Што е токму кромидот преку VPN? (Брзо објаснување)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали се чувствувате безбедно на интернет? Сте ги прочитале приказните за хакирани банкарски сметки, украдени идентитети, ловци на интернет и протечени фотографии. Можеби се прашувате кој ги слуша вашите разговори кога ќе почнете да гледате реклами на Facebook за производ за кој штотуку зборувавте. Страшно е.

Можете ли да се заштитите? Да, има алатки таму. VPN и TOR се две слични решенија за проблемот - едното комерцијално понудено од компаниите, а другото проект за децентрализирана заедница. И двете работат и вреди да се проверат.

Ако ги комбинирате двете технологии, добивате кромид преку VPN. Дали тоа може да биде конечното решение? Дали има негативни страни? Прочитајте за да дознаете како функционира Onion преку VPN и дали е за вас.

Што е VPN?

ВПН е „виртуелна приватна мрежа“. Неговата цел е да ги задржи вашите онлајн активности приватни и безбедни. Тоа е важно: стандардно, вие сте многу видливи и многу ранливи.

Колку сте видливи? Секој пат кога ќе се поврзете на веб-локација, споделувате информации за себе. Тоа вклучува:

 • Вашата IP адреса. Меѓу другото, им овозможува на секој што гледа да го знае вашиот давател на интернет услуги и приближната локација.
 • Информациите за вашиот систем. Тоа ги вклучува оперативниот систем и прелистувачот на вашиот компјутер, процесорот, меморијата, просторот за складирање, инсталираните фонтови, статусот на батеријата, бројот на камери и микрофони и многу повеќе.

Веројатно тие се тие.веб-локациите чуваат дневник на тие информации за секој посетител.

Вашиот интернет провајдер може да ја види и вашата онлајн активност. Тие веројатно чуваат дневници на секоја веб-локација што ја посетувате и колку време поминувате на секоја од нив. Ако сте на деловна или училишна мрежа, тие веројатно и тоа го најавуваат. Фејсбук и другите огласувачи ве следат за да знаат кои производи да ви ги продаваат. Конечно, владите и хакерите исто така можат да ги видат и регистрираат вашите врски.

Како се чувствувате тоа? Го употребив зборот порано: ранлив. VPN користат две клучни стратегии за да ја вратат вашата приватност:

 • Тие го пренесуваат целиот ваш сообраќај преку VPN сервер. Веб-локациите што ги посетувате ќе ја евидентираат IP адресата и локацијата на серверот VPN, а не вашиот компјутер.
 • Тие го шифрираат целиот ваш сообраќај од моментот кога ќе го напушти компјутерот додека не пристигне на серверот. На тој начин, интернет провајдерот и другите не се свесни за веб-локациите што ги посетувате или информациите што ги испраќате, иако можат да кажат дека користите VPN.

Ова прави значително подобрување на вашата приватност:

 • Вашиот работодавец, интернет провајдер и други повеќе не може да ја гледаат или евидентираат вашата онлајн активност.
 • Веб-локациите што ги посетувате ќе ја евидентираат IP адресата и локацијата на серверот VPN, не вашиот сопствен компјутер.
 • Огласувачите, владите и работодавачите веќе не можат да ве следат или да ги гледаат веб-локациите што ги посетувате.
 • Можете да пристапите до содржината во земјата на серверот што можеби нема да можете да ја пристап одсвој.

Но, има една работа на која треба да внимавате: вашиот VPN провајдер може да го види сето тоа. Затоа, изберете услуга на која и верувате: онаа со силна политика за приватност која не води евиденција за вашите активности.

Друга работа што треба да ја знаете е дека користењето VPN ќе влијае на брзината на вашата врска. За шифрирање на вашите податоци и нивно пренесување преку сервер е потребно време. Колку времето варира во зависност од вашиот VPN провајдер, оддалеченоста на серверот од вас и колку други го користат тој сервер во тоа време.

Што е TOR?

TOR е кратенка за „The Onion Router“. Тоа е уште еден начин да ги задржите вашите онлајн активности приватни. TOR не е управуван или во сопственост на компанија или корпорација, туку е децентрализирана мрежа управувана од волонтери.

Наместо да користите нормален веб-прелистувач како Safari, Chrome или Edge, го користите прелистувачот TOR, кој е достапен за повеќето оперативни системи. Ја штити вашата приватност и нуди придобивки слични на VPN:

1. Целиот ваш сообраќај е шифриран - не само еднаш, туку три пати. Ова значи дека вашиот интернет провајдер, работодавачот и другите не се свесни за вашата онлајн активност, иако можат да видат дека користите TOR. Нема да има ниту VPN компанија.

2. Прелистувачот ќе го испрати вашиот сообраќај преку случаен јазол на мрежата (компјутер на волонтер), потоа најмалку два други јазли пред да пристигне на веб-локацијата со која сакате да се поврзете. Веб-страниците што ги посетувате немазнајте ја вашата вистинска IP адреса или локација.

Официјалната веб-страница на проектот TOR објаснува:

Прелистувачот Tor спречува некој што ја гледа вашата врска да знае кои веб-локации ги посетувате. Сè што може да види секој што ги следи вашите навики за прелистување е дека користите Tor.

Значи, TOR е потенцијално побезбеден од VPN, но и побавен. Вашиот сообраќај е шифриран повеќе пати и поминува низ повеќе мрежни јазли. Исто така, бара да користите специјален веб-прелистувач.

Сепак, ништо не е совршено. Критичарите на TOR сметаат дека VPN-овите имаат една предност: знаете кој ги поседува серверите. Немате поим на кого припаѓаат јазлите на TOR мрежата. Некои стравуваат дека владите и хакерите може да волонтираат во обид да ги следат корисниците.

Што е кромидот преку VPN?

TOR преку VPN (или кромид преку VPN) е комбинација од двете технологии. Несомнено е побезбедна од која било технологија сама по себе. Но, бидејќи вашиот сообраќај минува низ двете тесни грла, тој е исто така побавен од било кое друго. Ќе добиете најголема корист со тоа што прво ќе се поврзете на вашиот VPN.

„Кромид преку VPN е решение за приватност каде што вашиот интернет сообраќај оди преку еден од нашите сервери, поминува низ мрежата Onion и дури потоа стигнува до интернет“. (NordVPN)

ExpressVPN наведува неколку придобивки од кромидот над VPN:

 • Некои училишни и деловни мрежи го блокираат TOR. Ако прво се поврзете со VPN, сè уште можете да пристапите до него. Вашиот интернет провајдернема да може да види дека користите TOR, исто така.
 • Вашиот VPN провајдер ќе знае дека користите TOR, но нема да може да ја види вашата онлајн активност преку таа мрежа.
 • Ако има грешка или ранливост со прелистувачот или мрежата TOR, вашиот VPN додава дополнително ниво на безбедност за да ве заштити.
 • Полесно е да се постави: само поврзете се на вашиот VPN, а потоа стартувајте ја TOR прелистувач. Некои VPN ви дозволуваат пристап до мрежата TOR додека користите други прелистувачи (видете подолу).

Значи, што треба да направите?

Ако Onion преку VPN нуди најприватно, безбедно онлајн искуство, зошто не се користи почесто? Две причини. Прво, создава значително побавна интернет конекција. Второ, најчесто тоа е претерано. На огромното мнозинство корисници не им треба дополнително ниво на заштита.

За нормално прелистување на интернет, стандардната VPN или TOR конекција е се што ви треба. За повеќето луѓе, препорачувам користење на реномирана VPN услуга. Ќе можете да сурфате на мрежата без да ја следите и евидентирате секоја страница што ја посетувате. Само изберете провајдер на кој можете да му верувате кој ги нуди функциите што ви се потребни.

Напишавме тони написи за да ви помогнеме со таа одлука:

 • Најдобра VPN за Mac
 • Најдобра VPN за Netflix
 • Најдобра VPN за Amazon Fire TV Stick
 • Најдобри VPN рутери

Сепак, постојат ситуации кога можете да изберете да ја замените брзината за дополнителна безбедност наКромид преку VPN, како на пример кога приватноста и анонимноста се најважни.

Оние кои избираат да ја заобиколат владината цензура, новинарите кои ги штитат своите извори и политичките активисти се одличен пример, како и оние кои имаат силни идеи за слободата и безбедноста.

Како да започнете? Можете да ја користите мрежата Onion со која било услуга VPN со тоа што прво ќе се поврзете на VPN, а потоа ќе го стартувате прелистувачот TOR. Некои VPN тврдат дека нудат дополнителна поддршка за TOR преку VPN:

– NordVPN (од 3,71 $/месец) е брза VPN услуга која тврди дека е „фанатична за вашата приватност и безбедност“ и нуди специјализирани сервери Onion преку VPN што ќе го насочи вашиот сообраќај низ мрежата TOR без да мора да го користите прелистувачот TOR. Можете да дознаете повеќе од нашиот преглед на NordVPN.

– Astrill VPN (од 10 $/месец) е брз, лесен за користење и нуди TOR преку VPN со кој било веб-прелистувач. Дознајте повеќе во нашиот преглед на Astrill VPN.

– Surfshark (од 2,49 $/месец) е високо оценет VPN кој нуди брзи сервери и дополнителни безбедносни опции, вклучувајќи TOR преку VPN. Потребна е употреба на прелистувачот TOR. Нивните сервери користат RAM наместо хард дискови, така што не се задржуваат чувствителни податоци кога се исклучени. Детално е опфатено во нашиот преглед на Surfshark.

– ExpressVPN (од 8,33 $/месец) е популарна VPN која може да тунелира преку интернет цензурата и нуди TOR преку VPN (преку прелистувачот TOR) дури ипострога приватност на интернет. Детално го опишуваме во нашиот преглед на ExpressVPN.

Забележете дека NordVPN и Astrill VPN нудат најголема погодност со тоа што ви дозволуваат пристап до TOR додека користите кој било прелистувач, додека Surfshark и ExpressVPN бараат користење на прелистувачот TOR.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.