Преглед на Powtoon: Што ми се допаѓа и што не ми се допаѓа (ажурирано 2022 година)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Powtoon

Ефективност: програмата е разновидна ако ги надминете нејзините шаблони Цена: одреден бесплатен пристап, но многу заснован на претплата Лесност на Користете: чист и интуитивен интерфејс Поддршка: многу ресурси на заедницата & засилувач; официјален материјал за поддршка

Резиме

Ако барате програма со која ќе биде лесно да се започне и има многу простор за раст, Powtoon е одлична залог. Низата алатки и чистиот интерфејс се вредни карактеристики, а програмата има многу поддршка за да ви направи резервна копија. Од маркетинг до лична употреба, тоа е многу достапна платформа.

Би го препорачал Powtoon на секој кој бара едноставен начин за создавање анимирани видеа и има буџет што им овозможува да се движат надвор од бесплатниот план. Користењето на софтверот е пријатно искуство и произведува проекти со добар квалитет.

Што ми се допаѓа : Чист и лесен за користење интерфејс. Нуди пакет алатки и шаблони. Добра колекција на релевантни & засилувач; модерни медиуми/клипарт. Одлична поддршка (многу ресурси на заедницата).

Што не ми се допаѓа : Многу содржини со ѕидови за плаќање. Структурата на цените на претплатата го прави скапо во споредба со неговите конкуренти.

4 Земете Powtoon

Што е Powtoon?

Тоа е програма базирана на веб што може да се користи за креирање интерактивни презентации и видеа во стил на објаснување. Најчесто се користи вообјект.

Извозни функционалности

Powtoon има доста добар опсег на опции за извоз на располагање, има неколку начини за пристап до нив.

Најбрзиот е од вашиот почетен екран на Powtoon. За секој ваш проект, треба да има сино копче „Извези“ на десната страна.

Ако сте во средина на уредување на проект, можете да го користите „Преглед и извоз“ копче наместо тоа.

Двата методи ќе ве упатат на истото место откако ќе бидете подготвени за извоз. Менито за извоз е поделено на два главни секции: Постави и Преземи.

На страницата за прикачување, ќе најдете опции за испраќање на вашето видео на YouTube, Slideshare (заклучено за бесплатни корисници), Vimeo, Wistia, HubSpot , и Менаџер за реклами на Facebook. Исто така, постои посебна опција за создавање лична страница за плеер Powtoon. Ако ја изберете оваа опција, вашето видео ќе биде хостирано од Powtoon наместо услуга како што е YouTube.

Видеата хостирани со Powtoon ќе добијат дополнителни опции за вградување на Twitter, LinkedIn, Google+ или е-пошта (но можете да направете го тоа сами ако поставувате на YouTube).

Ако претпочитате преземање отколку поставување, можете да изберете да извезувате како Powerpoint (PPT) или PDF-датотека ако имате бесплатна сметка, или како MP4 ако вашата сметка е платена.

Без разлика која опција за извоз ќе ја изберете, може да имате одредени ограничувања во зависност од видот на сметката за која плаќате. Бесплатните корисници имаат најмногуограничени опции, но дури и некои платени корисници сè уште ќе искусат водени жигови ако веќе извезеле премногу видеа во текот на месецот. Исто така, постојат ограничувања за квалитет на видеото - колку помалку плаќате месечно, толку пократки мора да бидат вашите видеа за да се извезуваат во Full HD квалитет (бесплатните сметки може да се извезуваат само во SD).

Генерално, Powtoon има Добра низа опции за извоз на располагање, но за најдобро да ги искористите, ќе треба да имате платен план. Корисниците на бесплатните планови имаат ограничени опции, а водениот жиг е голем недостаток.

Причини зад мојот рејтинг на преглед

Ефективност: 4/5

Powtoon е одлична алатка за креирање анимирани видеа и презентации. Тој нуди лесна за употреба пакет алатки, како и разновидни шаблони кои ќе ви помогнат успешно да го завршите проектот. Бидејќи можете да прикачувате и свој медиум, тоа е речиси неограничено. Сепак, повеќето корисници ќе имаат голема зависност од шаблоните, што става малку ограничување на неговиот потенцијал.

Цена: 3/5

Ако само планирате да користите Powtoon за кратко време, моделот на претплата може да ви користи со обезбедување ниска цена за краток временски период. Меѓутоа, ако планирате да го користите подолго од неколку месеци, веројатно ќе ви се чини дека цената е малку потрошена. Иако имате пристап до многу висококвалитетни материјали, дури и платените планови имаат ограничувања за извозот и квалитетот на видеото, што е големавлечете во споредба со програмите на конкурентите за едно купување.

Лесност за користење: 4/5

Powtoon постои подолго време, а платформата очигледно претрпе неколку ажурирања со цел да останат релевантни и лесни за употреба. Ова е одличен знак за програмата и многу ја олеснува работата бидејќи сè е чисто и модерно. Распоредот на уредувачот е многу сличен на која било друга програма за анимација што можеби сте ја користеле, и е лесно да се разбере за почетници.

Поддршка: 5/5

Бидејќи Powtoon има постои некое време, има многу ресурси на заедницата на располагање. Иако многу од нив се за стари верзии, поголемиот дел од знаењето може да се пренесе. Дополнително, Powtoon има свој сет на пишани упатства кои можат да ви помогнат на патот. Овие се ажурирани на тековната верзија. Делот ЧПП е многу робустен, а тимот за поддршка одговара брзо и јасно на е-пошта.

Powtoon Alternatives

Explaindio (Платено, Mac и PC)

За оние кои сакаат да извлечат максимум од аспектот на анимација на нешта, Explaindio 3.0 е потенцијална алтернатива. Иако има некои ограничувања како што се тежок кориснички интерфејс и ограничена библиотека со бесплатни медиуми, тој нуди поголем степен на контрола од некои од неговите конкуренти.

Бидејќи се работи за самостојна програма, нема да зависите од интернет конекција кога треба да ги уредувате вашите видеа.Можете да го прочитате нашиот детален преглед на Explaindio овде.

Microsoft Powerpoint (Платено, Mac/Windows)

Ако планиравте да го користите Powtoon првенствено за презентации, PowerPoint може да биде подобар избор за вас. Оваа програма е стандарден софтвер за правење презентации откако за прв пат беше објавен во 1987 година и оттогаш помина низ многу, многу ажурирања и модернизации.

Ги има сите алатки што ви се потребни за анимирање ефекти или правење чисти слајдови, како и огромна библиотека на шаблони кои постојано се прошируваат со поднесоци од заедницата. Учениците можеби ќе можат да добијат PowerPoint бесплатно од нивното училиште, а корисниците на ниво на претпријатие може да откријат дека нивната компанија исто така го нуди овој софтвер. Домашните корисници ќе треба да погледнат за претплата на Microsoft Office, но тие ви даваат пристап до Word, Excel и други програми, исто така, за многу ниска годишна цена.

Google Slides (Бесплатно , веб-базиран)

Дали PowerPoint звучи убаво, но не сте заинтересирани да платите за тоа? Google Slides е веб-платформа која е дел од канцелариските програми G-Suite. Целосно е бесплатен за користење и ги вклучува повеќето од истите функции како PowerPoint.

Иако библиотеката со шаблони е малку помала, има многу ресурси достапни на интернет ако барате нешто конкретно. Можете да ги добиете Google Slides со посета на страницата на Google Slides или со избирање „Слајдови“ одменито за мрежа на вашата сметка на Google.

Prezi (Freemium, веб-базирана апликација)

Prezi е една од најуникатните достапни програми за професионални презентации. Наместо да ве присилува да прикажувате слајдови на нумерички, линеарен начин, тоа ви овозможува и нормално да ги прикажувате и да скокате до одредени делови со неверојатна графика. Кога креирате слајдови со Prezi, можете исто така да креирате мрежа од врски, така што кликнувањето на елемент на еден слајд може да се пренасочи кон релевантен, подетален под-слајд.

На пример, вашиот слајд „Завршни прашања“ може да вклучува мали поднаслови за „Анализа на трошоци“, „Управување“ и „Распоредување“ што ќе ви овозможат лесно да одговарате на прашања без да ја прелистувате целата презентација. За оние кои не сакаат да платат за тоа, Prezi нуди дарежлив бесплатен слој со шаблони и целосен пристап за уредување. Единствениот недостаток е мал воден печат и неможност за преземање на презентацијата. Сепак, платените планови се прилично евтини и брзо ќе го поправат ова.

Сурови шорцеви (Freemium, базирани на веб)

Како Powtoon, Rawshorts е freemium, веб- базирана програма. Тој се фокусира првенствено на создавање анимации (не презентации) со користење на шаблони, однапред изработени објекти, временска рамка и други карактеристики. Можете исто така да увезете свои сопствени средства по потреба. Raw Shorts има интерфејс за влечење и спуштање. Корисниците можат да започнат бесплатно, но за пристап до функции штоќе ви овозможи целосно да ја искористите програмата што ќе треба да ја платите за месечна претплата или за извоз.

Можеби ќе сакате да го погледнете и нашиот најдобар преглед на софтверот за анимација на таблата за повеќе опции.

Заклучок

Powtoon е програма за анимација и презентација што може да се користи за создавање поинтерактивна и попривлечна содржина. Нуди различни стилови на анимација, вклучувајќи цртани филмови, инфографици и табли. Програмата е базирана на веб, така што можете да пристапите до вашите проекти од кој било компјутер со интернет конекција и Flash.

Комплетна со медиумска библиотека, различни функции и чист интерфејс, Powtoon може да биде одличен алатка ако барате да креирате маркетинг или едукативна содржина. Користи план за пристап базиран на претплата, иако нуди бесплатен план кој ви овозможува прво да пробате сè.

Земете Powtoon

Затоа, направете сметате дека овој преглед на Powtoon е корисен? Оставете коментар подолу.

маркетинг и образование, но има широк спектар на способности.

Дали Powtoon е бесплатен?

Не, не е. Иако можете да го користите Powtoon бесплатно, вашите опции ќе бидат многу ограничени. Нивниот бесплатен план дозволува само видеа во стандардна дефиниција и должина до 3 минути. Плус, вашите видеа ќе бидат водени.

Не можете да ги извезувате како MP4-датотеки или да управувате со пристапот до линкот за да спречите несакани луѓе да ги гледаат. Бесплатниот план ќе ви даде шанса да ја испробате програмата, но во реалноста, ќе ви треба еден од платените планови (почнувајќи од 20 $/месец) за навистина да ги завршите работите. Значи, Powtoon не е бесплатен и чини пари.

Дали е безбеден за користење Powtoon?

Да, Powtoon е безбедна програма со добра репутација. Постои околу 2011 година, и за тоа време многу истакнати технолошки сајтови ги прегледаа неговите услуги и најдоа дека се безбедни за користење.

Дополнително, кога ќе ја посетите страницата Powtoon ќе забележите дека користи „HTTPS ” конекција, која е безбедна и побезбедна верзија на „HTTP“. Ова значи дека сите чувствителни податоци, како што се информациите за кредитната картичка, се заштитени и приватни кога се пренесуваат низ страницата.

Дали може да се преземе Powtoon?

Не, не можете преземете Powtoon. Тоа е онлајн, веб-базирана апликација. Иако можете да му пристапите од кој било уред со интернет конекција, не можете да го преземете како апликација.

Сепак, можете да ги преземете вашите завршени видеа ипрезентации. Овие може да се извезат од веб-услугата како датотека ако имате платен план. Корисниците на бесплатни планови не можат да ги извезуваат своите креации на Powtoon.

Како го користите Powtoon?

За да го користите Powtoon, прво ќе треба да се регистрирате на нивната локација . Откако ќе креирате сметка, Powtoon ќе ве праша која е вашата примарна цел за користење на нивната платформа.

Оттаму, ќе бидете испратени на почетниот екран. Избрав „Лично“ при поставувањето на Powtoon. По должината на врвот, ќе видите картички од главната страница на Powtoon, како што се „Истражувај“ и „Цена“. Директно под е хоризонтална лента која содржи некои шаблони за да започнете. И под тоа, има област за преглед на плочки за складирање на сите различни видеа или слајдови што сте ги направиле.

За да започнете со Powtoon, можете или да изберете шаблон од библиотеката со шаблони или да креирате празен проект користејќи синото копче „+“. Ако работите изгледаат малку нејасни, можете лесно да најдете ресурси како ова видео на YouTube што ќе ве поттикне да започнете. Powtoon, исто така, објави збир на официјални пишани упатства кои можете да ги најдете на официјалната страница.

Зошто да ми верувате за овој преглед на Powtoon

Моето име е Никол Пав и исто како вас, јас секогаш сакам да знам во што навлегувам пред да купам апликација или да се регистрирам за кој било тип на сметка. На крајот на краиштата, има многу несигурни или несигурни страници низ целата мрежа, а понекогаш итешко е да се одлучи дали навистина ќе го добиете она што се рекламира.

Затоа пишувам прегледи на софтверот. Сè што е напишано овде доаѓа директно од моето искуство со тестирање на Powtoon. Не сум поддржан од Powtoon, така што можете да верувате дека овој преглед на Powtoon е непристрасен. Од сликите од екранот до објаснувањата, сè е направено од мене. Оваа слика од екранот од мојата сметка може да помогне и во расчистување на моите намери:

На крај, но не и најмалку важно, контактирав со тимот за поддршка на Powtoon преку е-пошта. Нивниот одговор беше брз и јасен. Можете да дознаете повеќе за ова од делот „Причини зад моите оценки за прегледи“ подолу.

Детален преглед на Powtoon

Го користев Powtoon некое време за да добијам чувство за тоа како функционира програмата и функции. Еве преглед на различните карактеристики и како тие функционираат:

Шаблони

Шаблоните се основата на Powtoon - што може да биде и добро и лошо. Постојат три категории на шаблони: Работа, Образование и Лична. Дополнително, шаблоните можат да доаѓаат во различни соодноси - ова се однесува на големината на последното видео и неговите димензии. На пример, видео 16:9 е она што би го очекувале за стандардно хоризонтално видео или презентација, но Powtoon има и некои шаблони кои се 1:1 (квадрат) ако сакате да направите видео за социјалните медиуми.1>Еве брз поглед на распоредот на шаблонот:

За оваа конкретна категорија (Работа –Сите), се случуваат неколку различни работи. Настрана од различните прикажани шаблони, може да го забележите црвениот квадрат што вели „35 секунди реклама на YouTube“ или „10 секунди реклама на YouTube“ на некои од шаблоните. Другите шаблони пишуваат „Квадрат“ и ја имаат иконата на Facebook на мал син банер.

Овие ознаки помагаат да се истакне дека Powtoon прави шаблони за многу специфични околности. Ова е одлично на почетокот, но шаблонот може да ве однесе само досега. Шаблоните имаат ограничен животен век бидејќи веројатно нема да сакате повторно да ги користите за нови видеа. Дополнително, некои се толку специфични што едноставно не можат да се користат дури и кога концептот изгледа интересен. На пример, шаблонот „Финансиски диџеј“ има уредна позадина, но е долг само 12 секунди и има само едно место за приспособена слика.

Генерално, шаблоните се добро направени, но ќе треба да движете се подалеку од нив ако навистина сакате да развиете сопствен бренд/стил.

Ако одлучите воопшто да не користите шаблон, наместо тоа ќе го видите овој екран:

опцијата што ќе ја изберете малку ќе го промени типот на стандардните сцени и медиум што ви се достапни, но уредникот треба да остане сличен.

Медиуми

Со Powtoon, можете да користите медиуми на неколку различни начини. Првиот метод е да додадете медиум на шаблонот што го користите.

Шаблонот ќе вклучува голема означена област каде што можете да вметнете медиум, како што можете да видите на сликата од екранотподолу.

Кога ќе кликнете на вметнувањето, ќе видите некои опции што се појавуваат: Замени, Преврти, Исечете, Измени и Поставки.

Сепак, ниту една од нив ќе ви овозможат да вметнете слика. За да го направите тоа, ќе треба да кликнете двапати и да го отворите менито со слики.

Оттука, можете или да поставите свој медиум или да најдете нешто во базата на податоци на Powtoon со бесплатни слики на Flickr. Powtoon поддржува добар опсег на опции за поставување слики, вклучувајќи JPEG, PNG и GIF. Овие може да се извлечат од вашата работна површина или од услуга во облак, како што се Google Photos или Dropbox.

Ако користите празен Powtoon наместо шаблон, можете да додавате медиуми со кликнување на „медиуми " јазичето на десната страна. Ова ќе ги прикаже опциите за прикачување и Flickr, како и некои дополнителни ресурси.

Исто така, имате можност да ја користите библиотеката со медиуми Powtoon со избирање од табовите „ликови“ или „реквизити“. Ликовите се достапни во множества подредени по уметнички стил.

Реквизиите, кои во суштина се клипарти, се подредени по категорија наместо по индивидуален стил, иако вообичаено се достапни повеќе верзии на ист објект. Ова ви овозможува да го изберете оној што најмногу одговара на вашето видео.

Powtoon направи доста добра работа и беше ажуриран. Многу програми не успеваат да ја ажурираат својата колекција на медиуми или шаблони, што може да ја отежне работата со нив. Powtoon дефинитивно се издвојува во тоапоглед, со категории како што се „криптовалути“ вклучени во нивната медиумска библиотека.

Текст

Уредувањето на текст со Powtoon е прилично едноставно. Ако немате претходно постоечко поле за текст, можете да креирате со помош на алатката за текст од десната странична лента.

Можете да додадете едноставен обичен текст или да користите еден од шаблоните за специјално дизајнирани текстуални полиња, форми и анимации. Без оглед на тоа што ќе изберете, едноставно кликнете еднаш и ќе се појави на вашата сцена.

Откако ќе се појави поле за текст, можете да ја уредите содржината со двоен клик. Ќе видите стандарден сет на алатки за текст, вклучувајќи опции за фонт, големина на фонтот, задебелени букви/курзивни/подвлечени и дополнителни елементи за дизајн. За секое поле за текст, можете да изберете анимација „влез“ и „излез“, која вклучува опција да вклучи анимација со рака за оние што случајно создаваат видеа од табла.

Powtoon поддржува прикачување на вашите сопствени фонтови на нивната платформа, но за жал, функцијата е достапна само за претплатниците на Агенцијата, што е највисокото ниво на претплата што го нудат.

Аудио

Постојат две основни аудио функции во Powtoon. Првиот е глас, а вториот е музика во позадина. Можете да пристапите и на двете од аудио менито од десната странична лента.

Ако додавате гласовна порака, можете да изберете да снимате за тековниот слајд или за целиот Powtoon. Имајте на ум дека не можете да снимате повеќе од 20 секунди одаудио за еден слајд во режим „тековен слајд“.

Кога ќе завршите со снимање, има мал прозорец за правење промени на песната.

Другата нешто што можете да направите е да додадете заднина на вашиот проект Powtoon. Вклучена е библиотека со музика, подредена според расположението. За секоја песна, можете да притиснете „play“ за да слушнете примерок или кликнете на „употреби“ за да ја додадете во вашиот проект. Аудиото во заднина може да се примени само на целиот проект и не може да се примени само на една песна.

Штом ќе додадете песна, аудио едиторот ќе ви даде неколку опции за балансирање на јачината на звукот. Можете да пристапите до овој уредувач во секое време од иконата за јачина на звук на десниот агол на платното.

Бидејќи многу од аудио записите на Powtoon не се достапни за сите корисници, можете да прикачувате и своја музика . Само изберете „Моја музика“ од страничната лента за музика.

Можете да прикачите датотека MP3, AAC или OGG од вашиот компјутер или да се поврзете со Google Drive и DropBox.

Сцени/Времепловници

Кога користите Powtoon, важно е да се забележи дека програмата всушност има два различни можни распореди (три ако сте на платен план од висок степен). Режимите „Брзо уредување“ и „Целосно студио“ значително влијаат на она до што имате пристап, но лесно можете да се префрлате помеѓу нив во горната лента со мени.

Брзото уредување е стандардно ако изберете шаблон и ја отстранува сивата странична лента од десниот раб на прозорецот.Full Studio е стандардната поставка ако започнете празен проект и прави таа странична лента повторно да се појави.

Без оглед на тоа кој приказ го користите, ќе забележите странична лента за лизгање лево што ги складира вашите слајдови и игра/ паузирајте под главното платно за уредување на временската линија.

Кога правите проект во Powtoon, уредувате сцена по сцена. Ова значи дека секоја група или „слајдови“ на објекти ќе постои само во нивната сопствена сцена (иако можете да ги копирате и залепите на друго место по потреба). Заедно, сите ваши сцени создаваат цело видео.

За да додадете транзиција на вашите сцени, можете да кликнете на иконата со мали два прозорци помеѓу слајдовите. Ова ќе донесе низа избори, категоризирани во области како што се „Основни“, „Извршни“ и „Стилизирани“.

Дефинитивно има добра разновидност, па затоа не треба да биде тешко да се најдете нешто што добро се вклопува.

Втората клучна функционалност е временската линија. Временската линија Powtoon функционира како лента за влечење и спуштање за сите елементи на одредена сцена или слајд. Можете да го најдете директно под платното.

Секој објект во сцената ќе се појави како мала кутија под времето кога ќе се појави. Ако кликнете на објект, можете да ја промените неговата позиција на временската линија. Делот означен со сино покажува кога ќе биде видлив. Со кликнување на малата стрелка на двата краја ќе ви овозможи да ги промените ефектите на транзицијата за тоа

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.