15 најдобри софтвери за обновување податоци за Windows (Тоа функционира 2022 година)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали се сеќавате на чувството на страв што го имавте кога избришавте погрешна датотека или форматиравте погрешен диск? Го имав тоа чувство. Што направив? Што ќе му кажам на шефот?

Овој преглед е тука за да ви даде надеж. Жанрот на софтвер за обновување податоци на Windows ветува дека ќе ве спаси и ќе ви ги врати податоците. Во овој водич, истражуваме кои програми се најдобри и ќе го направат тоа најефективно.

Најдовме три програми кои ќе завршат одлична работа и ќе донесат различни силни страни на масата.

3>

 • Recuva ќе ги направи основите многу сигурно по буџетска цена.
 • Stellar Data Recovery е апликацијата најлесна за употреба што ја разгледавме, но сепак има многу високи резултати на тестовите извршени од индустриски експерти.
 • R-Studio дава најдобри резултати. Тоа е апликација наменета за експерти за обновување податоци.
 • Тие не се единствените ваши опции и ќе ве известиме кои конкуренти се остварливи алтернативи и кои може да ве разочараат. Конечно, го заокружуваме целиот опсег на бесплатни програми за обновување податоци за Windows.

  Користете компјутер Apple Mac? Проверете го нашиот најдобар софтверски водич за обновување податоци за Mac.

  Зошто да ми верувате за овој софтверски водич

  Моето име е Адријан Трај и работев во ИТ со децении и нудев поддршка за Корисници на Windows многу години. Јас држев часови, управував со соби за обука, поддржував канцелариски персонал и домашни корисници и бев менаџер за ИТМоќно: R-Studio за Windows

  R-Studio за Windows е моќна алатка за обновување податоци развиена за искусни професионалци за обновување податоци. Може да се пофали со докажано успешно обновување на податоци, напојувано со сите карактеристики што би ги очекувал експертот. Тие карактеристики се многу конфигурабилни, додавајќи сложеност, но ви даваат целосна контрола. Ако ја барате најдобрата алатка за работата и сте спремни да го отворите прирачникот кога ви треба, оваа апликација можеби е за вас.

  79,99 $ од веб-страницата на развивачот (еднократна такса )

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Да
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: Да
  • Прегледајте датотеки: Да , но не за време на скенирањата
  • Ботабилен диск за обновување: Да
  • SMART мониторинг: Да

  R-Studio е широко прифатен како најмоќната апликација за обновување податоци достапна за Mac, Windows и Linux. Data Recovery Digest стави седум водечки апликации низ низа тестови минатата година, а R-Studio излезе на врвот. Нивниот заклучок: „Одлична комбинација на карактеристики и перформанси за обновување датотеки. Ги покажува најдобрите резултати во речиси секоја категорија. Задолжително за секој професионалец за обновување податоци.“

  Лесност за користење : истата проценка ја оценува леснотијата на користење на R-Studio како „комплексна“. Тоа е точно, и ова не е апликација за почетници, но не ми беше толку тешко да ја користам апликацијата како што очекував. Би го опишал интерфејсот како „необичен“ наместозбунувачки.

  DigiLab Inc се согласува за сложеноста на апликацијата: „Единствениот значаен недостаток што го најдовме беше корисничкиот интерфејс на R-Studio. R-Studio е јасно дизајнирано за специјалисти за обновување податоци и интерфејсот може да биде збунувачки за неискусните корисници.”

  Карактеристики : R-Studio вклучува повеќе функции од повеќето од конкуренцијата поддржува широк опсег на датотечни системи, може да обнови податоци од локални дискови, отстранливи дискови и многу оштетени дискови. Програмерот наведува корисен преглед на функциите овде.

  Ефективност : Во индустриските тестови, R-Studio постојано дава најдобри резултати. И иако има репутација за бавно скенирање, честопати ги завршуваше скенирањата побрзо од конкуренцијата.

  За илустрација, еве неколку резултати од тестот на Data Recovery Digest на седум водечки апликации за обновување податоци:

  • R-Studio имаше највисока оцена за враќање на избришаните датотеки (врзани со Do Your Data Recovery).
  • R-Studio имаше највисока оцена за враќање на датотеки од испразнета корпа за отпадоци (врзана со [email заштитени] Обнова на датотеки).
  • R-Studio имаше највисока оцена за враќање на датотеки по реформатирање на дискот.
  • R-Studio имаше највисока оцена за враќање на оштетена партиција (врзана со [email заштитени] Обнова на датотеки и DMDE).
  • R-Studio беше високо оценет за враќање на избришана партиција, но малку зад DMDE.
  • R-Studio имашенајвисоката оцена за обновување на RAID.

  Заклучок : R-Studio постојано покажува врвни резултати во тестовите за индустриски стандарди. Тоа е апликација богата со функции и високо конфигурабилна апликација наменета за експерти за обновување податоци. Ако барате апликација која најверојатно ќе го врати максималниот износ на податоци, изберете R-Tools.

  Преземете R-Studio за Windows

  Не сте сигурни дали победниците се за вас? Проверете ги алтернативите подолу, вклучени се и платен и бесплатен софтвер за обновување податоци на Windows.

  Најдобар софтвер за обновување податоци на Windows: Конкуренцијата

  1. EaseUS Data Recovery за Windows Pro

  EaseUS Data Recovery for Windows Pro (69,95$) е лесна за употреба апликација за Mac и Windows, која исто така има добри резултати на индустриските тестови. Нему му недостасува слика на дискот и диск за обновување, корисни функции што ги нудат двајца наши победници. Прочитајте го нашиот целосен преглед овде.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Не
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: Да
  • Прегледајте датотеки : Да, но не за време на скенирањата
  • Ботиран диск за обновување: Не
  • ПАМЕТНО следење: Да

  Во неговиот преглед, Виктор Корда открил дека скенирањата имаше тенденција да биде бавен, но успешен. Апликацијата успешно ги обнови податоците во секој негов тест и тој заклучи дека ова е една од најдобрите апликации за обновување што ги користел.

  Се согласувам. Тоа е многу блиску до Stellar Data Recovery во однос на леснотијата на користење и ефективноста, и во мојатавремињата на скенирање на искуство се далеку подобри. Штета е што ниту еден од индустриските тестови не ги оцени двете апликации заедно. Замислувам дека ќе биде тесна трка, иако Stellar победува според бројот на понудени функции.

  Длабокото скенирање може да лоцира многу датотеки - на тестот на ThinkMobiles, повеќе датотеки од која било друга апликација , со Recuva малку позади. Но, тој тест не ги вклучи нашите други победници, Stellar Data Recovery и R-Studio.

  2. GetData Recover My Files

  GetData Recover My Files Standard (69,95 $) е уште една апликација за обновување на Windows со високи перформанси, која исто така е лесна за употреба. Иако неговиот интерфејс не е толку мазен како оние што ги нудат Stellar и EaseUS, лесно е да се следи, а според тестовите на DigiLab, перформансите се само зад Stellar. Како и EaseUS, му недостасуваат многу од напредните функции понудени од Stellar и R-Studio.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Не
  • Пауза и продолжи со скенирањата: Не
  • Преглед на датотеки: Да
  • Ботитабилен диск за обновување: Не
  • SMART мониторинг: Не

  Само потребни се неколку чекори за да започне скенирањето. Вие одлучувате дали да ги вратите датотеките или дискот, изберете го уредот, а потоа изберете брзо или длабоко скенирање. Тоа прашање се поставува на нетехнички начин: барајте избришани датотеки или избришани датотеки, а потоа „изгубени“ датотеки. Конечно, ги избирате типовите датотеки што би сакале да ги пребарувате.

  Во споредба со Ѕвездените податоциЗакрепнување, тоа се неколку чекори! Според DigiLab, Recover My Files се покажа добро со брзо скенирање, враќање на форматираните дискови и избришани партиции. Имаше проблеми со враќање на големи датотеки и оштетени датотечни системи.

  Скенирањето често беше бавно, што беше и мое искуство. Во еден тест, апликацијата успеа да ги лоцира сите 175 избришани датотеки, но само да врати 27% од нив. R-Studio ги обнови сите.

  3. ReclaiMe File Recovery

  ReclaiMe File Recovery (79,95$) е нашата последна препорака за лесно, но сепак -ефикасно обновување на податоците на Windows. Додека апликацијата е малку бавна за отворање, скенирањето може да се започне со само два клика: изберете диск, потоа кликнете Start и апликацијата се покажа добро на тестовите во индустријата. Сепак, и нему му недостасуваат некои од понапредните функции на Stellar.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Не
  • Паузирајте и продолжете со скенирањата: Да
  • Прегледајте датотеки: Да, само слики и датотеки со документи
  • Ботабилен диск за обновување: Не
  • SMART мониторинг: Не

  Digest за обновување податоци ја спореди апликацијата со шест други и откри дека работи добро: „Многу добра програма за обновување податоци со одлична комбинација на карактеристики и перформанси за обновување датотеки. Еден од најдобрите групи на поддржани датотечни системи. Многу добри перформанси за обновување датотеки.“

  Ознаките беа одземени за неговата ограничена функција за преглед. Може да прикажува слики и Word документи, но неповеќе. Оствари над просекот за стандардните функции за обновување датотеки, а просекот за напредните функции.

  Во однос на неговата ефикасност, тој постигна разумно добар резултат во обновувањето на избришаните датотеки, дури и откако корпата за отпадоци беше испразнета, и враќање на форматирани дискови, оштетени партиции и избришани партиции. Не беше блиску до победа во ниту една од тие категории, но резултатите беа разумни.

  4. Recovery Explorer Standard

  Recovery Explorer Standard (39,95 евра , околу 45 американски долари) е понапредна апликација за обновување податоци. Се чувствува полесно за користење од R-Studio, е поевтина и беше најбрзата апликација во мојот тест. Но, на почетниците може да им биде застрашувачко.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Да
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: Да
  • Преглед датотеки: Да
  • Ботиран диск за обновување: Не
  • СМАРТ мониторинг: Не

  Неговиот севкупен резултат од тестот беше само втор по R-Studio.

  Оценката на апликацијата за враќање на избришана партиција е иста како онаа на R-Studio, но неколку други апликации постигнаа повисоки резултати таму. Резултатите за враќање на избришаните датотеки, форматираните дискови и оштетените партиции не се далеку зад себе. Сепак, апликацијата не е втора најдобра во сите категории. [email protected] (подолу) го надминува во категориите Празна корпа, оштетена партиција и избришана партиција.

  5. Обнова на активни датотеки

  [email заштитени] Обнова на датотекиUltimate (69,95$) е уште една ефикасна, напредна апликација за обновување податоци. Оваа апликација ги има повеќето од карактеристиките на R-Studio и има добри резултати на тестовите во индустријата. Не е идеален за почетници.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Да
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: Не
  • Прегледајте датотеки : Да
  • Ботибилен диск за обновување: Да
  • SMART мониторинг: Не

  Иако вкупниот резултат на [email protected] е помал од Recovery Explorer ( погоре), веќе забележавме дека се покажа подобро во неколку категории. Она што го намали вкупниот резултат беше неговата слаба изведба при обновување на RAID низите, нешто што на просечниот корисник можеби никогаш нема да му треба. Имајќи предвид дека апликацијата е дизајнирана за напредни корисници, сепак, тоа е нешто што треба да се има на ум.

  На повеќето други начини, таа работи многу добро и тоа ја прави вистински конкурент на R-Studio.

  6. MiniTool Power Data Recovery

  MiniTool Power Data Recovery (69$) дава разумни резултати во пакет лесен за употреба. Со оглед на тоа што постои бесплатна алатка која ги вклучува повеќето функции, корисниците кои бараат буџетска опција може да ја најдат оваа алтернатива на Recuva.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Да
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: не, но можете да зачувате завршени скенирања
  • Прегледајте датотеки: Да
  • Ботибилен диск за враќање: да, но како посебна апликација
  • Паметен мониторинг: Не

  ThinkMobile избриша 50 датотеки од USBфлеш меморија. MiniTool успеа да најде 49 од нив и да врати 48. Тоа не е лошо, но другите апликации ги вратија сите 50. Покрај ова, апликацијата го лоцираше вториот најмал број датотеки што може да се обноват на хард дискот и имаше најбавно време на скенирање. Ништо од тоа не е катастрофално, но подобро ќе ви служи друга апликација.

  7. Disk Drill за Windows Pro

  CleverFiles Disk Drill за Windows Pro (89 долари) е пријатна апликација со добра рамнотежа помеѓу функциите и леснотијата на користење. Ви овозможува прегледување и враќање на датотеките пред да заврши скенирањето. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Disk Drill. Она што го изневерува е слабата изведба со длабоко скенирање.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Да
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: Да
  • Преглед на датотеки: Да
  • Ботабилен диск за обновување: Да
  • Паметно следење: Да

  Дозволете ми да додадам неколку бројки за да го видам тоа. EaseUS ги пронајде најобновливите датотеки при длабоко скенирање: 38.638. MiniTool најде само 29.805 - прилично малку помалку. Она што ме шокираше е тоа што Disk Drill најде само 6.676.

  Значи, иако апликацијата ја вклучува секоја функција што ви треба, не можам да ја препорачам апликацијата. Имате многу поголеми шанси да ја пронајдете датотеката што недостасува со која било од апликациите споменати претходно во овој преглед.

  8. Data Rescue Windows

  Prosoft Data Rescue ($99) е лесна за употреба апликација за обновување на податоци која се покажа добро на тестовите што ги извршив.Но, како и Disk Drill, перформансите на неговото длабоко скенирање во индустриските тестови не се споредуваат добро со конкурентите.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Да
  • Паузирајте и продолжете со скенирањата: Не, но можете да зачувате завршени скенирања
  • Прегледајте датотеки: Да
  • Ботибилен диск за обновување: Да
  • SMART мониторинг: Не

  Data Rescue има фантастична репутација и на многу начини тоа го заслужува. Ги вклучува повеќето функции што ви се потребни, а тие карактеристики се јасно опишани низ апликацијата. Задоволство е да се користи. Но, кога беа тестирани и од Data Recovery Digest и од DigiLab Inc, бројот на датотеки што може да се повратат лоцирани од апликацијата за време на длабоко скенирање беа намалени од конкуренцијата. Тоа е голема грижа.

  Во тестовите на Data Recovery Digest, Data Rescue ги имаше најлошите резултати во секој тест: враќање на датотеки од испразнета корпа за отпадоци, враќање на форматиран диск, враќање на оштетена партиција, враќање на избришана партиција и обновување на RAID. Тие заклучуваат: „Иако многу интернет ресурси активно ја промовираат оваа програма, таа покажува прилично слаби перформанси. Згора на тоа, таа целосно не успеа во многу тестови и испраќа пораки за грешка. Во некои тестови, не можеше да ги врати податоците и честопати неговите скенирања беа најбавни. Со оглед на овие факти, тешко е да се препорача Data Rescue.

  9. WondershareRecoverit

  Wondershare Recoverit за Windows е малку бавен и се споредува со Disk Drill и Data Rescue (горе) кога се лоцираат датотеките што може да се повратат: не е одлично. Прочитајте ја нашата целосна рецензија за Recoverit овде.

  10. Do Your Data Recovery Professional

  Do Your Data Recovery Professional (69$) доби најниска оценка за време на Обнова податоци Дигест тестови. Тие заклучуваат: „Иако покажа прилично пристојни резултати за едноставни случаи за обновување, се чинеше дека програмата не можеше да реши понапредни задачи за обновување податоци“.

  11. DMDE

  DMDE (Уредувач на DM диск и софтвер за обновување податоци) (48 долари) е сложена апликација и најтешка за употреба според моето искуство. Преземањето не доаѓа со инсталатер, што може да ги збуни почетниците, но значи дека можете да ја стартувате апликацијата од надворешен диск.

  12. Remo Recover Windows Pro

  Remo Recover (79,97$) е атрактивна апликација која е лесна за користење, но за жал изгледа дека е најмалку ветувачка за враќање на вашите датотеки. Претходно и дадовме целосен преглед, но апликацијата не беше вклучена во ниту еден индустриски тест што го најдовме. Скенирањата се бавни, лоцирањето датотеки е тешко, а апликацијата за Mac падна кога ја проценив.

  Некои бесплатни софтвери за обновување податоци за Windows

  Постојат разумни бесплатни софтвери за обновување податоци, а ние ги претстави во претходниот преглед. Дополнително, нашата „Мостод организација во заедницата.

  Очекувате дека редовно ќе користам софтвер за обновување податоци за да го спасам денот. Ќе згрешите - само четири или пет пати кога клучните податоци беа изгубени во катастрофа предизвикана од дефект на компјутерот или човечка грешка. Бев успешен околу половина од времето.

  Па, каде да се обратите за да добиете мислења од некој кој е интимно запознаен со целата палета на софтвер за обновување податоци на Windows? Специјалисти за обновување податоци. За да добијам попрецизна идеја за ефективноста на секоја апликација, внимателно ги проучував резултатите од тестовите од експерти од индустријата кои го водеа најдобриот софтвер за обновување податоци на Windows низ неговите чекори и сам ја тестираа секоја апликација.

  Што треба да знаете -Фронт за обнова на податоци

  Враќањето на податоците е вашата последна линија на одбрана

  Компјутерите може да изгубат информации поради човечка грешка, хардверски дефект, паѓање на апликациите, вируси и друг малициозен софтвер , природни катастрофи, хакери или само лоша среќа. Значи го планираме најлошото. Ние создаваме резервни копии на податоци, работиме софтвер против малициозен софтвер и користиме заштитници од пренапони. Се надеваме дека направивме доволно, но ако сè уште користиме податоци, ќе се свртиме кон софтверот за обновување.

  Како функционира обновувањето на податоците?

  Кога бришете датотека или форматирајте диск, податоците всушност остануваат таму каде што беа. Датотечниот систем на вашиот компјутер престанува да го следи - записот во директориумот е едноставно означен како „избришан“ и на крајот ќе се препише како што се додаваат нови датотеки.Достапен“ победник, Recuva, нуди бесплатна верзија.

  Еве уште неколку апликации за Windows кои нема да ве чинат ни цент, но не се нужно препорачани.

  • Glarysoft File Recovery Free може избришете ги датотеките од FAT и NTFS дисковите и е прилично едноставен за користење. За жал, не го најде мојот USB флеш драјв форматиран со FAT за време на мојот тест, но вашата километража може да варира.
  • Обновата на датотеката Puran е бесплатна за некомерцијална употреба. Тоа е малку неинтуитивно, а неговата веб-страница нема јасност. Во мојот тест, успеа да врати само две од десет избришани датотеки.
  • UndeleteMyFiles Pro може да ги врати и избрише вашите чувствителни податоци. Брзо, лесно и интуитивно се користи.
  • Lazesoft Recovery Suite Home Edition може да го врати бришењето, деформатирањето и длабокото скенирање на вашиот диск, а можете да ги прегледате сликите пред да се обноват. Апликацијата може да ви помогне и кога ќе ја заборавите лозинката за најавување или кога компјутерот нема да се подигне. Само домашното издание е бесплатно.
  • PhotoRec е бесплатна апликација со отворен код на CGSecurity која може да ги врати изгубените датотеки, вклучувајќи видео и документи од хард дискови и фотографии од меморијата на дигиталната камера. Станува збор за апликација за командна линија, затоа и недостасува во областа за употребливост, но работи добро.
  • TestDisk е уште една бесплатна апликација со отворен код на CGSecurity. Наместо да ги враќа изгубените датотеки, оваа може да ги врати изгубените партиции и да прави дискови што не се подигнуваатповторно бутабилен. Таа, исто така, е апликација за командна линија.

  Како го тестиравме и избравме софтверот за обновување податоци на Windows

  Програмите за обновување податоци се различни. Тие се разликуваат во нивната функционалност, употребливост и што е најважно, нивната стапка на успех. Еве што гледавме при оценувањето:

  Лесно користење

  Обновувањето на податоците може да биде незгодно, техничко и одзема многу време. Убаво е кога апликацијата ја прави работата што е можно поедноставна, а некои апликации го прават тоа приоритет. Други го прават спротивното. Тие се дизајнирани за специјалисти за обновување податоци, се многу конфигурирани и може да успеат да повратат повеќе податоци - ако го проучите прирачникот.

  Карактеристики за обновување

  Софтверот за обновување работи брзо и длабоко скенира за датотеките што сте ги изгубиле. Тие може да понудат други функции, вклучувајќи:

  • диск слики : Создадете резервна копија од вашите датотеки и податоци што може да се обноват.
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето : зачувајте ја состојбата на бавно скенирање за да можете да продолжите од местото каде што сте застанале кога имате време.
  • Прегледајте датотеки : Идентификувајте ги датотеките што се враќаат дури и ако името на датотеката е изгубено.
  • Ботабилен диск за обновување : Кога го скенирате уредот за стартување (C:), најдобро е да се подигнете од диск за обновување за да не случајно да ги презапишете вашите податоци .
  • ПАМЕТНО известување : „Технологијата за само-следење, анализа и известување“ дава рано предупредување за дефект на погонот.

  Ефективност

  Колку датотеки што може да се повратат може да лоцира една апликација? Колку е успешен во всушност враќањето на податоците? Единствениот начин навистина да дознаете е темелно и доследно да ја тестирате секоја апликација. Тоа е многу работа, па не го направив сето тоа сам. Ги земав предвид овие тестови кога го пишував овој преглед на софтверот за обновување податоци на Windows:

  1. Беа направени неформални тестови кога прегледавме голем број апликации за обновување податоци. Иако тие не се темелни или конзистентни, тие го покажуваат успехот или неуспехот што секој рецензент го имал при користењето на апликацијата.
  2. Голем број неодамнешни тестови направени од експерти од индустријата. За жал, ниту еден тест не ги опфаќа сите апликации што ги прегледуваме, но тие јасно покажуваат дека некои апликации се значително поефикасни од другите. Ќе вклучам линкови до секој тест подолу.
  3. Спроведов свој тест за да ја запознаам секоја апликација и да откријам дали моите резултати од тестот се совпаѓаат со експертите.

  За мојот сопствен тест, копирав папка со 10 датотеки (PDF, Word Doc, MP3) на USB стик од 4 GB, а потоа ја избришав. Секоја апликација (освен последните две) беше успешна во враќањето на секоја датотека. Го забележав и вкупниот број на датотеки што може да се повратат пронајдени од секоја апликација и колку време траеше скенирањето. Еве ги моите резултати:

  • Wondershare Recoverit: 34 датотеки, 14:18
  • EaseUS: 32 датотеки, 5:00
  • Disk Drill: 29 датотеки, 5 :08
  • RecoverMyFiles: 23 датотеки, 12:04
  • Направете враќање на вашите податоци: 22 датотеки,5:07
  • Stellar Обнова податоци: 22 датотеки, 47:25
  • MiniTool: 21 датотеки, 6:22
  • Recovery Explorer Professional: 12 датотеки, 3:58
  • [заштитена е-пошта] Обнова на датотеки: 12 датотеки, 6:19
  • Prosoft Data Rescue: 12 датотеки, 6:19
  • Remo Recover: 12 датотеки (и 16 папки) , 7:02
  • ReclaiMe Обнова на датотеки: 12 датотеки, 8:30
  • R-Studio: 11 датотеки, 4:47
  • DMDE: 10 датотеки, 4:22
  • Recuva: 10 датотеки, 5:54
  • Puran: 2 датотеки, само брзо скенирање
  • Glary Undelete: не може да се најде дискот

  Во ретроспектива, можев да го извршам овој тест поинаку. Го форматирав флеш-уредот што го користев за преглед на апликацијата за обновување податоци на Mac и го ископирав истиот сет на тест-датотеки назад. Можно е некои апликации да ги пронаоѓале датотеките што биле таму пред форматот, но тоа е невозможно да се знае бидејќи ги имаат истите имиња. Апликациите со најголем број на датотеки ги наведоа датотеките со исто име неколку пати, а некои вклучуваа и папки во броењето.

  Јас ги активирав апликациите на верзија на Windows 10 инсталирана во Parallels Desktop на мојот Mac. Ова може вештачки да надуе некои од времињата на скенирање. Особено, последната фаза на Stellar Data Recovery беше измачувано бавна и можеби беше предизвикана од виртуелната средина. Верзијата за Mac го скенираше истиот диск за само осум минути.

  Време на скенирање

  Попрво би имал успешно бавно скенирање отколку неуспешно брзо скенирање, но длабоките скенирање се време-троши, па секое заштедено време е бонус. На некои од полесните апликации им требаше подолго време за скенирање, а посложените апликации може да го избричат ​​времето на скенирање со дозволување дополнителни опции за конфигурација.

  Вредност за парите

  Еве ги трошоците за секоја апликација, сортирани според најевтиниот до најскапиот:

  • Recuva Pro: 19,95 $ (стандардната верзија е бесплатна)
  • Puran Utilities: 39,95 $ (бесплатно за некомерцијална употреба)
  • Обнова Explorer Standard: 39,95 евра (околу 45 американски долари)
  • DMDE (Уредувач на дискови DM и софтвер за обновување податоци): 48 $
  • Wondershare Recoverit Pro за Windows: 49,95 $
  • Направете ги вашите податоци Recovery Professional 6: $69
  • MiniTool Power Recovery Data: $69
  • EaseUS Recovery Data for Windows Pro: $69,95
  • [email protected] Recovery file Ultimate: $69,95
  • Обновете ги моите датотеки v6 Стандард: 69,95 $
  • Стандард за враќање на датотеки ReclaiMe за Windows: 79,95 $
  • Remo Recover за Windows Pro: 79,97 $
  • R-Studio за Windows: 79,99 $
  • Диск вежба за Windows Pro: $89
  • Prosoft Data Rescue 5 Standard: $99
  • Stellar Data Recovery for Wind ows: $99,99

  Некои други одлични програми за обновување податоци на Windows што вреди да се споменат овде? Оставете коментар и известете ни.

  Апликациите за враќање ги наоѓаат вашите изгубени датотеки со скенирање:
  • Брзото скенирање ја проверува структурата на директориумот за да види дали сè уште има некои информации за неодамна избришаните датотеки. Доколку постои, тие можат брзо да ги обноват датотеките, вклучувајќи го името и локацијата на датотеката.
  • Длабокото скенирање го проверува уредот за податоци оставени од датотеките што повеќе не се следат од датотечниот систем и ги идентификува вообичаените формати на документи , како Word, PDF или JPG. Можеби ќе може да врати дел или целата датотека, но името и локацијата ќе се изгубат.

  Се чини дека практично сите софтвери за обновување податоци можат успешно да вршат брзо скенирање. Значи, ако случајно сте избришале некои вредни датотеки, која било од овие апликации ќе ви помогне, вклучително и бесплатните.

  Длабокото скенирање е она што го разделува полето. Некои апликации можат да лоцираат значително повеќе датотеки што може да се обноват од другите. Ако сте избришале погрешна датотека пред некое време, па информациите за директориумот најверојатно се препишани или сте форматирале погрешен диск, изборот на вистинската алатка ќе ви даде значително поголеми шанси за успех.

  Обновувањето на податоците може ве чини многу време и напор

  Брзите скенирања траат само секунди, но длабоките скенирања внимателно го испитуваат целиот ваш диск за датотеки што може да се повратат. Тоа може да потрае со часови, па дури и денови. Скенирањето може да најде илјадници или десетици илјади датотеки, а тоа е вашиот следен пат кога ќе потонете. Да го најдеш вистинскиот е како да го барашигла во стог сено.

  Враќањето на податоците не е загарантирано

  Вашата датотека може да е неповратно оштетена или тој сектор од вашиот хард диск може да е оштетен и нечитлив. Ако е така, нема многу софтвер за обновување податоци што може да направи за вас. Можете да ги максимизирате вашите шанси за успех со користење на софтвер за обновување податоци пред да се случи катастрофа. Ќе преземе чекори за заштита на вашите податоци и ќе ве предупреди кога дисковите ќе откажат.

  Ако не успеете сами да ги вратите податоците, можете да повикате експерт. Тоа може да биде скапо, но е оправдано ако вашите податоци се вредни. Чекорите што ги преземате сами може всушност да ја отежнат нивната работа, затоа обидете се да ја донесете оваа одлука што е можно порано.

  Проблемот со SSD-дисковите

  Солидна состојба дисковите се вообичаени, но може да го отежнат обновувањето на податоците. Технологијата TRIM ја зголемува ефикасноста и работниот век на SSD со бришење на секторите на дискот што не се користат, па затоа често се вклучува стандардно. Но, тоа го прави невозможно враќањето на датотеките од испразнета корпа за отпадоци. Значи, или ќе го исклучите или ќе треба да проверите пред да го испразните ѓубрето.

  Чекори што треба да ги преземете пред да се обидете да ги вратите податоците

  Дејствувајте брзо! Колку подолго чекате, толку повеќе шанси ќе ги презапишете вашите податоци. Прво, креирајте слика на дискот како резервна копија - многу апликации за обновување можат да го направат тоа. Потоа извршете брзо скенирање, а доколку е потребно и длабоко скенирање.

  Кој треба да го добие ова

  Се надеваме дека никогаш нема да ви треба софтвер за обновување податоци. Но, ако сакате да играте безбедно, стартувајте го софтверот пред да ви треба. Апликацијата ќе преземе чекори за да ги заштити вашите податоци однапред. И со следење на здравјето на вашиот хард диск, може да ве предупреди за претстојниот дефект пред да изгубите какви било податоци.

  Но, што ако не сте користеле софтвер за обновување податоци однапред и ако има катастрофа. Има добри шанси некоја од овие апликации да ви ја врати. Кој треба да го изберете? Прочитајте за да дознаете. Пред да потрошите пари, има добри шанси пробната верзија на софтверот да потврди дали ќе имате успех.

  Најдобар софтвер за обновување податоци за Windows: врвни избори

  Најдостапен: Recuva Professional

  Recuva Professional е добар, но основни податоци за Windows програма за обновување која ќе ве чини или ништо или не многу. Прилично е лесен за користење, но секој чекор бара неколку кликања повеќе од нашиот победник „лесен за користење“, Stellar Data Recovery. Длабокото скенирање на апликацијата е многу способно, лоцирајќи скоро исто толку датотеки колку и најдобриот во тестовите за обновување податоци на ThinkMobile.

  19,95 долари од веб-локацијата на развивачот (еднократна такса). Достапна е и бесплатна верзија, која не вклучува техничка поддршка или поддршка за виртуелен хард диск.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: Не
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: Не
  • Прегледајте датотеки:Да
  • Ботитабилен диск за обновување: не, но може да се стартува од надворешен диск
  • SMART мониторинг: Не

  Recuva не се обидува да прави премногу и нема напредни карактеристики на нашите други победници. Но, може да врши брзи и длабоки скенирања на вашите дискови за да ги лоцира изгубените датотеки.

  Интерфејсот „Волшебник“ на апликацијата е прилично лесен за користење. Не претпоставува премногу знаење на корисникот или поставува тешки прашања. Сепак, потребни се неколку дополнителни кликнувања на глувчето за да се започне скенирање во споредба со Stellar Data Recovery.

  Кога дојде до изборот каде да се скенира, немаше лесен начин да се избере мојот USB флеш-уред. Морав рачно да напишам „E:“ во полето „На одредена локација“, нешто што можеби не е очигледно за сите корисници. Корисно, тие понудија опција „Не сум сигурен“, но таа ќе скенира насекаде на компјутерот, многу побавна алтернатива.

  Како и повеќето софтвери за обновување податоци на Windows, Recuva може брзо да најде неодамна избришани датотеки со брзо скенирање. За да се изврши длабоко скенирање, треба да се кликне на полето за избор.

  Recuva се покажа многу добро на тестот за длабоко скенирање на ThinkMobiles на USB флеш-уред. Можеше да лоцира 38.101 датотеки, многу блиску до највисокото откритие на EaseUS од 38.638. За споредба, Disk Drill лоцираше најмал број датотеки: само 6.676.

  Брзините на скенирање беа просечни. Опсегот на брзини на скенирање за време на тестот на ThinkMobiles беше брз од 0:55 до бавно35:45. Скенирањето на Recuva траеше 15:57 - не импресивно, но значително побрзо од MiniTools и Disk Drill. Во мојот сопствен тест, Recuva беше само малку побавен од најбрзите скенирања.

  Заклучок : Ако треба да вратите некои датотеки, Recuva ќе го направи тоа со големи шанси на успехот бесплатно, или многу евтино. Не е лесно да се користи како Stellar Data Recovery, или брзо при скенирање како R-Studio, и не го вклучува импресивниот опсег на функции. Но, тоа е употребливо решение кое ќе одговара на секој корисник на Windows со мал буџет.

  Земете Recuva Professional

  Најлесно за користење: Stellar Data Recovery за Windows

  Stellar Data Recovery Pro за Windows е најлесната за употреба апликација што ја разгледавме и може да се пофали со многу надпросечни резултати во тестовите за скенирање. Но, тоа доаѓа по цена на брзината - скенирањата на Стелар често се побавни од конкуренцијата. „Лесност за користење, ефективност, брзина — изберете две!“

  99,99 долари од веб-локацијата на развивачот (еднократна такса за еден компјутер) или 79,99 долари за лиценца за една година.

  Функции на прв поглед:

  • Сликање на дискот: да
  • Паузирајте и продолжете со скенирањето: да, но не е секогаш достапно
  • Прегледајте датотеки: Да, но не за време на скенирањата
  • Ботитабилен диск за обновување: Да
  • SMART мониторинг: Да

  Stellar Data Recovery има добар баланс помеѓу лесно- на употреба и успешно обновување на податоците, а оваа комбинација ја направи популарна апликација сокорисници и други рецензенти. Сепак, не можете да имате сè. Скенирањето често ќе трае подолго со оваа апликација. Значи, ако сте спремни да чекате и ви треба способна апликација што всушност можете да ја користите, оваа е за вас.

  Лесност за користење : Има само два чекора за да започнете скенирање :

  Прво: Каков тип на датотеки сакате да ги вратите? Оставете ги сите датотеки за најсеопфатни резултати, но ако сте веднаш по датотеката Word, скенирањето ќе биде многу побрзо само со проверка на „Office Documents“.

  Второ: Каде сакате да скенирате? Дали датотеката беше на главниот уред или на USB флеш-уредот? Дали беше на работната површина или во папката Документи? Повторно, да се биде специфичен ќе го направи скенирањето побрзо.

  Верзијата 9 (сега достапна за Mac и наскоро за Windows) го поедноставува процесот уште повеќе - има само еден чекор. Потоа, апликацијата е исклучена и го скенира вашиот диск - стандардно брзо скенирање (најдобар начин за почеток) или длабоко скенирање ако сте ја одбрале таа опција на екранот „Изберете локација“.

  Еднаш. скенирањето е завршено, ќе видите список со датотеки што може да се обноват - потенцијално многу долг список - а функциите за пребарување и преглед ќе ви помогнат да го лоцирате оној што го барате.

  Карактеристики : Stellar ги вклучува повеќето функции што ќе ви требаат, вклучувајќи сликање на дискот, бутабилен диск за обновување и преглед на датотеки. Но, нема да можете да ги прегледувате датотеките додека не заврши скенирањето, за разлика од некои другиапликации.

  Во нашиот преглед на верзијата 7.1, JP откри дека функцијата „Продолжи со обновување“ може да е кабриолет, па сакав да видам дали е подобрена во верзијата 8. За жал, секој пат кога се обидував да паузирам скенирање Бев известен: „Скенирањето не може да се продолжи од моменталната фаза“, така што не можев да ја тестирам функцијата. Ова се случи и со верзијата за Mac. Апликацијата понуди да ги зачува резултатите од скенирањето за понатамошна употреба на крајот од секое скенирање.

  Ефективност : И покрај тоа што е лесен за користење, Stellar Data Recovery функционира многу добро. Во неговото тестирање на апликацијата за нашиот преглед, JP ја најде апликацијата моќна во враќањето на избришаните датотеки и идентификацијата на многу типови датотеки од неговиот Mac.

  Ѕвездени мерки до нашиот „напреден“ победник, R-Studio, во многу начини. Според DigiLabs Inc, тој има подобра помош и поддршка и се покажа исто толку добро на многу тестови. Од друга страна, скенирањата беа побавни, а некои резултати од тестовите беа послаби, вклучително и враќање на многу големи датотеки и враќање од форматиран хард диск.

  Заклучок : Ѕвезденото обновување на податоци е многу лесен за употреба и може да се пофали со одлични резултати за обновување. Откако ќе кликнете на неколку едноставни копчиња и ќе спиете на него, имате солидна шанса да ги вратите датотеките. Таа рамнотежа звучи правилно за повеќето луѓе, но ако ја следите апликацијата со најголема моќ или дополнителна брзина, проверете го R-Studio (подолу).

  Добијте Stellar Data Recovery

  Повеќето

  Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.