Како да се оневозможи или исклучи AdBlock (Водич чекор-по-чекор)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

AdBlock е популарна екстензија за филтрирање содржина за главните веб-прелистувачи како Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox, Opera и Microsoft Edge.

Исто така, ја разгледавме оваа екстензија во нашиот најдобар преглед за блокирање реклами. Како што сугерира името, неговата главна функција е да го блокира прикажувањето на несакани и досадни реклами кога сурфате на Интернет.

Меѓутоа, инсталирањето AdBlock ве спречува да пристапувате до веб-локации чии приходи се поттикнати од рекламите за прикажување. На пример, сакав да го посетам CNN, но наместо тоа наидов на ова предупредување.

Изгледа познато? Очигледно, веб-страницата на CNN може да открие дека користам блокатор на реклами. Колку е лошо.

Можам лесно да ги ставам тие страници на белата листа, но ќе одземе многу време бидејќи не знам кои страници се како CNN, а кои не се. Исто така, сакам да се осигурам дека никогаш повеќе нема да наидам на овој проблем. Затоа, денес, ќе ви покажам како да го оневозможите или отстраните AdBlock во најчесто користените прелистувачи, чекор по чекор.

Овој водич е најдобар за оние од вас кои сакаат привремено да го оневозможат Adblock бидејќи ви треба пристап до одредена веб-локација, но планирате да ја овозможите подоцна за да не бидете спамирани од тие досадни реклами.

Како да се оневозможи AdBlock на Chrome

Забелешка: упатството подолу е базирано на Chrome за macOS. Ако користите Chrome на компјутер со Windows или уред со iOS или Android, интерфејсите ќе изгледаат малкуразлични, но процесите треба да бидат слични.

Чекор 1: Отворете го прелистувачот Chrome и одете во Екстензии. Можете да го направите ова со кликнување на трите вертикални точки лоцирани во горниот десен агол на вашиот прелистувач. Потоа кликнете Повеќе алатки и Екстензија .

Чекор 2: Исклучете го вашиот AdBlock. Во зависност од тоа колку екстензии сте додале на Chrome, може да ви треба малку време да го лоцирате „Adblock“. Инсталирав само пет додатоци, така што е прилично лесно да се забележи иконата AdBlock.

Чекор 3: Ако сакате да го отстраните AdBlock засекогаш, а не само привремено да го оневозможите, едноставно кликнете на <7 Копче>Отстрани .

Алтернативно, можете да кликнете на иконата AdBlock во горниот десен агол покрај трите вертикални точки, а потоа притиснете Пауза на оваа страница .

Како да се оневозможи AdBlock на Safari

Забелешка: Јас користам Safari на Apple MacBook Pro, така што сликите од екранот се направени на Safari за macOS. Ако го користите прелистувачот Safari на компјутер или на iPhone/iPad, интерфејсот ќе биде различен. Сепак, процесите треба да бидат слични.

Чекор 1: Отворете го прелистувачот Safari. Кликнете на менито Safari во горниот лев агол на екранот, проследено со Preferences .

Чекор 2: Одете во Екстензии јазичето на новиот прозорец што се појавува, потоа едноставно отштиклирајте го AdBlock и тој ќе биде оневозможен.

Чекор 3: Ако сакате трајно да го отстраните AdBlock од Safari, кликнете Деинсталирај .

Слично на Chrome, не мора нужно да одите во Поставки . Можете да го оневозможите AdBlock само за една веб-локација. За да го направите тоа, лоцирајте ја иконата на левата страна од лентата за адреси. Кликнете Не работи на оваа страница и сè е подготвено.

Како да се оневозможи AdBlock на Firefox

Забелешка: јас сум користејќи Firefox за Mac. Ако користите Firefox за Windows 10, iOS или Android, интерфејсот ќе изгледа различно, но процесите треба да бидат доста слични.

Чекор 1: Отворете го вашиот прелистувач Firefox, кликнете Tools на горниот дел од екранот, а потоа кликнете Додатоци .

Чекор 2: Кликнете Екстензии . Ќе се појави прозорец со сите инсталирани екстензии. Потоа, оневозможете го AdBlock.

Чекор 3: Ако сакате трајно да го отстраните AdBlock од Firefox, едноставно притиснете го копчето Отстрани (десно до Оневозможи ) .

Како да го исклучите AdBlock на Microsoft Edge

Ако користите Microsoft Edge (или Internet Explorer) на компјутер, можете лесно да го исклучите AdBlock. Само следете ги чекорите подолу. Забелешка: Бидејќи имам само Mac, му дозволив на мојот соиграч ЈП да го заврши овој дел. Тој користи лаптоп HP (Windows 10) на кој е инсталиран Adblock Plus.

Чекор 1: Отворете го прелистувачот Edge. Кликнете на иконата за поставки со три точки и изберете Екстензии .

Чекор 2: Најдете ја екстензијата AdBlock и кликнете на иконата за прилагодување.

Чекор 3: Вклучете AdBlock од на наисклучен. Ако сакате целосно да ја отстраните оваа екстензија за блокирање реклами, притиснете го копчето Деинсталирај подолу.

Како да се оневозможи AdBlock на Opera

Забелешка: Јас Ја користам Opera за Mac како пример. Сликите од екранот подолу ќе изгледаат поинаку ако го користите прелистувачот Opera на компјутер или мобилен уред, но процесите треба да бидат слични.

Чекор 1: Отворете го прелистувачот Opera. На горната лента со мени, кликнете Прикажи > Прикажи екстензии .

Чекор 2: Ќе бидете упатени до страница која ви ги прикажува сите екстензии сте инсталирале. Најдете го додатокот AdBlock и притиснете Оневозможи .

Чекор 3: Ако сакате да го отстраните AdBlock од вашиот прелистувач Opera, можете да го направите тоа со кликнување на крстот во горниот десен агол -рачен агол на белата област.

Што е со други интернет прелистувачи?

Како и со другите прелистувачи што не се споменати овде, можете едноставно да го оневозможите AdBlock без да мора да одите до вашите поставки. Иконата Adblock треба да се наоѓа во горниот десен агол на вашиот прелистувач. Само кликнете на иконата, а потоа притиснете Паузирај го AdBlock .

Тоа е тоа! Како што можете да видите, методот е сличен за секој веб-прелистувач. Само треба да ја лоцирате страницата со екстензии на вашиот прелистувач и потоа можете или да го оневозможите или отстраните AdBlock.

Тоа е сè што има во врска со тоа како да се оневозможи AdBlock од главните прелистувачи. Се надевам дека оваа статија е корисна за вас.

Ве молиме споделете ги вашите размислувања во полето за коментариподолу. Доколку најдете подобро решение или наидете на проблем во текот на процесот, слободно оставете коментар и вие.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.