4 mënyra të shpejta për të krijuar një rrjet në Adobe InDesign

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Paraqitja e faqeve mund të jetë një proces kompleks dhe shumë dizajnerë kanë zhvilluar këshillat dhe truket e tyre për të ndihmuar në thjeshtimin e gjërave gjatë viteve, por pak nga ato mjete janë më të dobishme se një sistem rrjeti.

Kur dizajnerët flasin për një rrjetë në dizajnin e paraqitjes, ata zakonisht i referohen një sistemi specifik dizajni të krijuar nga tipografët modernistë në mesin e viteve 1900. Kjo metodë mund të jetë një pikënisje e dobishme për disa projekte të projektimit, por nuk është mënyra e vetme për të krijuar një rrjetë në InDesign!

Pse të përdorni një rrjetë në InDesign

Rrjetat ishin jashtëzakonisht të njohura në dizajn gjatë fundit të shekullit të 20-të për një sërë arsyesh, por kryesisht sepse ato ishin një mënyrë e qartë dhe e thjeshtë për të strukturuar informacionin.

E njëjta gjë vlen edhe në InDesign sot, pavarësisht nga lloji i rrjetës që përdorni; ato ofrojnë një kornizë të qëndrueshme për pozicionimin e elementeve të dizajnit tuaj që ndihmojnë në unifikimin e stilit të përgjithshëm të dokumentit.

Kini parasysh se ndërsa rrjetet mund të jenë një mjet i dobishëm projektimi, ato nuk janë mënyra e vetme për të strukturuar një faqe. Paraqitjet organike në formë të lirë mund të jenë gjithashtu mjaft efektive, dhe përzierja e dy qasjeve duke krijuar një rrjet dhe më pas duke "thyer" herë pas here mund të funksionojë mirë. Këto struktura supozohet t'ju ndihmojnë, jo t'ju kufizojnë!

4 mënyra për të krijuar një Grid në InDesign

Kur punoni në InDesign, ka disa mënyra të ndryshme për të përdorur një sistem grid për të ndihmuar në procesin e paraqitjes:rrjetet bazë, rrjetet e dokumenteve, rrjetet e kolonave dhe rrjetet udhëzuese.

Të gjitha këto lloje rrjetesh njihen si rrjeta jo-printuese , që do të thotë se ato janë të dukshme vetëm gjatë procesi i krijimit të dokumentit dhe nuk përfshihen kur eksportoni skedarin tuaj në PDF ose formate të tjera.

(Është e mundur të bëhet një rrjetë e printueshme edhe në InDesign, por më shumë për këtë më vonë!)

Metoda 1: Rrjetat bazë

Në tipografia, "vija bazë" është linja konceptuale që shkon përgjatë fundit të një rreshti karakteresh teksti. Shumica e karaktereve ulen direkt në vijën bazë, ndërsa zbritësit në disa shkronja si g, j, p, q dhe y kalojnë mbi vijën bazë.

Me këtë fakt në mendje, ndoshta mund të merrni me mend se rrjeti bazë në InDesign ju lejon të përafroni tekstin tuaj nëpër korniza të ndryshme teksti dhe të krijoni një pamje të përgjithshme më të qëndrueshme dhe të lëmuar.

Për të aktivizuar rrjetin bazë, hapni menynë Shiko , zgjidhni Rrjetet & Nënmenyja Guides dhe klikoni Shfaq rrjetën e linjës bazë . (Shënim: rrjetet janë të fshehura në të gjitha mënyrat e ekranit, përveç modalitetit Normal).

Në një kompjuter, Preferencat<7 Seksioni> ndodhet brenda menysë Edit

Me siguri do të zbuloni se nuk është i konfiguruar siç duhet për dokumentin tuaj aktual, por mund të rregulloni cilësimet e rrjetit bazë duke hapur panelin Preferencat . Në dritaren Preferencat ,zgjidhni skedën Rrjetet nga lista në të majtë dhe gjeni seksionin me titull Rrjeti i linjës bazë .

Cilësimi Start ju lejon të kompensoni fillimin e rrjetit bazë, ndërsa Relative to: ju lejon të zgjidhni nëse rrjeti duhet të mbulojë të gjithë faqe ose përshtatet brenda kufijve të dokumentit tuaj.

Më e rëndësishmja, cilësimi Increment Every: përcakton distancën midis çdo vije bazë. Ky cilësim duhet të përputhet me cilësimin kryesor që do të përdorni për kopjen e trupit tuaj. Nëse doni të jeni të zbukuruar, mund të përdorni gjysmën ose një të katërtën e drejtimit tuaj për të lejuar pozicionim më të personalizuar, por përputhja me drejtimin tuaj është një vend i mirë për të filluar.

Rrjetet e linjës bazë zbatohen gjithashtu edhe për shkurtesat

Pasi të keni konfiguruar rrjetin tuaj bazë, zgjidhni çdo kornizë teksti dhe hapni Paragrafin panel. Në fund të panelit Paragrafi , klikoni butonin Raftoni me rrjetin bazë . Nëse është një kornizë teksti e lidhur, do të duhet të zgjidhni vetë tekstin duke përdorur mjetin Type përpara se të mund të aplikoni shtrirjen.

Kjo është vetëm gërvishtje e sipërfaqes së rrjeteve bazë dhe ata me të vërtetë meritojnë një tutorial kushtuar përdorimit të tyre. Nëse ka interes të mjaftueshëm në seksionin e komenteve, unë do të përgatis një të tillë!

Metoda 2: Rrjetat e dokumenteve

Rrjetat e dokumenteve në InDesign janë të ngjashme me rrjetet bazë, përveç se ato përdoren për pozicionimin jo -tekstobjekte si imazhet, lulëzon, e kështu me radhë.

Për të parë rrjetën e dokumenteve, hapni menynë Shiko , zgjidhni Rrjetet & Nënmenyja e udhëzuesve dhe klikoni Shfaq rrjetën e dokumentit .

Ashtu si me rrjetin bazë, ndoshta do t'ju duhet të personalizoni cilësimet e rrjetit për të marrë rezultatet që ti deshiron. Hapni dritaren e InDesign Preferencat dhe zgjidhni skedën Rrjetet nga lista në të majtë.

Brenda seksionit Rrjeti i dokumenteve , mund të personalizoni modelin e rrjetit me vlera të pavarura për linjat e rrjetit horizontal dhe vertikal. Është një ide e mirë të zgjidhni një madhësi rrjeti që ndahet mirë në dimensionet e faqes suaj, kështu që do t'ju duhet të llogarisni madhësinë optimale të rrjetit për dokumentin tuaj.

Për të thjeshtuar procesin e rreshtimit të elementëve tuaj të ndryshëm me rrjetën e dokumenteve, mund të aktivizoni këputjen për ta përshpejtuar ndjeshëm procesin. Hapni përsëri menynë Shiko , zgjidhni Rrjetet & Udhëzoni nënmenynë dhe klikoni Kthejeni në rrjetën e dokumentit .

Metoda 3: Rrjetat e kolonave

Nëse doni të ndiqni hapat e tipografisë moderniste, rrjetet e kolonave janë një mënyrë e shkëlqyer për të shkuar. Ato janë të dukshme në çdo faqe dhe nuk imponojnë shkëputjen, kështu që shpesh janë një kompromis i mirë midis efektivitetit dhe lehtësisë së përdorimit.

Gjatë krijimit të një dokumenti të ri, thjesht rregulloni cilësimet Columns dhe Gutter . Kjo dokrijoni automatikisht udhëzues kolonash që nuk shtypen në çdo faqe të dokumentit tuaj.

Nëse vendosni të shtoni rrjete kolonash pasi të keni krijuar tashmë një dokument të ri, hapni menynë Layout dhe klikoni Margins dhe Kollonat . Rregulloni cilësimet Columns dhe Gutter sipas nevojës.

Metoda 4: Rrjetet e konfigurimit të personalizuar me udhëzues

Përparësia kryesore e përdorimit të udhëzuesve për të krijuar rrjetën tuaj është fleksibiliteti i plotë që ju merrni. Thënë kjo, udhëzuesit janë gjithashtu të kufizuar në një faqe të vetme, kështu që këto rrjeta të personalizuara përdoren më së miri për projekte të vogla.

Mund t'i vendosni udhëzuesit me dorë kudo që dëshironi duke klikuar dhe zvarritur një nga vizoret e dokumentit në faqen aktuale, por kjo mund të jetë e mundimshme dhe kërkon kohë, dhe ka një mënyrë më të mirë!

<> 20>

Hapni menunë Layout dhe zgjidhni Krijo udhëzues . Në dritaren e dialogut Krijo udhëzues , sigurohuni që opsioni Paraafishimi është i aktivizuar, më pas personalizoni Rreshtin , Kollonën dhe Cilësimet Gutter për të krijuar rrjetën tuaj.

Një avantazh kryesor i kësaj metode është se ju mund të shtoni ulluqe të sakta midis secilit prej udhëzuesve tuaj, duke ju lejuar të standardizoni hapësirën midis elementeve tuaja. Mund të mos duket shumë, por mund të ketë një ndikim të madh në konsistencën vizuale të dokumentit tuaj të përgjithshëm.

Bonus: Krijoni një rrjet të printueshëm në InDesign

Nëse doni të bëni një printimgrid në InDesign, mund të merrni kohë për ta bërë atë me dorë duke përdorur mjetin Line , por kjo mund të bëhet shumë shpejt e lodhshme. Në vend të kësaj, përdor këtë shkurtore!

Kalo te mjeti Line duke përdorur panelin Vegla ose shkurtoren e tastierës \ (kjo është një vijë e prapme!) , dhe vizatoni një vijë të vetme që përputhet me madhësinë e rrjetës që dëshironi të krijoni. Mbani të shtypur tastin Shift ndërsa vizatoni vijën tuaj për t'u siguruar që ajo të jetë krejtësisht horizontale.

Sigurohuni që linja e re është ende e zgjedhur (përdorni mjetin Zgjedhja nëse është e nevojshme) dhe më pas hapni menynë Ndrysho dhe zgjidhni Hapi dhe Përsëriteni.

Në dritaren e dialogut Hapi dhe përsërit , kontrolloni kutinë Krijo si rrjet dhe më pas rrisni Rreshtat vendoseni derisa të keni krijuar mjaft linja horizontale. Në seksionin Offset , rregulloni cilësimin Vertical derisa linjat tuaja të jenë të vendosura në mënyrë që ju dëshironi.

Me dëshirë, mund të kontrolloni kutinë Paraafishimi për të kontrolluar dy herë rezultatet në mënyrë vizuale. Klikoni butonin OK .

Duke përdorur mjetin e përzgjedhjes, zgjidhni të gjitha linjat e reja që janë krijuar dhe gruponi ato duke përdorur shkurtoren e tastierës Komanda + G (përdor Ctrl + G në PC). Shtypni Command + Opsion + Shift + D (përdor Ctrl + Alt + Shift + D në PC) për të dyfishuar linjat dhe më pas rrotulloni linjat e sapo dubluara me 90 gradë.

Voila! Tani keni një rrjet të printueshëm që është krejtësisht i saktë dhe i barabartë.

Një fjalë përfundimtare

Kjo është pothuajse gjithçka që duhet të dini se si të krijoni një rrjet në InDesign, pavarësisht se çfarë lloj rrjeti ju nevojitet!

Ndërsa mjetet si rrjeti bazë dhe rrjeti i dokumenteve janë mjaft standarde, ka shumë më tepër për të mësuar rreth sistemeve të projektimit të rrjetit dhe se si ato mund të përdoren në paraqitjen e faqeve. Me pak më shumë kërkime dhe praktikë, së shpejti do të përdorni rrjetet me 12 kolona si një profesionist.

Gëzuar rrjetëzimin!

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.