Çfarë është saktësisht qepa mbi VPN? (Shpjegim i shpejtë)

 • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

A ndiheni të sigurt në internet? Ju keni lexuar histori rreth llogarive bankare të hakuara, identiteteve të vjedhura, ndjekësve në internet dhe fotove të zbuluara. Ju mund të pyesni veten se kush po i dëgjon bisedat tuaja kur filloni të shihni reklama në Facebook për një produkt për të cilin sapo po flisnit. Është rrëqethëse.

A mund ta mbroni veten? Po, ka mjete atje. VPN-të dhe TOR janë dy zgjidhje të ngjashme për problemin – njëra e ofruar komercialisht nga kompanitë, tjetra një projekt i decentralizuar i komunitetit. Të dyja funksionojnë dhe ia vlen t'i shikoni.

Nëse kombinoni të dy teknologjitë, ju merrni Onion mbi VPN. A mund të jetë kjo zgjidhja përfundimtare? A ka ndonjë anë negative? Lexoni më tej për të zbuluar se si funksionon Onion over VPN dhe nëse është për ju.

Çfarë është një VPN?

Një VPN është një "rrjet privat virtual". Qëllimi i tij është t'i mbajë aktivitetet tuaja në internet private dhe të sigurta. Kjo është e rëndësishme: si parazgjedhje, ju jeni shumë i dukshëm dhe shumë i cenueshëm.

Sa i dukshëm? Sa herë që lidheni me një faqe interneti, ju ndani informacione për veten tuaj. Kjo përfshin:

 • Adresën tuaj IP. Ndër të tjera, ai lejon këdo që shikon të njohë ofruesin tuaj të shërbimit të internetit dhe vendndodhjen e përafërt.
 • Informacionet e sistemit tuaj. Kjo përfshin sistemin operativ dhe shfletuesin e kompjuterit tuaj, CPU-në, kujtesën, hapësirën ruajtëse, fontet e instaluara, statusin e baterisë, numrin e kamerave dhe mikrofonave, etj.

Ka të ngjarë që ato të jenë ato.faqet e internetit mbajnë një regjistër të atij informacioni për çdo vizitor.

ISP-ja juaj mund të shikojë gjithashtu aktivitetin tuaj në internet. Ata ndoshta mbajnë regjistrat e çdo faqe interneti që vizitoni dhe sa kohë shpenzoni në secilën prej tyre. Nëse jeni në një rrjet biznesi ose shkolle, ata ndoshta e regjistrojnë edhe atë. Facebook dhe reklamues të tjerë ju gjurmojnë në mënyrë që të dinë se cilat produkte t'ju shesin. Së fundi, qeveritë dhe hakerat mund të shohin dhe regjistrojnë gjithashtu lidhjet tuaja.

Si ju bën të ndiheni? E përdora më herët fjalën: i pambrojtur. VPN-të përdorin dy strategji kryesore për të rikthyer privatësinë tuaj:

 • Ata e kalojnë të gjithë trafikun tuaj përmes një serveri VPN. Uebsajtet që vizitoni do të regjistrojnë adresën IP dhe vendndodhjen e serverit VPN, jo kompjuterin tuaj.
 • Ato e kodojnë të gjithë trafikun tuaj që nga momenti kur ai largohet nga kompjuteri juaj deri sa të mbërrijë në server. Në këtë mënyrë, ISP dhe të tjerët nuk janë të vetëdijshëm për faqet e internetit që vizitoni ose informacionin që dërgoni, megjithëse mund t'ju tregojnë se po përdorni një VPN.

Kjo bën një përmirësim të rëndësishëm në privatësia:

 • Punëdhënësi juaj, ISP-ja dhe të tjerët nuk mund ta shohin ose regjistrojnë më aktivitetin tuaj në linjë.
 • Uebsajtet që vizitoni do të regjistrojnë adresën IP dhe vendndodhjen e serverit VPN, jo kompjuterin tuaj.
 • Reklamuesit, qeveritë dhe punëdhënësit nuk mund t'ju gjurmojnë më ose të shohin faqet e internetit që vizitoni.
 • Mund të përdorni përmbajtje në vendin e serverit që mund të mos jeni në gjendje akses ngatuajën.

Por ka një gjë për të cilën duhet të jeni shumë të vetëdijshëm: ofruesi juaj VPN mund t'i shohë të gjitha. Kështu që zgjidhni një shërbim që i besoni: një me një politikë të fortë privatësie që nuk mban regjistrat e aktiviteteve tuaja.

Një gjë tjetër që duhet të keni parasysh është se përdorimi i një VPN do të ndikojë në shpejtësinë e lidhjes suaj. Kriptimi i të dhënave tuaja dhe kalimi i tyre përmes një serveri kërkon kohë. Sa kohë ndryshon në varësi të ofruesit tuaj VPN, distancës që serveri është nga ju dhe sa të tjerë e përdorin atë server në atë kohë.

Çfarë është TOR?

TOR do të thotë "The Onion Router". Është një mënyrë tjetër për t'i mbajtur private aktivitetet tuaja në internet. TOR nuk drejtohet ose zotërohet nga një kompani ose korporatë, por është një rrjet i decentralizuar i drejtuar nga vullnetarë.

Në vend që të përdorni një shfletues normal të internetit si Safari, Chrome ose Edge, ju përdorni shfletuesin TOR, i cili është i disponueshëm për shumicën e sistemeve operative. Ai mbron privatësinë tuaj dhe ofron përfitime të ngjashme me një VPN:

1. I gjithë trafiku juaj është i koduar - jo vetëm një herë, por tre herë. Kjo do të thotë që ISP-ja juaj, punëdhënësi dhe të tjerët nuk janë të vetëdijshëm për aktivitetin tuaj në internet, megjithëse mund të shohin që ju po përdorni TOR. As një kompani VPN.

2. Shfletuesi do të dërgojë trafikun tuaj përmes një nyje të rastësishme në rrjet (kompjuteri i një vullnetari), pastaj të paktën dy nyje të tjera përpara se të mbërrijë në faqen e internetit me të cilën dëshironi të lidheni. Uebsajtet që vizitoni nuk dodini adresën tuaj të vërtetë IP ose vendndodhjen.

Uebfaqja zyrtare e Projektit TOR shpjegon:

Shfletuesi Tor parandalon që dikush që shikon lidhjen tuaj të dijë se cilat faqe interneti vizitoni. Gjithçka që mund të shohë kushdo që monitoron zakonet tuaja të shfletimit është se ju po përdorni Tor.

Pra, TOR është potencialisht më i sigurt se një VPN, por edhe më i ngadalshëm. Trafiku juaj është i koduar disa herë dhe kalon nëpër më shumë nyje rrjeti. Kërkon gjithashtu që të përdorni një shfletues të veçantë ueb.

Megjithatë, asgjë nuk është perfekte. Kritikët TOR mendojnë se VPN-të kanë një avantazh: ju e dini se kush i zotëron serverët. Ju nuk e keni idenë se kujt i përkasin nyjet e rrjetit TOR. Disa kanë frikë se qeveritë dhe hakerat mund të dalin vullnetarë në një përpjekje për të gjurmuar përdoruesit.

Çfarë është Onion mbi VPN?

TOR mbi VPN (ose Onion mbi VPN) është kombinimi i të dyja teknologjive. Është padyshim më e sigurt se cilado teknologji më vete. Por për shkak se trafiku juaj kalon nëpër të dy fytet e ngushta, është gjithashtu më i ngadalshëm se secili. Do të përfitoni më shumë përfitime duke u lidhur fillimisht me VPN-në tuaj.

“Onion over VPN është një zgjidhje privatësie ku trafiku juaj i internetit kalon përmes një prej serverëve tanë, kalon përmes rrjetit Onion dhe vetëm atëherë arrin në internet.” (NordVPN)

ExpressVPN liston disa përfitime të Onion mbi VPN:

 • Disa rrjete shkollash dhe biznesi bllokojnë TOR. Duke u lidhur fillimisht me një VPN, mund ta përdorni përsëri. ISP-ja juajnuk do të jetë në gjendje të shohë që po përdorni TOR gjithashtu.
 • Ofruesi juaj VPN do ta dijë që po përdorni TOR, por nuk do të jetë në gjendje të shohë aktivitetin tuaj në internet përmes atij rrjeti.
 • Nëse ka një gabim ose dobësi me shfletuesin ose rrjetin TOR, VPN-ja juaj shton një nivel shtesë sigurie për t'ju mbrojtur.
 • Është më e lehtë të konfiguroni: thjesht lidheni me VPN-në tuaj dhe më pas hapni Shfletuesi TOR. Disa VPN ju lejojnë të hyni në rrjetin TOR ndërsa përdorni shfletues të tjerë (shih më poshtë).

Pra, çfarë duhet të bëni?

Nëse Onion mbi VPN ofron përvojën më private dhe më të sigurt në internet, pse nuk përdoret më shpesh? Dy arsye. Së pari, krijon një lidhje dukshëm më të ngadaltë në internet. Së dyti, shumicën e kohës, është e tepërt. Shumica dërrmuese e përdoruesve nuk kanë nevojë për atë nivel shtesë mbrojtjeje.

Për një shfletim normal në internet, një lidhje standarde VPN ose TOR është gjithçka që ju nevojitet. Për shumicën e njerëzve, unë rekomandoj përdorimin e një shërbimi me reputacion VPN. Ju do të jeni në gjendje të shfletoni rrjetin pa gjurmuar dhe regjistruar çdo sajt që vizitoni. Thjesht zgjidhni një ofrues të cilit mund t'i besoni, i cili ofron veçoritë që ju nevojiten.

Ne kemi shkruar mijëra artikuj për t'ju ndihmuar me atë vendim:

 • VPN më e mirë për Mac
 • VPN më e mirë për Netflix
 • VPN më e mirë për Mac VPN për Amazon Fire TV Stick
 • Ruterët më të mirë VPN

Megjithatë, ka situata ku mund të zgjidhni të shkëmbeni shpejtësinë për sigurinë shtesë tëQepë mbi VPN, të tilla si kur privatësia dhe anonimiteti janë parësore.

Ata që zgjedhin të anashkalojnë censurën e qeverisë, gazetarët që mbrojnë burimet e tyre dhe aktivistët politikë janë shembujt kryesorë, siç janë ata që kanë ide të forta për lirinë dhe sigurinë.

Si filloni? Mund të përdorni rrjetin Onion me çdo shërbim VPN duke u lidhur fillimisht me VPN dhe më pas duke nisur shfletuesin TOR. Disa VPN pretendojnë se ofrojnë mbështetje shtesë për TOR mbi VPN:

– NordVPN (nga 3,71 $/muaj) është një shërbim i shpejtë VPN që pretendon të jetë "fanatik për privatësinë dhe sigurinë tuaj" dhe ofron serverë të specializuar Onion mbi VPN që do të drejtojë trafikun tuaj përmes rrjetit TOR pa pasur nevojë të përdorni shfletuesin TOR. Mund të mësoni më shumë nga rishikimi ynë i NordVPN.

– Astrill VPN (nga 10 dollarë/muaj) është i shpejtë, i lehtë për t'u përdorur dhe ofron TOR mbi VPN me çdo shfletues uebi. Mësoni më shumë në rishikimin tonë të Astrill VPN.

– Surfshark (nga 2,49 $/muaj) është një VPN me vlerësim të lartë që ofron serverë të shpejtë dhe opsione shtesë sigurie, duke përfshirë TOR mbi VPN. Kërkohet përdorimi i shfletuesit TOR. Serverët e tyre përdorin RAM në vend të disqeve të ngurtë, kështu që nuk ruhen të dhëna të ndjeshme kur ato janë të fikur. Është mbuluar në detaje në rishikimin tonë të Surfshark.

– ExpressVPN (nga 8,33 $/muaj) është një VPN e njohur që mund të tunelojë përmes censurës së internetit dhe ofron TOR mbi VPN (përmes shfletuesit TOR) madjeprivatësi më e rreptë në internet. Ne e përshkruajmë atë në detaje në rishikimin tonë të ExpressVPN.

Vini re se NordVPN dhe Astrill VPN ofrojnë lehtësinë më të madhe duke ju lejuar të përdorni TOR ndërsa përdorni çdo shfletues, ndërsa Surfshark dhe ExpressVPN kërkojnë përdorimin e shfletuesit TOR.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.