но, ако вашата е слаба, можете да се обидете да се поврзете на подобра мрежа или да се приближите до изворот.

Netspot исто така ќе ви помогне да анализирате каде се слабитеточките на вашата мрежа се така што можете да избегнете користење уреди во тие области од вашата куќа (или да поставите проширувачи таму). Прво, цртате мапа на вашата куќа (нацртав многу едноставен пример овде).

Потоа, го носите вашиот компјутер до локација и кликнете на скенирање. Направете го ова најмалку три пати од три различни точки, а Netspot ќе создаде карта каде вашиот интернет е најсилен и најслаб.

Можете да го добиете Netspot од нивната веб-локација за Mac & Windows, или можете да го користите бесплатно со претплата на Setapp на Mac.

Друг софтвер што може да помогне се нарекува Wi-Fi Explorer . Овој софтвер се фокусира на идентификување потенцијални конфликти со други мрежи и ви ги дава сите статистики на вашата мрежа за да можете подобро да разберете што се случува.

На пример, можете да ја видите мојата wifi мрежа означена со жолто овде . Опфаќа некои канали што ги користат и моите соседи, па ако имав проблеми со сигналот, можеби би сакал да размислам за користење на различни канали.

Можете да го промените вашиот Wi-Fi канал следејќи ги овие упатства од TechAdvisor.

3. Прелистувајте попаметно

Понекогаш бавниот интернет е целосно ваша вина. Првиот чекор е да ги затворите дополнителните картички - особено ако сте некој што чува толку многу картички што тие се едвај мали квадрати на горниот дел од екранот. Ако тоа не го направи трикот, размислете за промена на веб-прелистувачи.Некои одлични алтернативи за Safari се Google Chrome, Mozilla Firefox и Opera.

4. Хардверски решенија

Понекогаш ќе ви треба малку хардвер за да го решите проблемот со бавниот интернет.

Етернет

Најлесно е едноставно да користите етернет наместо безжичен интернет. За користење на етернет ќе биде потребен етернет кабел, а вашиот компјутер има порта за етернет. Исто така, ќе треба да бидете доволно блиску до вашиот рутер/модем за да го вклучите кабелот. Корисниците на етернет обично имаат побрз интернет и помалку падови/бавни, бидејќи каблите се исклучително сигурни и покрај тоа колку можат да бидат досадни.

Рестартирајте го вашиот интернет рутер

Понекогаш едноставното рестартирање е сè што е потребно. Вашиот рутер треба да има копче за вклучување, едноставно притиснете го ова и почекајте додека не се изгаснат сите светла. Потоа, почекајте 15-60 секунди пред повторно да го вклучите. Звучи премногу едноставно за да биде вистинито, но оваа поправка често функционира најдобро!

Надградете го вашиот хардвер

Ако го користите истиот рутер долги години, можеби е време да се надградите на помоќна верзија. Стандардите за WiFi секогаш се подобруваат, така што вашиот сјаен нов компјутер можеби се намалува за да ги компензира постарите стандарди на вашиот рутер.

Исто така прочитајте: Најдобар безжичен рутер за дома

Ако користите безжичен продолжувач, ова може да биде извор на вашите проблеми со брзината. Овие уреди може да бидат корисни, но ако не се поврзани со вашиот рутерсо етернет кабел, тогаш постигнувате само зголемено растојание на покривање со големи трошоци за брзина. Размислете да ги замените овие уреди со модели со жици или целосно да ги отстраните.

5. Мрежни решенија

Ако вашиот проблем трае долго време и не одговара на ниту едно од другите решенија, може да се обидете да го контактирате вашиот давател на интернет услуги (ISP) како што се AT&T, Comcast итн.

Користете го тестот за брзина за да одредите дали ги добивате брзините за кои плаќате е одлично место за почеток . Ако не го добивате она што ви беше ветено, тогаш тоа е вина на вашиот интернет провајдер. Ако сте, веројатно ќе треба да ја надградите вашата интернет услуга за да забележите подобрување.

Заклучок

Wifi нè ослободи од каблите и нè врза со интернет во име на продуктивноста. Ако страдате од бавна мрежа со вашиот Mac компјутер, има многу различни поправки што можете да ги испробате и на софтверот и на хардверот.

Се надеваме дека нешто овде функционирало за вас, и ако е така, би сакале да слушнеме за тоа!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.