7 probleme me performancën e ngadaltë të macOS Mojave (si t'i rregulloni ato)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Një vit më parë, m'u deshën dy ditë për të përditësuar Mac-in tim me macOS-in më të fundit, High Sierra, dhe e shkrova këtë postim për të dokumentuar problemet e performancës që hasa.

Kjo vit? Më pak se dy orë !

Po — dua të them që nga përgatitja e Mac-it tim për përditësimin e Mojave, shkarkimi i paketës Mojave nga App Store dhe instalimi i sistemit operativ të ri, për të qenë më në fund në gjendje për të përjetuar modalitetin e ri elegant të errët — i gjithë procesi mori më pak se dy orë për t'u përfunduar.

Përshtypja e parë — macOS Mojave është shumë më i mirë se High Sierra, si në performancë ashtu edhe në përvojën e ndërfaqes së përdoruesit.

Megjithatë, kam hasur në disa probleme të performancës me macOS Mojave. Për shembull, ai ngriu në mënyrë të rastësishme për disa sekonda, App Store-i i ri ishte i ngadalshëm për t'u nisur derisa ta lija me forcë, dhe kishte disa probleme të tjera të vogla.

Unë do t'i ndaj ato probleme këtu. Shpresojmë se mund të gjeni disa sugjerime për të zgjidhur problemet me të cilat përballeni, ose këshilla për të shpejtuar për të rritur performancën e Mac-it tuaj.

Gjërat e para : Nëse keni vendosur të përditësoni Mac në macOS Mojave, por ende nuk e ka bërë këtë, këtu janë disa gjëra për të kontrolluar përpara se të përmirësoni. Unë rekomandoj që të kaloni një minutë për të parë listën e kontrollit për të shmangur humbjen e mundshme të të dhënave dhe probleme të tjera.

Gjithashtu, nëse jeni duke përdorur Mac-in tuaj për punë, mos e përditësoni pajisjen menjëherë pasi mund të marrë më shumë kohë nga sa e kishit menduar. Në vend të kësaj, bëjeni në shtëpi nësee mundur.

Gati për të shkuar? E madhe. Tani shkoni përpara dhe përditësoni Mac-in tuaj. Nëse hasni një problem (shpresojmë se nuk do ta bëni), këtu është një listë e çështjeve dhe zgjidhjeve që mund të dëshironi t'i shikoni

Shënim: Ka shumë pak gjasa që të përballeni me të gjitha problemet e performancës më poshtë. Thjesht lundroni nëpër Tabelën e Përmbajtjes më poshtë; do të kalojë te problemi i duhur dhe do të japë më shumë detaje.

Lexo gjithashtu: Si të rregulloni macOS Ventura Slow

Gjatë instalimit të macOS Mojave

Çështja 1: Mac ngec gjatë instalimit dhe nuk do të instalohet

Më shumë detaje: Normalisht, pasi të shkarkoni instaluesin macOS Mojave, gjithçka që duhet të bëni është të ndiqni udhëzimet (p.sh. pranoni marrëveshjen e licencës së softuerit, futni fjalëkalimin e hyrjes, etj.) dhe macOS-i i ri instalohet automatikisht në Macintosh HD tuaj. Por mund të shihni një nga gabimet e mëposhtme të dritareve kërcyese ose diçka të ngjashme:

  • "Ky version i macOS 10.14 nuk mund të instalohet në këtë kompjuter."
  • "Instalimi i macOS nuk mund të vazhdonte"

Arsyeja e mundshme: Mac juaj nuk është i përshtatshëm për përditësimin e Mojave. Jo çdo makinë Mac mund të përmirësohet në macOS-in më të fundit. Ai duhet të plotësojë kërkesat bazë të harduerit dhe softuerit.

Për shembull, nëse jeni duke përdorur një MacBook Air ose MacBook Pro, ai duhet të jetë nga mesi i vitit 2012 ose më i ri dhe të ketë të paktën 4 GB RAM (mundësisht 8 GB), si dhe 15-20 GB të hapësirës së lirë në disk. Nëseju jeni duke përdorur një MacBook Air ose MacBook Pro, ai duhet të jetë nga mesi i vitit 2012 ose më i ri dhe të ketë të paktën 4 GB RAM (mundësisht 8 GB) dhe 15-20 GB hapësirë ​​të lirë në disk.

Si të rregulloni:

  • Kontrolloni modelin tuaj Mac. Klikoni në menynë Apple në pjesën e sipërme majtas të ekranit tuaj, më pas zgjidhni "Rreth këtij Maci “. Do të shihni specifikimet e modelit tuaj. Për shembull, unë jam në një model 2017 15 inç (siç shihet në pamjen e mësipërme).
  • Kontrollo RAM-in (memorien). Në të njëjtën skedë "Përmbledhje", ju' Gjithashtu do të jetë në gjendje të shohë sa GB memorie ka Mac juaj. Nëse keni më pak se 4 GB, do të duhet të shtoni më shumë RAM në mënyrë që të ekzekutoni macOS Mojave.
  • Kontrollo hapësirën e disponueshme. Në të njëjtën dritare, klikoni në "Storage" skedën. Do të shihni një shirit me ngjyra që tregon se sa hapësirë ​​​​ruajtjeje është përdorur dhe sa është e disponueshme. Sigurohuni që të keni të paktën 20 GB në dispozicion. CleanMyMac është një mjet i mirë për t'ju ndihmuar të rikuperoni me shpejtësi ruajtjen. Ju gjithashtu mund të shikoni rishikimin tonë të përmbledhur të pastruesit më të mirë Mac për më shumë opsione.

Çështja 2: Instalimi ka ngecur në "About a Minute Remaining"

Më shumë detaje : Instalimi i Mojave ndalon në 99% dhe nuk do të ecë përpara; është mbërthyer në "Rreth një minutë e mbetur". Shënim: personalisht, nuk e kam hasur këtë problem, por vitin e kaluar e kam bërë gjatë përmirësimit në macOS High Sierra.

Arsyeja e mundshme : Mac juaj po ekzekuton një version më të vjetër të macOS-për shembull ,macOS Sierra 10.12.4 (versioni më i ri i Sierra është 10.12.6), ose macOS High Sierra 10.13.3 (versioni më i ri High Sierra është 10.13.6).

Si ta rregulloni : Përditësoni Mac-in tuaj fillimisht në versionin më të ri, më pas instaloni macOS Mojave. Për shembull, nëse jeni në Sierra 10.12.4, fillimisht hapni Mac App Store, klikoni butonin "Përditëso" nën skedën "Përditësimet", përmirësoni fillimisht Mac-in tuaj në 10.12.6 dhe më pas instaloni macOS Mojave më të fundit.

Shënim: MacBook Pro im përdorte High Sierra 10.13.2 dhe nuk e kisha problem të përditësoja drejtpërdrejt në Mojave pa u përditësuar në 10.13.6. kilometrazhi juaj mund të ndryshojë, veçanërisht nëse Mac-i juaj përdor Sierra, El Capitan ose një version më të vjetër.

Pasi të instalohet macOS Mojave

Çështja 3: Mac funksionon ngadalë në fillimin

Arsyet e mundshme:

  • Mac-i juaj ka shumë programe të ekzekutimit automatik (programe që funksionojnë automatikisht kur kompjuteri juaj niset) dhe agjentë të nisjes (ndihmës i palës së tretë ose aplikacionet e shërbimit).
  • Disku i nisjes në Mac tuaj është pothuajse i mbushur, duke çuar në shpejtësi të ngadaltë të nisjes dhe probleme të tjera të performancës.
  • Ju jeni duke përdorur një Mac të vjetër që është i pajisur me një hard disk mekanik ( HDD) ose disqet Fusion (për disa modele iMac).

Si të rregulloni:

Së pari, kontrolloni sa artikuj identifikimi keni dhe çaktivizoni ato të panevojshme ato. Klikoni në menynë Apple në këndin e sipërm majtas dhe zgjidhni Preferencat e sistemit > Përdoruesit & Grupet > IdentifikohuArtikujt . Pasi të jeni atje, theksoni aplikacionet që nuk dëshironi të nisin automatikisht dhe shtypni opsionin minus "-".

Më pas, kontrolloni nëse keni disa agjentë nisjeje "të fshehura" Mac-in tuaj. Për ta bërë këtë, mënyra më e lehtë është të përdorni CleanMyMac , nën modulin Speed , shkoni te Optimization > Hapni Agents , aty mund të shihni një listë të aplikacioneve ndihmëse/shërbimesh, mos ngurroni t'i çaktivizoni ose hiqni ato. Kjo do të ndihmojë në përshpejtimin e shpejtësisë së nisjes së Mac-it tuaj gjithashtu.

Nëse disku i nisjes në Mac tuaj është pothuajse i mbushur, duhet të lironi sa më shumë hapësirë ​​në disk. Filloni duke pastruar të dhënat e sistemit macOS që nuk nevojiten.

Së fundi, nëse jeni në një Mac të vjetër me një hard disk rrotullues ose Fusion Drive në vend të ruajtjes flash në gjendje të ngurtë, shanset janë që do të duhet shumë më tepër kohë për të nisni. Nuk ka zgjidhje për këtë, përveç ndryshimit të diskut të vjetër me një SSD të re.

Çështja 4: Mac App Store është i ngadalshëm në ngarkim dhe tregon faqen boshe

Më shumë detaje : I ngazëllyer për të parë se si duket dyqani i ri i Mac App App në Mojave, u përpoqa ta hap aplikacionin menjëherë pasi u instalua macOS Mojave. Megjithatë, hasa në këtë gabim: një faqe bosh?! Prita të paktën një minutë duke shpresuar të shihja ndërfaqen e re, por nuk funksionoi.

Kjo pamje e ekranit është marrë përpara se të rregulloja MacBook Pro tim në modalitetin e errët, e juaja mund të duket si një faqe e zezë

E mundurArsyeja: E panjohur (ndoshta një defekt në macOS Mojave?)

Si të rregullohet: Unë u përpoqa të largohesha nga App Store, por gjeta se ai opsion ishte gri.

20>

Kështu që unë shkova te Force Quit (kliko ikonën e Apple dhe zgjidh opsionin "Detyrim Quit") dhe funksionoi.

Më pas rihapa aplikacionin dhe ndërfaqen e re krejt të re në Mac App Store funksionoi në mënyrë të përsosur.

Çështja 5: Shfletuesi i uebit ngrin

Më shumë detaje : Unë përdor kryesisht Chrome në Mac tim. Ndërsa po shkruaja këtë artikull, Mac-i im ngriu pak - ajo rrotë ylberi rrotulluese u shfaq dhe unë nuk mund ta lëvizja kursorin për pesë sekonda apo më shumë.

Arsyeja e mundshme : Chrome ndoshta është fajtori (kjo është të paktën mendja ime).

Si të rregullohet : Në rastin tim, ngrirja e rastësishme zgjat vetëm për disa sekonda dhe gjithçka u kthye në normalitet. Nga kurioziteti, hapa Activity Monitor dhe vura re se Chrome po “abuzon” me CPU-në dhe memorien. Kështu që unë mendoj se është fajtori.

Chrome mund të jetë duke përdorur më shumë burime sesa duhet

Sugjerimi im i parë për ata prej jush që po përballen me Safari, Chrome Problemet , Firefox (ose ndonjë shfletues tjetër Mac në internet) në macOS Mojave janë këto: përditësoni shfletuesin tuaj në versionin më të fundit. Ndërkohë, përpiquni të hapni sa më pak skeda ndërsa jeni duke lundruar në internet. Disa faqe ueb mund të "abuzojnë" shfletuesin tuaj të internetit dhe burimet e sistemit në formën e reklamave të bezdisshme të shfaqjes dhe reklamave video.

Nëse problemi vazhdon,kontrolloni nëse Mac juaj ka Adware ose malware. Ju mund ta bëni këtë me MalwareBytes për Mac ose Bitdefender Antivirus për Mac.

Çështja 6: Aplikacionet e palëve të treta funksionojnë ngadalë ose nuk mund të hapen

Arsyeja e mundshme: Aplikacionet mund të mos jetë i pajtueshëm me macOS Mojave, kështu që nuk mund të funksionojë pa probleme.

Si ta rregulloni: Para së gjithash, hapni Mac App Store dhe shkoni te skeda "Përditësimet". Këtu ka të ngjarë të shihni një listë të aplikacioneve të disponueshme për përditësime. Për shembull, gjeta Ulysses (aplikacioni më i mirë i shkrimit për Mac), Airmail (klienti më i mirë i emailit për Mac), së bashku me disa aplikacione të tjera të Apple që prisnin të përditësoheshin. Thjesht shtypni "Përditësoni të gjitha" dhe jeni gati.

Për ato aplikacione të palëve të treta që nuk janë shkarkuar nga App Store, do të duhet të vizitoni faqet e tyre zyrtare të internetit për të parë nëse ka versione të reja optimizuar për macOS Mojave. Nëse është kështu, shkarkoni versionin e ri dhe instaloni atë. Nëse zhvilluesi i aplikacionit nuk ka lëshuar ende një version të përputhshëm me Mojave, opsioni juaj i fundit është të gjeni një program alternativ.

Çështja 7: Identifikimi i ngadalshëm i iCloud

Më shumë detaje: Ndërsa macOS Mojave ishte ende në beta, dëgjova për disa gabime të iCloud nga komuniteti i aplikacioneve. E testova vetë dhe zbulova se procesi i hyrjes ishte çuditërisht i ngadalshëm. M'u deshën rreth 15 sekonda. Në fillim mendova se vendosa fjalëkalimin e gabuar ose se lidhja ime me internetin ishte e dobët (rezultoi se nuk ishte kështu).

E mundurArsyeja: E panjohur.

Si të rregullohet: Prisni edhe disa sekonda. Kjo është ajo që funksionoi për mua. Më pas munda të aksesoja të dhënat e ruajtura që kam ruajtur në iCloud.

Më në fund, butoni "Next" mund të klikohet

Mendimet përfundimtare

Kjo është hera e parë që përditësoj menjëherë Mac-in tim në një macOS të ri madhor. Më parë, gjithmonë prisja që ata zogj të guximshëm të hershëm të testonin ujin. Nëse OS i ri është i mirë, do ta përditësoj një ditë; Nëse nuk është, harrojeni.

E mbani mend defektin e sigurisë që u shfaq menjëherë pas publikimit publik të macOS High Sierra? Apple iu desh të nxirrte një version të ri, 10.13.1, për ta rregulluar këtë dhe incidenti shkaktoi shumë kritika në komunitetin Mac.

Nuk hezitova ta përditësoja këtë herë. Ndoshta më kanë bërë shumë përshtypje veçoritë e reja në Mojave, nuk e di. Jam i kënaqur që zgjodha të përmirësoj dhe jam mjaft i lumtur për performancën e macOS Mojave të Apple – edhe pse ka disa probleme të performancës që lidhen me sistemin operativ të ri ose aplikacionet që kam instaluar.

Këshillat e mia për ju është kjo: Nëse jeni duke përdorur një kompjuter Mac krejt të ri (ose relativisht të ri), përditësimi në Mojave është një vendim i mençur. Nuk do t'ju marrë shumë kohë dhe do t'ju kursejë nga telashet për t'u shqetësuar nga njoftimet e bezdisshme të përditësimeve të Apple. Plus, Mojave është vërtet i mrekullueshëm. Sigurohuni që të rezervoni të dhënat tuaja Mac përpara se të përmirësoni për çdo rast.

Nëse jeni në një Mac të vjetër mehard disk mekanik, ka RAM të kufizuar ose ka mungesë të hapësirës ruajtëse, duhet të rimendoni përditësimin. Sigurisht, Mojave duket elegante, por kërkon gjithashtu më shumë burime harduerike.

Nëse keni zgjedhur të përditësoni në macOS Mojave, shpresoj se nuk do të hasni asnjë nga problemet e performancës të listuara më sipër. Nëse po, shpresoj që rregullimet që rendita më sipër t'ju ndihmojnë t'i zgjidhni ato probleme.

Keni ndonjë problem të ri në lidhje me macOS Mojave? Lini një koment dhe më njoftoni.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.