Како да комбинирате објекти во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Имате проблем да ги комбинирате објектите што сакате да ги создадете во Illustrator? Јас сум тука да помогнам!

Јас сум графички дизајнер со повеќе од осум години искуство во работа со софтверот Adobe, а Adobe Illustrator (познат како AI) е оној што најмногу го користам за секојдневна работа.

Јас бев на ваша позиција кога првпат почнав да го користам Illustrator, па да, можам целосно да разберам дека борбата е вистинска. Има толку многу алатки за учење. Но, ветувам, штом ќе се навикнеш на тоа, ќе бидеш толку горда на себе.

Во оваа статија, ќе ви покажам три различни начини за комбинирање на објекти во Adobe Illustrator.

Магијата се случува. Подготвени? Забележете.

3 начини за комбинирање на објекти во Illustrator

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на macOS на Adobe Illustrator, верзијата на Windows ќе изгледа поинаку.

Ќе се изненадите колку е лесно да се комбинираат предмети. Има многу начини да го направите тоа, но јас ќе ве запознаам со три вообичаени начини и всушност најкорисните начини за комбинирање форми во Illustrator.

За почеток, би сакал да ви покажам едноставен пример за тоа како да се комбинираат две форми со помош на алатките Shape Builder, Pathfinder и Group.

Прво, создадов правоаголна форма со помош на алатката Rectangle ( Command M на Mac, Control M на Windows) и круг со помош на Ellipse Tool ( Команда L на Mac, Контрола L вклученWindows ). Сега, ќе видите што можете да направите за да ги комбинирате користејќи три различни алатки.

Метод 1: Комбинирајте објекти преку Shape Builder

Тоа е брзо и лесно! Во основа, само кликнете и влечете за да ги поврзете формите што ги создавате. И всушност, многу дизајнери ја користат оваа алатка за да креираат логоа и икони.

Чекор 1 : Изберете и Порамнете ги вашите објекти. Порамнете ги објектите за да бидете сигурни дека се на иста линија.

Чекор 2 : Прикажи во режим Outline . Прикажи > преглед. Тоа ви помага да избегнете пропуштање точки и да бидете сигурни дека графичката површина е мазна. Крајна кратенка: Команда Y

Ќе изгледа вака: (не лути се, боите ќе се вратат. Кога сакаш да се вратиш во вообичаениот режим , само повторно притиснете Command + Y)

Чекор 3 : Прилагодете ја позицијата на објектите. Не оставајте празен простор помеѓу линиите и точките.

Чекор 4 : Изберете Објекти што сакате да ги комбинирате.

Чекор 5 : кликнете Алатка за градење форми ( или поместување на кратенка М). Кликнете и повлечете низ формите што сакате да ги споите.

Кога ќе го ослободите, ќе се формира комбинираната форма. НАПРАВЕНО!

Сега можете да се вратите во режимот Преглед (команда Y) за да ги примените боите што ги сакате.

Запомнете, мора да ги изберете двете форми за да ја изградите конечната форма.

Метод 2: Комбинирајте објекти преку Pathfinder

Водоколку не сте знаеле како изгледа.

Под панелот Pathfinder , можете да најдете десет различни опции за менување на вашите објекти. Дозволете ми да ви покажам неколку примери.

Можете да ги делите предметите на различни делови користејќи ја алатката Divide .

Чекор 1: како и секогаш, изберете ги вашите објекти.

Чекор 2: Кликнете на иконата за алатката Divide, (Кога ќе го ставите глувчето над малите икони, ќе покаже која алатка ја користите.)

Чекор 3: Одгрупирајте за да ги уредите или да се движите околу облиците што штотуку ги поделивте.

Алатката Crop веројатно е онаа што најмногу ја користев. Можете да ја добиете формата што ја сакате за една минута!

Следејќи ги чекорите погоре. Ова ќе го добиете со помош на алатката Crop .

За целосен туторијал за алатката Pathfinder, прочитајте: XXXXXXXXX

Метод 3: Комбинирајте објекти преку група

Ја одржува организацијата на вашите уметнички дела! Буквално ја користам алатката Group ( Кратенка: Command G на Mac и Control G на Windows. ) во сите мои уметнички дела. Тоа е една од првите алатки што ги научив на мојата класа по графички дизајн. За создавање едноставна форма, алатката Group може да биде толку удобна. Ќе видите!

Чекор 1: Изберете објекти што сакате да ги комбинирате.

Чекор 2: Порамнете ги објектите (ако е потребно).

Чекор 3: Групирајте ги објектите. Одете во Објект > Група (или користете ја кратенката)

Забелешка: акосакате да ги менувате боите во групиран објект, едноставно кликнете двапати на делот што сакате да го промените, тој ќе излезе нов слој што ви овозможува да ги менувате боите.

Ако сакате да се одгрупирате, кликнете со десното копче на глувчето и изберете Ungroup (кратенка: command+shift+G)

Еве ти! Толку едноставно.

Завршни зборови

Веројатно мислите дека примерот погоре е многу основен. Па, всушност, кога станува збор за „работа во реалниот живот“, колку и да изгледа комплицирано, методите се исти, но додаваат уште неколку чекори во зависност од тоа што создавате.

Често треба да комбинирате употреба на различни алатки за да го завршите последното уметничко дело. Но, чекор по чекор, ќе го добиете висат од тоа. Сега научивте како да комбинирате форми.

Чешлањето форми во Illustrator може да биде прилично збунувачки на почетокот. Сега научивте како да сечете, групирате, делите и комбинирате форми, наскоро ќе можете да креирате прекрасни графики и дизајни.

Со среќа!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.